Студопедия — ІІІ. Контрольні завдання. Після народження дочки Т
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІІ. Контрольні завдання. Після народження дочки Т






Задача 1

Після народження дочки Т. Миколаєва відчула погіршення стану здоров'я, у зв'язку з чим була влаштована на стаціонарне лікування в лікарню, і не змогла самостійно зробити заяву про народження дитини до органу РАЦСу. З'ясувалося, що орієнтовний термін її лікування становитиме близько двох місяців. Чоловік Миколаєвої перебував у тривалому службовому відрядженні, а інших близьких родичів у неї за місцем народження дитини і лікування не було. Через два тижні після початку лікування знайома Миколаєвої подала за її проханням до органу РАЦСу заяву про реєстрацію народження Миколаєвою дитини, пред'явивши при цьому довідку медичної установи про народження дитини і документи, що посвідчували особу батьків дитини. Проте працівники органу РАЦСу відмовили у прийнятті заяви про реєстрацію народження дитини, зажадавши особистого звернення Миколаєвої після закінчення лікування незалежно від його тривалості.

Дайте правову оцінку діям працівників органу РАЦСу. Як вони повинні були вчинити в такій ситуації? Чи встановлений законом термін державної реєстрації народження дитини?

Задача 2

16-річна Р. Денисова, яка не перебувала у шлюбі, народила хлопчика і через три тижні подала заяву про реєстрацію народження дитини до органу РАЦСу. З посиланням на те, що Денисова не досягла 18-річного віку, працівник органу РАЦСу зажадав від неї письмової згоди її батьків на державну реєстрацію народження дитини і зобов'язання надавати матеріальну допомогу у вихованні дитини. Батьки такі зобов'язання дати відмовилися, пославшись на свій поганий матеріальний стан і непередбачуваність дій дочки, яка народила дитину поза шлюбом і всупереч їх бажанню.

Оцініть правомірність вимоги працівників органу РАЦСу. Чи передбачені законом особливості встановлення походження дитини, якщо його батьки (один з них) є неповнолітніми? Як буде встановлене батьківство стосовно дитини Денисової?

 

Задача 3

Н. Малініна назвала себе матір'ю дівчинки, народженої її неповнолітньою сестрою, і була записана як мати у свідоцтві про народження дитини. Через п'ять років вона звернулася до органу РАЦСу з проханням про виправлення актового запису у свідоцтві про народження дівчинки, оскільки одружилася, має своїх дітей і не бажає бути матір'ю дитини, не народженої нею.

Чи має право орган РАЦСу виправити актовий запис про народження за проханням Малініної? Який порядок оскарження записів актів цивільного стану?

Задача 4

У травні 2005 р. 3. Сизов звернувся до суду з позовом до Р. Сизової про анулювання запису про батьківство у свідоцтві про народження Віталія Сизова. Сторони перебували у фактичних шлюбних стосунках упродовж двох років, а потім у жовтні 2002 р. зареєстрували щлюб. Через два місяці Сизов виїхав на постійну роботу до м. Рівного, більше до Києва не повертався, до відновлення шлюбних стосунків із Сизовою, як і до розірвання шлюбу, ніяких заходів не вживав. 20 травня 2004 р. у відповідачки народився син Віталій, батьком якого у свідоцтві про народження за вказівкою матері дитини на підставі свідоцтва про шлюб був записаний позивач Сизов.

У суді відповідачка пояснила, що у вересні 2003 р. вона перебувала у відрядженні до м. Рівного, де мала декілька зустрічей з чоловіком, і що Віталій є його сином. Сизов заперечував інтимну близькість і взагалі будь-які стосунки з відповідачкою з часу свого від'їзду з Києва, де проживала сім'я.

Чи підлягає позов Сизова задоволенню?

 

Задача 5

З. Кольцова, яка не перебувала у шлюбі, народила хлопчика, батьком якого був К. Сорокін, з яким Кольцова тривалий час спільно проживала. Під час державної реєстрації народження дитини Сорокін усно визнав своє батьківство і попросив записати його як батька дитини. До його прохання приєдналася і Кольцова, підтвердивши правдивість заяви Сорокіна. Однак завідувач органу РАЦСу, переконавшись, що шлюб між Кольцовою і Сорокіним не зареєстрований, відмовився зробити такий запис, зажадавши представити як підставу внесення відомостей про батька відповідне рішення суду.

Чи правильно вчинив завідувач органу РАЦСу? Які порядок і підстави внесення відомостей про батьків у запис акта про народження дитини в ситуації, коли батьки дитини не перебувають у шлюбі?

Задача 6

І. Коробченко подала до органу РАЦСу підписану нею і О. Коваленком заяву про добровільне визнання ним свого батьківства стосовно сина Олега. Вона пояснила, що Коваленко не може сам з'явитися до органу РАЦСу, оскільки виїхав у тривале відрядження, але його підпис на заяві засвідчений керівником підприємства, де він працює.

Чи може один із батьків дитини не з'являтися до органу РАЦСу для реєстрації встановлення батьківства за сумісною заявою батьків? Якщо так, то хто повинен засвідчити підпис відсутнього батька? Назвіть правові наслідки встановлення батьківства за сумісною заявою батька і матері дитини до органу РАЦСу.

Задача 7

А. Самусенко у 2003 р. протягом трьох місяців зустрічалася з братом подруги – С. Федуновим, а потім вступила з ним в інтимний зв'язок. Після призову Федунова на військову службу в Самусенко в 2004 р. народилася донька. У двох листах до Самусенко і в листі до своєї сестри Федунов цікавився здоров'ям дочки й обіцяв оформити свої стосунки з Самусенко одразу після звільнення в запас. Проте після звільнення з військової служби Федунов повернувся додому вже одруженим і незабаром загинув під час авто аварії. У 2005 р. Самусенко звернулася до суду із заявою про встановлення батьківства Федунова, оскільки його листами достовірно підтверджується визнання ним свого батьківства.

Чи є підстави для встановлення батьківства Федунова в судовому порядку? У якому порядку відбувається встановлення судом батьківства, якщо передбачуваний батько дитини помер?

Задача 8

В. Степченко в позовній заяві просила суд визнати С. Бутько батьком дитини, яка народилася 12 грудня 2003 р. Позивачка вказала, що Бутько визнавав своє батьківство не тільки в період її вагітності, а й після народження дитини. Він допомагав їй матеріально, а потім від батьківства категорично відмовився. Відповідач пояснив у судовому засіданні, що їх інтимні стосунки зі Степченко почалися у травні 2003 р. Надалі він поселився в її квартирі. У період вагітності і після народження дитини Бутько визнавав себе за батька, повіривши твердженням позивачки про передчасність пологів. Однак у лютому 2005 р. Бутько стало відомо, що пологи були нормальними, дитина народилася доношеною, тому він від батьківства відмовився і позов Степченко не визнав.

Чи підлягає позов Степченко задоволенню? Чи є необхідність у призначенні експертизи в цій справі?

 

 

Задача 9

Н. Стеценко звернулася з позовом про встановлення батьківства В. Терщенка стосовно її сина, який народився 10 лютого 2004 р. На доказ батьківства Стеценко представила його лист із санаторію від 5 березня 2003 р., в якому він писав, що любить її і був би радий, якби у них була дитина. Крім того, вона стверджувала, що про її вагітність від Терещенка знала його мати, яка водила її в жіночу консультацію, де їм пояснили, що аборт неможливий у зв'язку з великим терміном вагітності. Відмову від позову відповідач мотивував сумнівами у своєму батьківстві, хоча даних про те, що позивачка зустрічалася і мала близькі стосунки з іншими чоловіками, не було. Стеценко наполягала на проведенні медичної експертизи.

З якою метою і за наявності яких підстав суд у справах із встановлення батьківства призначає медичну експертизу? Чи є підстави для задоволення позову Стеценко?







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 952. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия