Студопедия — Час: 2 години. 1. Політична система суспільства: поняття, структура, функції.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Час: 2 години. 1. Політична система суспільства: поняття, структура, функції.






Навчальні питання:

1. Політична система суспільства: поняття, структура, функції.

2. Типологія політичних систем.

3. Політична система України.

Теми рефератів:

1. Проблеми формування політичної системи в сучасній Україні.

2. Поняття й умови політичної безпеки.

3. Проблема подолання тоталітарних традицій в Україні.

Навчально-методична література

Нормативно-правові акти

 

1.Конституція України.

2.Конституція Автономної Республіки Крим.

3.Закон України “Про міліцію” (23.01.1993 р.).

4.Закон України “Про об'єднання громадян” (16.06.1992 р.).

5.Закон України “Про політичні партії” (10.07.2001 р.).

6.Закон України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами» (19.06.2003 р.).

Розпорядження МВС України від 25.09.2008 р. №1023 «Про затвердження Програми підвищення довіри населення на 2009-2010 роки»

7.Загальна декларація прав людини (1948 р.).

8.Європейська конвенція про захист прав та основних свобод людини (1950 р.).

9.Міжнародний пакт про громадянські і політичні права (1966 р.)

10.Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (1966 р.).

11. Другий факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, спрямований на відміну смертної кари (1989 р.).

12.Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (1979 р.).

13.Декларація Ради Європи і програма виховання громадян в дусі демократії, заснованого на усвідомленні ними своїх прав та обов’язків (1999 р.).

14.Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Резолюція 260 А (ІІІ) Генеральної Асамблеї ООН від 09.12.1948р. Ратифікована Українською РСР 22.07.1954р.

15.Декларація про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин. Резолюція 47/135 Генеральної Асамблеї ООН (1992 р.)

та інші.

Основна література

  1. Матвеев С.А., Буланенко Н.С., Михеев С.А. Политология. Учебное пособие. – Харьков, 2001. – С. 91-102.
  2. Погорілий Д.Є. Політологія: кредитно-модульний курс. Навчальний посібник. – Київ, 2008.
  3. Политология для юристов. Курс лекций / Под. ред. д.ф.н., проф. Н.И. Матузова и д.юр.н., проф. А.В. Малько. – М., 1999. – С. 181-197.
  4. Политология / Под. ред. М.А. Василика. – М., 1999. – С. 202-230.
  5. Політологія. Посібник для вузів / За ред. Бабкіної О.В., Горбатенка В.П. – К., 1998. – С. 146-155.
  6. .Політологія. Кн.перша: Політика і суспільство./ А.Колодій, Л.Климанська, Я.Космина, В.Харченко. – 2-е вид., перероб. Та доп. – К., 2003.
  7. Політологія: Методичний посібник / Укладач: І.М.Стулова. – Одеса, 2007.
  8. Пугачев В.П. Политология. Справочник студента. – М., 1999. – С. 196-231.

9. Політична система сучасної України: особливості становлення, тенденції, розвитку. Навч.посібник для студентів вищих закладів освіти / За ред. Ф.М.Рудича: – К, 2002.

10. Скакун О.Ф. Теория государства и права: Учебник. – Харьков, 2005.

11. Лоурен ЛеДюк. Учасницька демократія: референдуми у теорії та на практиці / Пер. з англ. – Харків, 2001.

12. Основи демократії: Навч. посібник для студентів вищ. навч. закладів / Авт. колектив М. Бессонова, О. Бірюков, С. Бондарук та ін.; За зам. ред. А.Колодій; В освіти і науки України; Інститут вищої освіти АПН України, Укр.-канадський проект “Демократична освіта”, Інститут вищої освіти. – К., 2000. – С. 21-66.

13. Погорілко В. Основні засади теорії безпосередньої демократії // Право України. – 2001. – №8. – С. 26-32.

14. Политология для юристов. Курс лекций / Під. ред. д.ф.н., проф. Н.И. Матузова и д.юр.н., проф. А.В. Малько. – М., 1999. – С. 216-252.

15. Політологія. Кн. перша: Політика і суспільство. Кн. друга: Держава і політика / А.Колодій, Л.Климанська, Я.Космина, В.Харченко. – 2-е вид., перероб. та доп. – К., 2003.

16. Політологія. Посібник для вузів / За ред. Бабкіної О.В., Горбатенка В.П. – К., 1998. – С. 168-177.

17. Пугачев В.П. Политология. Справочник студента. – М., 1999. – С. 232-295.

 

Додаткова літератра

1. Актуальні питання політики / Збірник наукових праць. – Одеса, 2002.

2. Бутейко А. Куди прямує Україна. – К., 2001.

3. Давидова М. Соціально-економічні права як критерій аналізу і класифікації сучасних демократичних держав // Право України. – 2001. – № 8. – С. 32-34.

4. Катунин Ю.А., Катунина Е.В. Борьба государства с религиозными культами в Крыму в 40-60-е годы XX столетия. – Симферополь, 2008.

5. Лоурен ЛеДюк. Учасницька демократія: референдуми в теорії та на практиці / Пер. з англ. Р. Ткачук. – Харків, 2001.

6. Патнам Р.Д. та ін. Творення демократії: традиції громадської активності в сучасній Італії / Пер. з англ. В. Ющенка. – К., 2001.

7. Рупнік Ж. Ландшафт після битви. До типології посткомуністичного перехідного періоду в Європі // Україна, Росія, Білорусь: Три проекти. Незалежний культурологічний часопис. – 2000. – № 18. – С. 4-15.

8. Сарторі Дж. Порівняльна конституційна інженерія: Дослідження структур, мотивів і результатів / Пер. з англ. – К., 2001.

9. Тягло О.В. Толерантність у сучасному світі і досвід міждисциплінарного дослідження // Вісник Харківського держ. університету. Наука і соціальні проблеми суспільства. Вип. 414. – Харків, 1998. – С. 130-137.

 

Проблемні питання

1. Яке місце і роль поняття «політична система» у політології?

2. Використовуючи Конституцію України, назвіть основні елементи політичної системи України.

3. Яким чином політична система України здійснює свій вплив на економіку, культуру, соціальну сферу? (Використовуйте Конституцію України).

4. Які функції є, на Ваш погляд, найбільш значимі в діяльності політичної системи? Чому?

5. Чи існує зв'язок між стабільністю, прогресом суспільства й ефективністю функцій, виконуваних політичною системою? Розкрийте цей взаємозв'язок на прикладі України і Криму.

6. Від чого залежить стабільність політичної системи?

7. Яка з основ типології політичних систем є, на Ваш погляд, найбільш фундаментальною?

8. Американський учений Д. Істон у 50-х роках XX ст. ввів у політологію поняття політичної системи, що відбиває цілісність політики як самостійної сфери суспільства, яке знаходиться в постійних зв'язках із зовнішнім середовищем. Він вважав, що «для забезпечення своєї стабільності і рівноваги, політичні системи повинні обов'язково виконувати такі функції: по-перше, вони повинні бути здатні пропонувати суспільству цінності і, по-друге, змушувати більшість його членів визнавати їх у якості обов'язкових…». Назвіть і порівняєте можливі методи підтримки рівноваги політичних систем у тоталітарному і демократичному суспільствах.

9. Згідно точки зору Д. Істона, різні типи політичних систем розрізняються типами своїх «входів» і «виходів», а також своїми «зворотними зв'язками ». Розкрийте зміст даного положення. Які типи «входів» розрізняв Д.Істон?

10. Як Ви думаєте, чи існує зв'язок між стабільністю, прогресом суспільства й ефективністю виконуваних політичною системою функцій? Які функції політичної системи України і Криму Вам здаються слаборозвиненими і зумовлюючими соціальну і політичну напруженість?

11. Американський сучасний політолог Г. Алмонд розглядає функціонування політичної системи на трьох рівнях: перший – це можливості системи (мобілізаційна, регулююча, розподільна, реагуюча); другий – конверсійний процес (способи перетворення вхідних факторів у вихідні); третій – функції підтримки моделі й адаптації (політичне рекрутування і соціалізація). Розкрийте зміст перерахованих функцій політичної системи.

12. М. Вебер розрізняв традиційні, харизматичні і раціонально-легальні політичні системи; Ж. Блондель – ліберальні, радикально-авторитарні чи комуністичні, традиційні, популістські, авторитарно-консервативні; Г. Алмонд – англо-американську, континентально-європейську, доіндустріальну і частково-індустріальну, тоталітарну; розрізняють також демократичні й авторитарні політичні системи. Визначте підстави вищеназваної типології.

13. Політична система складається з таких компонентів: 1) політична структура (політичні інститути); 2) політичні і правові норми; 3) політичні відносини; 4) політична свідомість і політична культура; 5) політична діяльність (реалізація влади). Розкрийте зміст названих компонентів.

14. Розрізняють адаптивну і неадаптивну політичну стабільність. Яка з них ґрунтується на легітимності, а яка – на пасивності мас при відсутності політичної кризи?

15. Перерахуйте відомі Вам фактори політичного ризику і визначте на цій підставі найбільш виражені фактори політичного ризику в Україні і Криму. Приведіть приклади із сучасного політичного життя.

16. Визначте особливості правого і лівого екстремізму і можливості запобігання їх руйнуючих впливів на політичну систему. Чи можлива позитивна роль політичного екстремізму?

Методичні рекомендації до семінару

При підготовці першого питання слід виходити з того, що у політичній науці категорія політичної системи покликана відобразити два моменти: з одного боку – цілісність політики як самостійної сфери суспільства, що є сукупністю взаємодіючих елементів (держави, партій, лідерів, права й т.д.); з іншого боку – зв'язок політики із зовнішнім середовищем, на імпульси якого має реагувати політична система. Це визначає і її відповідні функції. Політичну систему можна визначити як сукупність політичних інструментів, громадських структур, норм і цінностей, через взаємодію яких реалізується політична влада. Структуру політичної системи можна зобразити як сукупність підсистем: інституційної, нормативної, функціональної, комунікативної, культурної.

Щодо сутності другого питання, то воно передбачає розуміння того, що порівняння типів політичних систем за різними критеріями дозволяє більш глибоко аналізувати її переваги і недоліки. Політолог Ж.Блондель виділяє п’ять головних типів політичних систем: ліберальні демократії, комуністичні, традиційні, авторитарно-прогресивні, авторитарно-консервативні. Більшість сучасних політологів поділяють погляди американського вченого Г.Алмонда, який виділяє такі типи політичних систем: англо-американського типу, континентально-європейського, до індустріального (або частково індустріального), тоталітарного.

Третє питання присвячене проблемам становлення та реформування політичної системи України в умовах переходу від тоталітарного ладу до демократичного. Це передбачає становлення правової держави, парламентських партій, громадського суспільства й самоврядування.

 


Семінарське заняття №5.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 406. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия