Студопедия — ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ






 

 

5.1 Загальні положення про планування заходів і дій сил цивільної оборони. Мета планування. Вимоги, що пред'являються до планів

 

 

Найбільш повне і організаційне виконання заходів з цивільної оборони (ЦО) на об'єктах, в районах, містах, областях, міністерствах і відомствах досягається завчасною розробкою плану заходів, які необхідно провести у разі загрози і виникнення надзвичайних ситуацій (НС) техногенного і природного характеру.

План заходів з ЦО є основою управління в разі загрози і виникнення НС.

У плані мають бути опрацьовані наступні основні питання:

1 Аналіз стану ЦО.

2 Оцінка обстановки, яка може скластися при аварії, катастрофі, стихійному лиху.

3 Заходи, направлені на захист населення, підвищення стійкості функціонування в НС.

4 Послідовність, терміни, способи виконання запланованих заходів.

5 Хто є виконавцем запланованих заходів.

6 Результати розрахунків необхідних ресурсів для виконання запланованих заходів.

7 Порядок оповіщення про загрозу НС і постійне інформування про обстановку.

8 Порядок організації життєзабезпечення населення під час аварії, катастрофи, стихійного лиха.

9 Заходи щодо створення системи аналізу, прогнозування, управління і зв'язку.

10 Порядок організації контролю за радіоактивним, хімічним, бактеріологічним зараженням.

Важливу роль у вдосконаленні ЦО, підвищенні її ефективності є планування і проведення заходів щодо її розвитку: планування і організація підготовки всіх категорій посадових осіб ЦО, виробничого персоналу, населення.

У системі ЦО розробляється і використовується велика кількість організаційно-плануючих документів (у переліку 194 документи, з них 95 -на об'єктах).

Залежно від призначення і спрямованості всі документи умовно можна об'єднати в 3 основні групи:

1 Документи про створення і розвиток системи ЦО:

- наказ начальника ЦО (НЦО) про організацію ЦО;

- план розвитку і вдосконалення системи ЦО.

2 Документи про планування дій органів управління і сил ЦО:

- план дій органів управління і сил ЦО про попередження і ліквідацію НС

(План Цивільної оборони);

- план реагування на загрозу виникнення НС конкретного виду,

- план захисту виробничого персоналу хімічно-небезпечного об’єкта (ХНО)

і населення, що потрапляє в зону зараження небезпечною хімічною

речовиною (НХР).

3 Документи про планування підготовки з ЦО:

- наказ начальника ЦО об'єкта за підсумками за минулий рік і завдання на

новий навчальний рік з відповідними додатками.

Головною метою плануванню заходів і дій сил ЦО є створення умов для організації і своєчасного проведення заходів щодо попередження і ліквідації НС техногенного, природного і екологічного характеру, а також перевід об'єктів з мирного на воєнний стан, визначення термінів їх проведення, фінансових, матеріальних та інших ресурсів, необхідних для цих заходів і робіт, а також відповідальних виконавців.

До планів, що розробляються, пред'являються наступні основні вимоги:

1 Реальність плану. Це одна з головних вимог. Забезпечується всебічним аналізом і оцінкою обстановки, яка може скластися на території або об'єкті, реальними розрахунками і суворим обліком людських і матеріальних ресурсів, специфіки місцевих умов, а також часу, необхідного для виконання запланованих заходів.

2 Цілеспрямованість. Забезпечується визначенням головних завдань, на яких необхідно зосередити основні зусилля. При цьому особлива увага приділяється вирішенню завдань, пов'язаних із забезпеченням:

а) високого ступеня готовності органів управління;

б) надійності захисту виробничого персоналу;

в) стійкості системи сповіщення і зв'язку, а також створенням сил для ліквідації і локалізації можливих НС.

3 Конкретність. Забезпечується визначенням характеру і об’єму конкретних заходів і завдань, узгоджених між собою за цілями, місцем, часом, вибором способів їх виконання з врахуванням наявності і можливостей людських, матеріальних та інших ресурсів. Крім того, в планах мають бути визначені конкретні посадові особи, відповідальні за виконання заходів і здійснення контролю.

4 Точність. Забезпечується розрахунком варіантів досягнення поставлених завдань з варіантів можливої обстановки, вибір з них оптимальних.

5 Гнучкість. Забезпечується можливістю вносити необхідні уточнення і зміни до раніше намічених заходів ЦО відповідно до змінних умов і обстановки, без переробки плану в цілому.

6 Перспективність. Полягає в передбаченні змін обстановки і необхідності маневру силами і засобами та створення для цього необхідного резерву.

 

Плануючі документи з питань цивільної оборони. Порядок їх розробки. Структура і зміст

5.2.1 План дій органів управління і сил цивільної оборони про попередження та ліквідацію надзвичайних ситуацій. (План цивільної оборони)

 

 

При розробці плану використовуються відповідні вихідні дані і довідкові матеріали. Не можна допускати шаблону, схематизму, поверхневого і необґрунтованого підходу у процесі планування:

Основні вихідні дані для розробки плану наступні:

- нормативно - правові документи;

- рішення і вказівки вищестоящого органу;

- характеристика об’єкта (території, будівель, споруд, у тому числі захисних);

- результати оцінки ризиків виникнення НС того або іншого характеру, включаючи загрозу терористичних актів і можливі наслідки НС для об’єкта;

- відомості про сили і засоби, які можуть залучатися до проведення робіт з попередження НС і її ліквідації.

План розробляється текстуально з додатками у вигляді таблиць, схем, розрахунків.

Розроблений план об’єкта підписується начальником штабу ЦО, узгоджується з начальником відділу НС і цивільного захисту населення (ЦЗН) району (міста) і затверджується начальником ЦО об’єкта.

Розробку плану доцільно проводити в 3 етапи:

1-ий етап – організаційно – підготовчий. На цьому етапі проводиться підбір складу виконавців, збір,узагальнення і вивчення вихідних даних.

2-ий етап – практична обробка і оформлення документів плану. На цьому етапі проводиться попереднє узгодження дій з органами ЦО, відповідними територіальними підрозділами; Міністерства з надзвичайних ситуацій (МНС), Міністерства внутрішніх справ (МВС), Служби безпеки України (СБУ), військових частин, інших органів виконавчої влади.

При цьому узгоджуються наступні питання:

- порядок взаємного оповіщення та інформування про загрозу або виникнення НС;

- склад сил і засобів, що виділяються для спільного проведення рятувальних та інших невідкладних робіт в осередках ураження;

- організація захисту і життєзабезпечення робітників, службовців, сімей і населення, що проживає в зонах можливого ураження;

- порядок спільного використання маршрутів, мостів,переправ;

- порядок забезпечення охорони громадського порядку.

3-ий етап – узгодження документів плану між особою, доопрацювання, узгодження з вищестоящим штабом, затвердження начальником ЦО, доведення його до виконавців.

План розробляється в 2 – х (у разі необхідності і більше) примірниках, не брошурується, що дає можливість одночасного використання розділів плану начальникові ЦО, начальникові штабу, начальникам служб.

Щорік, за станом на 1 січня, план коректується. Останні коректуються за станом на 1 жовтня поточного року.

У випадках коли змінилися вихідні дані, на основі яких розроблявся план, а також у разі виникнення необхідності внесення змін за результатами командно-об’єктового навчання (КОН), об’єктового тренування (ОТ), коректування проводиться негайно.

Текстова частина плану включає:

1-ий розділ. Спільні положення:

- статус „Плану” (відповідно до яких керівних і нормативних документів розроблений план);

- порядок координації і взаємодії органів управління з організаціями і установами центрального і відомчого підпорядкування, в компетенції яких знаходяться питання захисту населення і територій, а також виконання завдань з ліквідації НС;

- підстава для введення „Плану” в дію повністю або частково;

- порядок введення „Плану” і здійснення одного з режимів функціонування органів управління і готовності сил ЦО підвищеної готовності, надзвичайної ситуації;

- основні завдання органів управління і сил ЦО щодо попередження і ліквідації НС.

2-ий розділ. Висновки з оцінки техногенно - екологічної обстановки:

- загальна характеристика об’єкта (території, промислового і комунально- енергетичного комплексу, транспортних комунікацій тощо);

- характеристика можливих НС;

- очікувані наслідки НС і їх масштаби.

3-ий розділ. Приведення в готовність і організація роботи органів управління в НС містить:

- порядок представлення доповідей про загрозу і виникнення НС від чергових

(диспетчерських) служб черговому вищестоящого управління (відділу) НС і цивільного захисту населення (ЦЗН) держадміністрації відповідного рівня;

- дії оперативного чергового після отримання інформації (доповіді) про загрозу або виникнення НС;

- інформування керівництва, груп оперативного реагування, чергових служб МВС, охорони здоров’я, СБУ, військових частин прикордонної служби;

- сповіщення формувань ЦО, виробничого персоналу і населення;

- порядок і форма донесення вищестоящої інспекції;

- дія начальника ЦО після отримання інформації про загрозу і виникнення НС. Надання вказівок оперативному черговому про збір керівного складу і оповіщення населення, заслуховування начальника штабу (відділу), начальників служб про обстановку, що склалася, надання розпорядження про проведення аварійно- рятувальних та інших невідкладних робіт (АР та ІНР) доповідь начальникові ЦО вищестоящій інстанції про обстановку, що склалася, прийнятих рішеннях і заходах, практичне керівництво проведенням робіт з ліквідації НС і ходом евакуації у разі її проведення;

- дії начальника штабу ЦО при отриманні доповіді про загрозу або виникнення НС.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 427. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия