Студопедия — Система класифікації та кодування економічної інформації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Система класифікації та кодування економічної інформації






Важлива складова інформаційного забезпечення — система класифікації та кодування.

Класифікація — обов'язковий етап попередньої підготовки економічних даних до автоматизованого оброблення, а також пе­редумова раціональної організації інформаційної бази та моде­лювання інформаційних процесів.

Її можна визначити як складову інформаційного забезпечення будь-якої інформаційної системи, що належить до мовних засобів управління. Тому класифікація є основою для кодування інфор­мації та наступного її пошуку.

Система класифікації — це сукупність методів і правил роз­поділу множини об'єктів (М) на підмножину(Му) відповідно до ознак схожості або несхожості.

Об'єкт класифікації — елемент класифікаційної множини. Класифікаційне групування — підмножина об'єктів, отрима­них у результаті класифікації.

Розрізняють два методи класифікації — ієрархічний і фасетний.

Ієрархічний метод класифікації (рис.1) — це послідовний поділ множини об'єктів на підлеглі класифікаційні угруповання.

Переваги: логічність побудови, чіткість визначення ознак, великий обсяг інформації, зручність використання.

Недоліки: жорстка структура, брак резервного обсягу.

 

Рис.1 - Ієрархічна класифікація. [20]

Фасетний метод класифікації — паралельний поділ множини об'єктів на незалежні класифікаційні угруповання.

Фасет — набір значень однієї ознаки класифікації. Фасети взаємно незалежні. Кожний об'єкт може одночасно входити в різні класифікаційні угруповання (рис.2).

ФАСЕТИ

Значення Ф 1 Ф2 ...... Фк
  //////////////////      
    ////    
         
         
        ////
         

 

Рис. 2 - Фасетна класифікація [20]

Переваги: гнучкість структури (пристосування до змін у зада­чах), дає можливість вводити нові фасети чи видаляти старі.

Недоліки: недостатньо повне використання обсягу.

Кодування — процес присвоєння умовного позначення різним позиціям номенклатури. Код — це знак чи сукупність знаків, прийнятих для позначен­ня класифікаційного угруповання чи об'єкта класифікації.

Для кодування інформації в інформаційних системах застосо­вують порядковий, серійно-порядковий, послідовний і паралель­ний методи кодування.

Порядковий метод кодування — найпростіший і найпошире­ніший. Побудова кодів виконується в міру зростання або спадан­ня ознак без пропуску номерів.

Серійно-порядковий метод кодування на кожну групу ознак має серію порядкових номерів із резервом номерів.

Послідовний метод кодування передбачає відокремлення пев­них розрядів коду під певні ознаки.

Паралельний метод кодування теж передбачає виокремлення розрядів, але значення ознаки, записаної на будь-якому розряді коду, не залежить від значення ознак, записаних на інших роз­рядах.

Вибір методів класифікації та кодування об'єктів передбачає:

¾ можливість розширення кодової множини об'єктів і внесення відповідних змін;

¾ однозначність ідентифікованих об'єктів;

¾ мінімальну довжину коду;

¾ можливість оброблення інформації за допомогою ЕОМ;

¾ простоту методу кодування;

¾ застосування загальноприйнятих позначень.

 

2. 4 Організація баз і банків даних АІС. Ресурси БД

Для задоволення інформаційних потреб користувачів в інформаційної системи існує банк даних (БнД). До складу БнД (рис.3) входять такі складові: сукупність технічного і програмного забезпечення, база даних, СУБД, словник даних, адміністратор БД.

Система управління базою даних
Банк даних
Структури
Данні
База даних

 


Рис. 3 – Структура банку даних

Банк даних (БнД)— це автоматизована система, сукупність ін­формаційних, програмних, технічних засобів і персоналу, що забез­печує зберігання, нагромадження, оновлення, пошук і видачу даних.

База даних (БД)—організоване збері­гання інформаційних ресурсів у вигляді інтегрованої сукупності файлів, що забезпечує взаємодію між ними та доступ до даних.

Система управління базами даних (СУБД) — програмні засоби, за допомогою яких можна створювати БД, попов­нювати їх і працювати з ними.

В основу організації БД покладено принцип єдності. На всіх етапах життєвого циклу БД скла­дається з двох компонентів: структури і даних. На різних рівнях опису БД її структура зображується:

¾ на інфологічному рівні (сутність — зв'язок);

¾ на датологічному рівні вона може бути однією з моделей даних — ієрархічною, мережевою, реляційною, об'єктно-орієтованою, об'єктно-реляційною, багатовимірною, змішаною;

¾ на фізичному рівні (структура файлів даних і допоміжних файлів). [22]

Файли даних також складаються із структури та даних. Струк­тура охоплює такі компоненти: ім'я поля, тип поля, довжина по­ля. Дані — це компонент БД, над яким виконуються в ІС дії.

Використання принципів бази і банку даних передбачає ор­ганізацію зберігання інформації у вигляді БД, де всі дані зібрано в єдиному інтегрованому середовищі, і до інформації як важли­вого ресурсу забезпечено широкий доступ користувачів. Така ор­ганізація даних усуває цілий ряд проблем:

¾ відпадає потреба в кожній прикладній програмі детально вирішувати питання організації файлів;

¾ усуває багаторазове введення й дублювання одних і тих самих даних;

¾ не виникає проблеми зміни прикладних програм у зв'язку із заміною фізичних пристроїв або зміни структури даних; підвищує рівень надійності та захищеності інформації і зменшує надлишок даних.

Розвиток техно­логій баз і банків даних визначається рядом чинників: ростом ін­формаційних потреб користувачів, вимогами доступу до інформації, появою видів масової пам'яті та збільшенням її об'ємів.

База даних — це динамічний об'єкт, який змінює значення зі зміною стану предметної сфери, яка відображається (зовнішніх умов стосовно бази).

Словник метаданих є інструментом адміністратора БД і БнД та відіграє осо­бливу роль. Важливе завдання адмі­ністратора БД — захист даних від злому, несанкціонованого доступу[21]. Для виконання функції адміністратора в СУБД передбачено різні службові програми. Адміністрування БД передбачає вико­нання функцій для забезпечення надійної та ефективної роботи бази даних, задоволення інформаційних потреб користувача, ві­дображення в БД динаміки предметної сфери. [23]. До обов'язків адміністратора БД належать: визначення інфор­маційного змісту БД, структури зберігання та стратегії доступу, взаємодія з користувачами, визначення контролю повноважень процедур перевірки вірогідності даних, а також стратегії даних.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1101. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия