Студопедия — Глава 24. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ... Правила організації контролю за дотриманням норм з регу­лювання обігу готівкивстановлює Нацбанк за погодженням із Державною податковою адміністрацією
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глава 24. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ... Правила організації контролю за дотриманням норм з регу­лювання обігу готівкивстановлює Нацбанк за погодженням із Державною податковою адміністрацією








 


Правила організації контролю за дотриманням норм з регу­лювання обігу готівки встановлює Нацбанк за погодженням із Державною податковою адміністрацією України.

Застосування штрафних санкцій за порушення у сфері готів­кових розрахунків входить до компетенції органів Державної податкової служби України. До відповідальності притягують на підставі матеріалів проведених ними перевірок і подань органів Державної контрольно-ревізійної служби, фінансових органів та органів Міністерства внутрішніх справ України в установле­ному законодавством порядку та в розмірах, чинних на день за­вершення перевірок або на день одержання органами Державної податкової служби зазначених подань. Контроль за дотриман­ням вищезазначеними особами (крім банків) норм з регулюван­ня обігу готівки в національній валюті здійснюють органи Дер­жавної податкової служби, Державної контрольно-ревізійної служби, Міністерства внутрішніх справ України та фінансові органи, а дотримання банками — НБУ.

Порядок здійснення контролю за дотриманням законодав­ства у сфері готівкового обігу встановлено в п. 7 Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, за­твердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637. Відповідальність за дотримання порядку ведення операцій з го­тівкою покладено на підприємців, керівників підприємств. Як­що перевірка підприємства (підприємця) виявила порушення, то за її результатами складають акт про перевірку дотримання порядку ведення операцій з готівкою; якщо порушень не виявле­но — довідку. Передбачені штрафи в повному обсязі стягують до Державного бюджету України в порядку, встановленому за­конодавством.

За порушення касової дисципліни чинне законодавство встановлює заходи фінансової й адміністративної відповідаль­ності. Відповідальність за порядок ведення операцій з готівкою покладають на підприємців, керівників підприємств, головних бухгалтерів. Санкції за порушення касової дисципліни застосо­вують уповноважені органи державної влади, передусім Держав­ної податкової служби України.

Під час перевірок здійснюють контроль за виконанням підприєм­ствами вимог Положення про ведення касових операцій у національ­ній валюті в Україні. Під час перевірок з'ясовують наявність у підпри­ємства касової книги, а також відповідність її оформлення вимогам


законодавства України. Перевіряють правильність ведення касової книги, оформлення в пій касових операцій із приймання та видачі готівкових коштів (у тому числі за термінами), відповідність зазна­чених у ній сум прийнятої до каси або виданої з неї готівки даним прибуткових та видаткових касових ордерів, якість і своєчасність за­писів касира згідно із зазначеними в касовій книзі касовими докумен­тами, наявність підпису бухгалтера, який перевірив записи в касовій книзі за кількістю отриманих ним касових ордерів, правильність під­рахунку в касовій книзі фактичних залишків готівки в касі на кінець дня тощо.

Окрім того, під час перевірки з'ясовують правильність заповнен­ня всіх реквізитів прибуткових і видаткових касових ордерів та видат­кових відомостей (проставлення потрібних дат, номерів, сум, зазна­чення підстав для їх виписування, наявність підписів службових осіб і одержувачів коштів, відбитків печаток та штампів, підписів про отри­мання готівки, правильність оформлення депонованих сум). Устано­влюють наявність журналу реєстрації прибуткових і видаткових ка­сових документів та книги обліку прийнятих та виданих касиром грошей і правильність їх ведення, а також правильність відображен­ня в касових документах номерів кореспондуючих рахунків, відповід­ність між кореспонденцією рахунків, внесених до касової книги та зазначених у касових ордерах, наявність необхідних виправдних до­кументів, що додаються до касових ордерів (накладні, рахунки, рахун-ки-фактури, довідки тощо) із позначками про погашення.

Метою перевірки дотримання касової дисципліни є також встановлення фактів повноти та своєчасності оприбуткування в касах готівкових надходжень, одержаних суб'єктом перевірки за реалізовану продукцію, виконані роботи, надані послуги, поза­реалізаційні операції тощо. Одним із способів такої перевірки є звіряння банківських виписок (за датами та сумами коштів, одержаних з банку) та відповідних записів у касовій книзі з да­ними прибуткових касових ордерів. Здійснюють також інші за­ходи, передбачені, зокрема, Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

За порушення правил ведення касових операцій до посадо­вих осіб застосовують також штрафні санкції, визначені ст. 164-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка пе­редбачає застосування відповідальності за порушення законо­давства з фінансових питань.

Зокрема, штрафні санкції накладають на підприємства (під­приємців) за: несвоєчасне або неякісне проведення інвентари-


688 _____ Модуль 4. ГРОШОВ И Й ОБІГ ТА РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ...

зацій грошових коштів і матеріальних цінностей; порушення правил ведення касових операцій; перевищення встановлених лімітів каси; нєоприбуткування (неповне та (або) несвоєчасне оприбуткування) у касах готівки; перевищення встановлених термінів використання виданої під звіт готівки, а також за вида­чу готівкових коштів під звіт без повного звітування щодо рані­ше виданих коштів; витрачання готівки з виручки на виплати, пов'язані з оплатою праці, за наявності податкового боргу; вико­ристання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням; проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа, який під­тверджував би сплату покупцем готівкових коштів.

У свою чергу, У сфері безготівкових розрахунків підста­ви та заходи відповідальності закріплено в Інструкції про без­готівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвер­дженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22 (зі змінами).

Так, за несвоєчасне списання (зарахування) коштів з рахун­ків (на рахунки) клієнтів банки несуть відповідальність згідно з чинним законодавством та укладеними договорами. Платник несе відповідальність перед банком, що його обслуговує, згідно з укладеним між ними договором.

Банк, який обслуговує ініціатора, в разі виникнення обґрун­тованої підозри ініціювання переказу без законних підстав має право дати (письмово або в електронному вигляді) вказівку банку, що обслуговує отримувача, зупинити зарахування суми переказу па рахунок отримувача або, якщо її вже зараховано, заблокувати на термін до п'яти робочих днів відповідну суму коштів на рахунку отримувача до з'ясування всіх обставин.

За необґрунтованість примусового списання (стягнення) коштів, педостовірність даних, зазначених у розрахункових до­кументах, стягунач несе відповідальність згідно з чинним за­конодавством та відшкодовує збитки, завдані внаслідок безпід­ставного примусового списання (стягнення) коштів, у порядку, передбаченому чинним законодавством.

Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за незаконні дії з документами па переказ, платіжними картка­ми та іншими засобами доступу до банківських рахунків, облад­нанням для їх виготовлення (ст. 200). Підробка документів на переказ, платіжних карток чи інших.засобів доступу до банківсь-


 

 

Глава 24. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ...

кнх рахунків, так само міс придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених документів па переказ чи платіжних карток або їх використання чи збут караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі па термін до трьох років, або позбавленням волі на той самий термін. За ті самі дії, вчинені повторно чи за попередньою змовою групою осіб, карають по­збавленням волі на термін від двох до п'яти років.

Питання для самоконтролю

1. Що розуміють під поняттям «грошовий обіг»? Як він спів­відноситься із грошовим оборотом?

2. Назвіть форми організації грошового обігу встановлені дер­жавою.

3. У чому полягала суть грошової реформи, проведеної в Украї­ні у 1996 р.?

4. Що таке платіжна система? Які види платіжних систем існу­ють?

5. Якими повноваженнями наділено І Іаціональшпі банк Украї­ни у сфері регулювання готівкового обігу?

6. Для чого встановлюють ліміт залишку касової готівки?

7. У чому полягає зміст касових правил?

8. Які обов'язки покладено на касира підприємства?

9. У чому полягає складна правова природа договору банків­ського рахунку?

 

10. Які види рахунків можна відкривати в банківських устано­вах в Україні?

11. У чому особливості здійснення операцій за депозитними рахунками?

12. Які документи необхідні для відкриття поточних рахунків?

13. Які терміни здійснення грошових переказів через банків­ські установи в Україні?

14. Які платіжні інструменти передбачено чинним законодав­ством?

15. Які вимоги стосовно заповнення платіжних документів мо­жете назвати?

16. У якому порядку списують кошти з рахунку клієнта банків­ської установи?

17. Які заходи відповідальності встановлено чинним законо­давством у сфері готівкового та безготівкового обігу?

Глава 25







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 355. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия