Студопедия — Етап. Корекційна робота з першокласниками, у яких виникли труднощі в процесі адаптації до школи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Етап. Корекційна робота з першокласниками, у яких виникли труднощі в процесі адаптації до школи






У залежності від виявлених причин труднощів, що виникли в процесі адаптації дитини до школи, психолог визначає напрямок корекційної роботи:

• розвиток пізнавальних процесів;

• розвиток мотиваційної сфери;

• розвиток довільності;

• корекція тривожності;

• розвиток навичок спілкування у групі;

• корекція агресивності.

 

 

VII. ОРГАНІЗАЦІЯ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ

АДАПТАЦІЇ ПЕРШОКЛАСНИКІВ ДО НАВЧАННЯ У ШКОЛІ

 

Адаптованість - рівень фактичного пристосування людини, її соціального статусу і самовідчуття, задоволеності або незадоволеності собою і своїм життям.

У сучасній освітній практиці, поряд із формуванням знань і умінь, до числа пріоритетних належать цілі, пов'язані із загальним особистісним розвитком і збереженням психологічного здоров'я учнів. Суттєве значення у їх досягненні має психолого-педагогічний супровід учнів.

Значна увага до шкільної адаптації викликана тим, що вона є динамічним процесом прогресивної перебудови функціональних систем організму і забезпечує віковий розвиток. Механізми ж пристосування, що виникли в процесі адаптації, закріплюються у структурі особистості і стають підструктурами її характеру.

Згідно досліджень М.М. Безруких, процес адаптації дитини до школи можна розділити на декілька етапів, кожний з яких має свої особливості.

Перший етап - орієнтовний, що характеризується бурхливою реакцією і значною напругою практично всіх систем організму. Триває два-три тижні.

Другий етап - нестійке пристосування, коли організм шукає і знаходить якісь оптимальні варіанти реакцій на ці дії. На другому етапі витрати знижуються, бурхлива реакція починає затихати.

Третій етап - період відносно стійкого пристосування, коли організм знаходить найбільш зручні варіанти реагування на навантаження, які вимагають меншого напруження всіх систем. Можливості дитячого організму не безмежні, а тривала напруга і пов'язана з нею перевтома можуть значно погіршити стан здоров’я дитини.

Критеріями благополучної адаптації дітей до школи (за М.М. Безруких) будемо вважати сприятливу динаміку працездатності та її поліпшення протягом першого півріччя, відсутність виражених несприятливих змін показників здоров'я та засвоєння навчальної програми. Індикатором труднощів процесу адаптації до школи, як правило, є зміни в поведінці дітей.

 

 

Перша група Друга група Третя група
Діти адаптуються до школи протягом перших двох місяців навчання. Ці діти відносно швидко вливаються в колектив, освоюються в школі, набувають нових друзів у класі; у них майже завжди гарний настрій, вони доброзичливі, сумлінно і без видимого напруження виконують всі вимоги вчителя. Іноді в них з’являються складнощі або в контактах з дітьми, або у відносинах з учителем, тому що їм ще важко виконувати всі вимоги правил поведінки. Але до кінця жовтня відбувається освоєння і з новим статусом учня, і з новими вимогами, і з новим режимом. Це легка адаптація. Діти мають тривалий період адаптації; період невідповідності їхньої поведінки вимогам школи затягується: діти не можуть прийняти ситуацію навчання, спілкування з учителем, дітьми. Як правило, ці діти мають труднощі в засвоєнні навчальної програми. Лише до кінця першого півріччя реакції цих дітей стають адекватними шкільним вимогам. Це середня адаптація. Діти, у яких соціально-психологічна адаптація пов'язана зі значними труднощами; крім того, вони не засвоюють навчальну програму, у них відзначаються негативні форми поведінки, різкий прояв негативних емоцій. Саме на таких дітей найчастіше скаржаться вчителі, вихователі. Це важка адаптація.

 

Постійні неуспіхи у навчанні, відсутність контакту з учителем створюють відчуження і негативне ставлення однолітків. Серед цих дітей можуть бути ті, хто потребує спеціального лікування - учні з порушеннями психоневрологічної сфери, але можуть бути і учні, не готові до навчання. Якщо вчасно не розібратися в причинах поганої поведінки, не скорегувати труднощі адаптації, то все це разом може призвести до зриву, подальшої затримки в розвитку і несприятливо позначитися на стані здоров'я дитини. Так чи інакше, погана поведінка - сигнал тривоги, привід уважніше подивитися на учня і розібратися в причинах труднощів адаптації до школи.

Медико-психолого-педагогічний консиліум - це один з напрямків роботи психологів і педагогів під час адаптаційного періоду. У завдання консиліуму входить виявлення причин відхилень у поведінці та навчанні дітей, що ускладнюють їх соціально-психологічну адаптацію. МППК виробляються рекомендації стосовно окремих учнів для вихователів.

На перебіг адаптації першокласників впливають різні фактори. До числа найбільш сприятливих факторів відносять наступні:

• адекватну самооцінку свого становища дитиною;

• правильні методи виховання;

• відсутність у середовищі проживання конфліктних ситуацій;

• відповідний статус у групі однолітків і т.д.

До несприятливих факторів, що впливають на адаптацію до школи, відносять наступні:

• неправильні методи виховання;

• функціональну неготовність до навчання у школі;

• незадоволеність у спілкуванні з дорослими;

• неадекватне усвідомлення свого становища в групі однолітків і т.д.

 

МОДЕЛЬ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ АДАПТАЦІЇ ПЕРШОКЛАСНИКІВ ДО ШКОЛИ

  Робота з дітьми Робота з вихователями Робота з документами
Підготовчий період Діагностика: визначення рівня актуального розвитку, прогноз шкільних труднощів. Консультації та малі педради з психологами і медпрацівниками Вивчення супровідної документації дошкільних психологів. Протоколи діагностики. Журнал консультацій.
  I чверть Організація занять за програмою супроводу адаптації (з 2 тижня вересня). Динамічне спостереження в різних видах діяльності. Консультації в режимі динамічного спостереження. Попереднє підведення підсумків проходження адаптації в кінці чверті, рекомендації консультацій дитячого невролога Вивчення медичних документів, складання довідки про стан здоров'я дітей. Аналіз анкет. Збір анамнезу. Облік відвідування занять і динаміки поведінки дітей. Журнал консультацій
    II чверть Заняття за програмою супроводження адаптації. Динамічне спостереження в різних видах діяльності. Консультації в режимі динамічного спостереження Попереднє підведення підсумків проходження адаптації в кінці півріччя Облік відвідування занять і динаміки поведінки дітей. Журнал консультацій.

 

III чверть Корекційно-розвиваючі заняття з дітьми з важкою адаптацією. Динамічне спостереження в різних видах діяльності. Консультації в режимі динамічного спостереження. Консультації щодо перебігу адаптації у важкій формі, рекомендації обов'язкових консультацій дитячого невролога Аналіз результатів перебігу адаптації. Облік відвідування занять і динаміки процесу адаптації дітей. Журнал консультацій
IV чверть Діагностика: визначення рівня актуального розвитку в учнів з важкою адаптацією і тих, що не засвоюють навчальну програму для представлення на МППК Підготовка представлень на МППК Аналіз результатів динаміки розвитку. Протоколи діагностики. Оформлення пред’явлень на МППК. Журнал консультацій.

Дана програма допоможе розвинути у дитини навчальну активність, самостійність, вміння долати труднощі у вирішенні навчальних завдань, встановленню адекватних рольових відношень з педагогами на уроках і поза уроками, прийняття і виконання шкільних і загальноприйнятих норм поведінки та спілкування, стримування мимовільних емоцій і бажань, емоційно - позитивне сприйняття школи та навчання.

Формалізація програми психолого-педагогічного супроводу процесу адаптації вихованців КДНЗ «Перлинка» до умов навчання у загальноосвітній школі вимагає від педагогів розуміння педагогічної суті труднощів дитини, знаходження відповідних професійних засобів, які дозволили б ці труднощі вирішити або, щонайменше, зменшити (якщо в основі проблем дитини - серйозна непедагогічна причина).







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1331. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.02 сек.) русская версия | украинская версия