Студопедия — Да вычистить велеть помойную-то яму.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Да вычистить велеть помойную-то яму.






_________________________

1 Олейников-Аллеников Микола Сергійович — службовець волзької пароплавної компанії «Меркурій». Був знайомий з Тимофієм Грановським, високо цінував діяльність Олександра Герцена. Шевченко познайомився з ним у Нижньому Новгороді.

 

Сочинение этой басни приписывают московскому актеру Ленскому1. Это не похоже на водевильный куплет. Басня эта так благодетельно на меня подействовала, что я, дописывая последний стих, уже спал» (Виділено мною. — В.М.).

Між іншим, дуже цікавий штрих до соціального портрета Щепкіна, бо ж ця байка, спрямована проти царя Олександра ІІ, поширювалася в Росії у списках. Уперше надрукована була Герценом в «Полярной звезде на 1859 год» під назвою «Помойная яма».

1 січня Шевченко ще раз згадав Щепкіна в щоденнику, коли тепло писав про актрису Катерину Піунову (Тетясю), яка разом зі Щепкіним брала участь у виставі «Москаль-чарівник»:

«Как благодетельно подействовал Михайло Семенович на это милое и даровитое создание. Она выросла, похорошела, поумнела после «Москаля-чаривныка», где она сыграла роль Тетяны, и так очаровательно сыграла, что зрители ревели от восторга, а Михайло Семенович сказал мне, что она первая артистка, с которой он с таким наслаждением играл Михайла Чупруна, и что знаменитая Самойлова2 перед скромной Пиуновой — солдатка»3 (Виділено мною. — В.М.).

________________________

1 Ленський Дмитро Тимофійович (справжнє прізвище — Воробйов; 1805-1860) — драматург і актор, автор сатиричних віршів і перекладів зарубіжних п’єс і пісень П.Беранже. 5 лютого 1858 року Шевченко зазначив у щоденнику, що йому було прочитано «песню Беранже, переведённую Ленским…» Дмитро Ленський був знайомий з Олександром Пушкіним. Брат Щепкіна Авраам Семенович згадував, що Ленський був улюбленцем Михайла Семеновича: «не за то, чтоб он был талантливый артист, но за его искуссные переводы на русский язык разных пьес».

2 Самойлова Надія Василівна (1823-1899) — російська драматична актриса, виступала у водевілях. Шевченко бачив її на петербурзькій сцені в 30-40 рр.

3 Піунова також згадувала: «Після спектаклю, який пройшов з величезним успіхом для мене і справжнім тріумфом для Щепкіна, Тарас Григорович прийшов за куліси в убиральню до Щепкіпа і дякував йому за ту насолоду, яку він приніс своєю грою. Щепкін сказав йому, що насолоду дістав він, Щепкін, оскільки Піунова — це перша актриса, яка так чудово грала з ним Тетяну, азнаменита Самойлова перед скромною Піуновою просто солдатка».

На Щепкінів авторитет поет послався і в рідкісній для нього рецензії «Бенефис г-жи Пиуновой, января 21, 1858 года», опублікованій без підпису 1 лютого в газеті «Нижнегородские губернские ведомости», в якій писав щодо Піунової в ролі Тетяни в «Москалі-чарівнику»:

«…Пиеса эта была поставлена в два дня по желанию Михаила Семеновича Щепкина, приехавшего случайно в Нижний и согласившегося участвовать в трех спектаклях, и, несмотря на поспешность постановки, а также незнание малороссийского языка1, г-жа Пиунова в роли Татьяны была очень хороша, так что наш ветеран-артист был в восторге и говорил, что он ни с кем с таким удовольствием не играл, а мнение Щепкина может служить авторитетом. В нашей милой бенефициантке он принял сердечное участие, советовал ей серьезно трудиться, и, конечно, советы и напутствие вполне оценены ею» (Виділено мною. — В.М.).

Губернський масштаб оспівування молодої артистки Шевченкові здався недостатнім, і 3 лютого він попросив артиста: «По поводу її бенефіса написав я невеличку статейку в газету, котору посилаю тобі: про-читай та прикинь своє до неї яке мудре слово, та оддай перепечатать в “Московских ведомостях”. Для нашої любої Тетясі се було б незгірше». Щепкін передав поетову рецензію редактору-видавцеві «Московских ведомостей» Євгену Коршу2, і той опублікував її 11 лютого в «Прило-

________________________

1 Піунова свідчила, що вчила роль українською мовою із Шевченком: «Я принесла свічку. Тарас Григорович розкрив п'єсу, яку він приніс із собою. Я взяла свою роль, і за столом при тьмяному світлі однієї сальної свічки почався мій перший з Т.Г. Шевченком урок української мови для ролі Тетяни у п’єсі “Москаль-чарівник”.

Тарас Григорович спокійно прочитував кожне слово і терпляче чекав, коли я правильно вимовлю його. Він працював зі мною довго, свічка нагоріла, чаділа, доводилося зрізати гнота. Схилившись над п'єсою, Тарас Григорович спідлоба поглядав на мене і схвально кивав головою, коли я поступово починала правильно вимовляти українські слова. До першої вистави «Москаль-чарівник» Тарас Григорович приходив до нас щодня, після репетиції і до вечора, поки я не йшла на спектакль, розучував зі мною роль Тетяни».

2 Про це Щепкін писав Шевченкові 6 лютого: «Статью в газету передам Коршу».

жениях» до газети. Шевченко, зокрема, писав про Піунову: «Независимо от юности и располагающей наружности, она так мила и естественна, что, глядя на неё, забываешь театральные подмостки». Він окремо відзначив артистичні задатки Піунової: «Бенефициантка обладает всеми задатками сценического искусства, а это, вместе с молодостью её, конечно, подаёт большие надежды и в будущем». Якщо вірити самій Піуновій, то її талант ще в дитинстві помітили знамениті московські актори Василь Живокіні та Іван Самарін, і з їх допомогою вона навіть два роки навчалася в Москві на початку 50-х. Втім, Шевченко висловив і доречне побажання молодій актрисі: «Сколько можно судить, г-жа Пиунова с особенным пристрастием выбирает роли наивно-милых девушек. Слова нет: это лучшие её роли; но она не должна забывать, что в них же кроется однообразие и лёгкость, которые могут вредить её таланту».

 

«Серед освічених москвичів»

 

Поїздка в Москву до Михайла Щепкіна й Осипа Бодянського найперше передбачала Шевченкове занурення в коло, говорячи його словами, «освічених москвичів», які цікавилися широким спектром тодішніх, не лише театральних, а й інших культурно-мистецьких явищ і подій. Кинемо на них хоча б побіжний погляд.

Олександр Герцен вважав, що Москва, яка перестала бути столицею Росії і залишилася без царя та його оточення, мала значно більше від Петербурга можливостей для розвитку громадського життя й суспільної думки. Віссаріон Бєлінський також пояснював духовні переваги Москви тим, що її нестоличний статус значною мірою дозволив місту позбутися адміністративного, бюрократичного й офіційного характеру. Він наголошував, що Москва зберегла свою національну фізіономію, історичну пам’ять, печать священної старовини. На думку Бєлінського, нові ідеї і напрямки належали Москві.

Автор цікавої статті про Москву кінця 50 - початку 60-х рр. ХІХ століття Митрофан Щепкін1 писав: «В Москве общественные и всякие интересы гораздо живее и крупнее, чем где-либо, и самая жизнь в ней бьёт живым и свежим ключом, а не просачивается по колеям сквозь щели и дыры, пробитые рукой предусмотрительного времени. Нечего, правда, греха таить: в Москве и в ее обществе еще слишком много грубого, необузданно-дикого, невежественного… Москва не темный угол, а столица, да еще столица древняя, в которой хорошее и дурное, новое и старое, образованное и невежественное перемешано в самом картинном беспорядке, как прилично истинно русской столице»2. В місті вже давно звикли до газет, і згаданий автор їдко зазначав про москвичів: «Привыкшие безусловно верить всякому печатному слову — в “в газетах напечатано”, магическое слово, прекращающее все споры и сомнения…» Втім, це вже було повторення, бо Пушкін задовго до того писав і про петербуржців, і про москвичів: «Нам всё ещё печатный лист кажется святым. Мы всё думаем: как может это быть глупо или несправедливо? Ведь это напечатано!»

В 20-30-х рр. у Москві видавалися журнали «Московский вестник», «Московский телеграф», «Молва», «Европеец», «Телескоп», «Московский наблюдатель». Поет Петро Вяземський писав: «Россия училась говорить, читать и писать по-русски по книгам и журналам, издаваемым в Москве». Серйозною подією літературного життя 30-х рр. був вихід «Библиотеки для чтения». Скажімо, в першому томі містилися

_______________________

1 Племінник Михайла Щепкіна. Докладніше розповімо про нього далі.

2 «Век», журнал общественный, политический и литературный. — С.-Петербург, 5 апреля 1861 года. С. 478.

 

вірші В.Жуковського, О.Пушкіна, стаття М.Полєвого «Погляд на історію Росії» і навіть дослідження М.Максимовича «Про складові частини грунтів». Проте на початок 40-х рр. за умов миколаївського режиму Москва фактично залишилося без журнальних видань. У 1842 р. Герцен іронічно зауважив: «В Москве издаётся один журнал, да и тот “Москвитянин”». Малося на увазі, що видання мало суворо процаристський характер. З 1850 р. в журналі працювала нова редакція — А.Григор’єв, О.Островський, П.Мельников-Печерський, О.Писемський. З 1856 р. в Москві виходили журнали «Русская беседа»1 та «Русский вестник», вони засвідчили деяке пожвавлення в московській журналістиці.

Журнал «Русский вестник» (перший редактор-видавець Михайло Катков) виходив у 1856-1906 рр. в Москві й Петербурзі. З Шевченкового щоденника відомо, що поет читав журнал. Скажімо, його увагу привернула найперша книжка «Русского вестника», в якій містилися серед інших публікацій неопублікований уривок з першого тому «Мертвих душ» М.Гоголя, знайдений в його рукописах, працю С.Соловйова «Древняя Россия», розділ зі спогадів С.Аксакова «Гимназия — период второй»; друкувались також праці Т.Грановського, М.Каткова та ін. Поет особливо відзначив публікації Гоголя, Соловйова й Аксакова. В «Русском вестнике» друкувалися тоді твори М.Салтикова-Щедріна, О.Островського, Л.Толстого, І.Тургенєва, Марко Вовчок та ін. «Русский вестник» (1858, № 21-22) опублікував колективний протест громадськості проти антисемітського виступу журналу «Иллюстрация». Протест разом з іншими передовими письменниками і вченими (М.Чернишевським, І.Тургенєвим, С.Аксаковим) підписав і Шевченко.

_______________________

1 Про цей журнал скажемо далі.

 

Разом з «Додатковим списком осіб, що протестують…» у «Русском вестнике» (1858, № 22) надруковано й колективний лист М.Костомарова, Марка Вовчка, М.Номиса і Т.Шевченка, в якому пояснено мотиви приєднання їх до протесту.

На час приїзду Шевченка в Москву тут ще діяли деякі літературні гуртки і салони, особливо характерні для російської культури початку ХХ століття. Відомий дослідник їх діяльності М.Аронсон ще в 20-х рр. минулого століття писав, що «не можна заперечувати їх великого еволюційного значення в певні літературні періоди, як не можна заперечувати і їх значної участі в творчості деяких російських письменників. Найважливіше в них, мабуть, — це їхнє центральне місце в історико-літературному процесі певних літературних епох»1. Більше того, в гуртках і салонах було започатковано й розгорнуто вияснення стосунків між слов’янофілами і західниками. Олександр Кошелєв, з яким Шевченко познайомився у Москві в березні 1858 року, згадував:

«В Москве мы мало ездили в так называемый grand monde, — на балы и вечера, а преимущественно проводили время с добрыми приятелями Киреевскими, Елагиными, Хомяковыми, Свербеевыми, Шевыревым, Погодиным, Баратынским и пр. По вечерам постоянно три раза в неделю мы собирались у Елагиных, Свербеевых, у нас; и сверх того довольно часто съезжались у других наших приятелей. Беседы наши были самые оживленные: тут выказались первые начатки борьбы между нарождавшимся русским направлением и господствовавшим тогда западничеством».

Цікаво, що з більшою половиною названих осіб — Олексієм Хомяковим, Степаном Шевирьовим, Михайлом Погодіним, Євдокією

______________________

1 Аронсон М., Рейсер С. Литературные кружки и салоны. — М.: Аграф, 2001. С. 103.

 

Єлагіною — Шевченко пізніше зустрівся в Москві. Всі вони зберігали в собі відзвук салонних сутичок із західниками, з якими поет також познайомився в місті. Тобто, Шевченко мав можливість відчути московську духовну атмосферу, бо слов’янофільство й західництво були не лише філософськими системами миколаївської Росії, але й літературними партіями, що грунтувалися не стільки на філософській, скільки на публіцистично-емоційній ідеології.

З кінця 20-х рр. ХІХ століття в Москві були популярними суботи у Сергія Аксакова, який разом зі своїми синами в 30-х рр. опинився в центрі філософськи й публіцистично обгрунтованого слов’янофільства. В 50-х рр. ці аксаковські вечори набули виразного малоросійського характеру з участю Миколи Гоголя, Михайла Максимовича, Осипа Бодянського. Тут часто бував і Михайло Щепкін.

Практично всі московські знайомі Шевченка в свій час так чи інакше брали участь у діяльності тих чи інших гуртків і салонів. Але в другій половині ХІХ століття, тобто за Шевченка, такі домашні об’єднання припинилися. Письменник Володимир Соллогуб писав: «Теперь подобные средоточия, может быть, более не нужны. Представители движения в науке и в искусстве размножились; они уже образуют не кружки, а стихию». Таким чином, український поет потрапив у Москву, в якій уже завершився процес літературної професіоналізації, а функції гуртків і салонів взяли на себе літературні журнали.

Шевченко, звичайно, ще під час перших приїздів у Москву, відчував биття літературної й гуманітарної думки в місті, звертав увагу на публікацію цікавих видань. Наприклад, в лютому 1844 року газети активно повідомляли про вихід у світ нового видання творів Г.Державіна, завершенні Повного зібрання творів О.Пушкіна в 11 томах і т.ін. В 40-х рр. видавалися «Полное собрание русских летописей», виходили в світ книги серії «Русская историческая библиотека» та ін.

Проте в середині 40-х рр. літературна діяльність в Москві була доволі слабкою. Віссаріон Бєлінський зазначав: «Страсть рассуждать и спорить есть живая сторона москвичей, но дела из этих рассуждений и споров у них не выходит. Нигде столько не говорят о литературе, как в Москве, и, между тем, именно в Москве-то и нет никакой литературной деятельности, по крайней мере теперь…» Значно впало, говорячи словами Пушкіна, «могущество общего мнения, на котором в просвещённом народе основана чистота его нравов». Наростала тенденція занепаду інтересу до серйозних книг. Скажімо, стосовно 50-х рр. Борис Чичерін залишив такі рядки: «Писать ученые книги в России в настоящее время — труд весьма неблагодарный, требующий значительной доли самоотвержения. Если даже в Западной Европе жалуются на то, что чтение газет вытеснило чтение книг, то у нас и подавно привычка довольствоваться легкой журнальной болтовней делает несносным всякое напряжение мыслей, даже всякое умственное внимание. Число серьезных чтецов все более и более уменшается».

Про культурні запити середнього кола «освічених москвичів» розповідав Петро Вістенгоф: «В каждой гостиной среднего круга вы найдете рояль или фортепиано, разное женское рукоделье и книги. Девушки играют и поют, смотря по тому, к какому отростку принадлежит их гостиная. В одной разыгрывают вариации Моцарта и Россини, в другой повторяют мотивы из опер: “Роберта”, “Цампы”, “Фенеллы”, “Капулетти и Монтеки” (тогочасні опери. — В.М.) и т.п., в иных гостиных музыка ограничивается наигрыванием разного рода вальсов и качучи (іспанський танець. — В.М.), или весьма невинно поется… а в иных дошли еще только до романсов: “Талисмана”, “Голосистого соловья” и “Удалой тройки”. Дамы и девушки среднего общества также занимаются чтением французских романов, но они предпочитают русские книги. Они очень любят повести, печатаемые в Библиотеке для чтения, стихи Пушкина, сочинения Марлинского и Лермонтова, некоторые московские романы: “Ледяной дом”, “Последний новик”, “Клятва при гробе”, “Юрий Милославский”, “Никлас — Медвежья лапа” и другие» (йшлося про романи Івана Лажечникова, Миколи Полєвого, Михайла Загоскіна, Рафаїла Зотова).

В ті часи в Москві ще не було загальнодоступних художніх галерей. Щоправда, в 1850 р. у Москві на Садовій вулиці було відкрито для огляду колекцію графа Андрія Ростопчина, в якій налічувалося понад 280 мистецьких творів, у тому числі полотна Дюрера, Рембрандта, Рубенса та ін., але в 1852 р. Ростопчин змушений був припинити показ з причини фінансових труднощів. Москвичі могли долучитися до мистецьких творів можна було долучитися хіба-що в приватних колекціях і магазинах антикварних художніх витворів із бронзи, фарфору, мармуру, а також скульптур і картин, або на виставках. Про це залишилося не так багато відомостей, і нам важливо, що одну з таких виставок в Училищі малярства і скульптури Московського художнього товариства на М’ясницькій, 21 відвідав у квітні 1852 року Бодянський: «Здесь в особенности замечательны были картины офицера Федотова, отличавшиеся своей характерностью, предмет коих взят из жизни русской». Йдеться про відомого художника, родом із Москви, академіка петербурзької Академії мистецтв Павла Андрійовича Федотова (1815—1852), який увів у російський побутовий жанр драматичну сюжетну колізію («Свіжий кавалер» (1846), «Сватання майора» (1848), «Анкор, і ще анкор!» (1851—1852).

Відомо, що Шевченко зустрічався з Федотовим у 40-х рр. на заняттях в рисувальному класі та на іспитах в Академії мистецтв. Вони могли також бачитися у Карла Брюллова, Федора Толстого, Аполлона Мокрицького, Олександра Атіна, Олександра Козлова. Тарас Григорович високо цінував творчість Федотова, про що, зокрема, свідчить його позитивна згадка про картину «Сватання майора» в щоденнику 26 червня 1857 року. Трагічна смерть Федотова в лікарні для душевно-хворих відтворена в Шевченковій повісті «Художник». В «Шевченківському словнику» відзначається, що творчість Шевченка і Федотова характеризується певною спільністю соціальної тематики, естетичних уподобань, а також формальних ознак малярства.

Виокремлення полотен Федотова свідчить про тонкий художній і, коли хочете, соціальний смак Бодянського. Та ще більше вражає те, що професор описав у щоденнику картину художника Башилова, що привернула його увагу малоросійським сюжетом: «Представляющая малороссийского бандуриста, кобзаря-слепца, играющего на бандуре под плетнем, по коем вьется тыква, сверху него смотрит вниз мальчик на игру, а по стороне стоит пастух в рубашке, с шапкой теплой на голове, одну ногу (левую, кажется) выдавши вперед, а руки закинувши назад, не выпуская кия из неё; от него видно на лужайке стало волов, почивающее в полдень; далее сельская церковь; перед бандуристом род хаты, в сенях коих виден простой малороссиянин, внимательно слушающий игру и пение, в серой свитке с голубой опушкой, в сапогах, белых штанах, в кармане коих опущена уже рука, чтобы вынуть оттуда шаг (Дві копійки. — В.М.) бандуристу; на голове шапка; а за ним дочь его, в цветах на голове, рубашке желтой, плахте и запаске, монистах на шее, склонившись вперед и высматривая из-за плеча отцовского, на котором одна рука её. Очерк весьма верен и выразителен в этой картине».

Михайло Сергійович Башилов (1821-1870) — російський художник та ілюстратор. Разом з Яковом де Бальменом він ілюстрував рукописний «Кобзар» Шевченка (1844), переписаний латиницею: кожний із них виконав приблизно однакову кількість ілюстрацій, Башилов — 39 ілюстрацій — заставок, кінцівок і заголовних літер. Башилов, зокрема, ілюстрував «Думи мої, думи мої…», «Перебендю», «Катерину», «Тополю», «До Основ’яненка», «Івана Підкову», «Тарасову ніч». На першій сторінці книги Башилов намалював тушшю та пером портрет Шевченка.

У 2008 р. Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України випустив у світ прекрасне факсимільне видання — повне відтворення текстів Шевченкових творів із наявними в ньому авторськими правками, а також ілюстрацій, виконаних Михайлом Башиловим і Яковом де Бальменом. У післямові до цього видання відомий шевченкознавець Сергій Гальченко зазначив, що «у малюнках Башилова більше майстерності й закінченості»1.

21 квітня 1847 року, відповідаючи на запитання слідчого на допиті в ІІІ відділі, Шевченко написав: «Иллюстрировал мои сочинения граф Яков де-Бальмен… и некто Башилов. С первым я виделся один раз (що не відповідає дійсності. — В.М.), а второго совсем не знаю». Сучасна російська дослідниця творчості Башилова Любов Кольцова пише: «Негативна поетова відповідь пояснюється тим, що він хотів убезпечити Башилова від неприємностей»2. У книзі Кольцової є цікавий розділ «Ілюстрації до “Віршів” Т.Г. Шевченка. 1844. Історія створення і робота

 

____________________

1 Гальченко С. Довга дорога у світ. В кн. Шевченко Тарас. Вірші. 1844. — Дніпродзержинськ: Видавничий дім «Андрій», 2008. С. 290.

2 Кольцова Л.А. Художественная иллюстрация в России середины ХІХ века. М.С. Башилов и его современники. — М.: Галарт, 2008. С. 66.

 

над рукописом». Авторка наголошує, що «дуже важливими для ілюстраторів, які звернулися до поезії Шевченка, була близькість естетичних поглядів, демократизм переконань, що поріднювали поета і художників».

Насправді, поет познайомився з Башиловим у 1843 р., ймовірно, в маєтку де Бальмена в с. Линовиця на Полтавщині. Ще в 1840 р. Башилов виконав ілюстрацію до Шевченкової поеми «Катерина» («Їде шляхом до Києва берлин шестирнею»). В 1857 р. Башилов написав олією картину «Наймичка», а 1858-го створив полотно «Три покоління» за поемою «Наймичка». Твори художника експонуються в Національному музеї Тараса Шевченка. Михайло Башилов створив також ілюстрації до творів М.Салтикова-Щедріна, а свої малюнки до «Війни і миру» він виконував під наглядом Льва Толстого.

Відомо, що з 1856 р. починає відлік історії перша в Росії національна галерея — Третьяковка, проте мається на увазі лише придбання Павлом Третьяковим першої картини й початок системного збирання полотен російських художників, а лише на початку 60 рр. Третьяков уже поставив перед собою за мету створити музей національної російської школи малярства. До речі, в 1871 р. в зібранні Третьякова з’явився замовлений ним і придбаний портрет Тараса Шевченка пензля Івана Крамського, який і нині експонується в Третьяковській галереї. Третьяков також купував деякі роботи Шевченка, які в 1929 р. були передані в Україну і тепер знаходяться в Національному музеї Т.Г. Шевченка. За життя поета про Третьякова мало хто знав. Якраз у березні 1858 року «Литературный отдел Московских новостей» зазначав: «Любовь к искусству ещё не проникла во все слои общества, его высокое значение понятно ещё для весьма немногих, а истинная оценка художественных произведений едва только начинается, и пока в Москве нет ни Музея художественных произведений, ни мастерских, по крайней мере, десяти, пятнадцати живописцев и скульпторов, посещаемых публикою, пока нет ни одного художественного журнала и, наконец, художественных вечеров…»

Втім, незадовго до Шевченкової смерті в Москві було створено Товариство аматорів мистецтв: «Это прекрасное общество не успело еще укрепиться на нашей, неблагодарной для искусства, почве, как уже учредило постоянную картинную выставку в университете, который, как истинный представитель нашего образования, обязательно предложил для неё помещение». Серед картин, які виставлялися в університеті, були, зокрема, твори Василя Перова і Олександра Саврасова. Цікаво, що в університеті було представлено й «прекрасну колекцію фотографій і гравюр».

На той же час завдяки зусиллям Михайла Максимовича, Костянтина Аксакова, Михайла Погодіна та ін. було започатковано роботу й Товариства аматорів російської словесності, перше засідання якого відбулося в день смерті Шевченка. Помітними подіями в духовному житті Москви були публічні лекції професорів і викладачів Московського університету Дмитра Іловайського (історія), Юрія Арнольда (теорія музики), Юрія Фелькеля (історія німецької літератури), П.Любимова (фізика), Миколи Лясковського (хімія), Августа Давидова (математика) і навіть астронома Федора Бредіхіна. (До речі, обсерваторію при Московському університеті побудовано ще в 1832 р.). Кращі з цих лекцій збирали в університетських аудиторіях близько 400 осіб. Російський літературний і громадський діяч Лонгин Пантелєєв, який залишив спогади про Шевченка, вважав, що подібні виступи мали широке суспільне значення: «На них публіка… виховувала смак і схильність до витонченіших насолод» (духовних. — В.М.). Ще з 30 рр. при Московському університеті читалися лекції для фабрикантів, у першу чергу, з технічної хімії, в рік першого приїзду Шевченка число слухачів становило кілька сот осіб.

Московський університет займав ключове місце в духовному житті Москви з часу свого заснування в 1755 р. Характерно, що вже з наступного року Московський університет видавав упродовж півтора століття газету «Московские ведомости». В Шевченкові часи вона була найпопулярнішою в Росії. Точно й красиво сказав про значення університету його випускник Борис Чичерін: «Московский университет стал центром всего умственного движения в России. Это был яркий свет, распространявший лучи свои повсюду, на который обращены были все взоры». Сучасний москвознавець Рустам Рахматуллін називає Московський університет «наслідувачем могилянства». В 1844 р., коли Шевченко вперше приїхав у Москву, в університеті діяли філософський, юридичний і медичний факультети, в ньому навчалося понад 800 студентів. Той же Чичерін, який на той час якраз поступив в університет, згадував: «Он находился в самой цветущей поре своего существования… Это действительно была alma mater, о которой нельзя вспомнить без тёплой сердечной признательности». Інший студент університету П.Д. Шестаков, який добрим словом згадував і професора Бодянського, писав: «Вообще мы, студенты 1840-х годов, обязаны нашей alma mater многим: мы выходили из университета со взглядом просветленным; нам был указан путь для самостоятельных научных занятий; мы питали в себе уважение к долгу; мы привыкли к труду; мы вынесли честные нравственные стремления, которые и были путеводною нитью нашей последующей жизни».

Значною мірою все це завдячувалося попечителеві Московського учбового округу та університету графу Сергію Строганову, який в 1835-1847 рр. немало зробив для розвитку університету. Той же Чичерін свідчив: «При нём университет весь обновился свежими силами. Всё старое запоздалое, рутинное устранялось. Главное внимание просвещённого попечителя было устремлено на то, чтобы кафедры были замещены людьми со знанием и талантом». Навіть у сучасних виданнях підкреслюється, що час управління Строганова «залишився в літописах університету золотою порою».

Зокрема, в 40-х рр. з великим успіхом в університеті читали публічні лекції Тимофій Грановський, Степан Шевирьов, Карл Рульє (зоологія), Ярослав Ліновський (сільське господарство), Родіон Гейман (технічна хімія). На рубежі 40-50-х рр. власті припинили читання цих лекцій.

Майже непомітно пройшло попечительство Дмитра Павловича Голохвастова в 1847-1949 рр. Борис Чичерін свідчив: «Он был чопорный, важный и нарядный и любил, чтобы все вокруг него было чинно, важно и нарядно. Мы с насмешливым любопытством глядели на торжественный его приезд в университет в карете цугом, с лакеем в ливрее на запятках по старому обычаю. Вся инспекция почтительно выбегала встречать начальника на крыльце… Студенты чинно становились по сторонам, и между ними шествовал сам Дмитрий Павлович во всем своем накрахмаленном величии, с лентой и орденами, важно раскланиваясь во все стороны… Однажды после одного из торжественных явлений Голохвастова Алябьев (згодом відомий композитор. — В.М.) сказал мне: “Недурно бы про него сложить песню в русском духе со следующим началом:

Ой ты гой еси, Дмитрий Павлович,

И ума у тебя нет синь-пороха

И душенька в тебе распреподлая!”»

 

Цікаво, що Михайло Максимович ще на початку 30-х рр. дав Голохвастову характеристику, як людині, яка перешкоджала розвиткові університету й заслужила в Москві зневагу.

З 1849 по 1855 рр. попечителем навчального округу та університету був генерал-ад’ютант Володимир Іванович Назимов (1802-1874), далекий від навчального процесу та науки, про якого Бодянський відзивався критично: «Что прикажете делать с такими головами? Жди толку и проку от них для университета!» Чичерін писав про нього: «Был назначен Назимов, единственная задача которого состояла в том, чтобы ввести в университете военную дисциплину. Комплект студентов, кроме медицинского факультета, был ограничен тремястами человек; философия, как опасная наука, была совершенно изгнана из преподавания, и попу Терновскому поручено было читать логику и психологию». Бодянський коротко зафіксував ці зміни у щоденнику в березні 1850 року: «Марта 1-го. Переименование философского факультета в историко-филологический и физико-математический». Прізвище попечителя згадується в листі Гоголя до Смирнової від 20 жовтня 1849 року: «С Назимовым я мало знаком: виделся с ним раза два, отзывают[ся] о нём другие хорошо». Наче на підтвердження цього, в липні 1851 року Плетньов писав Гоголю стосовно видання його творів саме в Москві: «…Генерал Назимов, если ты явишься к нему и объяснишь, в чём твоя просьба, непременно сам вызовется быть твоим цензором: это он сделал с Островским и готов делать со всеми, у кого только заметил талант». Справді, саме Назимов дав дозвіл на публікацію другого видання творів Гоголя і навіть прийшов із цією звісткою 23 вересня 1851 року до письменника додому, але той якраз виїхав із Москви. Назимов у повній формі супроводжував труну з тілом Гоголя аж до поховання в Даниловому монастирі.

Незадовго до повернення Шевченка із заслання, в 1855 р. університет відзначив ювілей, і пишався своїми здобутками. За час царювання Миколи І, тобто приблизно за три десятиліття він випустив 1670 студентів, підготував 114 докторів наук і 881 кандидатів наук, 58 магістрів, 1442 лікарів. Серед вчених, які захистили в університеті докторські дисертації, були Степан Шевирьов (1838), Сергій Соловйов (1848), Тимофій Грановський (1850), Іван Бабст (1853), Осип Бодянський (1855), а ступінь магістра здобули Дмитро Щепкін (1843), Михайло Катков (1846), Костянтин Аксаков (1847), Костянтин Леонтьєв (1850) та ін.1

На той час в університеті навчалося вдвічі більше студентів, ніж у перший приїзд Шевченка в Москву, а в 1858 р. —1760 чоловік, і третину з них складали вихідці з різночинських і демократичних прошарків суспільства. Найчисленнішим був медичний факультет, скажімо, в 1854 р., на ньому навчалося понад 700 студентів, а на історико-філологічному — 50, на фізико-математичному — 111, на юридичному — 193. За настроями серед студентів уважно стежили, в університеті існувало «морально-політичне відділення», де широко вивчалося богослов’я і «тлумачення св. Писання та церковної історії».

З квітня 1856 року попечителем університету став Євграф Петрович Ковалевський (1792-1867), про знайомство з яким 25 травня того року в щоденнику Бодянського читаємо: «Он подошел ко мне и, узнав о моей фамилии, протянул руку и сказал, что меня знает уже давно заочно и тут же назвал земляком. Я спросил его о губернии и получил ответ, что он собственно харьковский, но имеет поместье и в Полтавской». В 1858-

 

______________________

1 Шевырёв С.П. История Императорского Московского университета, написанная к столетию его юбилея. 1755-1855. — М.: Изд. Московского университета, 1998. С. 574-575.

1861 рр. Ковалевський був міністром народної освіти. В цей час університетські диспути знову відкрилися для сторонньої публіки, були пом’якшені державні лабета, в яких билися університети в період політичної реакції кінця 40 — початку 50-х рр. Дещо послабшав нагляд адміністрації за викладачами й студентами.

Невдовзі після від’їзду Шевченка з Москви, в квітні 1858 року попечительство над Московським університетом перейшло до О.Бахметьєва. Бодянський занотував у щоденнику: «Говорят, это человек образованный, благородный, независимый по состоянию (что не безделица для Университета, разорявшегося Назимовым)». В свою чергу Бахметьєв «мав дуже хорошу думку» про Бодянського.

В часи Шевченкових відвідин Москви ректором університету був професор медицини, відомий хірург Аркадій Олексійович Альфонський (1796-1869), якого добре знав Осип Бодянський. Альфонський, до речі, був серед лікарів, які знаходилися біля вмираючого Гоголя. За свідченням лікаря Тарасенкова, «предложил магнетизирование, чтобы покорить его волю и заставить употреблять пищу». В 1858 р., коли Шевченко найдовше жив у Москві, в імператорському університеті працювали його друг Осип Бодянський, знайомий Іван Бабст, а також декан історико-філологічного факультету, Сергій Соловйов і молодий ад’юнкт – Микола Тихонравов, який разом із Бодянським у 1861 р. був на панахиді над прахом Шевченка в арбатському храмі Тихона Амафунтського.

При Московському університеті з часу заснування і до 1812 р. діяла одна з перших гімназій в Росії, в якій навчалося близько 1 тис. дітей, і Благородний пансіон із ширшою програмою для дітей 9—14 років. У ньому в різний час навчалися В.Жуковський, О.Грибоєдов, Ф.Тютчев, М.Лермонтов та ін. В 1804 р. в місті відкрилася московська губернська гімназія біля Пречистенських воріт, в якій наприкінці 40 рр. навчалося близько 500 дітей. В 1835 р. почала працювати 2-га гімназія (на Розгуляї), в якій учителював Осип Бодянський, в 1839 р. — 3-я гімназія (на Луб’янці), а затим і 4-а гімназія (в Пашковому домі на Моховій вулиці). В середині ХІХ століття чисельність учнів у московських гімназіях перевищила 1200 осіб.

Перший публічний музей у Москві, поєднаний з бібліотекою, — Рум’янцевський музей в Пашковому домі1 – було започатковано в рік смерті Шевченка. В дореволюційному путівнику по Москві читаємо: «Музей этот создан был государственным канцлером графом Н.П. Румянцевым, сыном екатерининского героя, умершим в 1826 г. и оставившим свой музей без средств для дальнейшего развития. В 1861 г. решено было перевезти этот музей в Москву (з Петербурга — В.М.) и слить его с вновь образуемым здесь музеем». Про Рум’янцевський музей у Петербурзі, заснований у 1831 р., Шевченко згадував у повісті «Художник»: «Нева спокойна и, как гигантское зеркало, отражает в себе со всеми подробностями величественный портик Румянцовского музея…» В 1862 р. при музеї було створено Московську публічну бібліотеку. В її основу покладено близько 30 тис. книг графа Рум’янцева. Вона швидко розросталася, зокрема за рахунок пожертвувань, іноді

 

 

______________________

1 Пам’ятник архітектури класицизму. Побудовано в 1784-1788 рр. для П.Пашкова, приписується архітектору Василю Баженову. В 1812 році будинок згорів, через кілька років його було відбудовано, але невдовзі прийшов у запустіння. В 1839 р. держава викупила будівлю у нащадків Пашкова для Дворянського інституту. В радянські часи тут знаходилися фонди й зали Бібліотеки ім. В.І. Леніна, з кінця 80 рр. ХХ століття — будинок знову запустів. У 2007 р. після двадцятирічної перерви почав знову працювати у відновленому, реставрованому вигляді, як складова частина Російської державної бібліотеки («Лєнінки»).

 

цілими домашніми бібліотеками. Цар Микола І подарував Рум’янцевці 9 тис. примірників різних видань, сюди потрапили домашні бібліотеки філософа Петра Чаадаєва, історика Михайла Погодіна та ін. Особливо важливо було те, що в Рум’янцевку поступав обов’язковий примірник усіх видань, що друкувалися в Росії. Невдовзі в бібліотеці нараховувалося понад 1 мільйон томів. Іноземний відділ бібліотеки був особливо багатий книгами, починаючи з 1460 р. до ХVІІІ століття включно. Непогано була представлена перша половина ХІХ століття, гірше — друга його половина. Російський відділ бібліотеки навпаки мав значні прогалини до 60-х рр. ХІХ століття, зате з того часу в ньому були майже всі книги, видані в Росії.

 

«Можеш приїхати в Москву прямо до мене»

 

Безмежно вдячний Щепкіну Тарас Григорович рвався знову побачити свого друга й вирішив приїхати до нього в Никольське на Масницю (1858 року випадала на тиждень з 27 січня по 2 лютого). Але Щепкін у листі від 15 січня сповістив, що в цей час не зможе виїхати з Москви в Никольське й запросив його в село на перший тиждень посту (3 – 9 лютого)1.

Втім, у цьому листі Щепкін уже пропонує Шевченкові приїхати до нього в Москву:«Что же касается до твоего приезда к масляной в

 

______________________





Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 503. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия