Студопедия — Експериментальна установка і методика дослідження оптичних констант плівок.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Експериментальна установка і методика дослідження оптичних констант плівок.






Не дивлячись на те, що вже більше ніж за 50 років із часу відкриття ХСН їх властивості досить добре вивчені, навіть останнім часом не зникає інтерес як до їх технології одержання[13], так і подальше дослідження їх фізико-хімічних, оптичних властивостей та застосування[14-20].

Інтерес до використання різних багатокомпонентних стекол і плівок на їх основі в оптиці підкреслює важливість вивчення оптичних властивостей цих матеріалів. Халькогенідні стекла відрізняються від інших прозорих твердих тіл своїми оптичними константами на діаграмі Аббе і вони мають відносне велике значеня показника заломлення n і низький коефіцієнт дисперсії. Халькогенідні тонкоплівкові шари, що використовуються у наших дослідженнях, відносяться до сімейства системи As-Se.

Для вимірювання коефіцієнту пропускання використовувався спектрофотометр СФ-46. В основу роботи спектрофотометра СФ-46 покладений принцип вимірювання відношення інтенсивностей двох світлових потоків: потоку, що пройшов через досліджуваний зразок, і потоку, падаючого на досліджуваний зразок (або що пройшов через контрольний зразок). Структурна схема спектрофотометра представлена на рис. 2.3.

 

Рис. 2.3. Структурна схема спектрофотометра СФ-46 [21].

 

Світловий пучок з освітлювача потрапляє в монохроматор через вхідну щілину і розкладається дифракційною граткою в спектр. У монохроматичний потік випромінювання, що поступає з вихідної щілини в кюветне відділення, по черзі вводяться контрольний і досліджуваний зразки. Випромінювання, що пройшло через зразок, потрапляє на катод фотоелемента в приймально-підсилювальному блоці. Електричний струм, що проходить через резистор, який включений в анодний ланцюг фотоелемента, створює на резисторі падіння напруги, пропорційне потоку випромінювання, падаючому на фотокатод.

Підсилювач постійного струму з коефіцієнтом підсилення, близьким до одиниці, забезпечує передачу сигналів на вхід мікропроцесорної системи (далі – МПС). МПС по команді оператора по черзі вимірює і запам’ятовує напруги UT, U0 і U, пропорційні темновому струму фотоелемента, потоку, що пройшов через контрольний зразок, і потоку, що пройшов через досліджуваний зразок. Після вимірювання МПС розраховує коефіцієнт пропускання Т досліджуваного зразка по формулі:

 

(2.24)

 

Значення виміряної величини висвічується на цифровому фотометричному табло [21].

Оптична схема спектрофотометра представлена на рис. 2.4. Випромінювання від джерела 1 або 1' падає на дзеркальний конденсатор 2, який направляє його на плоске поворотне дзеркало 3 і дає зображення джерела випромінювання в площині лінзи 4, розташованої поблизу вхідної щілини 5 монохроматора. Монохроматор побудований по вертикальній автоколімаційній схемі. Випромінювання, що пройшло через вхідну щілину, падає на увігнуту дифракційну гратку 6 із змінним кроком і криволінійним штрихом. Гратки виготовляються на сферичній поверхні, тому, крім диспергуючих властивостей, вона володіє властивістю фокусувати спектр. Застосування змінного кроку і криволінійного штриха значно зменшує абераційні спотворення увігнутих дифракційних граток і дозволяє одержати високу якість спектру у всьому робочому спектральному діапазоні.

Дифрагований пучок фокусується в площині вихідної щілини 7 монохроматора, розташованої над вхідною щілиною 5.

Сканування здійснюється поворотом дифракційної гратки, при цьому монохроматичне випромінювання різних довжин хвиль проходить через вихідну щілину 7, лінзу 8, контрольний або вимірювальний зразок, лінзу 9 з допомогою поворотного дзеркала 10 потрапляє на світлочутливий шар фотоелемента 11 або 12.

 

 
Світлофільтр
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Рис. 2.4. Оптична схема спектрофотометра СФ-46 [21].

 

2.3. Експериментальні результати та методика їх обрахунку

 

Край поглинання склоподібних матеріалів характеризується наявністю трьох характерних ділянок на енергетичній залежності α=f(hv) (рис.2.5.).

Ділянка А характеризується поглинанням при малих значеннях α. Це — довгохвилева частина оптичного “хвоста”, що залежить від чистоти вихідних компонент і досконалості структури. Для неї характерна експоненціальна залежність[22].

α ≈ exp(Гt · hv), (2.5)

де Гt — небагато менша ніж Г.

Автори роботи [23, 24] вважають, що ділянка слабого поглинання пов’язана з флуктуаціями потенціалу, які можуть виникати у зв’язку з втратами дальнього порядку, наявністю дефектів або домішок.

Ділянка В (рис.2.5) характеризується експоненціальною залежністю:

(2.26)

де - енергія фотона; , - константи, величини які обумовлені властивостями конкретного матеріалу (Еg - ширина забороненої зони); Г - характеризує нахил краю поглинання. Ця ділянка обумовлена переходами між локалізованими станами в псевдозабороненій зоні, або, що більш ймовірно, між локалізованими і нелокалізованими станами в зонах[22-24].

На ділянці С (рис.2.5) змінюється за законом:

hν ·α (hν) ≈ const [hν – Eg (T)]2 (2.27)

В цьому випадку із залежності шляхом екстраполяції можна визначити ширину забороненої зони для склоподібних матеріалів. Можливо, таку закономірність слід очікувати в області переходу між нелокалізованими станами, густина яких може бути близькою до критичної. Співставлення експериментальних залежностей для стекол з різною топологією ближнього порядку дало можливість зробити висновок, що в області нелокалізованих станів проявляються різні нестандартні однозонні густини станів. Дійсно, на ділянці С для аморфного селену не спостерігається залежність (2.27), а виконується залежність[23, 25, 28]:

(2.28)

Перехід від квадратично-кореневої залежності до лінійної спостерігається і в склоподібній системі As-S при надлишку халькогена відносно As2S3 і для складу As0,43Se0,57[26]. З іншої сторони, залишається неясним, чому співвідношення (2.27) так добре виконується для аморфного As2S3 і не виконується для кристалічного As2S3 [23].

Наукова література містинь великий об’єм інформації щодо краю Урбаха у некристалічних напівпровідниках, зокрема у склах системи As-Se [23,26,27,28]. Область поглинання вищеурбахівського краю досліджено значно менше, хоч емпіричний закон Тауца [22] можна вважати майже настільки ж універсальним для аморфних матеріалів. У більшості випадків, зокрема, нахил краю поглинання у представленні Тауца ігнорується, не зважаючи на те, що окремі параметри, які можна визначити на основі згаданих представлень дають можливість розрахувати абсолютне значення оптичного поглинання при різних енергіях [26].

Насамперед необхідно зауважити, що для переважної більшості аморфних матеріалів, характерним є хороше узгодження із законом Тауца [22, 26].

, (2.29)

де - зона Тауца, c - const, що відображає на скільки різко зростає поглинання з енергією.

 

Рис.2.5.Типова залежність краю поглинання в склоподібних напівпровідниках [22,23].

З метою перевірки виконання закону Тауца для плівок розрізу AsXSe1-X були проведені дослідження спектрів пропускання цих матеріалів. Коефіцієнт поглинання визначили за формулою:

, (2.30)

де, ; ; .

n1 - показник заломлення плівки, n2 - показник заломлення підкладки, Т - пропускання системи плівка-підкладка (у відносних одиницях), d - товщина плівки.

За допомогою спектрофотометра, змінюючи довжину хвилі в межах від 450 до 1100 нм, з кроком 5 нм, вимірювали пропускання досліджуваних зразків при нормальному падінні випромінювання. Отримані результати заносили в обчислювальну машину і будували графіки Т=f(λ) для кожного зразка (рис. 2.6). Для зручності приведено графік Т=f(λ) лише одного зразка.

Рис. 2.6. Спектр пропускання плівки As0,64Se0.36 на скляній підкладці для нормального падіння.

Результати вимірювань α=f(hv),проведених при кімнатній температурі, представлені на рис.2.7. Одержані результати добре узгоджуються з відповідними дослідженнями [26], де приведено результати вимірювань α=f(hv) для аморфних плівок AsXSe1-X при Х=0 0.15. Показано, що починаючи з Х=0.02 край поглинання описується рівнянням (2.29), а для 0<х<0.02 в широкому інтервалі енергій падаючих фотонів є лінійна залежність[26]:

, (2.31)

де, c1 - константа, Е1 - екстрапольоване значення оптичної щілини. Збільшення концентрації миш’яку в кількості > 2 ат. % спричиняє чітко виражений перехід від “аномальної” лінійної залежності до залежності, що описується рівнянням (2.29).

hν, eB

 


Рис.2.7. Залежність коефіцієнта поглинання від енергії падаючого світла тонкоплівкових шарів розрізу AsXSe1-X.

На рис. 2.8 - 2.13 приведено залежності та по яким можна буде зробити висновки, який закон краще справджується для досліджуваних матеріалів. Аналіз експериментальних результатів показує, що для тонкоплівкових шарів AsXSe1-X області концентрації Х=0.18 0.64, виконується закон Тауца. При цьому, нахил кривих Тауца зменшується із збільшенням концентрації миш’яку (0.18<Х<0.64). Необхідно додати, що верхня межа енергії фотона, до якої виконується згаданий закон, зростає із вмістом миш’яку.

 
 
 
1,90
 
 

Рис.2.8.Залежність (1) і (2), зразка As0,18Se0,82.

 

 
1.76
 
 
 
 

Рис.2.9. Залежність (1) і (2), зразка As0,43Se0,57.

 
 
 
2.35

 


 
 
1,9

 

 


Рис.2.10. Залежність (1) і (2), зразка As0,46Se0,54.

 

 
 
 
 
1,97
 

Рис.2.11. Залежність (1) і (2), зразка As0,47Se0,53.

 

 

 
 
 
 
 
1,95

 

Рис.2.12.Залежність (1) і (2), зразка As0,50Se0,50.

 

 

 
 

 


 
 
 
1,83

 

Рис.2.13.Залежність (1) і (2), зразка As0,64Se0,36.

Порівняння літературних даних [26] з нашими вимірюваннями концентраційної залежності Еτ показує, що оптична зона зменшується практично лінійно із збільшенням вмісту миш’яку (рис.2.14) до значень ̴ 40 ат.% As і має мінімум в області 42 ат.% As. Необхідно також зауважити на наявність певної немонотонності Еτ при 4÷6 ат.% As [26, 27]. Схожа композиційна залежність Еτ притаманна і некристалічним зразкам системи Sb-Se з тією різницею, що для останньої подібна особливість спостерігається в інтервалі складів, що містять 2÷3 ат.% Sb [26].

 

As (am.%)

 

 

Рис.2.14.Концентраційна залежність ширини забороненої зони системи AsXSe1-X

 

Оптична щілина Еτ та споріднені з нею інші фізичні параметри визначаються, головним чином, ближнім порядком. В некристалічних халькогенідах AsXSe1-X зона провідності формується антизв’язуючими станами, валентна зона своїм походженням зобов’язана l-p- станами. Для досліджуваних матеріалів зона провідності зростає з ростом Х. Скоріш за все це наслідок ефектів ближнього порядку, які супроводжуються зменшенням атомного об’єму. Враховуючи той факт, що енергія зв’язку As-As, As-Se, і Se-Se (2.07, 2.26, 2.14 еВ відповідно) відрізняються відносно мало, варіацію Еτ із складом, спостережувану нами в зразках системи As-Se, пояснити виключно зміною енергії ковалентних зв’язків досить проблематично. Саме тому, враховуючи одержані експериментальні результати та на основі порівняння з даними інших авторів, концентраційну залежність оптичної щілини можна інтерпретувати наступним чином. В області відносно незначних концентрацій As (0÷3 ат.%) значення Еτ змінюється головним чином, за рахунок зміни ближнього порядку. В інтервалі 0.04<X<0.10 помітне зменшення оптичної щілини відображає зменшення відстані між ланцюжками, а в області концентрації Х=0.40 та Х=0.50 особливості залежностей Еτ від концентрації миш’яку можна пояснити наявністю стехіометричних сполук складу As2Se3 та As4Se4.

Таким чином, результати дослідження краю власного поглинання тонкошарових структур AsXSe1-X відтворює концентраційну залежність фото фізичних та фізико-хімічних властивостей у залежності від вмісту миш’яку[26]. Причиною такої поведінки можуть бути певні зміни локальної структури із складом, які спостерігаються на концентраційних залежностях (рис.2.14.)

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 684. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия