Студопедия — На навколишнє природне середовище у зв’язку з укладанням
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

На навколишнє природне середовище у зв’язку з укладанням

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

До проекту Закону України

“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення екологічної безпеки,

Запобігання і ліквідації негативного впливу видобування нетрадиційних вуглеводнів

на навколишнє природне середовище у зв’язку з укладанням

та під час виконання угод про розподіл продукції”

№ з/п Текст положень законодавчого акту України в чинній редакції Текст положень законодавчого акту України в редакції, запропонованій у законопроекті
1. Кодекс України про надра
1) Стаття 7. Компетенція Верховної Ради України у сфері регулювання гірничих відносин
  До відання Верховної Ради України у сфері регулювання гірничих відносин належить: 1) законодавче регулювання гірничих відносин; 2) визначення основних напрямів державної політики у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр; { Пункт 3 статті 7 виключено на підставі Закону N 5456-VI (5456-17) від 16.10.2012 } { Пункт 4 статті 7 виключено на підставі Закону N 5456-VI (5456-17) від 16.10.2012 } { Пункт 4-1 статті 7 виключено на підставі Закону N 5456-VI (5456-17) від 16.10.2012 } 5) вирішення інших питань у сфері регулювання гірничих відносин відповідно до Конституції України. До відання Верховної Ради України у сфері регулювання гірничих відносин належить: 1) законодавче регулювання гірничих відносин; 2) визначення основних напрямів державної політики у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр; 3) затвердження угод про розподіл продукції, укладених відповідно до Закону України “Про угоди про розподіл продукції”; { Пункт 4 статті 7 виключено на підставі Закону N 5456-VI (5456-17) від 16.10.2012 } { Пункт 4-1 статті 7 виключено на підставі Закону N 5456-VI (5456-17) від 16.10.2012 } 5) вирішення інших питань у сфері регулювання гірничих відносин відповідно до Конституції України.  
2) Стаття 12. Участь громадян та їх об'єднань у здійсненні заходів щодо раціонального використання та охорони надр
  Громадяни та їх об'єднання мають право на участь у розробленні та здійсненні заходів з питань раціонального використання та охорони надр, які здійснюють органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування. Громадяни та їх об'єднання мають право на участь у розробленні та здійсненні заходів з питань раціонального використання та охорони надр, які здійснюють органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування. Участь громадян та їх об’єднань у розробленні та здійсненні заходів з питань раціонального використання та охорони надр здійснюється шляхом проведення громадських слухань у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Проведення громадських слухань при узгодженні органами місцевого самоврядування проектів угод про розподіл продукції є обов’язковим.  
3) Стаття 26. Припинення права користування надрами
  частина 4 Вимоги цієї статті не застосовуються до користувачів надр за угодою про розподіл продукції. У цьому разі право користування надрами може бути припинено, обмежено чи тимчасово заборонено (зупинено) лише у разі: 1) припинення (в тому числі дострокового) дії угоди про розподіл продукції, що здійснюється на умовах і в порядку, передбачених такою угодою; 2) виникнення безпосередньої загрози життю та здоров'ю людей або довкіллю. частина 4 Вимоги цієї статті не застосовуються до користувачів надр за угодою про розподіл продукції. У цьому разі право користування надрами може бути припинено, обмежено чи тимчасово заборонено (зупинено) лише у разі: 1) припинення (в тому числі дострокового) дії угоди про розподіл продукції, що здійснюється на умовах і в порядку, передбачених такою угодою; 2) застосування технологій видобування нетрадиційних вуглеводнів, використання яких за висновками екологічної експертизи створює загрозу життю та здоров’ю людей або довкіллю; 3) виникнення безпосередньої загрози життю та здоров'ю людей або довкіллю.  
2. Закон України “Про угоди про розподіл продукції”
1) Стаття 8. Вимоги до угоди про розподіл продукції
  частина 4 4. Невід'ємною частиною угоди про розподіл продукції є додатки, на які сторони посилаються в тексті угоди, зокрема вичерпний перелік встановлених правил, норм, стандартів ведення робіт, пов'язаних із користуванням надрами, охороною довкілля, використанням і переробкою мінеральної сировини, розрахунки, плани, переліки, програми, таблиці тощо, а у разі потреби - висновки експертів (акти експертиз), науковців і фахівців, залучених до розроблення проекту угоди. частина 4 4. Невід'ємною частиною угоди про розподіл продукції є додатки, на які сторони посилаються в тексті угоди, зокрема вичерпний перелік встановлених правил, норм, стандартів ведення робіт, пов'язаних із користуванням надрами, охороною довкілля, використанням і переробкою мінеральної сировини, розрахунки, плани, переліки, програми, таблиці тощо, висновки експертів (акти експертиз), науковців і фахівців, залучених до розроблення проекту угоди.
  частина 5 5. Угода про розподіл продукції повинна передбачати обов'язки інвестора щодо: надання переваг продукції, товарам, роботам, послугам та іншим матеріальним цінностям українського походження за рівних умов стосовно ціни, строку виконання, якості, відповідності міжнародним стандартам; прийняття (наймання) на роботу на території України працівників для зазначених в угоді потреб переважно з числа громадян України та для організації їх навчання в обсягах, передбачених угодою. частина 5 5. Угода про розподіл продукції повинна передбачати обов'язки інвестора щодо: проведення під час виконання умов угоди про розподіл продукції не рідше одного разу в календарний рік екологічної експертизи (дослідження) з метою визначення ступеня екологічного ризику і безпеки запланованої чи здійснюваної діяльності, оцінки впливу діяльності на стан навколишнього природного середовища і якість природних ресурсів; надання переваг продукції, товарам, роботам, послугам та іншим матеріальним цінностям українського походження за рівних умов стосовно ціни, строку виконання, якості, відповідності міжнародним стандартам; прийняття (наймання) на роботу на території України працівників для зазначених в угоді потреб переважно з числа громадян України та для організації їх навчання в обсягах, передбачених угодою.  
2) Стаття 11. Реєстрація та узгодження проекту угоди про розподіл продукції
  частина 4 4. Проект угоди про розподіл продукції має бути узгоджений з органом місцевого самоврядування, на території якого розташована ділянка надр, що відповідно до угоди передається в користування. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, забезпечує і координує роботу над підготовкою та узгодженням проекту угоди. частина 4 4. Проект угоди про розподіл продукції має бути узгоджений з органом місцевого самоврядування, на території якого розташована ділянка надр, що відповідно до угоди передається в користування. Рішення органу місцевого самоврядування про узгодження проекту угоди про розподіл продукції приймається з урахуванням висновків та пропозицій, висловлених у процесі громадських слухань з питань впливу пошуку, розвідки та видобування корисних копалин, передбачених угодою про розподіл продукції, на навколишнє природне середовище. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, забезпечує і координує роботу над підготовкою та узгодженням проекту угоди.  
3) Стаття 14. Строк дії угоди про розподіл продукції
  частина 1 1. Строк дії угоди про розподіл продукції визначається сторонами, однак не може перевищувати п'ятдесяти років з дня її підписання. У межах строку дії угоди обов'язково визначаються строки, відведені на пошук, розвідку та видобування корисних копалин, а також порядок та умови їх продовження. Якщо інвестор не приступить до виконання угоди в передбачені нею строки, держава має право відмовитися від виконання угоди (припинити угоду) і вимагати відшкодування збитків у порядку, передбаченому статтею 31 цього Закону. частина 1 1. Угода про розподіл продукції набирає чинності з моменту здійснення державної реєстрації угоди про розподіл продукції центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, та діє протягом строку, узгодженого сторонами угоди, але не більше п’ятдесяти років з дати її державної реєстрації. У межах строку дії угоди обов'язково визначаються строки, відведені на пошук, розвідку та видобування корисних копалин, а також порядок та умови їх продовження. Якщо інвестор не приступить до виконання угоди в передбачені нею строки, держава має право відмовитися від виконання угоди (припинити угоду) і вимагати відшкодування збитків у порядку, передбаченому статтею 31 цього Закону.
  частина 3 3. Дія угоди про розподіл продукції може бути припинена достроково лише в порядку і на умовах, передбачених цим Законом та угодою про розподіл продукції. частина 3 3. Дія угоди про розподіл продукції може бути припинена достроково лише в порядку і на умовах, передбачених частиною четвертою статті 26 Кодексу України про надра, цим Законом та угодою про розподіл продукції.  
4) Стаття 15. Державна реєстрація угоди про розподіл продукції
  Державна реєстрація укладеної угоди про розподіл продукції провадиться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Плата за державну реєстрацію угоди не справляється. 1. Державна реєстрація укладеної угоди про розподіл продукції провадиться після затвердження угоди Верховною Радою України. 2. Державна реєстрація укладеної угоди про розподіл продукції провадиться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Плата за державну реєстрацію угоди не справляється. 3. У разі недодержання сторонами угоди про розподіл продукції вимог частин першої та другої цієї статті щодо державної реєстрації угоди така угода є нікчемною.  
5) Стаття 16. Виконання робіт, передбачених угодами про розподіл продукції
  частина 1 1. Роботи, передбачені угодою про розподіл продукції, виконуються відповідно до програм, планів і кошторисів, затверджених у порядку, визначеному угодою. частина 1 1. Роботи, передбачені угодою про розподіл продукції, виконуються відповідно до програм, планів і кошторисів, затверджених у порядку, визначеному угодою. До початку виконання робіт, передбачених угодою про розподіл продукції, державними органами здійснюється моніторинг довкілля в районі експлуатації ділянки надр, що відповідно до угоди передається в користування. Отримані в результаті проведення моніторингу довкілля дані підлягають оприлюдненню в офіційному друкованому засобі масової інформації Кабінету Міністрів України. Положення про державну систему моніторингу довкілля затверджується Кабінетом Міністрів України.
6) Стаття 28. Контроль за виконанням угоди про розподіл продукції
  частина 1 1. Державний контроль і нагляд за веденням робіт, передбачених угодою про розподіл продукції, здійснюють органи виконавчої влади відповідно до їх компетенції та в порядку, визначеному законодавством України. Кабінет Міністрів України здійснює контроль за виконанням угоди про розподіл продукції з боку держави. Державний контроль за виконанням угоди про розподіл продукції здійснює Кабінет Міністрів України чи за його дорученням центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, в порядку та на умовах, визначених угодою та цим Законом. Не рідше одного разу на п'ять років Кабінет Міністрів України за участю центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, повинен організувати та провести комплексну перевірку виконання умов, передбачених угодою про розподіл продукції. При виявленні істотних порушень умов угоди, передбачених такою угодою, Кабінет Міністрів України має право звернутися до суду (чи іншого передбаченого угодою органу вирішення спорів) з вимогою про дострокове розірвання угоди з відшкодуванням збитків з одночасним зупиненням або без зупинення виконання робіт, передбачених угодою про розподіл продукції. частина 1 1. Державний контроль і нагляд за веденням робіт, передбачених угодою про розподіл продукції, здійснюють органи виконавчої влади відповідно до їх компетенції та в порядку, визначеному законодавством України. Кабінет Міністрів України здійснює контроль за виконанням угоди про розподіл продукції з боку держави. Державний контроль за виконанням угоди про розподіл продукції здійснює Кабінет Міністрів України чи за його дорученням центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, в порядку та на умовах, визначених угодою та цим Законом. Не рідше одного разу на п'ять років Кабінет Міністрів України за участю центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, повинен організувати та провести комплексну перевірку виконання умов, передбачених угодою про розподіл продукції. При виявленні істотних порушень умов угоди, передбачених такою угодою, Кабінет Міністрів України має право звернутися до суду (чи іншого передбаченого угодою органу вирішення спорів) з вимогою про дострокове розірвання угоди з відшкодуванням збитків з одночасним зупиненням або без зупинення виконання робіт, передбачених угодою про розподіл продукції. З питань здійснення державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища та визначення ступеню і характеру впливу робіт, передбачених угодою про розподіл продукції, на навколишнє природне середовище, щорічно здійснюється моніторинг довкілля в районі експлуатації ділянки надр, що відповідно до угоди передається в користування. Отримані в результаті проведення моніторингу довкілля дані підлягають оприлюдненню в офіційному друкованому засобі масової інформації Кабінету Міністрів України.
7) Стаття 29. Відповідальність сторін угоди про розподіл продукції
  Частина 4 відсутня. частина 4 4. Суттєва зміна показників стану навколишнього природного середовища в районі експлуатації ділянки надр, встановлена під час проведення у відповідності до положень статті 28 цього Закону моніторингу довкілля в районі експлуатації ділянки надр, що відповідно до угоди передається в користування, є підставою для припинення дії угоди в односторонньому порядку з ініціативи держави.
  Частина 5 відсутня. 5. Суттєвою зміною показників стану навколишнього природного середовища є: - перевищення нормативів граничнодопустимих концентрацій забруднюючих речовин у навколишньому природному середовищі та рівнів шкідливих фізичних та біологічних впливів на нього, встановлених чинним законодавством України; - зміна показників стану навколишнього природного середовища, яка характеризується стійкою динамікою в сторону погіршення, що може призвести до порушення екологічних нормативів.
8) Розділ VI ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ
  Пункт 11 відсутній. 11. До угод про розподіл продукції, що продовжують діяти після набрання чинності Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу видобування нетрадиційних вуглеводнів на навколишнє природне середовище у зв’язку з укладанням та під час виконання угод про розподіл продукції” застосовуються його положення незалежно від дати укладання цих угод.
3. Закон України “Про екологічну експертизу”
1) Стаття 10. Гласність екологічної експертизи
  частина 2 Еколого-експертні органи чи формування після завершення екологічної експертизи повідомляють про її висновки через засоби масової інформації. частина 2 Еколого-експертні органи чи формування після завершення екологічної експертизи повідомляють про її висновки через офіційний друкований засіб масової інформації Кабінету Міністрів України.
2) Стаття 13. Державна екологічна експертиза
  Частина 5 відсутня. частина 5 Здійснення державної екологічної експертизи є обов'язковим при розробленні проекту угоди про розподіл продукції.  
3) Стаття 14. Об'єкти державної екологічної експертизи
  частина 1 Державній екологічній експертизі підлягають: 1) державні інвестиційні програми, проекти схем розвитку і розміщення продуктивних сил, розвитку окремих галузей економіки; 2) проекти генеральних планів населених пунктів, схем районного планування; 3) документація по перепрофілюванню, консервації та ліквідації діючих підприємств, окремих цехів, виробництв та інших промислових і господарських об'єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища, в тому числі військового та оборонного призначення; 4) проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в галузі забезпечення екологічної (в тому числі радіаційної) безпеки, охорони навколишнього природного середовища і використання природних ресурсів, діяльності, що може негативно впливати на стан навколишнього природного середовища; 5) документація по впровадженню нової техніки, технологій, матеріалів і речовин (у тому числі тих, що закуповуються за кордоном), які можуть створити потенційну загрозу навколишньому природному середовищу; 6) документація щодо генетично модифікованих організмів, що призначаються для використання у відкритій системі. частина 1 Державній екологічній експертизі підлягають: 1) державні інвестиційні програми, проекти схем розвитку і розміщення продуктивних сил, розвитку окремих галузей економіки; 2) проекти генеральних планів населених пунктів, схем районного планування; 3) документація по перепрофілюванню, консервації та ліквідації діючих підприємств, окремих цехів, виробництв та інших промислових і господарських об'єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища, в тому числі військового та оборонного призначення; 4) проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в галузі забезпечення екологічної (в тому числі радіаційної) безпеки, охорони навколишнього природного середовища і використання природних ресурсів, діяльності, що може негативно впливати на стан навколишнього природного середовища; 5) документація по впровадженню нової техніки, технологій, матеріалів і речовин (у тому числі тих, що закуповуються за кордоном), які можуть створити потенційну загрозу навколишньому природному середовищу; 6) документація щодо генетично модифікованих організмів, що призначаються для використання у відкритій системі; 7) документація щодо пошуку, розвідки та видобування корисних копалин у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони на засадах, визначених Законом України “Про угоди про розподіл продукції”.  
4) Стаття 21. Компетенція Кабінету Міністрів України в галузі екологічної експертизи
  частина 1 Кабінет Міністрів України в галузі екологічної експертизи: 1) призначає проведення державної екологічної експертизи екологічних ситуацій та діючих об'єктів і комплексів, негативний вплив яких на стан навколишнього природного середовища поширюється або може поширюватися за межі однієї області чи за межі Автономної Республіки Крим; 2) призначає проведення додаткової державної екологічної експертизи зазначених у пункті 1 цієї статті об'єктів екологічної експертизи; 3) визначає порядок передачі документації на державну екологічну експертизу; 4) затверджує перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку; 5) здійснює й інші функції в галузі екологічної експертизи в межах своєї компетенції. частина 1 Кабінет Міністрів України в галузі екологічної експертизи: 1) призначає проведення державної екологічної експертизи екологічних ситуацій та діючих об'єктів і комплексів, негативний вплив яких на стан навколишнього природного середовища поширюється або може поширюватися за межі однієї області чи за межі Автономної Республіки Крим; 11) призначає проведення державної екологічної експертизи при розробленні проектів угод про розподіл продукції; 2) призначає проведення додаткової державної екологічної експертизи зазначених у пункті 1 цієї статті об'єктів екологічної експертизи; 3) визначає порядок передачі документації на державну екологічну експертизу; 4) затверджує перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку; 5) здійснює й інші функції в галузі екологічної експертизи в межах своєї компетенції.



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Додаток | Схемы взаимной укладки стрелочных переводов

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 258. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия