Студопедия — ГММ І. БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ГММ І. БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС







305


 


Представлення проекту закону про Державний бюджет України Верховній Раді України1. Поданий урядом проект:і;і кону про Державний бюджет України на наступний рік надаю ті, народним депутатам для ознайомлення не пізніше як за чотири дні до його представлення у Верховній Раді. Його обговорюють на засіданнях парламентських комітетів, у яких можуть браги участь представники органів державної виконавчої влади.

Не пізніше ніж через п'ять днів після подання проекту зако ну Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради його пред­ставляють на її пленарному засіданні й супроводжують проце­дурою повного обговорення (визначеною ст. ЗО Регламенту). Із детальною доповіддю щодо поданого проекту Закону про Дер­жавний бюджет України виступає Міністр фінансів України.

Від профільного парламентського комітету — Комітету Вер­ховної Ради України з питань бюджету — виступає його Голова. Його доповідь має містити висновок щодо відповідності пода­ного урядом проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік Бюджетному кодексу України, схваленим улітку парламентом Основним напрямам бюджетної політики на на­ступний бюджетний період (Бюджетній резолюції) (або схва­леним Рекомендаціям парламентських слухань із питань бю­джетної політики на наступний бюджетний період), а також пропозиціям Верховної Ради України до Бюджетної резолюції (якщо їх було прийнято).

За підсумками представлених доповідей та за результатами проведеного народними депутатами обговорення проекту Зако­ну про Державний бюджет України на наступний рік парламент може ухвалити мотивоване рішення про схвалення і прийняття його до розгляду. Рішення приймають більшістю голосів народ­них депутатів від конституційного складу парламенту шляхом відкритого поіменного голосування, здійснюваного народними депутатами особисто за допомогою електронної системи в залі засідань Верховної Ради.

Верховна Рада може прийняти рішення про відхилення про­екту закону про Державний бюджет. Це можливо у разі внесен­ня урядом проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік без подання всіх документів, передбачених Бюд-

1 Закон України № 2709 дещо змінює процедуру представлення й розгля­ду проекту Закону про Державний бюджет України у парламенті (див. главу 7).


ЩІЧНИМ кодексом України; або у зв'язку із невідповідністю про-РКіУ закону Основним напрямам бюджетної політики на на­ступний бюджетний період; або через невідповідність проекту ЙйКішу вимогам складання проекту Державного бюджету Украї­ни, встановленим Бюджетним кодексом України. 'Годі Міністр фінансів України повторно представляє проект Закону про Дер­жавши"! бюджет України не пізніше ніж за три дні після його повторного подання до Верховної Ради України. На парламент­ському засіданні представлений проект обговорюють знову й у разі досягнення позитивного результату беруть до розгляду з метою передачі на опрацювання до парламентських комітетів.

Рішення про прийняття або відхилення проекту Закону про Державний бюджет України ухвалюють у формі постанови Вер­ховної Ради України. Результати заносять до протоколу пленар­ного засідання парламенту (ст. 46 Регламенту Верховної Ради України).

Підготовка Верховною Радою України проекту Закону про Державний бюджет України до першого читання. Па це відведено до 10 днів (до 1 жовтня — якщо проект було прийнято до розгляду після його представлення на засіданні Верховної Ради, до 6 жовтня — якщо його відхилили і відправили па до­опрацювання до Кабінету Міністрів України та прийняли до розгляду після повторного представлення урядом). За цей час проект Закону про Державний бюджет України розглядають народні депутати України, у парламентських комітетах, депутат­ських фракціях та групах Верховної Ради України.

Комітети Верховної Ради України формують свої пропози­ції щодо проекту Закону про Державний бюджет України і пере­дають їх до Комітету Верховної Ради України з питань бюдже­ту. Після 1 жовтня пропозиції не приймають. Окрім зазначених матеріалів Комітет із питань бюджету отримує постатейні про­позиції до проекту Закону про Державний бюджет на наступ­ний рік, подані Рахунковою палатою України.

Аналогічні процедури розгляду проектів актів про державний бюд­жет є в законодавстві європейських країн. Зокрема, у Франції, нерпі ніж потрапити до галузевих комітетів, подані урядом бюджетні доку­менти аналізуються у фінансових комітетах обох палат парламенту. Спочатку останній ставить на голосування податкове законодавство і податкові надходження. Члени парламенту можуть змінювати зако­ни про оподаткування, якщо це не скоротить податкових надходжень.

20-219



Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО


|р| МЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС



 


Прийняття рішень щодо видатків починається з голосування стосов но загальної суми видатків за чинним законодавством. Потім голосу ють щодо нових санкцій на здійснення витрат. Ці нові заходи можуті. передбачати скорочення видатків порівняно з їх рівнем за чинним законодавством. Голосування проводять за розділами (категоріями) та міністерствами. Парламент може лише скорочувати видатки, але не може запропонувати їх збільшення або перерозподіл ресурсів. На­решті, парламент контролює відповідність обсягів видатків поперед­ньо встановленим граничним межам. Парламент повинен асигнувати кошти на всі видатки щороку, в тому числі й на видатки, передбачені окремими законодавчими актами. Однак асигнування на обов'язкові видаткові програми різняться за характером; замість граничних меж вони є лише попередньою оцінкою, яку можна перевищувати без зго­ди парламенту.

У Швеції подані до парламенту бюджетні документи розгляда­ють комітет із фінансових питань і галузеві комітети. У складанні бюджету комітет із фінансових питань не має верховенства над галу­зевими комітетами. Щорічні асигнування на всі видатки центрально­го уряду ухвалює парламент, зокрема й санкції на компенсаційні та соціальні виплати, що їх регулюють окремі законодавчі акти.

У СІЛА після подання президентом бюджету до обох палат Кон­гресу починається законодавча стадія розгляду бюджету, що, як пра­вило, складається з процесу санкціонування, завдяки якому створю­ються або поновлюються агентства та програми, і процесу виділення щорічних асигнувань, який дає змогу федеральним агентствам брати на себе зобов'язання (операції, що потребуватимуть грошових витрат) і витрачати кошти па обумовлені цілі. Законопроекти розглядають і доповідають комітети, які полодіють законодавчою юрисдикцією з того чи того кола питань і які зазвичай називають головними коміте­тами, після чого їх розглядають обидві палати Конгресу. Фінансові законопроекти розглядають у 13 підкомітетах Палати представників і Сенату з питань розподілу бюджетних асигнувань. Ці підкомітети готують для комітетів Палати представників і Сенату з розподілу бю­джетних асигнувань пропозиції щодо обсягів сум, призначених для витрачання, а ті, в свою чергу, подають рекомендації безпосередньо до Палати представників і Сенату. Підкомітети з розподілу бюджет­них асигнувань не зобов'язані забезпечувати обсяги фінансування, передбачені санкцією Конгресу.

Відповідно до чинного законодавства не допускається вне­сення пропозицій щодо змін прогнозу податкових надходжень, окрім випадку, коли за висновком Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України та Рахункової палати виявлено неточності у їх розрахунку.


Комітет Верховної Ради України:і питані, бюджету не пізні НІР ІЛ жовтня (20 жовтня, якщо проекі ■бюджету прийнято до ІНІИІЛНДу після повторного подання Кабінетом Міністрів У краї ЦИ) року, який передує плановому, спілі.по з уповноваженими ЩЩГТаїїппками Уряду розглядає пропозиції до проекту закону їро Державний бюджет України і готує Висновки та пропозиції

ДО цього (Вюджетні висновки), а також порішія./....................... у таблицю

Н|МНіо:іпцій суб'єктів законодавчої ініціативи (народних депута ГІН, уряду, президента), що їх можна буде врахувати або відхп лити. При цьому потрібно враховувати лише ті пропозиції, які Відповідають п. 2 ст. 40 Бюджетного кодексу. Показники, що міс­титься у Бюджетних висновках, мають бути збалансованими.

Разом зі схваленими Бюджетними висновками та порівняль­ною таблицею Комітет із питань бюджету розробляє і подає до Нгрховпої Ради проект постанови «Про схвалення Висновків і Пропозицій до проекту Закону про Державний бюджет Украї­ни» па наступний рік, яка, зокрема, передбачає вважати схвале­ні Ііюджетні висновки складовою частиною проекту Закону.

Перше читання проекту Закону про Державний бю­джет України починається з доповіді Голови Комітету Верхов­ної Ради України з питань бюджету щодо висновків і пропози­ції"! до проекту Закону. У Бюджетних висновках відображено як позитивні риси поданого проекту, так і ті положення, що не від­повідають змісту Бюджетної резолюції, нормам Бюджетного ко­дексу та чинного законодавства України. Після доповіді відбува­ються парламентські дебати, за результатами яких проводять голосування щодо поданого проекту Бюджетних висновків. Воно може відбуватися як у цілому, так і постатейно.

Схвалені Верховною Радою України висновки і пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань бюджету набувають статусу Бюджетних висновків Верховної Ради України і затвер­джуються постановою парламенту. Разом зі схваленням Бюджет-них висновків Комітету з питань бюджету, що їх розглядають як складову проекту Закону України про Державний бюджет, останній приймають у першому читанні шляхом ухвалення за­значеної постанови. Затверджені Бюджетні висновки Верховної Ради України передають до Кабінету Міністрів України, якому доручають доопрацювати проект Закону з урахуванням схвале­них Бюджетних висновків та подати його на друге чигання до З листопада. ж


308








Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 334. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия