Студопедия — Залежно від призначення, способів утворення та інших ознак цільові публічні фонди коштів можуть бути класифіковані на декілька видів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Залежно від призначення, способів утворення та інших ознак цільові публічні фонди коштів можуть бути класифіковані на декілька видів.






Так, за рівнем створення фонди поділяються на державні та місцеві. Останні покликані забезпечувати виконання основних соціально-економічних завдань безпосередньо в місцевих грома­дах. Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» закладають підстави та ви­значають особливості формування і використання цільових фон­дів у розрізі місцевих бюджетів.

За цільовим призначенням фонди можна поділити на соці­альні, економічні, екологічні, галузеві. До соціальних фондів, зокрема, належать Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціаль­ного страхування від нещасних випадків на виробництві та про­фесійних захворювань, Фонд загальнообов'язкового державно­го соціального страхування на випадок безробіття, Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення. До фондів, що мають у своїй природі соціально-економічну складову, можна віднести Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який вико­нує функції національної системи страхування вкладів.

До економічних фондів відносять фонди підтримки підпри­ємництва, фонд підтримки індивідуального житлового будів­ництва на селі, територіальні дорожні фонди, приватизаційні житлові фонди тощо. До галузевих фондів належать інвестицій­ні фонди. Деякі виділяють міжгалузеві фонди коштів держави та органів місцевого самоврядування.

До екологічних фондів можна віднести Державний Фонд охорони навколишнього природного середовища. Він займаєть­ся фінансуванням природоохоронних та ресурсозберігаючих за­ходів, що відповідають основним напрямам державної політики в галузі охорони довкілля; використанням природних ресурсів та забезпеченням екологічної безпеки; виконанням заходів, спря­мованих на запобігання, зменшення та усунення забруднення навколишнього природного середовища.

За способами утворення цільові фонди поділяються на та­кі, що включені до бюджету (цільові фонди, утворені Верхов­ною Радою України, Верховною Радою АРК, органами місцево­го самоврядування та місцевої влади), та такі, що не включені до складу бюджету і мають власний апарат управління.

Цільові публічні позабюджетні фонди виступають одним із методів перерозподілу національного доходу держави. Більшість публічних позабюджетних фондів — а це Пенсійний фонд, Фонд обов'язкового соціального страхування на випадок безробіття, Фонд обов'язкового соціального страхування з тимчасової втра­ти працездатності та інші соціальні фонди, до початку останньо­го десятиріччя входили до складу Державного бюджету. Зокре­ма, кошти Пенсійного фонду включалися до складу Державного бюджету України до 1996 року.

Залежно від передбачуваного періоду функціонування програми або умовно наміченого часу для здійснення конкретних цілей фонди можуть бути безстрокової, довгострокової або короткострокової дії. Прикладом першого є екологічний фонд, другого - фонд регіонального розвитку, третього - фонд допомоги біженцям. Проте ділення це вельми умовне.

По охопленню проблем цільові фонди можуть бути загального (Фонд регіонального розвитку) і конкретнішого характеру (наприклад, Фонд розвитку автомагістралей в державі, областях).

Джерелами формування доходів цільових публічних фондів є бюджетне фінансування, обов'язкові відрахування юридичних та фізичних осіб, доходи від інвестування власних коштів, доб­ровільні внески та спонсорська допомога тощо.

Кошти таких фондів обслуговуються, переважно, органами Державного каз­начейства України. Однак мета їх створення може визначати й інший порядок обслуговування. Наприклад, кошти Фонду гаран­тування вкладів фізичних осіб зберігаються на рахунку НБУ.

Законодавством, яким запроваджувалася діяльність соціаль­них страхових фондів, передбачалося функціонування та напов­нення кожного з таких фондів за рахунок відповідних обов'язко­вих платежів, що стягуються зі страховиків та, у ряді випадків, страхувальників. Водночас проголосованим у парламенті Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено, що усі соціальні внески, у т. ч. і до Пенсійного фонду України, будуть здійснюватися на єдиний рахунок. Водно­час зазначені фонди не ліквідувалися, а навпаки були наділенні до­датковими контрольними функціями.

Окрім цільових фондів, відрахування до яких є обов'язкови­ми, в Україні функціонують позабюджетні фонди, формування яких здійснюється на добровільних засадах. Прикладом такого фонду може бути Національний фонд соціального захисту мате­рі в та дітей «Україна — дітям», створений у листопаді 1996 р. на виконання Указу Президента України за ініціативи державних та громадських організацій. Його діяльність базується також на Законі України «Про охорону дитинства» та Конвенції ООН «Про права дитини». Фонд створений для повноцінного та своє­часного виконання Національної програми «Україна — дітям», що спрямована на підвищення рівня життя дітей в країні. Окрім цього, Фонд реалізує і власні програми, зокрема, «Обдаровані діти», «Здорові діти», «Оздоровлення дітей-сиріт, інвалідів, з багатодітних та малозабезпечених сімей» тощо.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 604. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия