Студопедия — Тема 8. Громадянське суспільство
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 8. Громадянське суспільство






Навчальна мета: поглиблення знань курсантів щодо громадянського суспільства та умов його формування і розвитку. Особливу увагу звернути на суб’єктивні чинники функціонування громадянського суспільства – так званий “соціальний капітал”.

Основні поняття: громадянське суспільство, соціальний капітал, міжособистісні відносини, повсякденні інтереси.

Час: 2 години.

Навчальні питання:

1. Поняття громадянського суспільства, умови його формування.

2. Взаємозв’язок громадянського суспільства та держави.

  1. Особливості формування громадянського суспільства в Україні.
  2. Роль правової культури особистості у розвитку громадянського суспільства.

Теми рефератів:

1. Поняття “соціального капіталу” у сучасній політичній науці.

2. Роль держави у формуванні громадянському суспільстві.

3. Структура та закономірності розвитку громадянського суспільства.

4. Роль юристів у забезпеченні функціонування й розвитку громадянського суспільства.

 

Навчально-методична література

Нормативно-правові акти

 

5. Конституція України.

6. Конституція Автономної Республіки Крим.

7. Закон України “Про міліцію” (23.01.1993 р.).

8. Закон України “Про національні меншини в Україні” (25.06.1996 р.).

9. Закон України “Про об'єднання громадян” (16.06.1992 р.).

10. Закон України “Про політичні партії” (10.07.2001 р.).

11. Закон України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами» (19.06.2003 р.).

12. Розпорядження МВС України від 25.09.2008 р. №1023 «Про затвердження Програми підвищення довіри населення на 2009-2010 роки».

13. Загальна декларація прав людини (1948 р.).

14. Європейська конвенція про захист прав та основних свобод людини (1950 р.).

15. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права (1966 р.)

16. Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (1966 р.).

17. Декларація Ради Європи і програма виховання громадян в дусі демократії, заснованого на усвідомленні ними своїх прав та обов’язків (1999 р.).

18. Декларація про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин. Резолюція 47/135 Генеральної Асамблеї ООН (1992 р.)

та інші.

Основна література

  1. Колодій А. На шляху до громадянського суспільства. Теоретичні засади й соціо-культурні передумови демократичної трансформації в Україні. – Львів, 2002.

2. Королько В.Г. Основы паблик рилейшнз. – М.– К., 2000.

  1. Крос К., Гакет Р. Політична комунікація і висвітлення новин у демократичних суспільствах: перспективи конкуренції / Пер. з англ. Р. Ткачук. – К., 2000.
  2. Матвеев С.А., Буланенко Н.С., Михеев С.А. Политология. Учебное пособие. – Харьков, 2001. – С. 212-246.
  3. Основи демократії: Навч. посібник для студентів вищ. навч. закладів / Авт. колектив М. Бессонова, О. Бірюков, С. Бондарук та ін.; За зам. ред. А.Колодій; В освіти і науки України; Інститут вищої освіти АПН України, Укр.-канадський проект “Демократична освіта”, Інститут вищої освіти. – К., 2000. – С. 494-504.

6. Патнам Р.Д. та ін. Творення демократії: традиції громадської активності в сучасній Італії / Пер. з англ. – К., 2001.

  1. Погорілий Д.Є. Політологія: кредитно-модульний курс. Навчальний посібник. – Київ, 2008.
  2. Политология для юристов. Курс лекций / Под. ред. д.ф.н., проф. Н.И. Матузова и д.юр.н., проф. А.В. Малько. – М., 1999. – С. 621-637.

9. Політологія. Кн. перша: Політика і суспільство. Кн. друга: Держава і політика / А.Колодій, Л.Климанська, Я.Космина, В.Харченко. – 2-е вид., перероб. та доп. – К., 2003.

  1. Політологія. Посібник для вузів / За ред. Бабкіної О.В., Горбатенка В.П. – К., 1998. – С. 105-116, 218-262.
  2. Політологія: Методичний посібник / Укладач: І.М.Стулова. – Одеса, 2007.
  3. Пугачев В.П. Политология. Справочник студента. – М., 1999. – С. 458-488.

Додаткова література

  1. Бутейко А. Куди прямує Україна. – К., 2001.
  2. Гуцал А. Україна між минулим і майбутнім // Україна, Росія, Білорусь: Три проекти. Незалежний культурологічний часопис. – 2000. – № 18. – С. 87-93.
  3. Доверие милиции и латентная преступность: взгляды украинских и российских исследователей / Ю.А. Свеженцева, В.А. Соболев, И.П. Рущенко, В.И. Диденко, Е.Е. Тонков / Предисловие – А.М. Бандурка. – Харьков, 2002.

4. Крос К., Гакет Р. Політична комунікація і висвітлення новин у демократичних суспільствах: перспективи конкуренції / Пер. з англ. – К., 2000.

  1. Лоурен ЛеДюк. Учасницька демократія: референдуми в теорії та на практиці / Пер. з англ. Р. Ткачук. – Харків, 2001.

 

Проблемні питання:

1. Які види відносин між людьми складають сферу громадянського суспільства?

2. Порівняйте характеристики громадянського суспільства і держави: що між ними спільного і у чому їх відмінність?

3. Які головні інститути громадянського суспільства, завдяки яким реалізуються повсякденні інтереси?

4. Як змінюються відносини держави і суспільства з розвитком свободи особистості?

5. Які економічні передумови формування і розвитку громадянського суспільства?

6. Які соціальні передумови формування і розвитку громадянського суспільства?

7. Які культурні передумови формування і розвитку громадянського суспільства?

8. Які політичні передумови формування і розвитку громадянського суспільства?

Методичні рекомендації до семінару

Характеристику громадянського суспільства слід розпочати з визначення даного поняття, історії виникнення та становлення ідеї громадянського суспільства. Ідеї громадянського суспільства можна знайти ще в античності – у творах Аристотеля й Цицерона. Макіавеллі висловив думку, що в суспільстві існують інтереси не лише держави. Т.Гоббс та Дж.Локк вперше використали термін «громадянське суспільство».Г.Гегель доводив самостійність цього поняття та явища.

Потім слід розглянути умови, за яких можливе становлення громадянського суспільства як системи добровільних організацій та союзів громадян, які створюються для захисту відповідних інтересів. Самоорганізація громадян – найважливіша передумова і ознака громадянського суспільства.

Переходячи до другого питання, слід зазначити, що через різного роду організації груп інтересів громадянське суспільство вступає в особливі стосунки з державою, яка повинна захищати інтереси громадянського суспільства в цілому і його суб’єктів, зокрема від елементів і структур, що мають егоїстичну або анти громадянську спрямованість.

Розгляд третього питання слід почати з того, що особливістю і суперечливістю трансформаційного етапу в Україні є те, що складнощі перехідних процесів зумовлюють посилення регулюючої ролі держави, а з іншого боку – розбудова громадянського суспільства передбачає роздержавлення суспільних інститутів, зменшення державного впливу на них. Окрім того, в Україні недостатньо розвинутий так званий «середній клас», який складається з власників і має становити не менше ніж 50% населення.

Четверте питання необхідно почати з визначення правової культури особистості, яка складається із правової свідомості та навичок і форм правової діяльності. Оскільки розвиток громадянського суспільства передбачає активну участь людини у суспільному й політичному житті, то правова культура є тим фактором, що забезпечує ефективність громадянської діяльності осіб та їх організацій.


Семінарське заняття №7.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 345. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия