Студопедия — Міжнародно-правова регламентація умов космічної діяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Міжнародно-правова регламентація умов космічної діяльності






Космічна діяльність держав безупинно розширюєть­ся в міру розвитку науково-технічних можливостей


дослідження і використання космічного простору, що породжує нові потреби в міжнародно-правовому регу­люванні такої діяльності, і, з урахуванням відповідних зобов'язань держав у регулюванні їхнім національним правом.

З огляду на інтенсивний розвиток науково-техніч­ної революції прогнозоване переселення людей на інші космічні тіла, проблема використання міжнародного ко­смічного простору і його міжнародно-правової регла­ментації актуалізується.

У процесі інтенсивної діяльності з освоєння косміч­ного простору усе частіше зіштовхуються інтереси дер­жав, що об'єктивно утруднює міжнародно-правове регу­лювання різних аспектів використання міжнародного ко­смічного простору. Проте в даний час дер'жавами вироб­лені основні шляхи і напрямки космічної діяльності, що або знайшли своє адекватне нормативне закріплення в міжнародних договорах багатостороннього характеру, або робота з міжнародної регламентації таких напрямків уже ведеться. До таких видів діяльності належать:

— безпосереднє телевізійне віщання з космічних су­
путників;

— дистанційне зондування землі з використанням
супутників;

— геостаціонарна орбіта;

— використання в космосі ядерних джерел енергії;

— вивчення проблем охорони біосфери Землі;

— міжнародний контракт із використанням косміч­
них засобів;

— медичні та біологічні дослідження і спостере­
ження;

— вивчення ресурсів інших планет із метою вивчен­
ня можливостей їхньої експлуатації;

— космічна метеорологія та ін.

У той же час слід зазначити, що ряд положень бага­тьох міжнародних угод потребує певного роз'яснення і конкретизації. Так, наприклад, цього вимагає ряд поло­жень Договору про принципи космічної діяльності.

Відповідно до цього міжнародного акту держава, у ре­гістр якої записаний об'єкт, запущений у космічний прос-


 




тір, зберігає юрисдикцію (владні правомочності) стосов­но таких об'єктів, включаючи їхній екіпаж, під час пере­бування в космічному просторі. Тому реєстрація косміч­них об'єктів набуває дуже суттєвого значення.

З урахуванням цього була розроблена й укладена Конвенція про реєстрацію об'єктів, що запускаються в космічний простір, 1975 року. Конвенція встановлює:

а) термін «держава, що запускає» означає: держа­
ва, що здійснює або організує запуск космічного об'­
єкта, і держава, із території котрої або з установок
якої здійснюється запуск космічного об'єкта;

б) термін «космічний об»єкт» включає складові
частини космічного об'єкта, а також засоби доставки
його і його частини;

в) термін «держава реєстрації» означає державу,
що запускає, у регістр якої занесений космічний об'­
єкт у відповідності зі статтею II Конвенції.
Відповідно до цієї статті, коли «космічний об'єкт за­
пускається на орбіту навколо Землі або далі в косміч­
ний простір», держава, що запускає, реєструє цей космі­
чний об'єкт шляхом запису у свій відповідний регістр
і інформує Генерального секретаря ООН про ведення
такого регістра.

Генеральний секретар ООН, у свою чергу, веде ре­гістр, у який заноситься інформація, надана державою, що запускає.

Слід враховувати, що зазначені положення поширю­ються також на будь-яку міжурядову організацію, що здійснює космічну діяльність із дотриманням відповід­них положень Конвенції, встановлених у її статті VII.

Угода про діяльність держав на Місяці й інших небес­них тілах 1979 року містить важливі положення, що сто­суються принципів космічної діяльності держав відпо­відно до Договору 1967 року. Угода оголошує небесні тіла та їхні природні ресурси «спільною спадщиною людства» і передбачає необхідність установити спеціаль­ний режим експлуатації природних ресурсів Місяця й інших небесних тіл, коли «буде очевидним, що така екс­плуатація стане можливою найближчим часом».


У даній угоді також передбачено, що поверхня або надра Місяця, а також ділянки його поверхні або надр чи природні ресурси там, де вони знаходяться, не мо­жуть бути власністю якоїсь держави, міжнародної між­урядової або неурядової організації або неурядової уста­нови або будь-якої фізичної особи. Розміщення на по­верхні Місяця або в її надрах персоналу, космічних апаратів, устаткування, установок, станцій і споруд, вклю­чаючи конструкції, нерозривно пов'язані з його поверх­нею або надрами, не створює права власності на поверх­ню або надра Місяця або його ділянки.

У той же час Угода передбачає, що держави мають пра­во при проведенні наукових досліджень збирати на Міся­ці й інших небесних тілах зразки мінеральних та інших речовин і вивозити їх відтіля. Такі зразки залишаються в розпорядженні тих держав, що забезпечили їхній збір, і можуть використовуватися ними для наукових цілей. Але бажаним є надання таких зразків у розпорядження ін­ших заінтересованих держав і міжнародного наукового співтовариства для проведення наукових досліджень.

Дозволяється також використання мінеральних та інших речовин Місяця й інших небесних тіл для під­тримки життєдіяльності експедицій.

Угода вимагає від держав уживати заходів для запо­бігання внесення несприятливих змін у навколишнє при­родне середовище Землі, як внаслідок доставки позазем­ної речовини, так і яким-небудь іншим шляхом.

Цій же меті слугують положення Конвенції про за­борону воєнного або будь-якого іншого ворожого ви­користання засобів впливу на природне середовище 1977 року, що забороняють застосування будь-яких науково-технічних засобів, у тому числі і космічних, для впливу на погоду і клімат Землі, якщо такі засоби можуть викликати довгострокові руйнівні або згубні для природи наслідки.

Відповідно до Договору про принципи 1967 року дер­жава, у регістр якої занесений об'єкт, запущений у ко­смічний простір, зберігає юрисдикцію і контроль над таким об'єктом і над будь-яким екіпажем цього об'єк­та під час їхнього перебування в космічному просторі, у


 




тому числі і на небесному тілі. Це означає, зокрема, що юрисдикція держави запуску поширюється на екіпаж запущеного об'єкта незалежно від громадянської приналежності його членів.

Угода про врятування космонавтів, повернення кос­монавтів і повернення об'єктів, запущених у космічний простір 1968 року передбачає обов'язок кожної її сторо­ни, що одержує відомості або виявляє, що екіпаж косміч­ного корабля потерпів аварію, або знаходиться в стані лиха, чи здійснює вимушену або ненавмисну посадку на території, що знаходиться під її юрисдикцією, у відкри­тому морі або в будь-якому іншому місці, що не знахо­диться під юрисдикцією якоїсь держави, негайно спові­щає про це владу, що здійснила запуск, або негайно спові­щає про це для загального відома, а також інформує про це Генерального секретаря ООН для тих же цілей.

Якщо екіпаж космічного корабля приземлився на територію даної сторони Угоди, вона негайно вживе всіх можливих заходів для його рятування і надання йому всієї необхідної допомоги. Екіпаж корабля повинний бути також у безпеці і негайно повернутий представни­кам влади, що здійснили запуск.

Якщо кожна сторона Угоди, яка одержує відомості або виявляє, що космічний об'єкт або його складові частини повернулися на Землю на територію, що зна­ходиться під її юрисдикцією або у відкритому морі, або в будь-якому іншому місці, вона інформує про це владу, що здійснила запуск, і Генерального секретаря ООН.

Кожна сторона, у межах юрисдикції якої виявлений космічний об'єкт або його складові частини, на прохан­ня влади, що здійснила запуск, і з її допомогою, якщо її попросять, вживає таких заходів, які вона вважає прак­тично здійсненними для рятування цього об'єкта або його складових частин.

Конвенція про міжнародну відповідальність за збит­ки, завдані космічними об'єктами, 1972 року встанов­лює, що держава, яка запускає, несе абсолютну відпові­дальність за виплату компенсації за збитки, завдані її космічним об'єктом на поверхні Землі або повітряно­му судну в польоті.


Якщо в будь-якому місці, крім поверхні Землі, кос­мічному об'єкту однієї держави, що запускає, або осо­бам чи майну на борту такого космічного об'єкта за­вдана шкода космічним об'єктом іншої держави, що запускає, то остання відповідає тільки в тому випадку, коли шкода завдана з її провини або з вини осіб, за яких вона відповідає.

Термін «шкода» у такому випадку означає позбав­лення життя, тілесне ушкодження або інше ушкоджен­ня здоров'я чи знищення або ушкодження майна дер­жав чи фізичних або юридичних осіб або майна міжна­родних міжурядових організацій.

Термін «космічний об»єкт» охоплює складові части­ни космічного об'єкта, засоби його доставки, а також його частини.

Це лише деякі істотні положення відповідних загаль­них міжнародних договорів, що регулюють космічну ді­яльність, але з них уже стає ясним, наскільки складним і багатогранним є об'єкт правового регулювання між­народного космічного права.

Слід зазначити, що як і раніше гострою і невиріше-ною є проблема договірного встановлення кордону між повітряним і космічним просторами.

Суттєві розбіжності існують між державами з при­воду умов безпосереднього телевізійного віщання через супутники для населення держав, котрих це стосується, зокрема про умови захисту їхніх народів від спроб ви­користовувати таке віщання з метою втручання у вну­трішні справи держав, загострення взаємовідносин між ними. Дуже суттєві проблеми залишаються не до кін­ця вирішеними стосовно до правових принципів дистан­ційного зондування Землі з космосу, схваленого Гене­ральною Асамблеєю ООН у 1986 році, коли мова йде про таке зондування території іноземних держав. Ці принципи цілком не вирішують проблем заінтересова­них іноземних держав, що стосуються невикористання даних про їхні природні ресурси всупереч їхнім закон­ним правам і інтересам.

У 1975-1976.роках виникла дуже гостра проблема, що стосується правового регулювання умов викорис-


 




тання геостаціонарної орбіти, у зв'язку з тим, що група держав заявила про свої особливі права, аж до здійс­нення свого суверенітету, стосовно ділянок геостаціо­нарної орбіти, розташованих над їхніми територіями. Такі претензії екваторіальних країн були відкинені іншими державами, але в договірному порядку питан­ня про геостаціонарну орбіту не урегульоване дотепер. Слід мати на увазі, що вище були позначені лише деякі проблеми, що потребують суттєвих колективних зусиль і багатостороннього співробітництва всіх дер­жав із метою їхнього врегулювання на справедливій і взаємоприйнятній основі. Проте виникнення нових проблем очевидно, тому що активний розвиток науко­во-технічних можливостей в освоєнні і використанні космічного простору об'єктивно потребує адекватного їм міжнародно-правового регулювання космічної дія­льності.

Література:

1. Бордунов В.Д., Котов А.И., Малеев Ю.Н. Право­
вое регулирование международных полетов гражданс­
ких воздушных судов. — М., 1988.

2. Верещагин А.Н. Международное воздушное пра­
во. — М., 1966.

3. Жуков Г.П. Космическое право. — М., 1966.

4. Колосов Ю.М., Сташевский С.Г. Борьба за мир­
ный космос: правовые вопросы. — М., 1984.

5. Малеев Ю.Н. Международное воздушное право.
Вопросы теории и практики, — М., 1986.

6. Международное космическое право/Отв. ред.
А.С. Пирадов. — М., 1985.

7. Международное космическое право /Отв. ред.
Г.П. Жуков и Ю.М. Колосов. — М., 1999.








Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 454. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия