Студопедия — Фінансово-правові норми: зміст, особливості та види
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Фінансово-правові норми: зміст, особливості та види






У будь-якій сфері суспільних відносин, у тому числі фінан­сових, зростання ролі держави не може бути необмеженим, і го­ловний обмежувальний фактор — необхідність нормального функціонування ринкового механізму, для якого адміністратив­ні методи втручання є руйнівними. Тому державне регулювання не заміняє собою дії ринкових механізмів, а використовує їх, по­силюючи або послаблюючи їх вплив відповідно до соціальних потреб. І обґрунтованим видається твердження, що фінансові важелі, які держава, рсалізуючи суспільний вибір, використовує для надання економіці соціального спрямування, відбивають соціальну природу грошей у сучасному світі1.

Сутність правових відносин як різновиду суспільних має ви­значатися зв'язком норми права і правовідносин. У суспільному житті існує безліч сукупностей або систем норм: норми моралі, економічні, технічні норми тощо. Норми права належать до соці­альних норм, тобто правил поведінки людей в їхніх взаєминах (у суспільних відносинах).

Водночас правові норми мають певні ознаки, відсутні у соці­альних. По-перше, кожній нормі права притаманна загально­обов'язковість: правові норми обов'язкові для всіх, когозазміс-


ТОМ прямо або опосередковано стосуються приписи даних норм; Ції друге, норми права, па підміну від інших соціальних норм, усппижлюються або санкціонуються (тобто допускаються, під-тнгрджуїоться), а також охороняються під порушення будь-ким державою, що здійснює контроль за їх дотриманням; у певних шіпадках за правопорушення вживають передбачені законом за­ходи примусу; по-третє, правові норми відрізняються від інших нидів соціальних норм формальною визначеністю; по-четверте, формальна визначеність права вимагає його письмової, доку­ментальної форми1. Всі ці ознаки є визначальними і для норм фінансового права.

У системі права норми єдині та взаємопов'язані. Вони не мо­жуть функціонувати ізольовано. Будь-який структурний еле­мент, вилучений із системи права, втрачає системні функції і, як наслідок — соціальну значимість. «Лише взяті в сукупності та­кі характеристики права, як його зміст, засоби впливу, форми виразу, процедури, засоби забезпечення, а також система інфор­мування щодо правових норм дають можливість провести роз­межування між цим регулятором і соціальними нормами... су­спільства, між правом та іншими регуляторами (моральними, груповими тощо), які діють у суспільстві»2.

Фінансово-правові норми — це загальнообов'язкові пра­вила соціальної поведінки, встановлені державою у сфері пуб­лічної фінансової діяльності, виражені у формально визначе­них приписах у письмовій формі, що охороняються державою шляхом контролю за їх дотриманням та вжиття передбачених законом заходів примусу за правопорушення.

Фінансово-правові норми визначають права й обов'язки учас­ників фінансових відносин, обставини, за яких вони стають но­сіями прав та обов'язків, і передбачають відповідальність за не­виконання приписів держави.

Результатом дії правової норми є правовідносини. Останні виникають внаслідок впливу різних факторів: матеріальних умов життя суспільства; конкретних умов, у яких перебуває особа (особи); виховання, традицій, звичок, психофізичного складу тощо. Реальні, життєві відносини відбуваються відповідно до


 


1 Стельмах В. С. Гроші - людина соціум: параметри взаємин/ В. С. Стельмах, Т. С. Смовжепко, 3. Н. Скрипник// Національний банк України. - Л., ЛБІ НБУ, 2006. - С. 156.


1 Дин.: Проблеми общей теории права и государствн / иод обіц. ред.
В. С. 11е|><'ссяпца. - М.: Норма, 2008. - С. 248 249.

2 Тоорми іосударства и права / под ред. Л. ІЗ. Ііепіероііа. М.: Юрист,
1993. іїі.ііі. І. С. 76.


126 ____________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВ О

приписів правової норми. Здійснюючи правовідносини, норма відбувається як така, втілюється у певному акті поведінки- Це — особливість реалізації норми. Абстрактний, загальний її припис конкретизується та набуває життєвої сили. Особливості реалі­зації норми у правовідносинах визначає характер регульованих відносин1.

Фінансово-правові норми закріплюють вичерпний перелік учасників фінансових правовідносин, наділяють їх суб'єктивни­ми юридичними правами та покладають на них суб'єктивні юри­дичні обов'язки.

Фіиапсово-правова норма є загальнообов'язковим правилом поведінки, її слід беззаперечно дотримуватися. Загальний ха­рактер фіпапсово-правової норми як будь-якої норми права по­лягає у тому, що вона передбачає можливість неодноразового виконання. Крім того, фінансово-правова норма є формально визначеним правилом поведінки. Внутрішня визначеність фінан-сово-правової норми виражається у змісті, обсязі суб'єктивних прав та юридичних обов'язків учасників фінансової правовідно­сини, виконання яких забезпечує публічну фінансову діяльність, а також у чіткому зазначенні наслідків її порушення. Зовнішня визначеність фінансово-правової норми полягає в тому, що во­на має зовнішню текстуально-правову форму вираження і при цьому є закріпленою у норматнвно-правових актах. Крім того, фінапсоїю-нравовим нормам притаманна системність, що вияв­ляється в їх структурній будові.

Головна особливість фінансово-правових норм полягає в то­му, що вони мають державно-владний, імперативний характер. Держава за їх допомогою приписує правила поведінки юридич­ним особам, громадянам у галузі публічної фінансової діяльнос­ті. Сама суть, зміст фінансово-правової норми зумовлює її імпе­ративний (владний) характер. Ці норми складаються з письмово сформульованих вимог, виражених у категоричній формі, що не допускає їх довільної зміни, вони мають точно й вичерпно ви­значати обсяг прав та обов'язків учасників фінансових правовід­носин. Такі права та обов'язки спрямовані безпосередньо на за­безпечення загальнодержавного інтересу, а опосередковано — на забезпечення інтересів репни учасників фінансових нравовід-


ГЛІМ 4. ФІНАН СОВО-ПРАВОВІ НОРМИ ТА ФІНАНСОВО -ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ 127

Посип. Водночас слід ураховувати той постулат, що в демокра­тичній державі добровільне визнання правових норм (зокрема, фінансових) більшістю має бути обов'язковою умовою нормаль­ного правового регулювання.

Фінансово-правові норми містять, наприклад, адресовані суб'єктам господарської діяльності вимоги вчасно вносити вста­новлені законодавцем платежі до державного та місцевого бю­джетів і позабюджетних фондів; розпорядникам бюджетних кош­ті в — розподіляти та використовувати ці кошти відповідно до затверджених нормативів та їх цільового призначення, нада­вати звіти й інші документи для здійснення контролю з боку компетентних органів, вчиняти інші дії, які б забезпечували аку­муляцію у публічних централізованих фондах грошових ресур­сів та їх використання відповідно до затверджених фінансових планів.

Необхідно зважати на те, що фінансово-правові норми від інших норм права відрізняються, зокрема, мірою забезпечення їх виконання, оскільки останнім часом держава вносить коректи­ви з метою посилення фінансової відповідальності за порушен­ня в галузі фінансів. Це стосується й відповідальності держав­них органів, що здійснюють фінансову діяльність. Так, норми Бюджетного кодексу України передбачають відповідальність органів місцевого самоврядування за порушення бюджетного планування, органів Державного казначейства України — за не­виконання вимог щодо ведення бухгалтерського обліку та скла­дання звітності про виконання бюджетів тощо1.

Отже, сутність юридичної природи фінансово-правової нор­ми полягає в тому, що це писане, встановлене державою у суво­ро визначених порядку і формі та забезпечене заходами держав­ного примусу, виражене у категоричній формі правило поведінки суб'єктів фінансово-правових відносин, які виникають із приво­ду мобілізації, розподілу й використання публічних фондів кош­тів. Це правило закріплює права та обов'язки учасників даних правовідносин. Змістом усіх фінансово-правових норм є діяль­ність держави (територіальної громади) з регулювання фінансо­вих відносин.


 


1 Халфина Р. О. Общєє учение о иравоопіошепии / Р. О. Халфина. — М.: Юрид. лит., 1974. - С. 55.

 

128 ___________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВ О

Права й обов'язки учасників фінансових відносин спрямо­вані на забезпечення загальнодержавних інтересів. Особливо яскраво це виражено при справлянні податків та обов'язкових зборів, а також при фінансуванні загальнодержавних програм, утриманні бюджетних установ. Водночас спільний зміст фінан­сово-правових норм, пов'язаний із реалізацією публічної фі­нансової діяльності, має різне конкретне втілення, зумовлене розмаїттям фінансових відносин і багатогранністю фінансової системи.

Структура фінансово-правової норми тотожна структурі будь-якої іншої норми права. Фінансово-иравова норма може містити гіпотезу, диспозицію та санкцію, тобто основні елемен­ти ирлиокої норми, хоч далеко не всі фінансові норми є повними за змістом. Однією з особливостей фінаисово-правових норм є їх розгорнутий обсяг (наприклад, порівняно з нормами консти­туційного права).

Гіпотеза визначає умови, за яких можуть виникати передба­чені нормою юридичні права й обов'язки учасників фінансових відносин у галузі фінансової діяльності (зазвичай, юридичний факт). Такі умови повинні мати конкретне вираження.

Диспозиція є основою норми й містить саме правило пове­
дінки учасників фінансових відносин за передбачених гіпоте­
зою фактичних обставин. Диспозиція виражена у безумовно ви­
значеній формі і, як правило, є достатньо обтяженою за змістом.
Диспозиція може стосуватися не лише прав та обов'язків, а й
об'єкта відносин, їх суб'єктів, документів, що оформлюють від-
нос....... і, та інших сторін регульованих відносин. Однак у будь-
якому разі норма пов'язує правове значення видів об'єктів,
суб'єктів тощо із правами й обов'язками сторін—учасників пра­
вовідносини.

Санкція фінансово-правової норми містить указівки на не­вигідні для її порушника наслідки. Саме в санкції втілено ім­перативний характер приписів у сфері публічної фінансової діяльності. За порушення встановлених умов законодавство пе­редбачає можливість ужиття фінансових, адміністративних, ди­сциплінарних та кримінальних заходів. Точиться тривала нау­кова дискусія щодо наявності фінансової відповідальності (не передбаченої Конституцією України). При цьому необхідно бра­ти до уваги, що фінансові санкції у вигляді штрафів, пені або припинення бюджетного фінансування є обов'язковим наслід-


Глава 4. ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ НОРМИ ТА ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ 129

ком порушення встановлених фінансовою нормою правил пове­дінки. Санкціям фінансово-правових норм властивий ряд ознак.

Зокрема, оскільки санкції є одним із видів державного при­мусу, вони об'єктивно втілюються у нормах фінансового законо­давства; застосовуються спеціально уповноваженими органами; їм притаманна імперативність і майновий характер. Мета їх — забезпечення суспільних та державних фінансових інтересів, відшкодування недоотриманих бюджетом і позабюджетними фондами грошових надходжень, дотримання фінансової дисцип­ліни.

Санкції фінансово-правових норм за своєю сутністю є еко-номічно-юридичними (майновими), бо невигідність, небажа­ність передбачуваних ними заходів полягає у зменшенні майно­вої сфери правопорушника через його грошові фонди й засоби. Ці заходи покликані виливати на економічний стан платників, вони призводять до зменшення сум, що залишаються у їх розпо­рядженні, скорочують відрахування до фонду економічного роз­витку тощо.

Розглядаючи санкції фінансово-правових норм у повному обсязі, в їх функціях можна виділити таку особливість, як поєд­нання правовідновлювального і штрафного (карного) характе­рів. Завдяки реалізації санкцій відновлюється порушена фінан­сова дисципліна, в тому числі порядок нарахування та сплати податків. Отже, санкції дають змогу відшкодувати збитки, завда­ні правопорушенням, та відновити становище, що існувало до його вчинення. Оптимальною є ситуація, коли застосовують­ся санкції, що водночас виконують компенсаційні та штрафні функції.

Наприклад, фінансова санкція — це штрафний засіб держав­ного примусу, виражений у грошовій формі, що застосовується уповноваженим державним органом до платника податків за вчи­нення податкового правопорушення у порядку, встановленому фінансово-правовими нормами, з метою реалізації суспільних інтересів при забезпеченні грошових надходжень до бюджету.

Фінансові норми є досить різноманітними за своїми якостя­ми й рисами. Це дає змогу класифікувати їх за цілим рядом ознак. Зокрема, залежно від способу впливу на учасників фінан­сових відносин,визначального характеру їх юридичних прав та обов'язків фінансово-правові норми можна поділити натри ви­ди: зобов'язувальні, заборонні й уповноважувальиі. При цьому


9-219


130 ___________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

незалежно від виду фінансово-правові норми мають категорич­ний характер, що пояснюється значенням закріплецих правил поведінки учасників фінансових відносин для держави, зокрема щодо забезпечення органів державної влади та місцевого само­врядування відповідними фінансовими ресурсами.

Зобов'язувальні фінансово-правові норми вимагають від учасників фінансових відносин відповідних дій і встановлюють їх права та обов'язки у сфері цих відносин. Саме в цих нормах переважно виявляється основний метод фінансово-правового регулювання — метод владних приписів. Більшість норм фінан­сового права є зобов'язувальними. Так, відповідно до ст. 67 Кон­ституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збо­ри в порядку і розмірах, установлених законодавством. Згідно з п. 4. ст. 85, до повноважень Верховної Ради України належить затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; контроль за виконанням Державного бюджету України, прийняття рішень щодо звіту про його виконання. Відповідно до ст. 111 Бюджетного кодексу України Міністерство фінансів України здійснює контроль за дотриманням бюджетного зако­нодавства на кожній стадії бюджетного процесу як стосовно дер­жавного бюджету, так і місцевих бюджетів, якщо інше не перед­бачено законодавством.

Заборонні фінансово-правові норми містять заборону на пев­ні дії, встановлюють обов'язок учасників фінансових відносин утриматися від них. Так, ч. 6 ст. 15 Бюджетного кодексу Украї­ни забороняє використовувати емісійні кошти НБУ на фінансу­вання дефіциту Державного бюджету України. Бюджетна уста­нова не має права здійснювати запозичення у будь-якій формі або надавати за рахунок бюджетних коштів позички юридич­ним та фізичним особам, окрім випадків, передбачених законом про Державний бюджет України (ч. З ст. 21 Бюджетного кодек­су). Слід зазначити, що кількість заборонних фінансових норм, порівняно із зобов'язувальними, незначна. Причина —перевага зобов'язань, що містяться у приписах уповноважувальних норм. Оскільки у нормі є чіткий припис дотримуватися встановлених правил поведінки, немає потреби запроваджувати додаткові за­борони.

Уповноважу вальні фінансово-правові норми визначають права учасників фінансових відносин на певні самостійні дії у передбачених межах. На відміну від приватних галузей права,








Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1001. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия