Студопедия — Класифікація суб’єктів фінансового ринку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація суб’єктів фінансового ринку






Види фінансових ринків Суб’єкти фінансового ринку Визначення суб’єктів фінансового ринку
1. Грошовий ринок, ринок капіталів Кредитори Суб’єкти фінансового ринку, які надають позичку в тимчасове користування під певний процент. Кредиторами на фінансовому ринку можуть виступати: держава, комерційні банки, небанківські фінансово-кредитні установи.
Позичальники Суб’єкти фінансового ринку, які отримують позики від кредиторів на умовах платності, строковості, цільового призначення та забезпеченості отримання. Основними позичальниками на фінансовому ринку витупають: держава, домогосподарства (населення), комерційні банки, підприємства.
2. Валютний ринок Продавці валюти Основними продавцями валюти є держава (реалізує на ринку через уповноважені органи частину валютних резервів); комерційні банки (якщо мають ліцензію на здійснення валютних операцій); підприємства, які провадять зовнішньоекономічну діяльність (реалізують на ринку свою валютну виручку за експортовану продукцію); фізичні особи (які реалізують наявну в них валюту через мережу обмінних валютних пунктів).
Покупці валюти Основними покупцями валюти є ті самі суб’єкти, що й її продавці.
3. Ринок цінних паперів Емітенти Суб’єкти фінансового ринку, які залучають необхідні фінансові ресурси за рахунок емісії цінних паперів.
Інвестори Суб’єкти фінансового ринку, які вкладають свої грошові кошти в різноманітні види цінних паперів з метою отримання доходу.
4. Ринок золота Продавці золота Основними продавцями золота можуть виступати: держава, комерційні банки, юридичні та фізичні особи.
Покупці золота Основними покупцями золота є ті самі суб’єкти, що й його продавці.
5. Страховий ринок Страховики Суб’єкти фінансового ринку, які реалізують різні види страхових послуг. Основною функцією страховиків на фінансовому ринку є здійснення всіх видів і форм страхування шляхом взяття на себе, за певну плату, різноманітних видів ризиків із зобов’язанням відшкодувати суб’єкту страхування збитки у разі настання страхового випадку.
   
Страхувальники Суб’єкти фінансового ринку, які купують страхові послуги у страхових компаній та фірм з метою мінімізації своїх фінансових втрат у разі настання страхової події.
6. Ринок нерухомості Продавці на первинному та вторинному ринках нерухомості Продавцями на первинному ринку нерухомості є окремі будівельні фірми та муніципальна влада. На вторинному продавцями є: рієлторські фірми, приватні особи, що прагнуть покращити своє житлове бо матеріальне становище. На вторинному ринку житла також відносно самостійним є орендний сектор.
Покупці на первинному та вторинному ринках нерухомості Покупцями житла є рієлторські фірми, юридичні та фізичні особи.

 

Об’єктами фінансового ринку є фінансові активи, інструменти фінансового ринку (спеціальні позичкові угоди), фінансові технології (платіжні системи, програмне забезпечення банків, технології платикових карток тощо), в які можуть вкладатись тимчасово вільні грошові кошти.

 

4. Тенденції розвитку сучасного фінансового ринку України

Процеси та тенденції, що супроводжують розвиток світового фінансового ринку, ставлять перед фінансовою системою України кардинально нові завдання і проблеми. На сьогодні український фінансовий ринок можна позиціонувати як банкоцентрований ринок, оскільки основну масу операцій на цьому ринку здійснюють банки. Одним із важливих завдань на сучасному етапі є забезпечення внутрішніх передумов для створення стабільного і конкурентоспроможного національного фінансового ринку, який би забезпечував фінансову безпеку держави в умовах глобалізації.

Грошовий та валютний ринок України. Про темпи розвитку грошового ринку в Україні можна судити зокрема за темпами і обсягами кредитування. З початку 2008 року обсяг кредитів, наданих у національній валюті, збільшився на 28,1%, водночас в іноземній валюті – на 36,3%. Обсяг кредитів, наданих юридичним особам, збільшився на 31,6%, населенню – на 33,3%. Строкова структура кредитів упродовж зазначеного періоду характеризувалася збереженням на досить високому рівні (близько 65,4% питомої ваги довгострокових кредитів у загальному їх обсязі (рис. 13.1).

В умовах обмеження доступу до зовнішніх джерел запозичень банки для формування відповідної ресурсної бази активно залучали кошти на внутрішньому ринку – загальний обсяг депозитів протягом січня – вересня 2008 р. збільшився на 21,4% – до 340,2 млрд. грн. З них депозити юридичних осіб збільшилися на 17,4%, депозити фізичних осіб – на 24,3%.

 

Рис.13.1. Відносна річна зміна обсягів кредитів, які надавались українськими банками фізичним особам у національній та іноземній валюті

*розраховано на основі даних НБУ

 

У січні – листопаді 2008 року продовжувалися позитивні тенденції в строковій структурі депозитів – питома вага довгострокових депозитів у загальному обсязі депозитів збільшилася до 47,3% порівняно із 46,4% на початку року (рис. 13.2). У валютній структурі депозитів дещо вищими темпами зростали вкладення в національній валюті. Обсяг депозитів у національній валюті впродовж зазначеного періоду збільшився на 21,9%, а кошти в іноземній валюті – на 20,3%. Такі особливості динаміки валютної структури депозитів призвели до незначного зменшення рівня доларизації економіки з 22,8% на початку року до 22,7% за станом на 1 грудня 2008 р.

 

Що стосується основних тенденцій на валютному ринку, варто зазначити, що у 2008 р. шляхом вжиття заходів у сфері валютного регулювання та посилення курсової гнучкості Національний банк намагався зменшити вплив зовнішніх шоків на стан грошово-кредитного ринку та збалансувати попит і пропозицію. Протягом липня – серпня 2008 року спостерігалося домінування пропозиції над попитом на іноземну валюту, що відображалось у посиленні девальваційного тиску на гривню. Середньозважений курс гривні до долара США на міжбанківському ринку в цей період коливався в діапазоні від 4,59 до 4,68 грн./дол. США, готівковий – від 4,57 до 4,65 грн./дол. США. За таких умов, з метою згладжування надмірних курсових коливань, Національний банк викуповував з міжбанківського ринку надлишок іноземної валюти: у липні обсяг його інтервенцій був найбільшим у 2008 році (рис. 4.3).

 

 

Рис. 13.2. Динаміка зміни попиту (крива1) пропозиції (крива 2) на валютному ринку та відповідні обсяги інтервенцій НБУ (крива 3, плюс- купівля, мінус –продажа) на валютному ринку протягом періоду січень 2006 року – грудень 2008 року.

*розраховано на основі даних НБУ

 

Проте, у вересні 2008 року на міжбанківському ринку відбулося скорочення пропозиції іноземної валюти переважно через зменшення її надходжень на рахунки українських резидентів. Останнє було зумовлено зниженням світових цін на металопродукцію, а також поглибленням кризи на міжнародних фінансових ринках, який провокував відплив коштів, у т.ч. з країн з перехідною економікою. Скорочення пропозиції призвело до певного ослаблення курсу гривні. Середньозважений курс гривні до долара США на міжбанківському ринку у вересні коливався в діапазоні від 4,66 до 5,07 грн./дол. США, готівковий – від 4,67 до 5,06 грн./дол. США (в листопаді – вже від 6,01 до 6,02 грн./дол. США). За підсумками вересня баланс інтервенцій Національного банку на міжбанківському ринку був від’ємним і становив мінус 150,3 млн. дол. США, а в листопаді його значення вже становило мінус 3398,6 млн. дол. США.

 

Рис. 13.4. Курс гривня-долар США на готівковому ринку протягом 2008 року.

* дані НБУ

 

Динаміка офіційного курсу гривні до інших світових валют віддзеркалювала кон’юнктуру міжнародних ринків. Так, у листопаді офіційний курс гривні до долара США з початку року знизився на 17,04 %, щодо євро – на 15,82 %, до російського рубля – на 13,29 %.

Міжнародні резерви, в свою чергу, на кінець листопада 2008 р. становили 32,7 млрд. дол. США, збільшившись з початку року близько на 1 млрд. дол. США (рис.14.5).


Рис. 13.5. Динаміка зміни міжнародних резервів у 2008 році

 

З метою подальшої диверсифікації структури міжнародних резервів НБУ здійснював викуп євро, фунтів стерлінгів, інших валют. Їх обсяг був достатнім для фінансування майбутнього імпорту товарів і послуг упродовж 3,7 місяця.

Ринок міжнародних капіталів. Упродовж останніх років Україна активно накопичувала досвід роботи на міжнародних ринках позичкового капіталу. З метою покриття дефіциту державного бюджету здійснено кілька емісій державних облігацій зовнішньої позики, розширювалась практика отримання синдикованих кредитів від іноземних банків, здійснено кілька емісій корпоративних облігацій.

На рисунку 4.5. показана динаміка зміни державного прямого та гарантованого боргу за останні п’ять років.

Як видно з рисунка прямий державний борг у абсолютному розмірі підвищився: з близько 66133 млн. грн. у 2003 році до 78040 тис. грн. на середину 2008 року. Гарантований борг склав у 2007 році 17450 млн. грн., тоді як у 2003 році він складав близько 11400 млн. грн.

На рисунку 4.5 представлено динаміку зміни валового зовнішнього боргу та його структуру за період останніх п’яти років.

Видно, що зовнішній державний борг в номінальному вимірі (грн.) протягом останніх п’яти років зростає і в жовтні 2008 року складає близько 60375 млн. грн. Заборгованість, не віднесена до інших категорій в структурі зовнішнього державного боргу займає найбільшу частку (у 2008 році близько 35218 млн. грн.) і характеризується значним зростанням. Динаміка росту характерна також для заборгованості за позиками, наданими міжнародними організаціями економічного розвитку.

Ринок цінних паперів. На сьогодні інфраструктура ринку цінних паперів (інша назва - фондового ринку) України складається з професійних учасників: торговців цінними паперами, компаній з управління активами, організаторів торгівлі на фондовому ринку, депозитаріїв та організацій, які здійснюють кліринг, реєстраторів і зберігачів, за безпосередньої участі яких забезпечується випуск (емітування) та обіг цінних паперів. Участь у торгівлі цінними паперами беруть і інші учасники ринку, серед яких найбільші – банки та інвестиційні компанії. Порівняльні дані з обсягів виконаних у 2007-2008 рр. договорів різними видами торговців цінними паперами поквартально показано у таблиці 14.1.

 

Таблиця 14.1.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 938. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия