Студопедия — Порядок виконання лабораторної роботи й методичні вказівки до її виконання. 1. Особливості процесу оформлення замовлення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок виконання лабораторної роботи й методичні вказівки до її виконання. 1. Особливості процесу оформлення замовлення






1. Особливості процесу оформлення замовлення

Існують різні варіанти створення нового замовлення:

«Создать копию заказа» – система пропонує створити копію замовлення, яке було помічене в списку замовлень у момент натиснення кнопки «Добавить». Оформлення замовлення зводиться до внесення змін до бланка замовлення. Застосовується, як правило, при оформленні періодики або у разі повторення замовлення, що вже виконувалося;

«Создать по шаблону» – система пропонує створити замовлення за шаблоном, які користувач повинен вказати в ієрархічному списку, розташованому в нижній частині вікна. Шаблони замовлень розробляються технологічною групою підприємства і є заготовками для оформлення типових замовлень.

Оформлення виконується шляхом внесення змін до бланка, заповненого за шаблоном;

«Использовать мастер» – створення замовлення за шаблоном з використанням додаткової надбудови до шаблонів, що дозволяє звести оформлення замовлення до введення декількох параметрів і відповіді на перелік питань, що визначають технологічний процес виробництва замовлення. В результаті система формує і відразу ж розраховує нове замовлення. Використання майстра дозволяє дуже швидко оформити і розрахувати замовлення.

Структура бланка замовлення.

Бланк замовлення призначений для оформлення замовлення і має наступну структуру:

На панелі інструментів бланка замовлення, розташованій у верхній частині розміщуються кнопки управління і два інформаційні поля з випадними списками, що дозволяють встановити статус документу («заявка» або «замовлення») і менеджера, що відповідає за це замовлення.

У лівій частині бланка замовлення знаходиться навігатор, призначений для швидкого позиціонування у бланку замовлення. Навігатор відображає структуру опису замовлення у вигляді ієрархічного деревовидного списку.

Бланк замовлення забезпечує два варіанти розкладки секцій усередині бланка замовлення: послідовну розкладку (режим закладок) і вільну розкладку, яка може бути зручна при роботі з монітором великого формату.

Бланк замовлення має таку структуру:

1. «Шапка заказа» – включає постійні реквізити, присутні в кожному замовленні.

Структура шапки замовлення:

«Наименование заказа» – реквізит вводиться вручну. «Комментарий» – для введення або перегляду коментаря необхідно натиснути кнопку «Показать комментарии». Після цього відкривається вікно введення коментаря.

«Номер заказа» – містить обліковий номер замовлення у виробництві. Номер може бути введений вручну або сформований автоматично. Для автоматичного формування номера слід натиснути кнопку «Получить номер», розташовану праворуч від поля введення. Алгоритм формування номера визначається налаштуванням.

«Дата оформления» – дата оформлення замовлення, за умовчанням встановлюється дата, коли замовлення було уперше зареєстроване в системі. Реквізит може змінюватися вручну або через випадний список.

«Дата отгрузки» – планова дата відвантаження замовлення. За умовчанням встановлюється дата відповідна даті оформлення плюс десять днів. Реквізит може змінюватися вручну або через випадний список.

«Тираж» – тираж замовлення. Спочатку вводиться вручну. Далі, після того, як визначені тиражі деталей виробу, значення реквізиту може бути автоматично скоректоване натисненням кнопки Розрахувати тираж розташованою праворуч від поля введення кнопкою. В цьому випадку система пропонує автоматично розрахувати тираж замовлення, виходячи з тиражів деталей, або навпаки, тиражі деталей, виходячи з тиражу замовлення. При цьому береться до уваги установка прапорця «Комплектность изделия».

«Комплектность изделия» – якщо цей прапорець встановлений (за умовчанням), то тиражі деталей верхнього рівня дорівнюють тиражу замовлення, інакше, тираж замовлення дорівнює сумі тиражів деталей верхнього рівня.

«Заказчик» – контрагент, що розмістив замовлення. Введення значення виконується через довідник, який викликається натиском кнопки «Выбрать контрагента», розташованою праворуч від реквізиту.

«Контактное лицо» – представник замовника, який його розмістив. Вибирається з випадного списку, значення якого визначаються на закладці «Контактные лица» довідника контрагентів. Додаткову інформацію про контактну особу (посада, контактні телефони) можна отримати натисненням кнопки «Показать реквизиты контактного лица», розташованої праворуч від реквізиту.

«Состояние» – інформаційне поле, що відображає стадію проходження замовлень робочого процесу. (). Значення реквізиту визначається на основі сукупності подій, зареєстрованих в процесі проходження замовлення.

Кнопка «События» – відкриває вікно «Список событий», призначене для перегляду і редагування подій, зареєстрованих в процесі проходження замовлення.

2. Секція «Параметры заказа» – набір реквізитів, що відносяться до замовлення в цілому, склад яких настроюється залежно від виду замовлення. Залежно від налаштування, значення реквізиту можуть вводитися вручну або вибиратися із списку.

«Вид изделия» – заповнюється за допомогою випадного списку. Список містить значення, визначені в системному класифікаторі замовлень (меню Настройка → Классификаторы) і шаблонах об'єктів (меню Настройка → Шаблоны объектов). Залежно від значення цього реквізиту в секціях бланка замовлення («Параметры», «Детали», «Листы») автоматично встановлюється певний набір реквізитів.

3. Секція «Детали» – секція опису конструкції виробу, у тому числі перелік деталей і їх взаємозв'язок.

Ця секція призначена як для опису конструкції виробу, так і для зазначення принципу комплектації виробів при відвантаженні замовникові.

Деталі класифікуються таким чином:

проста деталь – це деталь, яка може бути розкладена на паперовому листі (чи декількох листах). Як правило, це готовий виріб, що відноситься до листової продукції (листівка, буклет), або частина виробу (наприклад, обкладинка, книжковий блок);

складена деталь – деталь, що складається з інших деталей. При описі складеної деталі вказуються її складові деталі і їх кількість (наприклад, книга складається з однієї обкладинки, одного блоку і двох форзаців). Елементами складеної деталі можуть бути інші складені деталі;

комплект – це частина тиражу деталі або декількох деталей, об'єднаних за принципом спільного проходження частини технологічного процесу (наприклад, у рамках одного замовлення, для книги виготовляються два варіанти суперобкладинок, але на певному етапі технологічного маршруту вони об'єднуються для виконання обробних операцій єдиним тиражем).

Додати нову деталь можна двома способами: позиціонуватися на секції «Деталі», скориставшись навігатором, або безпосередньо встановивши фокус введення усередині секції у бланку замовлення і натиснути кнопку «Добавить»; вибрати будь-яку деталь на навігаторові, натиснути праву кнопку миші і вибрати меню «Добавить новую деталь».

Система додасть нову деталь в кінець списку деталей. Нова деталь завжди являється простою, зміна типу деталі виконується прапорцями усередині опису конкретної деталі.

Змінити послідовність деталей в секції можна за допомогою кнопок «Переместить вверх» і «Переместить вниз», які переміщають поточну деталь у відповідному напрямі.

Видалення поточної деталі виконується кнопкою «Удалить» або вибором меню «Удалить выбранную деталь» після натиснення правої кнопки на навігаторові.

Опис простої деталі включає наступні реквізити:

найменування деталі – вводиться вручну;

прапорець «Составная деталь» – оголошує деталь як складену, змінюючи склад реквізитів;

прапорець «Комплект» – оголошує деталь як комплект, змінюючи склад реквізитів;

«Тираж» – відображається у вигляді двох реквізитів: ліве число вводиться вручну і визначає тираж, що відвантажується як кінцевий виріб; праве число показує загальний тираж деталі, який є сумою відвантажуваного, включаючи відвантажуваний (ліве число) і тираж, що входить до складу складених деталей. Так, якщо друкується суперобкладинка, яка у кількості 5000 відвантажується у складі виробу (книги) і 2000 як незалежний виріб, то тираж буде представлений у вигляді 2000/7000;

«Красочность» – барвистість деталі у форматі «красочностьлица» + «красочность оборота»;

Формат – формат деталі. Вводиться користувачем. Може вказуватися в сантиметрах «Ширина» х «Висота», або в технологічному форматі типу «А1», «А2», і так далі. Відповідність між технологічним форматом і форматом в сантиметрах визначається довідником «Форматы...» у пункті меню «Справочники»; кнопка «Показать комментарий» розташована праворуч від найменування деталі. При натисненні кнопки відкривається вікно для введення коментаря аналогічне коментарю до замовлення.

Склад реквізитів складеної деталі такий (наприклад, якщо деталь – книга, то склад деталей: блок, обкладинка):

У лівій частині опису деталі розташований той же набір реквізитів і елементів управління, як в простій деталі. Відмінність лише в тому, що для складеної деталі не заповнюється реквізит «Красочность».

У правій частині розташований опис складу деталі, який визначає, які деталі нижнього рівня і в якій кількості входять в складену деталь. У цій таблиці наявний список усіх деталей виробу, окрім комплектів, а опис складу полягає у показі кількості цих деталей в поточній.

Для зручності редагування таблиці, що містить опис складу виробу, передбачена можливість розкрити її в окремому вікні. При цьому в таблиці стає видно увесь перелік деталей нижнього рівня. Функція реалізується подвійним «кліком» правої кнопки миші в межах таблиці. Розкрита таблиця набирає стандартного вигляду при будь-якому «кліці» мишею за її межами.

Склад реквізитів деталі типу «комплект» такий:

У лівій частині опису деталі розташований той же набір реквізитів і елементів управління, як в простій деталі. Але на відміну від простої деталі закриті від редагування реквізити «Красочность» і «Тираж». Тираж складеної деталі визначається складом комплекту.

У правій частині опису комплекту розташована таблиця, що визначає склад комплекту. У цій таблиці наявний список усіх деталей виробу, окрім комплектів, а опис складу комплекту полягає у показі тиражів цих деталей в комплекті.

Для зручності редагування таблиці, що містить опис складу комплекту, передбачена можливість розкрити її в окремому вікні. При цьому в таблиці стає видно увесь перелік деталей, дозволених для входження в комплект. Функція реалізується подвійним «кліком» правої кнопки миші в межах таблиці. Розкрита таблиця набирає стандартного вигляду при будь-кому «кліці» мишею за її межами.

4. Секція «Листы» – секція опису матеріалів, які друкуються, у форматі друку і розміщення на них деталей виробу.

Секція призначена для опису видів листів матеріалу, що друкується, на які будуть посилання в технологічному процесі виконання замовлення, а також для опису розкладки деталей нижнього рівня на листах цих видів.

Фізичні листи об'єднуються у види листів за принципом збігу усіх описових параметрів, у тому числі розкладки, і єдиного технологічного процесу.

Види листів класифікуються таким чином: початковий лист – це лист, який подається на вхід технологічного процесу замовлення (на вхід першої технологічної операції, в якій він бере участь).

Основні реквізити початкового листа – тираж і формат. Як правило, формат початкового листа відповідає формату друку. Початкових листів може бути декілька. Якщо для початкового листа визначені дочірні листи, він одночасно є батьківським; дочірній лист – лист, який виходить в процесі виробництва з батьківського шляхом поздовжнього різання або шляхом ділення тиражу. Таким чином, дочірній лист відрізняється від батьківського або форматом, або тиражем, або обома параметрами.

Необхідність визначення дочірніх листів обумовлена наявністю операцій різання, після якого змінюється технологічний формат операцій, а також можливістю відгалуження частини тиражу від базового технологічного маршруту; батьківський лист – це лист, що має дочірні листи.

Лист одночасно може бути і батьківським, і дочірнім. Початковий лист може бути тільки батьківським; лист, що розділяється, – це лист, на якому знаходяться деталі іншого замовлення, але ще є місце для розміщення інших деталей. Цей лист може бути вихідним для інших листів, які використовуються у техпроцесі.

Для додавання нового листа нового виду слід позиціонуватися на секції «Листы», скориставшись навігатором, або безпосередньо встановити фокус введення усередині секції у бланку замовлення і натиснути кнопку «Добавить». Крім того, можна скористатися правою кнопкою миші в навігаторі. Система робить запит, на який рівень ієрархії додавати лист.

Опис виду листа, що не є батьківським, включає наступні реквізити:

«Наименование листа» – реквізит, розташований у верхньому лівому кутку, вводиться вручну;

прапорець «Печать со своим оборотом» – використовується при автоматичному розрахунку барвистості листа і як реквізит при нормуванні;

таблиця «Розмещение деталей на листе» – визначає, які деталі і в якій кількості розміщені на цьому листі (розкладка). Наприклад, на листі можуть бути розміщені чотири обкладинки виробу або один блок. У цій таблиці наявний список усіх деталей виробу, окрім комплектів, а опис розміщення полягає у показі кількості цих деталей. Для зручності редагування таблиці розміщення передбачена можливість розкрити її в окремому вікні. При цьому в таблиці стає видно увесь перелік деталей, дозволених для розміщення. Функція реалізується подвійним «кліком» лівої кнопки миші в межах таблиці. Розкрита таблиця набирає стандартного вигляду при будь-кому «кліці» мишею за її межами.

«Количество однотипных листов» – це кількість фізичних (паперових) листів цього виду;

«Тираж» – тираж одного фізичного листа цього виду. Відповідно, тираж усіх листів цього виду дорівнює добутку числа тиражу і кількості однотипних листів;

«Красочность» – барвистість листа у форматі «красочность лица» + «красочность оборота». Реквізит може бути введений руками або розрахований, виходячи з параметрів розкладених на ньому деталей і прапорця друку зі своїм оборотом. Кнопка «Рассчитать красочность» – розташована праворуч від реквізиту «Красочность». Виконує розрахунок барвистості листа, виходячи з параметрів розкладених на ньому деталей і прапорця друку зі своїм оборотом.

При цьому перекривається значення, введене руками.

«Формат» – формат листа. Вводиться користувачем. Може вказуватися в сантиметрах «Ширина» х «Висота», або в технологічному форматі типу «А1», «А2», і так далі. Відповідність між технологічним форматом і форматом в сантиметрах визначається довідником «Форматы…» у пункті меню «Справочники»; додаткові параметри листа – розташовуються в лівому нижньому кутку в таблиці. Таблиця містить перелік реквізитів, визначених для замовлення вказаного виду. Вид замовлення визначається в шапці замовлення. Склад додаткових параметрів листа настроюється в меню Налаштування → Шаблони об'єктів. Спосіб введення і обмеження на значення реквізиту визначається властивостями реквізиту, заданими в довіднику реквізитів системи. Залежно від налаштування, значення реквізиту можуть вводитися вручну або вибиратися із списку.

5. Секція «Бумага» – секція опису матеріалів, які друкуються, у форматі складського обліку і розрахунку потреби в папері кожного виду.

Секція «Бумага» містить перелік початкових листів, визначених в секції «Листы». Після заповнення секції «Листы__________» секція «Бумага» містить тільки найменування початкових листів в колонці «Лист» і формат початкових листів в колонці «Формат резки». Усі інші колонки не заповнені.

Завдання користувача системи (в даному випадку менеджера по роботі із замовником) – визначити параметри паперу. У активній комірці колонки «Бумага», справа, завжди відображається піктограма «клік» мишею, на якій відкривається вікно вибору паперу. Це вікно дозволяє вказати параметри паперу для початкового листа двома способами:

· на підставі даних номенклатурного довідника системи;

· за допомогою ручного введення параметрів паперу.

Вибір номенклатури може виконуватися двома способами:

· з використанням класифікатора;

· з використанням фільтру.

Для вибору номенклатури з використанням класифікатора слід активізувати закладку «Классификатор», на якій представлена уся складська номенклатура в розрізі системного класифікатора, вказати конкретну номенклатуру і натиснути кнопку «Применить».

Для вибору номенклатури з використанням фільтру слід активізувати закладку «Фильтр», на якій слід вибрати тип паперу, вказати діапазон значень формату (у технологічних форматах або в сантиметрах), діапазон значень щільності і натиснути кнопку Застосувати фільтр. Система завантажить в таблицю, розташовану в нижній частині вікна, усю складську номенклатуру паперу, що задовольняє умови фільтру. Користувач повинен вказати конкретну номенклатуру і натиснути кнопку «Применить».

Для вказівки параметрів паперу без вибору з номенклатурного довідника слід активізувати закладку «Параметры». Користувач повинен ввести опис паперу, вибрати тип, вказати формат, щільність, одиницю виміру, ціну і натиснути кнопку «Применить».

Після вибору паперу в секції «Бумага» заповнюються реквізити «Бумага», «Единицы», «Тип», «Формат бумаги», «Плотность». Ці параметри, як правило, потрібні для подальших розрахунків.

Після виконання розрахунку замовлення автоматично заповнюються наступні реквізити:

«Количество листов» – розрахункова, з урахуванням технологічних відходів, кількість листів цього виду в складському форматі;

«Вес, кг» – розрахункова кількість листів, перерахована в кілограми, виходячи з щільності паперу;

«Длина, м» – для ролевого паперу, кількість листів, перерахована через формат листа в погонні метри;

«Площадь, м2» – для ролевого паперу, кількість листів, перерахована через формат в площу.

Для тих випадків, коли виробничий процес передбачає стадію підготовки паперу, включаючи попереднє подовжнє різання складського формату до формату друку і, якщо операції підготовки паперу не включаються в опис технологічного процесу, зручно використовувати реквізит «Доля різання», який показує долю формату друку по відношенню до складського формату. Якщо цей реквізит відмінний від одиниці, результат розрахунку паперу відображає кількість листів у форматі складського обліку.

6. Секція «Технология» – секція післяопераційного опису технологічного процесу виготовлення замовлення.

Опис окремої операції технологічного процесу включає наступні реквізити:

«Наименование операции» – реквізит розташований в лівому верхньому кутку. Заповнюється автоматично при додаванні нової операції;

Кнопка «Показати коментар» розташована зліва від поля «Наименование операции». При натисненні кнопки відкривається вікно, в якому можна записати коментар до операції.

«Оборудование» («Подразделение», «Субподрядчик») – вибирається з довідника, виходячи з налаштувань довідника операцій (меню «Справочники» – «Технологические операции»), або заповнюється автоматично, якщо варіанти відсутні. Якщо виконавцем операції вибирається субпідрядник або вказується, що операція виконується вручну працівниками з певного виробничого підрозділу, найменування реквізиту відповідно змінюється;

Кнопка «Выбрать оборудование/субподрядчика/подразделение» – відкриває довідник, що дозволяє вибрати конкретну машину для виконання операції, або вказати, що операція виконуватиметься субпідрядником, або задати параметри операції, що виконується вручну без використання устаткування;

Параметри операції – розташовуються в лівому нижньому кутку в таблиці. Таблиця містить перелік реквізитів, визначених для цієї операції в якості вхідних. Склад параметрів операції настроюється в довіднику «Технологические операции…» пункту меню «Справочники». Спосіб введення і обмеження на значення реквізиту визначається властивостями реквізиту, заданими в довіднику реквізитів системи. Залежно від налаштування, значення реквізиту можуть вводитися вручну, або вибиратися із списку.

У середній частині опису операції розташована таблиця, в якій користувач повинен вказати, над якими елементами замовлення має бути виконана ця операція. Вид елементу визначається при налаштуванні в довіднику «Технологические операции…» пункту меню «Справочники» і може набувати значення «Деталь», «Спуск» або «Лист». Відповідно до налаштування в таблиці відображаються усі елементи вказаного виду. Користувач повинен включити прапорці для оброблюваних елементів. (Реально виконуються дві операції – друк двох спусків: лицевої частини і обороту блоку).

У правій частині опису операції розташована таблиця, в якій слід вказати, які види основних матеріалів витрачаються при виконанні операції. Допустимі види матеріалів визначаються при налаштуванні в довіднику «Технологические операции...» пункту меню «Справочники». Відповідно до налаштування в таблиці відображається увесь перелік елементів вказаного виду. Користувач повинен включити прапорці навпроти використовуваних видів матеріалів. В результаті буде виконаний розрахунок вказаних матеріалів.

Для додавання операції в технологічний процес слід позиціонуватися на секції «Технология» скориставшись навігатором, або безпосередньо встановивши фокус введення усередині секції у бланку замовлення і натиснути кнопку «Добавить». Можна також скористатися правою кнопкою миші на навігаторові. Система відкриє діалогове вікно вибору операцій.

Органи управління вікна вибору технологічних операцій такі: «Способ отображения» – встановлюється прапорцями «список» і «классификатор». Визначає, яким чином буде представлений список операцій для вибору: у вигляді лінійного списку, відсортованого за алфавітом, або у вигляді ієрархічного дерева класифікатора. Якщо включено обидва прапорці, у вікні наявні і лінійний список. і класифікатор;

Прапорець «Выводить оборудование» – якщо прапорець включений, то після вибору операції в нижній частині вікна виводиться список устаткування, на якому може виконуватися вибрана операція.

Щоб додати операції в секцію «Технология» замовлення слід виділити операцію, у разі потреби, устаткування і натиснути кнопку «Выбрать». Повторити дії для додавання наступної операції. Після закінчення натиснути кнопку «Закрыть», що приведе до закриття вікна. Видалення операції з секції виконується за допомогою відповідної кнопки.

Порядок дотримання операцій можна змінити. Для цього слід зазначити операцію в навігаторі і, користуючись кнопками «Переместить вверх» і «Переместить вниз», в панелі інструментів бланка замовлення її перемістити.

Якщо при додаванні операції не було вибрано устаткування і якщо операція може виконуватися більш ніж на одній машині, необхідно вибрати устаткування, на якому виконуватиметься технологічна операція. Для цього слід натиснути кнопку «Выбрать оборудование/субподрядчика/подразделение».

7. Секція «Стоимость» включає наступні групи інтерфейсних елементів:

· засоби призначення додаткової валюти замовлення;

· елементи управління правилами перерахунку калькуляції;

· калькуляцію.

Результат розрахунку замовлення спочатку відображається в калькуляції у базовій валюті. У зв'язку з тим, що вартість замовлення може узгоджуватися в іншій валюті, яка називається валютою договору, секція «Стоимость» має засоби вибору і фіксації курсу валюти договору.

Елементи призначення додаткової валюти розташовані в лівому верхньому куту секції «Стоимость» і включають наступні реквізити і елементи управління:

«Базовая» валюта – відображає базову валюту системи (код ISO);

валюта «Договора» – відображає вибрану для цього замовлення валюту договору;

кнопка «Изменить» – призначена для зміни валюти договору і коригування її курсу;

«Курс [Валюта договору] до [Базової валюти] на [Дата, на яку був узятий курс]» – відображає встановлений курс валюти договору до базової валюти і на яку дату цей курс був встановлений.

При натисненні кнопки «Изменить» система відкриває діалогове вікно, в якому можна вибрати валюту договору і вказати, на яку дату слід використовувати курс для розрахунку калькуляції у валюті договору. Курс може бути встановлений на довільну дату, на поточну дату і на дату оформлення замовлення (реквізит шапки замовлення). Система бере курс вказаної валюти на вказану дату з довідника «Курсы валют...» Після внесення змін необхідно їх «Сохранить». В результаті система додасть в калькуляцію групу вартісних колонок, що відображає результати розрахунку у валюті договору по встановленому курсу.

Структура калькуляції (по вертикалі).

Група «Бумага» – відображає кількісні і сумові показники по конкретних видах паперу присутніх в секції «Бумага», а також підсумкові вартісні показники по групі;

Група «Материалы» – відображає кількісні і сумарні показники по усіх видах основних матеріалів, на які є посилання в секції «Технология», а також підсумкові вартісні показники по групі.

Група «Операции» – відображає сумарні показники по технологічних операціях, наявних в секції «Технология», а також підсумкові вартісні показники по групі; рядок «Всего» – загальна сума, що включає вартість паперу, вартість матеріалів і вартість поліграфічних послуг;

рядок «Комиссионное вознаграждение» – націнка, що застосовується до рядка «Всего». На відміну від рядка «Наценка» не відображається в документі «Коммерческое предложение», призначеному для передачі замовникові, а сума комісійних розподіляється на поліграфічні послуги;

рядок «Наценка» – націнка, що застосовується до суми рядків «Всего» і «Комиссионное вознаграждение»;

рядок «Скидка» – скидка, що застосовується до суми рядків «Всего» і «Комиссионное вознаграждение»;

рядок «Сумма НДС для материалов» – сума ПДВ від вартості паперу і матеріалів;

рядок «Сума НДС от услуг» – сума ПДВ від поліграфічних послуг;

рядок «Всего» – підсумкові сумарні показники по усіх стовпцях калькуляції (зрозуміло, скидка віднімається).

Структура калькуляції (по горизонталі).

Перша колонка – найменування статті або елементу калькуляції.

Одиниця виміру – одиниць виміру, в якій відображаються кількісні показники для паперу і матеріалів.

Результати розрахунку, отримані на підставі нормативно-довідкової інформації, закладеної в систему, коригування яких заборонене:

«Количество расчетное» – розрахункова витрата матеріалів і паперу;

«Цена расчетная» – продажна ціна паперу і матеріалів (ціна без ПДВ, яка визначена в довіднику матеріалів), виходячи з якої розраховується вартість паперу і матеріалів;

«Цена расчетная с НДС» – відпускна ціна паперу і матеріалів (включаючи ПДВ);

«Стоимость расчетная» – вартість, розрахована системою, виходячи з алгоритмів розрахунку вартості технологічних операцій і розрахункової ціни паперу і матеріалів;

«Стоимость расчетная с НДС» – вартість, розрахована системою, виходячи з алгоритмів розрахунку вартості технологічних операцій і розрахункової ціни паперу і матеріалів з урахуванням ПДВ;

Реквізити, які можуть коригуватися користувачем в процесі узгодження договірної вартості замовлення. Ручне коригування реквізиту призводить до перерахунку підсумків у відповідному рядку і стовпці калькуляції і, як наслідок, остаточній вартості. Після першого розрахунку значення цих реквізитів дорівнюють нормативним:

«Количество» – витрата матеріалів і паперу. Може редагуватися користувачем, в результаті зміниться вартість відповідного матеріалу або паперу;

«Количество заказчика» – кількість матеріалів, надана замовником. При розрахунку вартості матеріалів (у тому числі і розрахунковій вартості) ціна наданих замовником матеріалів прирівнюється до нуля;

«Ставка» – відсоток скидки/націнки, що застосовується до конкретного рядка калькуляції. Може редагуватися користувачем, при цьому автоматично коригується ціна матеріалів (а отже, вартість) або вартість поліграфічних послуг залежно від редагованого рядка. З іншого боку, якщо редагуються вартісні реквізити матеріалів або поліграфічних послуг, ставка розраховується автоматично;

«Цена» – продажна ціна паперу і матеріалів без ПДВ. Може редагуватися користувачем, в результаті зміниться вартість відповідного матеріалу або паперу і ставка по цьому рядку;

«Цена с НДС» – відпускна ціна паперу і матеріалів (включаючи ПДВ). Може редагуватися користувачем, в результаті зміниться вартість відповідного матеріалу або паперу і ставка;

«Стоимость» – вартість без ПДВ. Може редагуватися користувачем, в результаті зміниться ціна відповідного матеріалу або паперу і ставка;

«Стоимость с НДС» – вартість з урахуванням ПДВ. Може редагуватися користувачем, в результаті зміниться ціна відповідного матеріалу або паперу і ставка;

Реквізити планової собівартості. Коригування користувачем цих реквізитів неможливе (окрім операцій, що виконуються на стороні):

«Цена учетная» – облікова ціна паперу і матеріалів, виходячи з якої розраховується собівартість. Як правило, це складська ціна.

«Себестоимость» – планова собівартість статті або елементу витрат. Якщо валютою договору встановлена валюта, відмінна від базової, усі вартісні колонки калькуляції дублюються і в них відображається результат у валюті договору за вибраним курсом.

Існує можливість налаштування переліку відображуваних колонок калькуляції. Для цього слід «клікнути» мишею на піктограмі, розташованій в заголовку вікна ліворуч, і в меню, яке з’явиться, вибрати «Настроїти склад відображуваних реквізитів». В результаті відкриється вікно, в якому користувач за допомогою установки і зняття прапорців може настроїти перелік колонок, що відображаються в калькуляції. Після закінчення налаштування слід натиснути кнопку «Применить».

Розрахунок калькуляції виконується після натиснення користувачем кнопки «Рассчитать» в панелі інструментів. Як правило, в процесі узгодження договірної ціни робиться ручне коригування вартісних реквізитів.

При цьому кнопка «Рассчитать» не натискається, усі перерахунки в калькуляції виконуються автоматично. Колонки, що розраховуються за нормативами, заблоковані від змін.

Якщо ж після того, коли договірна ціна погоджена, необхідно внести які-небудь зміни в опис замовлення і перерахувати нормативні вартісні і кількісні реквізити, не змінюючи при цьому вже погоджених цифр, слід скористатися налаштуванням правил перерахунку калькуляції.

Управління правилами перерахунку редагованих реквізитів калькуляції при натисненні на кнопку «Рассчитать» після ручного редагування результатів робиться елементами управління, розташованими в правому верхньому кутку секції «Стоимость». Реалізовано роздільне управління правилами перерахунку кількісних і вартісних показників. Користувач може встановити такі правила перерахунку параметрів замовлення – кількісні і вартісні:

Кількісні значення:

«Не пересчитывать» – у разі зміни реквізиту «Расчетное количество» реквізит «Количество» не змінюється.

«Пересчитать» – у разі зміни реквізиту «Расчетное количество» реквізит «Количество» змінюється і його значення дорівнює розрахунковому;

Вартісні значення:

«Не пересчитывать стоимость\цены» – у разі зміни розрахункових цін і вартостей реквізити «Цена» і «Стоимость» в рядках калькуляції не змінюються, коригується тільки «Ставка»;

«Не пересчитывать всего» – у разі зміни розрахункових цін і вартостей реквізити «Цена» і «Стоимость» коригуються пропорційно розрахунковим, але одночасно «Ставка» змінюється таким чином, щоб підсумкова договірна вартість не змінилася;

«Пересчитать полностью» – у разі зміни розрахункових цін і вартостей реквізити «Цена» і «Стоимость» коригуються з урахуванням значень в колонці «Ставка».

Результат розрахунку: технічні відходи паперу на кожній операції і витрати паперу, витрати основних матеріалів, планова тривалість операції, планова собівартість і вартість операцій. При цьому результати розрахунку відобразяться в секції «Стоимость» бланка замовлення. У разі виявлення помилок в описі замовлення система відкриє інформаційне вікно з переліком помилок розрахунку.

В процесі пошуку помилок в описі замовлення слід пам'ятати, що у тому разі, коли система не знаходить значення реквізиту якоїсь із операцій, це означає, що не вдалося знайти це значення і серед реквізитів елементів операції, реквізитів матеріалів, задіяних в операції, серед реквізитів замовлення, замовника і так далі. Відповідно, усунути помилку розрахунку також можна, коригуючи початкові дані.

Наприклад, помилки можуть бути викликані відсутністю значення реквізиту «Группа сложности». Усунути помилку можна, вказавши для кожної з перерахованих операцій значення групи складності в секції «Технология» або просто встановивши групу складності для замовлення в цілому в секції «Параметры заказа».

Розшифровка основних стовпців таблиць, що містять зведену інформацію:

а) по паперу:

«Наименование» – назва представника конкретного виду.

«Отходы %» – відсоток технологічних відходів у вигляді % відходів у форматі операції / % відходів у форматі початкового листа»; у рядку «Всего по листу» – сумарний відсоток для листа початкового формату.

«Отходы» – технологічні відходи паперу в одиницях виміру еквівалентних елементу операції.

«Выходной тираж расчетный» – вихідний тираж операції в одиницях виміру еквівалентних елементу операції.

«Потребность расчетная» – в рядку «На тираж» – потреба без урахування технологічних відходів, отримана в листах початкового формату;

рядок «Всего по листу» – потреба в папері з урахуванням технологічних відходів і кількості листів цього виду.

б) по матеріалах: інформація структурується по вертикалі за таким принципом:

1-й рівень – найменування технологічних операцій, на яких враховується витрата матеріалу;

2-й рівень – найменування субоперацій у складі операцій;

3-й рівень – найменування елементу, над яким виконується операція;

Рядок «Всего» – сумарна потреба по усіх операціях.

«Наименование» – назва представника конкретного виду;

«Расчетное количество» – розрахункова витрата матеріалу в одиницях його виміру.

«Цена расчетная» – продажна ціна, ціна за якою вартість матеріалів включається в розрахункову вартість замовлення.

«Стоимость расчетная» – вартість, яка обрахована, виходячи з розрахункової ціни і кількості.

«Количество» – кількість за остаточною калькуляцією (з урахуванням виправлень, внесених в калькуляцію).

«Цена» – ціна за остаточною калькуляцією (з урахуванням виправлень, внесених в калькуляцію).

«Стоимость» – вартість за остаточною калькуляцією. Розраховується, виходячи з ціни і кількості.

«Цена учетная» – собівартість матеріалів. Виходячи з цієї ціни, розраховується планова собівартість.

«Себестоимость» – собівартість витрачених матеріалів.

«Цена с НДС» – ціна матеріалу, включаючи ПДВ.

«Стоимость с НДС» – вартість матеріалів, включаючи ПДВ.

8. Варіанти калькуляції.

Режим «Варианты калькуляции» призначений для побудови табуляграми залежності розрахункових вартісних показників замовлення залежно від зміни значення декількох реквізитів, включених в опис замовлення.

Для виклику цього режиму необхідно натиснути кнопку «Показать меню дополнительных функций» на панелі інструментів і вибрати в ньому пункт «Рассчитать варианты калькуляции». Визначення варійованих реквізитів виконується у вікні







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 436. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия