Студопедия — Тема 7: БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС В УКPAЇНI
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 7: БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС В УКPAЇНI






7.1. Методичні рекомендації до самостійної роботи

В юридичній науці вироблено розуміння бюджетного про­цесу як заснованої на правових нормах діяльності органів дер­жави й органів місцевого самоврядування зі складання, розгля­ду проекту бюджету, затвердження і виконання бюджету, складання, розгляду і затвердження звіту щодо виконання бюджету.

Потрібно розмежовувати поняття «бюджетного періоду», знайоме Вам із попередньої теми, від поняття «бюджетний процес» і засвоїти, що повний цикл бюджетного процесу, тобто період із початку складання проекту бюджету до затвердження звіту про його виконання триває понад два роки. У ході здійснення окремих етапів діяльності з бюджетом, які мають назву стадій бю­джетного процесу, реалізуються бюджетні повноваження всіх суб’єктів бюджетних правовідносин. Бюджетний процес є формою здійснення матеріальних бюджетних прав, які надані учасникам бюджетного процесу (органам та посадовим осо­бам, що наділені бюджетними повноваженнями, тобто права­ми й обов’язками учасників бюджетних правовідносин) зако­нодавством.

Необхідно розглянути принципи, притаманні бюджетному процесу, а саме: принцип розподілу бюджетних повноважень між органами представницької і виконавчої влади; принцип спеціалізації бюджетних показників; принцип щорічності бюджету; гласності; наочності; достовірності; послідовності залучень до бюджетної діяльності державних органів.

На кожній стадії бюджетного процесу вирішуються питання, які в інший час не можуть бути вирішені. Стадії бюджетного процесу йдуть послідовно і порядок цей змінювати неможли­во.

Студентам потрібно уважно проаналізувати зміст бюджетного процесу, який відповідно до ст. 19 БК України поділяється на такі етапи діяльності (стадії):

1) Складання проектів бюджетів.

Згідно зі ст. 116 Конституції України проект закону про Дер­жавний бюджет України розробляє Кабінет Міністрів України. Відповідальним за підготовку проекту є міністр фінансів України. КМУ приймає постанову щодо схвалення проекту закону про Державний бюджет та подає його до Верховної Ради України не пізніше 15 вересня року, що передує плановому.

Організація підготовки місцевих бюджетів належить до відання Ради Міністрів АРК і органів виконавчої влади відповідних рад. Міністерство фінансів України доводить до місцевих органів влади розрахунки прогнозованих обсягів міжбюджетних трансфертів, методику їхнього визначення та інші показники, необхідні для підготовки проектів місцевих бюджетів.

2) Розгляд та прийняття Закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети.

Перше читання проекту Закону про Державний бюджет має відбутися до 20 жовтня (25 жовтня, якщо проект був відправлений на доопрацювання в КМУ). Його починають з доповіді Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо Висновків та пропозицій до проекту Закону про Державний бюджет України. Висновки та пропозиції до проек­ту Закону про Державний бюджет голосуються в цілому. По­статейне голосування відбувається тоді, коли не приймається позитивне рішення. Прийняття рішення щодо Висновків та пропозицій до про­екту Закону про Державний бюджет за Бюджетним кодексом (ст. 41) вважається прийняттям проекту Закону про Державний бюджет України в першому читанні.

Друге читання (3(8) листопада) розпочинається із доповіді міністра фінансів України щодо доопрацьованого проекту. Під час другого читання затверджуються загальний обсяг дефіциту (профіциту), доходів і видатків Державного бюджету з подальшим постатейним голосуванням, обсяг міжбюджетних трансфертів. Інші статті проекту, які не були прийняті в другому читанні, переносяться на розгляд у третьому читанні.

Третє читання повинно відбутися не пізніше 25 листопада року, що передує плановому. На цьому засіданні проводять голосування щодо статей, не прийнятих у попередньому читанні, та щодо проекту загалом. Закон про Державний бюджет має бути прийнятий Верховною Радою України до 1 грудня року, що передує плановому. Затверджений вищим законодавчим органом бюджет стає обов’язковим для виконання.

Після офіційного опублікування Закону про Державний бюджет України не пізніше ніж у двотижневий термін рішенням Верховної Ради АРК затверджується бюджет АРК, рішеннями відповідних рад – бюджети обласні, районні, міські (м. Києва та Севастополя), міст республіканського та обласного значення, районів у містах, селищні та сільські.

3) Виконання бюджету, в тому числі за необхідності внесення змін до Закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети.

Відповідно до ст. 115 Конституції України і ст. 47 БК України забезпечує виконання Державного бюджету Кабінет Міністрів України.

Потрібно приділити належну увагу з’ясуванню суті казначейської форми обслуговування бюджетів, яка передбачає здійснення органами Державного казначейства України: а) операцій з коштами всіх бюджетів; б) розрахунково-касового обслуговування розпорядників бюджетних коштів; в) контролю бюджетних повноважень під час зарахування надходжень, прийняття зобов’язань, проведення платежів; г)бухгалтерського обліку й складання звітності про виконання бюджетів.

4) Підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Згідно зі ст. 58 БК України, зведення, складання та надання звітності про виконання Державного бюджету здійснює Державне казначейство України. Річний звіт подає до Верховної Ради України Кабінет Міністрів України не пізніше 1 травня року, наступного за звітним.

Рахункова палата розглядає Річний звіт й готує висновки щодо використання коштів Державного бюджету. Після цього Верховна Рада України розглядає звіт і приймає рішення за результатами обговорення.

На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюється фінансовий контроль, аудит та оцінка ефективності використання бюджетних коштів.

Законодавство чітко закріплює строки та порядок проходження кожної зі стадій бюджетного процесу. Дотримання строків формування та виконання бюджетів є необхідним для безперервного функціонування держави та органів місцевого самоврядування.

На всіх стадіях бюджетного процесу задіяні його учасники, якими є, згідно зі ст. 20 БК України, органи та посадові особи, наділені бюджетними повноваженнями. Бюджетні повноваження – це права і обов’язки учасників бюджетних правовідносин.

Студентам потрібно розглянути повноваження учасників бюджетного процесу, якими є органи і посадові особи законодавчої (представницької) та виконавчої влади, а саме: Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів, Національний банк України, місцеві ради; розпорядники та одержувачі бюджетних коштів, органи державного фінансового контролю. Усі ці суб’єкти наділені відповідними бюджетними повноваженнями, що реалізуються на відповідних стадіях бюджетного процесу.

Завдання для самопідготовки







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 633. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия