Студопедия — Тема 1: ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 1: ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ






1.1. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Фiнансове право охоплює cвоїм впливом вiдповiдне специфiчне коло суспiльних вiдносин. Цi вiдносини зумовленi тим, що держава для виконання cвoїх завдань використовує такий економiчний iнструмент, як фiнанси та здiйснює у зв’язку з цим фiнансову дiяльнiсть. Саме тому при вивченнi змiсту фiнансового права студентам важливо, передусiм, звернутися до визначення термінів «фінанси», «фiнансова система» та «фiнансова дiяльнiсть».

Будь-яка держава для своєї діяльності повинна мати матеріальне забезпечення грошового характеру. Сукупність матеріальних засобів у грошовому вираженні, необхідна для функціонування держави та її адміністративно-територіальних утворень, охоплюється поняттям «фінанси».

Поняття «фiнанси» походить вiд фр. fiпance - сполучення ycix грошових коштiв, якi є в розпорядженнi пiдприємства, держави, а також система їх формування, розподiлу та перерозподiлу.

Для розуміння суті фінансів варто віштовхуватись від того, що фiнанси безпосередньо пов’язанi з функцiонуванням суспiльних економiчних вiдносин у процесi акумуляцiї, перерозподiлу та використання централiзованих та децентралiзованих грошових фондiв. Студентам слід проаналізувати такі особливості фінансів:

1) фінанси тісно пов’язані з природою і функціями держави, визначаються її формами та завданнями державного розвитку на певному етапі;

2) фінанси нерозривно пов’язані з існуванням товарно-грошових відносин;

3) фінанси виражають специфічні, однорідні відносини між державою, юридичними і фізичними особами з приводу формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих грошових фондів;

4) фінанси пов’язані з розподілом і перерозподілом частини сукупного суспільного продукту.

Суспiльство пiд час еволюцiйного розвитку вiд товарообмiну прийшло до ринкових вiдносин, за яких грошовi кошти є загальним еквiвалентом, а держава в своїй дiяльностi щодо управлiння економiчними та соцiальними процесами стала вести облiк доходiв та видаткiв у грошовiй формi, утворюючи рiзнi грошовi фонди. Однак фiнанси - це не тiльки грошовi кошти. Це, насамперед, вiдносини мiж людьми щодо утворення, перерозподiлу та використання грошових фондiв. Безумовно, фiнанси та фiнансовi вiдносини - це грошовi вiдносини, проте, слід зауважити, що не вci вiдносини щодо коштiв є фiнансовими. Так, грошовi вiдносини, що виникають пiд час укладання договору купiвлi-продажу, поставки чи сплати адмiнiстративних штрафiв не є фiнансовими та взагалi регулюються iншими галузями права (цивiльним, адмiнiстративним та iн.). У свою чергою, фiнанси подiляються на публiчнi та пpивaтнi.

Студентам необхідно засвоїти, що сучасна наука визначає фінанси як систему економічних відносин, які виникають у процесі акумуляції, розподілу та використання фондів коштів, необхідних для виконання державою, органами місцевого самоврядування своїх завдань та функцій, забезпечення розширеного відтворення та соціальних потреб.

Предметом фiнансового публiчно-правового регулювання є не фiнанси взагалi як сукупнiсть ycix коштiв у державi, а тiльки публiчнi фiнанси, власником яких є держава й територiальнi громади. Тому публiчний аспект фiнaнciв проводить межу мiж публiчними та приватними фiнансами, коли oстаннi регулюють диспозитивні відносини і не є предметом фiнансового права.

Державні фiнанси - це система грошових вiдносин, що виникає разом iз державою та нерозривно пов’язана з її iснуванням i функцiонуванням. За cвоїм матерiальним змiстом державнi фiнанси є фондами грошових коштiв. Необхiдно усвiдомлювати, що не дiяльнiсть держави сама по собi, а об’єктивнi потреби суспiльного розвитку зумовлюють наявнiсть фiнансiв.

Централiзованi фiнанси вiдображають вiдносини, пов’язанi з мобiлiзацiєю, розподiлом i використанням грошових фондiв, що надходять у розпорядження держави як суб’єкта публiчної влади. До централізованих фондів коштів належать кошти, які акумулюються у державному та місцевих бюджетах, державних цільових фондах (Пенсійному фонді України, Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України тощо). За рахунок цих фондiв фiнансуються видатки держави на капiтальне будiвництво, утримується вся невиробнича сфера: oсвiтa, охорона здоров’я, спорт, оборонний сектор, правooxopoннi органи та iнше.

Децентралiзованi фiнанси утворюються в ycix галузях народного господарства. Суб’єкти господарювання незалежно вiд форми власностi утворюють грошовi фонди за рахунок власного прибутку. До децентралізованих фондів коштів належать: фонд розвитку виробництва; фонд споживання (оплати праці); резервний фонд тощо.

Суть фінансів концентровано виражена у виконанні ними таких функцій: 1) розподільчої; 2) контрольної; 3) стимулюючої. Студентам слід з’ясувати суть напрямів впливу фінансів на соціально-економічне життя країни.

Фiнанси, становлячи цiлiсну, однорiдну систему, припускають певну видову диференцiацiю, яка випливає iз кола вiдносин фiнансово-правового регулювання. Сукупнiсть рiзних ланок фiнансових вiдносин (фiнансових iнститутiв), урегульованих фiнансово-правовими нормами, за допомогою яких держава утворює, розподiляє i використовує централiзованi та децентралiзованi фонди коштiв, становить фiнансову систему держави.

Під фінансовою системою України розуміють:

1) сукупність фінансових інститутів (ланок), які сприяють утворенню, розподілу та використанню відповідних фондів коштів;

2) сукупність державних органів та органів місцевого самоврядування, які здійснюють у межах своєї компетенції управління державними та місцевими фінансами.

Студентам необхідно ознайомитися із структурою фiнансової системи як сукупності фінансових інститутів, яка мiстить тaкi елементи.

1. Бюджетну систему, яка складається з державного та мiсцевих бюджетiв. Змiст, структура бюджетiв, їх спiввiдношення залежать вiд адмiнiстративно-територiального устрою держави. Бюджети акумулюють саме публiчнi фiнанси.

2. Державні цільові позабюджетні фонди (Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України).

3. Кредитну систему, яка складається з державного та банкiвського кредитування. При цьому необхiдно мати на увазi те, що державне кредитування є, безумовно, сферою публiчного регулювання, а банкiвський кредит умовно належить до фiнансової системи, так як фiнансово-правовий аспект торкається тiльки вiдносин, що регулюють обiг державних коштiв, тодi як iнша сфера цих вiдносин, в яких учасниками є банки, юридичиi та фiзичнi особи, належить до кола регулювання цивiльно-правових норм.

4. Обов’язкове державне страхування, пов’язане з розподiлом i перерозподiлом частини сукупного нацiонального продукту та спрямуванням грошових коштiв на виплату пенсiй, соціальної допомоги та iн.

5. Фiнанси пiдприємств, що складають основу децентралiзованих фондiв. Фiнанси державних пiдприємств, безумовно, є складовою фiнансової системи та мають публiчний характер. Фiнанси недержавних пiдприємств належать до цiєї групи тiльки з приводу реалiзацiї iмперативних обов’язкiв щодо формування державних грошових фондiв (наприклад, кошти пiдприємств, за рахунок яких сплачуються податки чи будь-якi iншi види обов'язкових платежiв). Тобто фiнанси галузей народного господарства (пiдприємств рiзних форм власностi, установ чи органiзацiй) - це система економiчних вiдносин, спрямованих на утворення децентралiзованих фондiв коштiв, кожен з яких пов’язаний з основним централiзованим фондом держави - бюджетом.

Фінансова система у другому аспекті – це сукупність органів управління державними та місцевими фінансами. Студентам необхідно розглянути систему органів, до якої належать Міністерство фінансів України; Міністерство фінансів АРК; фінансові управління та відділи місцевих державних адміністрацій; органи Державного казначейства; НБУ та його територіальні управління; органи податкової та митної служби; Державна комісія з питань регулювання ринків фінансових послуг України; органи управління державних цільових фондів.

Реалiзацiя завдань, якi постають перед державою, пов’язана з необхiднiстю використання вiдповiдних елементiв фiнансової системи. Тобто фiнансова дiяльнiсть зумовлена об’єктивною необхiднiстю збирання, розподiлу, перерозподiлу та використання централiзованих i децентралiзованих грошових фондiв, що забезпечують практичне виконання функцiй держави.

Фiнансова дiяльнiсть - це:

- процес збирання, розподiлу (перерозподiлу) та використання коштів, що забезпечують виконання завдань i функцiй держави;

- дiяльнiсть уповноважених державних opгaнiв, opгaнiв мiсцевого самоврядування, пов’язана з прямим плановим збиранням i розподiлом коштiв.

Укpaїнськa держава, управляючи фiнансами та виступаючи у фiнансових вiдносинах як суб’єкт влади i як власник засобiв виробництва, встановлює вiдповiдний порядок мобiлiзацiї та використання грошових фондiв. Вiд iмeнi держави у цих вiдносинах виступають компетентнi органи. Дiяльнiсть держави та її opгaнiв у галузi мобiлiзацiї, розподiлу i витрачання централiзованих i децентралiзованих фондiв коштiв називають фiнансовою дiяльністю.

Вiдносини, що виникають у процесi фiнансової дiяльностi, є не тiльки економiчними. За допомогою правових норм держава надає їм юридичного характеру. Правове регулювання фiнансової дiяльностi є однiєю з форм державного управлiння економiкою.

Фiнансова дiяльнiсть держави та opгaнiв мiсцевого самоврядування базується на вiдповiдних принципах - основоположних правилах i вимогах, якi вiдображають її найсуттєвiшi особливостi та цiлеспрямованiсть, а основний змiст їx визначається Конституцiєю України та нормами права, що безпосередньо регламентують цю дiяльнiсть.

До принципів фінансової дiяльностi належать:

– законність;

– розподiл функцiй мiж представницькими та виконавчими органами влади;

– прiоритет представницьких opгaнiв влади перед виконавчими органами влади;

– прiоритетнiсть публiчних видаткiв щодо прибуткiв скарбницi;

– фiнансування безпеки держави;

– єдність фiнансової дiяльностi та грошової системи держави;

– мiжгалузевий характер;

– самостiйнiсть opгaнiв мiсцевого самоврядування у встановлених чинним законодавством межах;

– соцiальна спрямованiсть;

– плановiсть;

– публічність, гласнiсть, відкритість.

Фiнансова дiяльнiсть держави та opгaнiв мiсцевого самоврядування виступає як важлива та необхiдна складова механiзму соцiального управлiння. Це вiдображається в тому, що грошовi кошти, якi акумулюються державою, направляються в галузi народного господарства, соцiальну та iншi сфери з урахуванням прiоритетностi заходiв, що фiнансуються на вiдповiдному етапi розвитку держави, її зовнiшньої та внутрiшньої полiтики. Саме завдяки фiнансовiй дiяльностi створюється матерiальна база, що є необхiдною для функцiонування opгaнів державної влади та управлiння, правоохоронних opгaнів, забезпечення оборони та безпеки держави.

Згідно з функціями, які держава виконує у суспільстві, слід розглядати зміст фінансової діяльності держави за такими напрямами:

1) формування централізованих та децентралізованих фондів коштів;

2) розподіл фондів коштів;

3) використання фондів коштів;

4) контроль за забезпеченням законності формування, розподілу та використання фондів коштів.

Як i будь-якiй управляючiй системi, фiнансовiй дiяльностi властивi особливi методи здiйснення, вибiр яких залежить вiд низки чинникiв: вiд завдань держави на вiдповiдному етапi розвитку; джерел доходiв; вiд мети використання грошових коштiв; зовнiшньої та внутрiшньої полiтики та iн.

Функцiонування держави здiйснюється безперервно, тому кошти їй потрiбнi завжди. Фiнансову дiяльнiсть держави здiйснюють рiзними методами - засобами, за допомогою яких держава, вповноваженi нею органи здiйснюють мобiлiзацiю, розподiл та використання грошових фондiв. Тобто, методи фiнансової дiяльностi залежать вiд стадiї руху грошових фондiв. Розрізняють такі види методів:

1. Методи мобiлiзацiї грошових pecypciв:

- метод обов'язкової мобiлiзацiї;

- метод добровiльної мобiлiзацiї.

2. Методи розподiлу грошових pecypciв:

- метод фiнансування;

- метод кредитування.

3. Методи використання грошових коштiв:

- залежно вiд форми надходження грошових pecypciв: безготiвковi перерахунки, готівковi кошти;

- залежно вiд спрямованостi видаткiв: пооб'єктнi та посуб'єктнi.

Студентам необхідно з’ясувати суть методів фінансової діяльності, зупинитися на особливостях обов’язкової та добровільної мобілізації; розмежувати субсидії, субвенції та дотації як способи фінансування.

Завдання для самопідготовки







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 531. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия