Студопедия — Аспекти співпраці здоров’язберігання початкової та основної ланки школи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Аспекти співпраці здоров’язберігання початкової та основної ланки школи

Збереження та зміцнення морального, фізичного та психічного здоров’я вихованців є одним із першочергових завдань загальноосвітньої школи, на що наголошує Концепція загальної середньої освіти (12-річна школа).

За даними Міністерства охорони здоров’я України нині кожна 5 дитина народжується з відхиленнями в стані здоров’я. У 90% школярів діагностуються захворювання. Різко прогресують хронічні хвороби серця, органів зору, гіпертонія, неврози, остеопороз, артрити, ожиріння тощо.

Навчальний заклад сьогодні має створити оптимальні умови для збереження та зміцнення здоров’я. Стрижнем усієї педагогічної роботи у цьому напрямку вважаю особисте ставлення вчителя до збереження та зміцнення здоров’я у школярів і формування у них позитивної мотивації щодо здорового способу життя. Збереження й зміцнення здоров’я учнів лише тоді може вважатися повноцінною й ефективною, якщо в повній мірі професійно й творчо в єдиній системі реалізуються здоров’язберігаючі технології.

Класифікація здоров’язберігаючих технологій:

· здоров’язберігаючі;

· оздоровчі;

· технології навчання здоров’ю;

· виховання культури здоров’я.

За статистичними даними у перший клас приходить приблизно 55% відносно здорових дітей, а за період навчання у школі їх число зменшується у 4–5 разів.

Розглянемо фактори, які впливають на здоров’я школярів:

З’ясуємо причини їх виникнення:

1. Незадовільні умови навчання.

2. Нераціональна організація навчального процесу.

3. Низька рухова активність.

4. Невідповідність методик і змісту навчання віковим та індивідуальним особливостям учнів.

Щоб усунути негативні фактори та покращити стан здоров’я учнів треба в системі і одночасно впроваджувати в навчально-виховний процес здоров’язберігаючі, оздоровчі технології та технології виховання культури здоров’я, які здатні покращити сьогоденні результати стану здоров’я дітей. Впровадження першої складової здоров’язберігаючого навчання – здоров’язберігаючі освітні технології, які забезпечують:

- сприятливі умови для навчання дитини (відсутність стресових ситуацій, адекватність вимог, методик навчання й виховання);

- оптимальну організацію навчального процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей і гігієнічних норм);

- повноцінний і раціонально організований режим навчання.

Навчальна діяльність – основний вид діяльності в освітньому закладі, в даному разі у школі. Саме від цього залежить і здоров’язберігаючий аспект навчання. Звідси можна висунути таку гіпотезу: якщо підвищити мотивацію, удосконалити змістовний компонент відповідно до вікових, індивідуальних особливостей учнів та активізувати процес навчання, то можна створити необхідні умови для збереження здоров’я учнів, і підвищити ефективність навчання.

З метою підвищення мотивації, впроваджувати в урок (на різних його етапах) ігрові технології. Ігрова діяльність цілком відповідає віковим особливостям молодших школярів, процес навчання для них стає цікавим, зрозумілим і не викликає стресів, а значить, матеріал уроку засвоюється краще. Крім того під час ігор діти рухаються, що допомагає вирішити проблему гіподинамії школярів.

З метою активізації навчальної діяльності та розвитку творчих здібностей учнів можна використовувати персоніфіковані програми, де учні застосовують набуті знання на творчому рівні, тим самим, удосконалюючи їх. Така діяльність для них близька і цікава, тому що школярі самостійно обирають програми, що відповідають їх інтересам та нахилам. Робота за персоніфікованими програмами сприяє досягненню високих результатів навчання, не викликає негативних емоцій у дітей, дозволяє школярам просуватися за своїм освітнім маршрутом.

Щоб удосконалити змістовний компонент навчальної діяльності використовують блочну систему подачі матеріалу. До блоків навчальної інформації дібрано основний матеріал з теми за принципами системності і послідовності, що сприяє кращому засвоєнню та дозволяє вирішити проблему навчального перенавантаження учнів. Багаторазове повторення блоку навчальної інформації допомагає дітям краще запам’ятати матеріал з теми, тим самим, створює ситуацію успіху і зменшує психічну напругу, пов’язану з опитуванням.

Для реалізації індивідуального підходу до навчання, принципів посильності і доступності, які напряму пов’язанi з підвищенням якості освіти, впровадити технологію диференційованого навчання. Використовувати диференційовані завдання під час контролю на уроці, а особливо для домашнього завдання. Це дозволяє знизити навчальне навантаження, уникнути стресів та підвищити рівень успішності учнів.

Виходячи з вищезазначеного можна сміливо стверджувати, що технології рівнево -диференційованого навчання, ігрові технології, технології особистісто – орієнтованого навчання виконують здоров’язберігаючу функцію. Їх використання підвищує рівень пізнавальної активності, навчальної мотивації, сприяє кращому засвоєнню знань і розвитку творчості, та в свою чергу, знижує рівень тривожності, зменшує психічну напругу, підвищує рівень успішності в навчанні. Таким чином покращується адаптація дитячого організму до різних факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, а значить, підвищується протистояння організму та покращується соматичне і психічне здоров’я дитини, що є однією з умов підвищення якості освіти.

Впровадження другої складової здоров’язберігаючого навчання – оздоровчих технологій.

Найважливішим та основним формуючим чинником здорового способу життя є оптимальний руховий режим. Його основу складають систематичні заняття фізичними вправами і спортом, ефективні вирішальні завдання зміцнення і збереження здоров’я, розвитку фізичних можливостей молоді та підвищення її працездатності.

Шкільні заняття поєднують в собі психічне, статичне, динамічне навантаження на окремі органи та системи й на весь організм дитини в цілому. Статичне навантаження вступає у протиріччя з фізичним розвитком дитини. Як наслідок – розвиток перевтоми. У дитини знижується працездатність, проявляються негативні емоції, погіршується самопочуття. З метою профілактики стомлення, порушення постави, зору учнів необхідно проводити на уроках фізкультхвилинки, гімнастики для очей при навчанні письму, читанню, математики та ін.)

Фізкультхвилинка включає 3-4 прості вправи. Вправи мають добиратися таким чином, щоб протягом дня цілеспрямовано навантажувалися і розслаблялися різні групи м’язів дітей: плечового пояса, спини, тазостегнових суглобів. Необхідно включати в комплекс вправи для відпочинку очей, дихальні вправи, вправи на координацію рухів. Кожна вправа виконується 3-4 рази. Щоб процес виконання фізичних вправ був цікавим для дітей, необхідно час від часу змінювати вправи (кожні 2-3 тижні), виконувати їх під музику, включати танцювальні рухи. Продовження всього комплексу 2-3 хвилини. Для фізкультхвилинки добирають легкі, ритмічні вправи. Велике фізичне навантаження, або швидкий темп рухів можуть не допомогти, а зашкодити. Чим більшим є статичне навантаження, тим частіше й активніше потрібно робити фізичні вправи.

Треба відзначити, що фізкультхвилинки на текстовій основі валеологічного змісту – це ще один спосіб формування у школярів здорових звичок.

Велике значення для зміцнення здоров’я дітей та залучення їх до ведення здорового способу життя має проведення спортивних змагань у позаурочний час. Широке застосування ігрового методу під час змагань сприяє формуванню у дітей позитивного ставлення до занять фізичною культурою. Під час спортивних змагань молодші школярі закріплюють навички виконання фізичних вправ, розвивають спритність, сміливість, координацію рухів.

Використання стимулів, створення ситуацій успіху, позитивного емоціонального настрою під час спортивних змагань. Допомагає привити дітям стійкий інтерес до фізкультурної діяльності. Впровадження третьої складової здоров’язберігаючого навчання – технологій навчання здоров’ю та виховання культури здоров’я.

Потрібно сказати, що дуже важко, а то й просто неможливо прилучити дитину до здорового способу життя тільки через новий навчальний курс „Валеологія” або „Основи здоров’я”. Існує кілька напрямків роботи:

Сформованість потрібних навичок та умінь у молодших школярів потребує багаторазового повторення – це втікає з психологічних особливостей дитини. А це можна зробити шляхом інтеграції валеологічної тематики в зміст інших предметів та через різні форми позаурочної роботи.

Введення вправ валеологічної тематики не тільки допомагає привчити дітей до здорового способу життя, а ще й сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу. Педагогічна практика показує, що успіх валеологічної освіти у школі досягається за рахунок системного підходу до рішення цієї проблеми як на уроках, так і в позаурочний час, через різні форми позаурочної роботи. А саме:

- бесіди;

- свята;

- спортивні змагання;

- конкурси;

- ігри.

Істотним доповненням до роботи по формуванню здорового способу життя та виховання культури здоров’я у дітей є проведення свят оздоровчого характеру або на валеологічну тематику. Тут доречно опиратися на народні традиції, використовувати високохудожні твори культури українського та інших народів, давати конкретні поради, вводити яскраві, переконливі приклади з літератури та життя. Для того щоб зробити справжнє свято для дитини, можна заздалегідь оголосити кілька конкурсів на певну тематику:

- на кращий малюнок;

- на кращий плакат;

- на кращий художній виріб;

- на кращу пісню, вірш, дібране прислів’я, тощо.

Для дітей (з їх участю) підготувати театралізовану виставу, поповнити свято конкурсною та ігровою програмою, організувати виставки кращих дитячих робіт.

Проведення свят валеологічного змісту не тільки має на меті закріплення певних валеологічних знань, а й сприяє активізації розумової діяльності молодших школярів (пробуджує допитливість, думку, почуття, розвиває творчі здібності) та викликає інтерес до вивчення даного матеріалу. Звичайно, можна говорити про всесвітнє погіршення екології, а значить і здоров’я дітей, а з іншого боку постаратись зробити все, що залежить від конкретного вчителя, а саме: перевірити освітлення, температурний режим, провітрити кімнату, дотримання правил гігієни, чистоти в класі, створити затишок, озеленення в міру та інше.

Якщо парти в класі по бокових рядах поставити косо, діти бачать дошку під більш зручним кутом, не заважає спина товариша. Проведені на парті лінії підкажуть, як правильно розмістити на парті зошит. Спеціально пошиті мішечки з піском допоможуть не тільки при проведенні уроків фізкультури, а й вирівняти спину дитини під час сидіння за партою. При розсаджуванні дітей за парти користуватися такими критеріями: вади здоров’я (зір, слух, спина), зріст, психологічна сумісність, провідний тип мислення, розумові здібності. Впроваджуючи нові прогресивні технології та інтерактивні методи навчання, дотримуватися правила: «не нашкодь, навчаючи». Для цього під час навчального процесу стежити за своєчасною зміною статичної напруги під час письма та читання (фізкультхвилинка, вправи для очей, музична пауза);забезпечувати зміну різних видів навчальної діяльності, старатися використовувати наочність з урахуванням вимог гігієни; використовувати позитивні емоції, які полегшують засвоєння матеріалу, що в свою чергу зменшує втому, стимулювати вищу нервову діяльність, покращувати психологічний клімат у класі, попереджувати невротичні реакції дітей (музика, жарти, ігрові ситуації); постійно контролювати правильну посадку за партою; регулярно проводити вправи для очей, пальців рук, осанки, організовувати ігри під час перерв.

На уроках, крім віршованих, проводити сенсорні, імітаційні, профілактичні фізкультхвилинки та музичні паузи з мішечками, гантельками, джгутами. На перервах та як елемент трудового навчання та образотворчого мистецтва діти слухають «Мантри здоров’я» та іншу релаксаційну музику. У класі можна створити куточок «Наодинці з собою»,де дитина може поміркувати, помріяти, написати листа однокласнику чи вчителю, «відіславши» його до «чарівної скриньки», або просто посидіти і заспокоїтися. Дитина має відчути себе захищеною, незалежною, оточеною любов’ю та повагою. Також можна облаштувати «килимок настрою».У невимушеній атмосфері діти на ньому обговорюють події, побачене, почуте, свої досягнення, відчуття, проблеми, настрій, намагаються порадити, підтримати, допомогти. Таким чином, учитель може цілеспрямовано, систематично і послідовно поліпшувати не тільки розвиток учнів, а й духовне і психічне здоров’я дітей.

Слід усвідомити, що якщо ми привчимо дітей до здорового способу життя, то турбота про власне здоров’я стане природною формою їх поведінки. А в майбутньому вони не тільки будуть уміти бути здоровими, а й виховають своїх дітей здоровими. Число хворих дітей зменшиться, а значить, введення в навчальний процес оздоровчих технологій (гімнастики для очей, фізкультхвилинок, динамічних пауз, ранкової гімнастики і тп.) сприяє покращенню стану здоров’я учнів. Дані медичних обстежень і моніторинг навчальних досягнень учнів засвідчили, що впровадження системи здоров’язберігаючого навчання позитивно вплинуло на стан їхнього здоров’я і якість навчання в цілому. Впровадження здоров’язберігаючих освітніх технологій, які створюють оптимальні умови для збереження здоров’я учнів і сприяють підвищенню результатів навчання.

Впровадження здоров’язберігаючих технологій в процес навчання молодших школярів заснована на принципах збереження, зміцнення та формування здоров’я, охоплює тісний взаємозв’язок теорії і практики, орієнтує учнів на самопізнання, самовизначення та саморозвиток. Крім того, в роботі доведено, що впровадження здоров’язберігаючих технологій в навчально-виховний процес сприяє підвищенню якості навчання.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Раздел 1.2. От Большого взрыва до Олдовая | Тема № 23. Слюнные железы. Пищевод.

Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 902. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия