Студопедия — Гіпотеза, диспозиція, санкція.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Гіпотеза, диспозиція, санкція.






Функції фінансово-правових відносин:

- вказують на коло осіб, на яких у конкретний час поширюється дія фінансово-правової норми;

- закріплюють конкретну поведінку юридичних осіб і громадян у галузі мобілізації, розподілу і використання фондів грошових ресурсів;

- є умовою можливості приведення в дію юридичних засобів забезпечення суб’єктивних прав і правових обов’язків учасників фінансових правовідносин.

Фінансові правовідносини – це врегульовані нормами фінансового права суспільні відносини, учасниками яких виступають як носії юридичних прав і обов’язків, які реалізують приписи цих норм по формуванню,розподілу і використанню державних грошових фондів коштів.

 

Фінансово-правові відносини це один з видів суспільно- правових відносин, що виникають у сфері фінансової діяльності держави та регулюються фінансово-правовими нормами.

За матеріальним змістом фінансово-правові відносини поділяються на:

-бюджетні;

-податкові;

-у галузі страхування;

-у галузі кредитування;

-у сфері регулювання грошового обігу та валютного законодавства.

Суб’єктами фінансових правовідносин є юридичніособи і громадяни, які на підставі правових норм можуть бути учасниками фінансових правовідносин.

 

Об’єкт фінансових правовідносин – це фонди коштів, які формуються, розподіляються і використовуються внаслідок реалізації суб’єктивних прав фінансово-кредитних органів і юридичних обов’язків другої сторони фінансових правовідносин. Об’єкт фінансових правовідносин пов’язаний з інтересом держави, яку представляє управомочений орган.

Суб’єктивні права – це належна фінансовому або кредитному органу для задоволення його(тобто держави, від імені якої він виступає) інтересів міра дозволеної (можливої) поведінки, забезпечена юридичними обов’язками другої сторони відносин – наприклад платником податку. Саме обов’язки другої сторони фінансових відносин, які містяться у нормі, і є гарантією додержання прав уповноваженого державою фінансового органу.

Юридичний обов’язок у фінансових правовідносинах – це приписана зобов’язаному суб’єкту (платнику податків, одержувачу бюджетних асигнувань) і забезпечена можливістю державного примусу міра необхідної поведінки, якої повинен дотримуватися цей суб’єкт. Ним може бути і фінансовий орган (наприклад, за встановленими щороку ВР нормативами частина прибутку на добавлену вартість передається в бюджети областей). Фінансові органи мусять виконати приписи ВР передати в нижчестоящі бюджети визначену частину податку.

 

Система фінансового права – це об’єктивно обумовлена внутрішня його побудова, об’єднання і розміщення фінансово-правових норм в певному взаємозв’язку і послідовності.

Групування фінансово-правових норм має дві сторони – зовнішню і внутрішню. Зовнішня сторона вказує на місце фінансового права в системі права України. Внутрішня сторона систематизації фінансово-правових норм має на увазі їх групування відповідно до внутрішнього змісту і ієрархії – загальногалузеві норми, норми підгалузеві, норми окремих фінансово-правових інститутів.

 

Фінансове право поділяється на дві частини фінансово-правових норм – Загальну і Особливу частини.

В загальну частину фінансового права, як галузі права, входять фінансово - правові норми, що закріплюють:

- загальні принципи;

- правові форми і методи фінансової діяльності держави: систему державних органів, що здійснюють фінансову діяльність, їх ієрархію, компетенцію, правовий статус, завдання і функції, форми і методи роботи; основні риси фінансово-правового положення інших суб’єктів, з якими ці органи вступають у фінансові правовідносини: зміст, форми і методи фінансового контролю тощо. Загальна частина фінансового права будується в основному на аналізі правових елементів фінансових відносин.

Норми загальної частини фінансового права конкретизуються у фінансово-правових нормах Особливої частини. Загальна і Особлива частини фінансового права перебувають у нерозривному зв’язку, оскільки в своїй основі вони є відображенням цілого і його елементів. Положення Загальної частини застосовуються до всіх розділів Особливої частини.

 

Особлива частина фінансового права складається з низки великих розділів, які в свою чергу складаються з фінансово-правових інститутів. Кожен з фінансово-правових інститутів являє собою систему фінансово-правових норм, що регулюють групу однорідних фінансових відносин. А в розділи об’єднуються групи споріднених фінансово-правових інститутів. Наприклад розділ “Правове регулювання державних витрат” складається з інститутів “правовий режим кошторисно-бюджетного фінансування” і “ правовий режим фінансування окремих галузей народного господарства”, розділ “Бюджетне право” також складається з двох фінансово-правових інститутів – ”бюджетний устрій”, ”бюджетний процес”.

В особливу частину фінансового права входять розділі, що об’єднують фінансово – правові норми, які регулюють суспільні відносини в сфері: державного бюджету; позабюджетних державних і муніціпальних фондів; фінансів державних підприємств, державних і місцевих податків і інших обов’язкових платежів; державного кредиту; державного страхування; державних видатків; банківського кредитування і безготівкових розрахунків; грошового обігу і валютного регулювання.

Від системи фінансового права як галузі права і як предмета викладення потрібно відрізняти систему фінансового законодавства, тобто систему усіх упорядкованих відповідним чином н.прав. актів, що регулюють фінансові відносини в державі. Фінансове законодавство – це зовнішня форма фінансового права, що відображає його внутрішню структуру. Норми фінансового права містяться у великій кількості різноманітних правових н.а., або джерелах, як загального характеру

, так і спеціально присвячених регулюванню фінансово-правових відносин. До них належать акти законодавчих і виконавчих органів державної влади, місцевого самоврядування. Наприклад, фінансово-правові норми знайшли своє втілення майже у 200 законів, прийнятих ВРУ після проголошення державної незалежності, а всього вони розкидані нині в більше ніж у 10 000 нормативно-правових актів.

Особливості фінансового права:

- виникають тільки в сфері фінансової діяльності держави і пов’язані з мобілізацією, розподілом і використанням централізованих і децентралізованих фондів коштів, тобто завжди мають грошовий характер;

- однією стороною фінансових правовідносин виступає держава в особі органів законодавчої або виконавчої влади(частіше в особі фінансово-кредитних органів), які наділяються владними повноваженнями по відношенню до другого учасника фінансових правовідносин. У фінансових правовідносинах не буває рівності сторін;

- виникнення, зміна і припинення не відбуваються за волевиявленням сторін, а пов’язані з фінансово-правовим актом, тобто вони виникають, змінюються і припиняються на підставі закону.

Наприклад, податкова адміністрація в особі інспектора, не може за своїм розсудом не стягнути пеню з підприємства яке повинно перерахувати в установлений нормативним актом строк податок, але зробило це невчасно за причин, які не залежали від нього.

 

Джерела фінансового права України - це правові акти органів законодавчої і виконавчої влади і місцевого самоврядування, в яких містяться норми фінансового права.

Головне джерело фінансового права – Конституція України, в якій закріплені основи правової організації фінансової діяльності держави, її суб’єктний склад в цілому і за окремими її напрямками зокрема.

Найбільшу увагу конституційне законодавство приділило бюджетній діяльності, пояснюється роллю бюджету як центральної ланки фінансової системи.

На відміну від інших галузей права фінансове право не має будь-якого зведеного джерела типу кодексу. Цей факт відображає недостатній рівень розвитку науки фінансового права.Відсутні поки що в Україні кодифіковані джерела з окремих розділів фінансового права. Правда, уже розроблено і виноситься на розгляд ВРУ Податковий кодекс України. В даний час існують з.а. ВРУ, в яких в систематизованому вигляді викладені правові норми, що регулюють окремі сторони фінансової діяльності держави. Наприклад ЗУ "П“о бюджетну систему України" від 28.04.1995 р., ЗУ “Про державну податкову службу в Україні” від 24.12.1992р., ЗУ “Про систему оподаткування” від 18.02.1997р. та ін.

Більшість законів, що містять в собі норми фінансового права, мають комплексний характер і вміщують норми і інших галузей права – конституційного, адміністративного, цивільного, кримінального і т.д.

До них належать пакет законів про органи законодавчої і виконавчої влади, місцевого самоврядування, про банки і банківську діяльність, про підприємництво і підприємницьку діяльність тощо.Кількісно переважають фінансово-правові норми, що містяться в Указах Президента України, постановах КМУ, актах Міністерства фінансів, НБУ. Фінансово-правові норми нерідко містяться і в актах органів виконавчої влади – міністерств, відомств і інших, що регулюють фінансові питання в межах відповідної галузі чи сфери управління.

Для значної групи фінансово-правових норм найбільш характерними рисами є те, що вони, як правило уточнюють і конкретизують зміст більш загальних фінансово-правових норм, що містяться в законах. Ці норми також перебувають в динаміці, нерідко змінюються.

 

Фінансове право як галузь права і як навчальна дисципліна тісно пов’язане з наукою фінансового права. Якщо фінансове право регулює суспільні відносини в сфері управління державними фінансами, визначає компетенцію, завдання і функції, форми і методи поведінки суб’єктів фінансово-правових відносин, то наука фінансового права вивчає фінансово - правові категорії і фінансово-правові норми, розвиває їх і сприяє удосконаленню фінансового законодавства шляхом вироблення рекомендацій. Наука фінансового права це цілісна система узагальнених специфічних знань про фінансове право та фінансову діяльність держави і закономірності розвитку цих знань

Предметом науки фінансового права є вся сукупність знань про фінансове право, фінансову діяльність держави. Найбільшу частину цих знань за обсягом складає практичний досвід правозастосовної діяльності органів управління фінансовими відносинами, що є тільки першим наближенням до власне наукового знання і потребує осмислення і узагальнення.

Наступний рівень знань про фінансове право, фінансову діяльність держави є систематизовані і узагальнені у формі наукових досліджень простих елементарних понять про фінансово-правові норми, відносини, інститути.

Отже наука фінансового права – це внутрішньо цілісна система узагальнених специфічних знань про фінансове право і фінансову діяльність держави і закономірності розвитку цих знань.

Особливості науки фінансового права:

- вивчає фінансово-правові відносини і норми, що їх регулюють;

- розглядає фінансово-правові явища, які належать до публічно-правових;

- розглядає фінансово-правові явища і поняття, складені з правової та економічної “матерії”;

- сприяє вирішенню фінансовими органами практичних завдань.

Фінансове право виконує слідуючі функції:

Аналітичну, критичну, конструктивну,прогнозуючу.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 627. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия