Студопедия — Правові засади організації банківського нагляду
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правові засади організації банківського нагляду






Та застосування юридичної відповідальності

За порушення банківського законодавства

Окреме місце в забезпеченні стабільного функціонування банківської системи загалом посідає банківський нагляд. Він має базуватися на нормах спеціального банківського законодавства, пристосованого до ринкових умов. Центральний банк завжди є провідником монетарної політики, і саме ця його функція насам­перед потребує сильної та пристосованої до ринкових умов бан­ківської системи. Отже, завдання банківського нагляду тісно пов'язані із завданнями і функціями центрального банку як ор­гану, що визначає та провадить грошово-кредитну політику в державі. Також банківський нагляд забезпечує дотримання стан­дартів та нормативів суб'єктами, контрольованими банківськи­ми законами й положеннями.

Банківський нагляд — система контролю й активних упо­рядкованих дій НБУ, спрямованих на забезпечення дотри­мання банками та іншими особами, щодо яких НБУ здійснює наглядову діяльність, законодавства України і встановле­них нормативів із метою забезпечення стабільності банків­ської системи та захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.

Банківський нагляд — сфера, яку слід розглядати як об'єкт державного управління, а діяльність кредитно-фінансових уста­нов — сфера суспільного життя, в якій управлінська діяльність


Необхідна, бажана й доцільна. Цілковита відсутність банківсько­го нагляду означала б створення потенційних умов для фінансо-ішх правопорушень і зловживань, можливість банкрутства бан­ку, збитки для вкладників (а не засновників), втрату довіри до банківської сфери, а отже, й різке зменшення надходження віль­них коштів у банківський обіг, послаблення вітчизняного ринку позичкових капіталів, зменшення вкладання коштів у виробниц­тво, втрату зацікавленості інвестором, послаблення національ­ної валюти тощо1.

Однією з основних функцій центробанку є спрямування бан-ківського нагляду на підтримку надійності й ефективності окре-м и х банків, щоб забезпечити стабільність і нормальне функціо-иунання всієї системи. Служби банківського нагляду виконують наглядові функції, спрямовані на оцінку й стримування числен­них ризиків при здійсненні комерційними байками банківських операцій для недопущення їх збитковості, неліквідності й банк­рутства. Діяльність органів нагляду базується па національному законодавстві та міжнародних стандартах у цій сфері.

До міжнародних стандартів у сфері провадження банків­ського нагляду належать Ключові принципи ефективного багі-ківського нагляду, опубліковані у серпні 1987 і). Базельським комітетом з банківського нагляду. Вони стали основним джере­лом рекомендацій для розробки національних банківських зако­нодавств країн, що формували національні банківські системи або реформували їх, виходячи зі світових стандартів організації банківської справи.

Із метою підвищення ефективності банківського нагляду і наближення його до вимог світових стандартів у жовтні 2000 р. Правління НБУ прийняло постанову про реорганізацію банків­ського нагляду. Вона передбачила встановлення перехідного пе­ріоду з 2001 до 2005 р. для підготовки виведення банківського нагляду з-під контролю НБУ і створення самостійного нагля­дового державного органу2.

Спеціальним органом у системі НБУ, який має забезпечува­ти всебічний і постійний банківський нагляд, нині є Дирекція з

' Орлюк О. П. Банківське право: нанч.посібник / О. II. Орлюк. — К.: Юрінком Тнтер, 2006. - С. 152.

2 Раевський К. Є. Банківське регулювання та нагляд / К. Є. Раєвський. -К.: Ун-т «КРОК», 2004. - С. 41-42.

40*


       
   

 

628 _____________ Модуль 4. ГРОШОВИЙ ОБІГ ТА РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ...

банківського регулювання та нагляду (раніше — Генеральний департамент банківського нагляду) та структурні підрозділи, підпорядковані їй.

Операції з банківського нагляду здійснюють також відділи банківського нагляду за діяльністю комерційних банків, створе­ні в регіональних відділеннях НБУ. Відділ складається з трьох секторів: сектор реєстрації та ліцензування; сектор аналізу та контролю економічних нормативів; сектор інспектування. Го­ловним завданням відділу є контроль і нагляд за дотриманням банками чинного законодавства України та нормативних актів НБУ і забезпечення функціонування банківських установ на основі принципів безпечної й стабільної діяльності.

Дирекція з банківського регулювання та нагляду співпра­цює з Комісією з питань нагляду і регулювання діяльності бан­ків. Свого часу, в 2002 р., із метою вдосконалення банківського нагляду, оптимізації розподілу функцій і обов'язків між цент­ральним апаратом і територіальними управліннями Нацбанку щодо нагляду за банками Комісія НБУ з питань нагляду і регу­лювання діяльності банків прийняла рішення від 29.01.2002 р. № 29 про розподіл банків на групи залежно від розміру чистих активів.

Із січня 2001 р. наглядова діяльність НБУ охоплює всі бан­ки, їх підрозділи, афілійованих та споріднених осіб банків на території України та за кордоном, установи іноземних банків в Україні, а також інших юридичних та фізичних осіб стосовно їх банківської діяльності (ч. 2 ст. 67 ЗУ «Про банки і банківську діяльність»).

Положення про планування та порядок проведення інспек­ційних перевірок, затверджене постановою Правління НБУ від 17.07.2001 р. № 276 (зі змінами), регулює процес планування і проведення інспектування службою банківського нагляду НБУ банків та інших осіб, які підпадають під наглядову діяльність Нацбанку.

Об'єктами перевірки служби банківського нагляду НБУ є: банк, його філії та інші власні підрозділи банку (в тому числі розташовані поза межами місцерозташування головного офісу банку); власники істотної участі в банку; юридичні особи, що здійснюють банківську діяльність без банківської ліцензії. Інспекційні перевірки (інспекту­вання) банків та їх філій або інших власних підрозділів можуть бути плановими (здійснюються відповідно до плану інспекційних переві-


Глава 23. РИНКИ ФІНАНСОВИХ П ОСЛУГ Я К ПРЕДМЕТ...

рок, про проведення яких НБУ зобов'язаний повідомляти банк не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки) та позаплановими (про­водяться за рішенням Нацбанку за наявності обґрунтованих підстав, визначених законодавством).

Залежно від повноти охоплення діяльності об'єкта контролю ін­спекційні перевірки (інспектування) бувають комплексні (перевірка банку, філій або інших підрозділів банку, яка охоплює усі напрями діяльності (зокрема, управління діяльністю) і тематичні (перевіря­ють окремий напрям діяльності/операцій). Комплексним інспекцій­ним перевіркам підлягають банки, які працюють на підставі банків­ської ліцензії. Такі перевірки не проводять у банках, у яких НБУ відкликав банківську ліцензію. Інші особи, що підпадають під нагля­дову діяльність Національного банку, підлягають перевіркам з окре-м их питань щодо їх діяльності/операцій, фінансового стану та їх впли­ву на діяльність банку.

За умови виявлення порушень НБУ на підставі положень ЗУ «Про Національний банк України», «Про банки і банківсь­ку діяльність» та Положення про застосування Національним банком України заходів вилину за порушення банківського за­конодавства, затвердженим постановою Правління НБУ від 28.08.2001 р. №369 (зі змінами), застосовує заходи юридичної відповідальності.

НБУ має право застосувати до банків такі заходи впливу:

а) письмове застереження про припинення порушення та
вжиття необхідних заходів для виправлення ситуації, зменшен­
ня невиправданих витрат банку, обмеження невиправдано висо­
ких відсоткових виплат за залученими коштами, зменшення чи
відчуження неефективних інвестицій;

б) скликання загальних зборів учасників, спостережної ра­
ди банку, правління (ради директорів) банку для прийняття
програми фінансового оздоровлення або плану реорганізації

банку;

в) укладення письмової угоди з банком, за якою ця фінуста-
нова чи визначена угодою особа зобов'язується вжити заходів
для усунення порушень, поліпшення фінансового стану банку

тощо;

г) розпорядження щодо зупинення виплати дивідендів чи
розподілу капіталу в будь-якій іншій формі;

ґ) розпорядження щодо встановлення для банку підвище­них економічних нормативів;









Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 826. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия