Студопедия — Семінарське заняття № 3. тема: Україна в складі Російської і Австро-угорської імперій (ХІХ–поч
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Семінарське заняття № 3. тема: Україна в складі Російської і Австро-угорської імперій (ХІХ–поч






тема: Україна в складі Російської і Австро-угорської імперій (ХІХ–поч. ХХ ст.) (2 год.)

1. Соціально-економічний розвиток та суспільно-політичні процеси в Україні в ХІХ ст.

2. Український національний рух в ХІХ ст.

3. Українські політичні партії та громадські організації у ХІХ– поч. ХХ ст.

 

Завдання для самостійної роботи

1. Визначте причини кризи феодально-кріпосницької системи.

2. Доведіть, що ХІХ ст. стало періодом справжнього національного відродження України.

3. Яка роль Тараса Шевченка у національному відродженні України?

4. Порівняйте бачення ролі й місця України в документах Кирило-Мефодіївського товариства та декабристів.

5. Охарактеризуйте суспільно-політичний і національний рухи на західноукраїнських землях у першій половині ХІХ ст. Діяльність організацій “Руська трійця” і Головна руська Рада.

6. Визначте особливості суспільно-політичного і національного рухів на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ ст.

7. Порівняйте особливості капіталізації економіки Наддніпрянської і Західної України.

8. Визначте стратегію і тактику різних політичних сил у революції 1905-1907 рр.

9. Визначте здобутки національного руху в Україні в період демократичної революції 1905-1907 рр.

10. Доведіть, що столипінська аграрна реформа мала найбільший успіх в Україні.

 

 

Запитання для самоконтролю знань

1. Охарактеризуйте стан економіки України в першій половині ХІХ ст.

2. Які таємні політичні товариства діяли в Україні? Дайте характеристику декабристського руху в Україні.

3. Чому кріпосне право у Російській імперії було скасовано тільки в 1861 р.? У чому суть цієї реформи? Які її соціально-економічні наслідки для України?

4. Назвіть реформи, які проходили в другій половині ХІХ ст. в Російській імперії.

5. Яким шляхом ішов розвиток капіталізму в Україні?

6. Які чинники зумовили порівняно швидкий розвиток капіталізму в ряді українських губерній Російської імперії в 70–90-х роках ХІХ ст.?

7. Проаналізуйте рівень соціально-економічного і політичного розвитку східних і західних регіонів України в другій половині ХІХ ст. Поясніть відмінності.

8. Хто такі народовці і москвофіли? У чому різниця між ними?

9. Коли і де виникла русько-українська радикальна і Українська соціал-демократична партії? В чому суть їхніх програм? Назвіть діячів цих партій.

10. Назвіть і охарактеризуйте партії, які виникли в результаті активізації революційно-визвольної боротьби.

 

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Готуючи відповідь на перше питання, потрібно враховувати обставини, що склалися в Україні після втрати в ХVІІІ ст. незалежності, коли їй необхідно було пристосовуватися до суспільно-політичних систем у Австро-угорській і Російській імперіях. Потрібно розкрити зміст політичних режимів у Росії та Австро-Угорщині, пояснити, як вони насаджувалися в українських землях, висвітлити руйнівний вплив кріпосництва на розвиток економіки і суспільства, як проводилася політика русифікації – у Наддніпрянській Україні, полонізації – в Східній Галичині, румунізації – в Буковині, мадяризації – в Закарпатті.

Особливої уваги потребує осмислення суспільно-політичних процесів до і після скасування кріпацтва, їх відмінність у різних частинах України – Австрійській і Російській. Необхідно показати зміни в соціальній структурі українського суспільства й у становищі різних його верстов після скасування кріпосництва.

Висвітлюючи друге питання, слід підкреслити, що в обох імперіях українське населення зазнавало жорстокого національного гніту, особливо, з боку російського царату. Однак саме в цих умовах відбувся процес формування української національної свідомості. Потрібно розкрити чинники виникнення й поширення української національної свідомості, конкретні прояви інтересу до вивчення історичного минулого, мови, фольклору і побуту населення Східної і Західної України.

Окремо слід зупинитися на діяльності української інтелігенції у 1840-х роках, політичних поглядах Т.Г. Шевченка, розкрити діяльність і значення Кирило-Мефодіївського товариства, піднесення національного руху в західноукраїнських землях під час революційних подій 1848-1849 рр. в Австрії.

Також необхідно проаналізувати зміст Валуєвського циркуляру (1863 р.) і Емського указу (1876 р.), які обмежували вживання і поширення української мови в Україні. Зверніть увагу, що й після їх видання національний рух в Україні наростав.

Готуючись до висвітлення третього питання, варто, передусім, розкрити зміст поняття “партія”, показати його відмінність від різного роду громадських об’єднань і організацій. Необхідно висвітлити діяльність громад, інших організацій (братство тарасівців, Всеукраїнська загальна організація тощо). На рубежі ХІХ ─ ХХ ст. у Наддніпрянській Україні були створені як місцеві організації всіх основних загальноросійських політичних партій, так і національні партії, що виступали від імені різних соціальних верств населення. Всього в Наддніпрянській Україні було близько 20 партій. Відповідно до програмних цілей і методів боротьби їх можна поділити на три групи: радикальні, помірковані і консервативні. Потрібно класифікувати партії і за їх ставленням до українського національного питання, зокрема, виділити їх типи: національно-радикальні самостійники, помірковані автономісти і російські великодержавники. Приблизно такою ж була система політичних партій і на західноукраїнських землях, тільки тут вона сформувалася трохи раніше під впливом сусідніх країн Західної Європи. Ще в 1890 р. за ініціативою М. Драгоманова й безпосередньої участі І. Франка та М. Павлика була створена Русько-українська радикальна партія, яка через свій неоднорідний склад згодом розкололася й породила Українську соціал-демократичну і Українську націонал-радикальну партії.

Література: 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 14, 16, 17, 18, 19, 28, 29, 31, 32, 33, 46, 47, 52, 54, 64, 65.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 772. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия