Студопедия — Алгоритм вивчення теми. Методичні рекомендації до вивчення теми
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Алгоритм вивчення теми. Методичні рекомендації до вивчення теми







Методичні рекомендації до вивчення теми

Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство повинно мати певне майно, що належить йому на правах влас­ності. Майно у всіх його видах, що належить підприємству, називається його активами.

Активи являють собою економічні ресурси підприємства у формі сукупних майнових цінностей, що йому належать і ви­користовуються в господарській діяльності з метою отримання доходу.

У залежності від характеру участі в господарському процесі та швидкості обороту розрізняють три групи активів: необоротні активи, оборотні активи та витрати майбутніх періодів.

Слід з’ясувати склад перерахованих груп активів та їх осо­бливості. Для забезпечення ефективної діяльності підприємства в наступному періоді, процес формування його активів повинен здійснюватися відповідно до певної фінансової політики.

Політика формування активів являє собою частину загальної фінансової стратегії підприємства, що полягає у виявленні й задоволенні потреби в окремих видах активів та оптимізації їх складу.

Процес формування активів підприємства здійснюється у три етапи:

1. Визначається потреба в окремих видах необоротних акти­вів і розраховується загальна потреба в них. Також оптимі­зу­ється внутрішня структура необоротних активів.

2. Визначається потреба в окремих видах оборотних активів і розраховується загальна потреба в них. При цьому здій­сню­ється також оптимізація внутрішньої структури оборотних ак­тивів.

3. Оптимізується співвідношення необоротних та оборотних активів в цілому.

У процесі вивчення теми слід також з’ясувати особливості визначення потреби в активах нового підприємства. З ураху­ван­ням цих особливостей розрахунок потреби в активах здійсню­ється в розрізі таких їх видів: основних засобів, нематеріальних активів, запасів товарно-матеріальних цінностей, грошових ак­тивів та інших активів.

Під активами розуміють капітал підприємства, що перебуває у виробничій формі, як сукупність майнових цінностей, що ви­користовуються у господарській діяльності з метою отри­ман­ня прибутку. Приступаючи до вивчення означеної теми, необхідно звернути увагу на визначення активів, що дається в нових по­ложеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, й різноманітні підходи, що викладені в навчальній і методичній літературі, щодо класифікації активів. Це дасть змогу системно підійти до вивчення даної економічної категорії та всебічно обґрунтувати основні принципи формування активів підприємства.

Оборотні активи – сукупність майнових цінностей підпри­єм­ства, що обслуговують поточний господарський процес і пов­ністю споживаються протягом одного операційного циклу.

Цикл кругообороту оборотних активів – це процес зміни їх матеріально-речової форми, що систематично повторюється.

Політика управління поточними активами розробляється в комплексі з політикою управління поточними пасивами. Її зміст полягає:

1. у визначенні достатнього рівня та раціональної структури поточних активів;

2. у визначенні величини та структури джерел їх фінан­су­вання.

У теорії фінансового менеджменту розмежовують три типи політики щодо управління оборотним капіталом: агресивна, кон­сервативна, поміркована.

Розглядаючи основні проблеми управління оборотними ак­тивами, доцільно звернути увагу на визначення стратегії управ­ління оборотними активами й основні складові процесу управ­ління запасами, дебіторською заборгованістю та грошовими кош­тами. При цьому головну увагу варто звернути на визна­чення оптимальних розмірів: виробничих запасів – на основі моделі Уілсона; грошових коштів – на основі моделі Баумоля і Міллера-Ора. Для здійснення оперативного управління основ­ними складовими поточних активів пропонується застосувати ABC-метод контролю товарно-матеріальними запа­сами й дебі­тор­ською заборгованістю. Згадайте методику його проведення та продумайте, які показники необхідно аналізувати під час про­ве­дення ABC-аналізу запасів і дебіторської заборгованості.

Вивчаючи прийоми управління складовими поточних акти­вів, доречно зазначити, що основний зміст управління запасами зводиться до здійснення контролю за станом запасів і прийняття рішень, що націлені на економію часу й коштів за рахунок мі­німізації витрат на утримання запасів, які необхідні для своє­часного виконання виробничої програми.

Основними прийомами управління дебіторською заборго­ва­ністю виступають: оцінка реальної вартості дебіторської забор­гованості, зменшення обсягів дебіторської заборгованості на суму безнадійних боргів; контроль за співвідношенням дебітор­ської та кредиторської заборгованості; визначення розмірів знижок під час дострокового погашення сум дебіторської за­боргованості боржниками, оцінка можливостей факторингу.

Головне завдання управління грошовими коштами полягає у визначенні оптимальних їх обсягів для здійснення поточної гос­подарської діяльності. Це завдання реалізується через застосу­вання вищезазначених моделей та оперативного регулювання грошових потоків на основі платіжного календаря.

Ефективність управління фінансами значною мірою залежить від тривалості операційного, виробничого й фінансового циклів. Дайте визначення кожного з них. При цьому майте на увазі, що тривалість перелічених циклів визначається показником оборот­ності у днях.

Сутність політики управління операційними необоротними активами полягає у фінансовому забезпеченні своєчасного їх оновлення та високій ефективності використання. Інтенсивність оновлення основних засобів і нематеріальних активів визна­ча­ється амортизаційною політикою підприємства. Під час її роз­робки до уваги приймаються такі фактори: обсяги власних ви­робничих засобів і нематеріальних активів, методи відоб­ра­жен­ня в обліку їхньої реальної вартості, реальний строк вико­рис­тання, методи амортизації, склад і структура основних засобів, темпи інфляції, інвестиційна активність.

Оновлення основних засобів може здійснюватися в таких фор­­мах: поточний ремонт, капітальний ремонт, придбання ос­новних засобів. Для задоволення тимчасових потреб підпри­ємства в основних засобах, їх можна залучати в господарський оборот через оренду. Важливим моментом оренди майна є роз­рахунок орендної плати, до складу якої включають аморти­за­ційні відрахування та орендний відсоток. Одним із завдань фі­нансової служби підприємства є фінансові обґрунтування гос­подарських рішень, що стосуються способів залучення майна в господарський оборот.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 445. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия