Студопедия — ІІІ. Контрольні завдання. Голова адміністрації однієї з областей своїм розпорядженням зменшив до 16 років вік осіб, котрі укладають шлюб
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІІ. Контрольні завдання. Голова адміністрації однієї з областей своїм розпорядженням зменшив до 16 років вік осіб, котрі укладають шлюб






Задача 1

Голова адміністрації однієї з областей своїм розпорядженням зменшив до 16 років вік осіб, котрі укладають шлюб, а також затвердив Положення про усиновлення дітей, що залишилися без піклування батьків, яке передбачає спрощений порядок усиновлення дітей на території області. Прокурор області вніс протест на це рішення, посилаючись на те, що воно суперечить чинному законодавству.

Чи обґрунтований протест прокурора? Чи мають право органи виконавчої влади суб'єктів України приймати нормативно-правові акти, що суперечать нормам сімейного законодавства?

Задача 2

Громадяни Тимофеева і Демидов проживали разом і вели спільне господарство без реєстрації шлюбу декілька років. Потім між ними виник конфлікт, стосунки погіршилися і вони стали проживати роздільно. Через деякий час Тимофеева звернулася до суду з позовом про поділ спільно нажитого майна (земельна ділянка, телевізор, холодильник, меблі, відеомагнітофон).

Норми якої галузі права можуть бути застосовані судом при вирішенні цієї суперечки?

Задача 3

Громадянка Жукова зареєструвала шлюб з громадянином Івановим у червні 2003 р. У квітні 2004 р. до суду був направлений позов прокурора про визнання шлюбу між Жуковою та Івановим недійсним. Свої вимоги прокурор мотивував тим, що у 2003 р. Іванов зареєстрував шлюб з громадянкою Вакуленко, який до цього часу не припинений. При реєстрації шлюбу з Жуковою Іванов приховав від неї цю обставину. Відмітки в паспорті громадянина Іванова про перший шлюб не було. Паспорт Іванов отримав у 2003 р. у зв'язку з втратою колишнього і під час його видачі в ньому не була зроблена відмітка про шлюб.

Який принцип сімейного права був порушений громадянином Івановим при укладанні шлюбу з громадянкою Жуковою? Норми якого закону підлягають застосуванню в цьому випадку? Чи має право прокурор вимагати визнання шлюбу недійсним у цій ситуації?

Задача 4

У лютому 2004 р. в юридичну консультацію звернулася громадянка Лещенко. Вона розповіла, що одружилася з Ніколенком у січні 1993 р. На початку сумісного життя чоловік був уважний до неї, дарував квіти, вони часто відвідували театр, музеї, ходили в гості. Але потім чоловік, на думку Лещенко, став приділяти їй менше уваги, вважаючи за краще проводити вільний час зі своїми друзями, без неї.

Лещенко просила пояснити їй, чи може вона правовими засобами примусити чоловіка ставитися до неї як і раніше, в перший рік шлюбу. Стосовно іншого до чоловіка претензій немає: зарплату віддає, алкоголем не зловживає, скандалів у сім'ї немає. Розривати шлюб Лещенко не бажає.

Яку відповідь у такій ситуації можна було б дати Лещенко? Які відносини регулюються сімейним законодавством?

Задача 5

Громадянка Ковальова звернулася до суду з позовною заявою про розірвання шлюбу з Ковальовим. У заяві вона вказала, що проживає з чоловіком більше 15 років, від шлюбу має сина 14 років. Останні два роки Ковальов зловживає спиртними напоями, не дає гроші на потреби сім'ї, влаштовує скандали, ображає її у присутності сина, часто не ночує вдома. Сім'я фактично розпалася, тому вона просить шлюб розірвати і стягнути з Ковальова аліменти на утримання сина. У судовому засіданні Ковальов позов не визнав і просив суд не розривати шлюб, обіцяв, що змінить свою поведінку і ставлення до дружини і сина. Суд своєю ухвалою призначив подружжю термін для примирення у три місяці.

Після закінчення трьох місяців у судовому засіданні Ковальова знову зажадала розірвання шлюбу, оскільки Ковальов поведінки не змінив і сім'я не відновилася. Ковальов знову позов не визнав і просив не розривати шлюб.

На підставі якого принципу сімейного права суду слід вирішити справу?

Задача 6

До одного з органів РАЦСу м. Сквира звернулися із заявою про укладання шлюбу Денисов і Карпенко, вказавши, що вони проживають однією сім'єю протягом трьох років і мають дитину, хоча Денисов і не записаний батьком цієї дитини.

Орган РАЦСу прийняв заяву та після спливу двох тижнів зареєстрував шлюб між Денисовим і Карпенко. При державній реєстрації шлюбу Денисов змінив своє прізвище на прізвище дружини.

Які дії зобов'язаний вчинити орган РАЦСу при прийнятті заяви про укладання шлюбу? Чи правомірно зареєстрував орган РАЦСу шлюб між Денисовим і Карпенко за два тижні після подання заяви?

 

Задача 7

До одного з органів РАЦСу звернулася громадянка Мельниченко із заявою про реєстрацію шлюбу з громадянином Шевцовим, який проживає в м. Дніпропетровську. У зв'язку з тим, що Шевцов не має змоги виїхати до м. Києва для подання заяви, Мельниченко подала до органу РАЦСу складену ним заяву, яка була завірена керівником підприємства, де працює Шевцов. Завідувач органу РАЦСу відмовив Мельниченко у прийнятті цієї заяви.

Чи необхідна присутність осіб, які укладають шлюб, при поданні заяви про реєстрацію шлюбу до органу РАЦСу? У яких випадках заява про реєстрацію шлюбу може бути подана однією з осіб, які бажають укласти шлюб? Які роз'яснення слід дати Мельниченко?

Задача 8

До органу РАЦСу звернулися громадянин Степаненко і громадянка Бурченко із заявою про укладання шлюбу. Вони просили зареєструвати шлюб наступного дня після подання заяви, оскільки Степаненко є курсантом випускного курсу військового училища і незабаром буде направлений до віддаленого місця своєї служби. Туди разом з ним збирається і його майбутня дружина. Вказана обставина була підтверджена відповідною довідкою.

Якими правовими нормами слід при цьому керуватися? Які причини можуть бути визнані поважними для скоро­чення або збільшення строку реєстрації шлюбу?

Задача 9

Матюшенко і Бокова подали до органу РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. Через декілька днів до завідувача відділу РАЦСу звернулася громадянка Мішина. Вона просила у жодному разі не реєструвати шлюб Матюшенка з Боковою, оскільки вже декілька років жила разом із Матюшенком. У них дружна сім'я, є спільна дочка трьох років, хоча їх шлюб і не зареєстрований. Матюшенко встановив батьківство стосовно дочки.

Які роз'яснення повинен дати завідувач відділу РАЦСу Мішиній? Чи має право орган відмовити Матюшенкові та Боковій у державній реєстрації шлюбу?

Задача 10

Орган РАЦСу призначив день державної реєстрації шлюбу між Прокопенко та Вольською, які подали в установленому порядку заяву про укладання шлюбу. Через тиждень до цього самого органу РАЦСу надійшла заява без підпису про те, що Прокопенко одружений, шлюб між ним і громадянкою Симоненко у 2001 р. був зареєстрований у м. Тараща і до цього часу не розірваний. Це повідомлення спочатку не було взято до уваги як анонімне, і державна реєстрація шлюбу не була відкладена. Проте через деякий час завідувач органу РАЦСу направив до відповідного органу РАЦСу м. Тараща запит, з відповіді на який з'ясував, Що викладені в анонімній заяві відомості відповідають дійсності. У зв'язку з цим завідувач органу РАЦСу за своєї ініціативи провів подальшу перевірку, під час якої Прокопенко пояснив, що він справді перебував у шлюбі з Симоненко, проте у 2002 р. цей шлюб був розірваний за рішенням суду, копія якого у нього є.

Вважаючи, що подальше оформлення реєстрації розірвання шлюбу не потрібне, Прокопенко не звертався із цього приводу до органу РАЦСу. Не зробила цього і його колишня дружина. Через деякий час, у зв’язку з втратою паспорта, Прокопенку на його прохання і на підставі представленого рішення суду був виданий новий паспорт, в якому запису (штампа) про реєстрацію шлюбу з Симоненко немає. Тому Прокопенко вважав, що шлюб між ним і Симоненко припинено.

Вирішивши, що пояснення Прокопенка і представлені ним документи є переконливими, завідувач органу РАЦСу зареєстрував шлюб між Прокопенком і Вольською.

Якої помилки припустився завідувач органу РАЦСу? Як слід було діяти за таких обставин? Які правові підстави проведення органом РАЦСу перевірок з метою виявлення перешкод для реєстрації шлюбу? З якого часу шлюб між Прокопенком та Симоненко вважається припиненим?







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2025. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия