Студопедия — ЗАДАЧІ КОМБІНОВАНОГО ТИПУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗАДАЧІ КОМБІНОВАНОГО ТИПУ






1. У цьому розділі підібрані генетичні задачі, для пов’язання яких необхідні знання з тих розділів генетики, де розглядалися основні закономірності різних варіантів успадкування ознак. Задачі такого типу більш складні, і їх вирішення слід починати тільки після того, коли вже набуті досить міцні навички розв’язання задач із попередніх розділів. Розв’язання задач комбінованого типу можна рекомендувати для закріплення всього вивченого матеріалу з генетики, а також для контролю засвоєння відповідного матеріалу.

2. У великої рогатої худоби чорний колір шерсті і комолість (безрогість) – домінантні ознаки (А і В), червоний колір шерсті і рогатість – рецесивні ознаки (а і в). У дослідному господарстві від схрещування чорних комолих корів з такими ж бугаями одержано 728 телят. Скільки серед них мають червоний колір шерсті і є комолими, якщо батьківські форми за пеошою парою ознак – гетерозиготи, а за другою – гомозиготи. Гени ознак не зчеплені і локалізовані в аутосомах.

3. Проведено схрещування жовтоплідних дископодібних гарбузів, які є гетерозиготами за другою парою ознак. Визначити фенотипи гібридів і кількісне їх співвідношення. Біле забарвлення плодів і дископодібна форма – домінантні ознаки, жовте забарвлення плодів і куляста форма – рецесивні ознаки. Гени ознак не зчеплені і локалізовані в аутосомах.

4. Від чорних морських свинок з гладенькою шерстю одержано потомство, серед якого 107 чорних з гладенькою шерстю і 36 білих теж з гладенькою шерстю особин. Установити генотипи батьківських форм, якщо біла гладенька шерсть – рецесивні ознаки, а чорна кошлата шерсть – домінантні ознаки. Гени цих ознак не зчеплені і локалізовані в ауто сомах.

5. У людини нормальна пігментація шкіри і нормальний слух успадковуються як незчеплені аутосомні домінантні гени. Альбінізм і спадкова глухота – рецесивні ознаки. Яка ймовірність появи глухих дітей- альбіносів у сім’ї глухих батьків з нормальною пігментацією? З родоводу сім'ї стало відомим, що чоловік і жінка – двоюрідні брат і сестра і є носіями гену альбінізму.

6. До шлюбу вступили чоловік і жінка з прирослою мочкою вуха, які мали темне волосся і були гетерозиготними за цією ознакою. Яка ймовірність, що діти від цього шлюбу успадкують фенотипні ознаки батьків? Вільна мочка вуха і темне волосся детермінуються незчепленими аутосомними домінантними генами, а приросла мочка вуха і світле волосся – рецесивними їх алелями.

7. Злиття нижніх молочних зубів і переважне володіння лівою рукою (лівша) успадковуються у людини як рецесивні аутосомні незчеплені ознаки. Нормальне розміщення нижніх молочних зубів і переважне володіння правою рукою (правша) – домінантні ознаки. В сім'ї лівшів з нормальним розміщенням нижніх зубів (тепер і в дитинстві) народилась дитина, яка згодом мала злиті нижні молочні зуби і була лівшею. Пояснити появу дитини з указаними фенотипними ознаками.

8. У овець сіра вовна і довгі вуха є домінантними аутосомними незчепленими ознаками (А і В), а чорна вовна і безвухість – рецесивні ознаки (а і в). Гетерозиготи за другою парою ознак мають короткі вуха. В дослідному господарстві проведено схрещування сірих гетерозиготних овець з короткими вухами з чорними коротковухими баранами, а)Яка ймовірність, що ягнята будуть сірими довговухиміі? б)Яка ймовірність, що ягнята і за генотипом, і за фенотипом будуть подібні до овець? в)Яка ймовірність, що ягнята успадкують ознаки баранів? г)Яка ймовірність появи сірих і чорних ягнят без урахування розмірів вух? д)Визначити співвідношення ягнят за розміром вух без урахування кольору вовни.

9. У овець сіра вовна і довгі вуха є домінантними аутосомними незчепленими ознаками (А і В), а чорна вовна і безвухість – рецесивні ознаки (а і в). Гетерозиготи за другою парою ознак мають короткі вуха. На фермі від схрещування дигетерозиготних овець і баранів одержано 368 ягнят, а)Установити (теоретично) кількісний і якісний склад потомства. б)Скільки ягнят успадкували фенотипні ознаки батьківських форм?

10. У овець сіра вовна і довгі вуха є домінантними аутосомними незчепленими ознаками (А і В), а чорна вовна і безвухість – рецесивні ознаки (а і в). Гетерозиготи за другою парою ознак мають короткі вуха. Гомозиготних сірих коротковухих овець схрещували з чорними коротковухими баранами, а)Яка ймовірність, що всі ягнята успадкують фенотипні ознаки овець? б)Яка ймовірність появи ягнят з фенотипними ознаками баранів?

11. Чорне оперення і трояндоподібний гребінь у певних порід курей є домінантними аутосомними незчепленими ознаками (С і Д), а біле оперення і простий гребінь – рецесивні ознаки (с і д). Гетерозиготи за першою парою (Сс) ознак мають блакитне оперення. На птахофермі проведено схрещування гетерозиготних курей, які мали блакитне оперення і трояндоподібний гребінь, з блакитними півнями, у яких простий гребінь. Яка ймовірність одержання курчат з фенотипними ознаками: а)курей; б)півнів.

12. Чорне оперення і трояндоподібний гребінь у певних порід курей є домінантними аутосомними незчепленими ознаками (С і Д), а біле оперення і простий гребінь – рецесивні ознаки (с і д). Гетерозиготи за першою парою ознак (Сс) мають блакитне оперення. В дослідному господарстві від схрещування блакитних курей, у яких трояндоподібний гребінь, з блакитними півнями, які теж мають трояндоподібний гребінь, одержано 1024 курчат. Серед одержаного потомства 190 чорних курчат з трояндоподібним гребенем, 386 блакитних курчат з трояндоподібним гребенем, 64 чорних курчат з простим гребенем, 129 блакитних курчат з простим гребенем, 191 білих курчат з трояндоподібним гребенем і 64 білих курчат з простим гребенем. Установити генотипи батьківських форм.

13. Чорне оперення і трояндоподібний гребінь у певних порід курей є домінантними аутосомними незчепленими ознаками (С і Д), а біле оперення і простий гребінь – рецесивні ознаки (с і д). Гетерозиготи за першою парою ознак (Сс) мають блакитне оперення.Від схрещування гетерозиготних білих курок з трояндоподібним гребенем і дигетерозиготних півнів одержали 648 курчат. Яка кількість курчат (теоретично) успадкувала фенотипні ознаки півнів?

14. Ротики садові з широким листям (АА) при схрещуванні між собою завжди дають потомство лише з широким листям, а рослини з вузьким листям (аа) – потомство лише з вузьким листям. Унаслідок схрещування рослин з широким і вузьким листям з’являються гібриди (Аа) з листям проміжної ширини. Забарвленість віночка у ротиків садових визначається домінантним незчепленим геном (повне домінування), а його рецесивний алель визначає наявність білого віночка. Визначити фенотип потомства, одержаного від схрещування дигетерозиготних рослин з рослинами, у яких широке листя і білі віночки.

15. У суниці червоне забарвлення ягід і нормальна форма чашечки визначаються неповністю домінантними аутосомними незчепленими генами. Їхні рецесивні алелі визначають біле забарвлення ягід і листоподібну форму чашечки. Гетерозиготи за кожною парою ознак мають відповідно рожеві ягоди і чашечку проміжної форми. а) У садівничому господарстві провели схрещування суниць, які мали рожеві ягоди і чашечки проміжної форми. З якими фенотипними ознаками одержали потомство від цього схрещування? б)Від схрещування суниць з червоними ягодами і нормальною формою чашечки і суниць, у яких рожеві ягоди і чашечки проміжної форми, одержано 1112 кущів. Скільки серед них мало рожеві ягоди без урахування форми чашечки і з урахуванням форми чашечки? в)Від схрещування суниць з білими ягодами і проміжною формою чашечки і суниць, у яких червоні ягоди і проміжна форма чашечки, одержано 12300 кущів. Скільки серед них мали рожеві ягоди і чашечку номальної форми?

16. У людини кучерявість волосся і темна емаль зубів визначається домінантними аутосомними незчепленими генами. Рецесивні їхні алелі детермінують пряме волосся і нормальний колір емалі. Відомо, що гетерозиготи за першою парою ознак мають хвилясте волосся. а)У сім’ї, де жінка має хвилясте волосся і нормальний колір емалі зубів, а чоловік – хвилясте волосся і темну емаль зубів, є дві дитини з фенотипними ознаками батька. Яка ймовірність народження в цій сім’ї дитини з генотипними ознаками матері? Відомо що батько чоловіка мав нормальний колір емалі зубів, б)Жінка з прямим волоссям і темною емаллю зубів узяла шлюб з чоловіком, у якого хвилясте волосся і нормальний колір емалі. Якими можуть бути їхні діти щодо цих ознак, якщо родовід жінки невідомий? в) До шлюбу вступили гетерозиготні з темною емаллю зубів кучерява жінка і чоловік із хвилястим волоссям. Яка ймовірність народження дітей генотипно і фенотипно подібних до матері?

17. Відсутність очних яблук і альбінізм у людини є рецесивними ознаками, нормальна величина очного яблука і нормальна пігментація шкіри відповідно домінантні ознаки. Гени цих ознак незчеплені, локалізовані в аутосомах, однак відомо, що гетерозиготи за першою парою ознак мають зменшену величину очного яблука, а)Жінка із зменшеними очними яблуками, гетерозиготна за геном пігментації, узяла шлюб з чоловіком, у якого нормальні очні яблука і нормальна пігментація. Мати чоловіка була альбіносом. Яка ймовірність появи в цій сім’ї дитини з обома вказаними аномаліями? б)У сім'ї, де батько і мати мали зменшені очні яблука і нормальну пігментацію, народилась дитина-альбінос без очних яблук. Пояснити причину народження дитини з такими аномаліями. в) Чоловік із зменшеними очними яблуками і нормальною пігментацією, батько якого був альбіносом і не мав очних яблук, одружився з жінкою, у якої нормальні очні яблука і нормальна пігментація. У родоводі жінки вказані аномалії не зареєстровані. Подружжя стурбоване щодо успадкування вказаних аномалій їхніми майбутніми дітьми. Чи є для цього підстави?

18. У людини короткопалість і наявність ферменту каталази успадковуються як домінантні аутосомні незчеплені ознаки. Нормальна довжина пальців івідсутність каталази – рецесивні ознаки. Гетерозиготи за другою парою ознак мають знижену активність каталази. Короткопалий гетерозиготний чоловік із зниженою активністю каталази одружений із жінкою, яка має нормальну довжину пальців і теж знижену активність каталази. В цій сімї є вже два хлопчики, у яких відсутня каталаза і один короткопалий, а у другого пальці нормальної довжини. У сім’ї ждуть поповнення. Чи є надія, що їхня третя дитина буде без аномалій?

19. У шлюбі перебувають чоловік і жінка, у яких хвилясте волосся і знижена активність ферменту каталази: а)яка ймовірність, що їхні діти успадкують хвилясте волосся, проте матимуть нормальну активність каталази? б)яка ймовірність, що у їхніх дітей буде відсутня активність каталази (незалежно від форми волосся)? Відомо, що кучеряве волосся і нормальна активність каталази детермінуються неповністю домінантними аутосомними незчепленими генами.

20. У генетичній лабораторії провели схрещування гетерозиготних самок дрозофіли з нормальними крилами і вкороченим тілом (рецесивна Х-зчеплена ознака) з самцями, у яких недорозвинені крила (рецесивна аутосомна ознака) і нормальне тіло. Одержали в потомстві 736мушок. Скільки серед них самців з нормальними крилами і вкороченим тілом?

21. Від схрещування дигібридних самок дрозофіли, які мали червоні очі і сіре тіло, і червонооких гібридних самців одержали 1088 мушок. Скільки в потомстві налічується мушок (із урахуванням статі), фенотипно подібних до батьківських форм? Червоні очі – домінантна Х-зчеплена ознака, сіре тіло – домінантна аутосомна ознака, білі очі і чорне тіло – рецесивні ознаки. Визначення від загальної кількості потомства.

22. Від схрещування дигібридних самок дрозофіли, які мали червоні очі і сіре тіло, і червонооких гібридних самців одержали 1088 мушок. Скільки в потомстві налічується білооких самців із чорним тілом? Червоні очі – домінантна Х-зчеплена ознака, сіре тіло – домінантна аутосомна ознака, білі очі і чорне тіло – рецесивні ознаки. Визначення від загальної кількості потомства.

23. Які генотипи батьківських форм і як успадковуються ознаки форми крил і довжини тіла у мушок дрозофіли, якщо від схрещування самок з нормальними крилами і нормальним тілом і самців з нормальними крилами і вкороченим тілом отримано таке потомство: по 3/16 самців і самок з нормальними крилами і нормальним тілом, по 3/16 самців і самок з нормальними крилами і вкороченим тілом, по 1/16 самців і самок із загнутими крилами і нормальним тілом і по 1/16 самців і самок із загнутими крилами і вкороченим тілом.

24. На птахофермі провели схрещування смугастих курей (зчеплена з Z-хромосомою домінантна ознака) з голими ногами (рецесивна аутосомна ознака) з дигібридними смугастими півнями, які теж мали оперені ноги. Біле оперення – Z-зчеплена рецесивна ознака. Від схрещування отримано 720 курчат. Скільки серед них смугастих і білих курочок з опереними ногами? Визначення від загальної кількості потомства.

25. Установити генотипи батьківських форм, якщо внаслідок схрещування білих курок (Z-зчеплена рецесивна ознака) з трояндоподібним гребенем (домінантна аутосомна ознака) зі смугастими півнями (Z-зчеплена домінантна ознака), у яких теж трояндоподібний гребінь, у потомстві виявлено білих півнів із простим гребенем.

26. Яке слід очікувати потомство від схрещування золотистих курок (Z-зчеплена домінантна ознака) з голими ногами (аутосомна рецесивна ознака) і сріблястих півнів (Z-зчеплена рецесивна ознака), у яких оперені ноги (аутосомна домінантна ознака) і які є гетерозиготними за цією ознакою?

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1325. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия