Студопедия — I Елементи менеджменту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

I Елементи менеджменту






Першим елементом, що підкреслює його

більше значення, Файоль називає планування. Його він розглядає як "погляд вперед", передбачення, істотний елемент менеджменту. Будь-який план дій грунтується на: 1) ресурсах, 2) методах роботи в конкретній ситуації, 3) майбутніх тенденціях діяльності підприємства. Користуючись сучасною термінологією, Файоль, по суті, описав сучасний "стратегічний аудит".

Він також дав перший опис того, що сучасні автори назвали б "плануванням випадковості". Це не означає, що план враховує всі випадковості, які можуть відбутися. Але він включає можливість таких випадковостей, а також методи їх подолання. План повинен захищати підприємство від небажаних змін або відхилень від вибраних напрямів діяльності.

При розробці плану Файоль виходив з необхідності участі в нім керівників всіх відділів і всіх рівнів. Але найбільшу увагу він приділяв все ж таки плануванню на нижчому рівні менеджерів, мотивуючи це тим, що саме вони виконуватимуть заплановане.

Хороший план дій, на думку Файоля, характеризується такими рисами: єдністю, безперервністю, гнучкістю, точністю. Ці риси повинні характеризувати як короткострокові (щоденні, щотижневі, щомісячні, щорічні), так і довгострокові (п'ятирічні і десятирічні) плани-прогнози. Внесок Файоля в розробку останніх - особлива сторінка в розвитку учень менеджменту. А приклад розробки їм передумов національного планування у Франції широко використаний в світовій практиці державного управління.

Організація - другий важливий елемент менеджменту. Дослідники учень Файоля ділили його на власне організацію і менеджмент людських ресурсів.

Організувати підприємство для Файоля означало забезпечити його всім необхідним для функціонування: сировиною, устаткуванням, капіталом, персоналом, зданіямії ін. Особлива увага він при цьому приділяв структурі організації, яка повинна була забезпечити єдність персоналу досягши мети підприємства. Правильна структура визначає обов'язки, заохочує ініціативу і відповідальність, уніфікує діяльність і координує зусилля, дозволяє здійснювати контроль.

Разом з тим структура організації не є самоціллю. Вона повинна бути пристосована до задоволення запитів підприємства, узгоджена з "цілями, джерелами і вимогами" бізнесу. Файоль, по суті, передбачав сучасну випадковість і описав організаційну модель, пов'язавши її з своєю теорією.

Організаційну модель Файоля можна представити у вигляді " піраміди", підставою якої був результат функціонального (горизонтального) зростання, тобто збільшення кількості персоналу по виконанню виробничих (функціональних) завдань. Вертикальна частина піраміди - посадове зростання - відображала необхідність збільшення кількості керівників для управління і координації нижчестоячих рівнів.

По Файолю, збільшення кількості робочих (функціональне зростання) припускає появу і нового керівника (посадове зростання). При цьому основою побудови "піраміди" функціонального і посадового зростання були узяті співвідношення: 15 робочих на одного керівника і 4 керівники (менеджера) на одного вищестоящого менеджера. На основі цього співвідношення Файоль розробляв методи визначення мінімальних рівнів ефективної організації з урахуванням можливих змін в умовах бізнесу і самого підприємства в довгостроковому плані.

Концепція менеджменту персоналу Файоля протилежна функціональній концепції Тейлора. Остання заперечувала принцип єдності команд. Файоль же виходив з принципу єдиноначальності і чіткої відповідальності одного співробітника перед іншим. Тільки такий підхід, на його думку, давав можливість представити організацію як єдине ціле, чітко визначити рівні влади, забезпечити канали комунікацій, запобігти повторенню функцій, уникнути ситуацій з видачею подвійних команд, жорстко фіксувати обов'язки і відповідальність.

Файоль розробив вимоги до відбору персоналу, його оцінці і підготовці. Відбір при цьому розглядався як функція пошуку якостей і знань людини, відповідних всім умовам організації. Саме наслідком неправильного відбору, як правило, є "невідповідність посади". Критеріями оцінки і менеджерів, і робочих були їх здоров'я, інтелект, етичні якості, знання своїх обов'язків і відповідальності. При підготовці менеджерів увага приділялася не стільки інженерним, зокрема математичним знанням, скільки знанням власне менеджменту, знанню людей. Цікаво, що Файоль закликав вивчати менеджмент всіх, оскільки, вважав він, ці знання необхідні в домашніх умовах, так само як і на виробничих і невиробничих підприємствах.

Розпорядженню разом з координацією в системі елементів менеджменту Файоль відвів в своїй книзі небагато чим більше 10%. Вони з'являються лише після того, як організація сформована і її слід привести в дію.

Метою розпорядження є отримання максимальної користі від керівників підрозділу на користь підприємства в цілому. Менеджер, від якого виходять розпорядження, зобов'язаний:

 

 

/. Досконально знати персонал. При цьому, яким би не було ієрархічне положення керівника, він повинен мати не більше 6-ти підлеглих.

2. Усувати нездібних і некомпетентних. Функціонер, який через ті або інші причини нездібний виконувати покладені на нього обов'язки, стає причиною порушення єдності і правильності функціонування організації.

3. Добре знати умови, об'єднуючі підприємство і функціонерів. Підприємство і його функціонери зв'язані певними умовами, за дотриманням яких повинен стежити керівник. Він як би виконує двояку роль: захищає інтересипредпріятія перед функціонерами, з одного боку, і інтереси функціонерів перед власником', з іншою.

4. Особисто бути хорошим прикладом. Приклади точності, відданості і активності, які демонструє керівник, завжди є для підлеглих могутнім стимулом. Вони до того ж дають йому моральну основу застосовувати до злісних порушників відповідні заходи покарання.

5. Проводити періодичну перевірку організації і використовувати в подальшій роботі її результати. Йдеться про перевірку роботи складових частин адміністративного механізму, складання щорічних програм, розгляді пропозицій про нагородження і просування по службі функціонерів на користь підвищення ефективності підприємства.

6. Проводити наради співробітників. Це дає можливість керівникові висловлювати програму дій; використовувати ідеї підлеглих для вироблення ефективних рішень.

7. Не заглиблюватися в деталі. Там, де участь керівника в роботі не обов'язково, він повинен довірити її підлеглим.

Координацію Файоль розглядав як елемент менеджменту, що забезпечує досягнення узгодженості в роботі всіх ланок системи шляхом встановлення раціональних зв'язків (комунікацій) між ними. Одним з кращих способів підтримки персоналу в робочому стані і полегшення виконання їм своїх обов'язків є проведення "нарад начальників служб". В результаті таких нарад кожна ланка (підрозділ, відділ і т.п.) уточнює, що йому слід робити; узгоджуються дії між ланками. У період між нарадами координацію здійснюють службовці, які, проте, не замінюють безпосередньо керівника і не знімають з нього відповідальності.

Контроль. Метою його є перевірка виконання роботи відповідно до затвердженого плану, виданих наказів і встановлених принципів. Виявлення відхилень і помилок необходімодля своєчасного їх усунення і недопущення надалі.

Контроль застосовується до предметів, персоналій, діям і здійснюється у всіх областях діяльності. Ефективність його залежить від швидкості послеконтрольних дій (реакції) і від того, чи є він неупередженим. Контроль зв'язує всі названі вище елементи

 

менеджменту: планування, організацію, розпорядження, координацію і завершує по суті круговий процес управлінської діяльності.

Таким чином, Файоль на відміну від Тейлора орієнтувався на вищий рівень менеджменту. Тейлор розглядав цехове управління, Файоль - вище адміністрування.

Проте, і це підкреслював сам Файоль, ніякої суперечності між їх теоріями управління не існує. З цим так само важко не погодитися, як і з тим, що не дивлячись на схожість двох теорій, Файоль робив упор все ж таки на адміністрування. І хоча сьогодні слово менеджмент і адміністрування скоріше розглядаються як синоніми, період діяльності Файоля з'явився важливим в історії учень менеджменту, оскільки саме з ним пов'язана спроба побудувати цілісну теорію як універсальний процес, а саме управління виділити е особливий вид діяльності.







Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 1253. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия