Студопедия — Термінологічний словник. «Мертвий» капітал – ще неінвестований або вкладений у недоходні інвестиції капітал.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Термінологічний словник. «Мертвий» капітал – ще неінвестований або вкладений у недоходні інвестиції капітал.






«Мертвий» капітал – ще неінвестований або вкладений у недоходні інвестиції капітал.

Авансований капітал – грошовий капітал, призначений для придбання основних засобів, що можуть у майбутньому за­без­печити прибуток.

Акціонерний капітал – основний капітал акціонерного то­вариства; кошти, інвестовані власниками компанії в її акції, та сума нерозподіленого прибутку; оплачений капітал.

Андеррайтинг – купівля на первинному ринку цінних па­пе­рів із наступним їх перепродажем інвесторам; укладання до­говору про гарантування повного або часткового продажу цінних паперів емітента інвесторам, про повний чи частковий їх викуп за фіксованою ціною з наступним перепродажем або про накладання на покупця обов’язку робити все можливе, щоб продати якомога більше цінних паперів, не беручи зобов’язання придбати будь-які цінні папери, що не були продані.

Венчурний капітал – капітал, що його використовують для фінансування науково-технічних розробок і винаходів.

Вкладений капітал – кошти, вкладені в активи підприємства акціонерами в обмін на акції.

Власний капітал – капітал, що належить власникові фірми, підприємства; в умовах акціонерного товариства – акціонерний капітал; розраховується як різниця між сукупними активами фірми та її зобов’язаннями.

Гарантійний капітал – власний капітал приватних акціо­нерних земельних банків, ощадних банків і страхових товариств у ряді країн.

Гнучкий капітал – капітал, що легко піддається замі­щен­ню.

Гомогенний капітал – фізичний капітал, однорідний за ві­ко­вою структурою.

Грошовий капітал – кошти як джерело отримання прибутку, а також кошти, інвестовані в підприємство.

Дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою на користь власника (довірених осіб власника) корпоративних прав, емітованих такою юридичною особою, у зв’язку з роз­по­ділом частини його прибутку.

Дивіденди – це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до часток їхньої участі у власному капіталі підприємства.

Дивідендна політика – це набір цілей і завдань, що ставить перед собою керівництво підприємства в галузі виплати ди­ві­дендів, а також сукупність методів і засобів їх досягнення.

Дозволений капітал – акціонерний капітал, зафіксований у засновницьких документах акціонерного товариства.

Емісійна політика забезпечує залучення необхідного обсягу власних фінансових ресурсів за рахунок випуску й розміщення на фондовому ринку власних акцій підприємства.

Капітал – економічна категорія, відома задовго до його зародження, отримала новий зміст в умовах переходу країни до ринкових відносин. Капітал, що є головною економічною базою створення та розвитку підприємства, у процесі свого функціо­нування забезпечує інтереси держави, власників і персоналу.

Коефіцієнт самофінансування – коефіцієнт, що розра­хову­ється як відношення власних інвестиційних засобів до загальної величини засобів, необхідних для інвестування.

Неоплачений капітал – частина акціонерного капіталу, не­оплачена акціонерами, які купують акції.

Нерозподілений прибуток – характеризує частину прибутків підприємства, одержаного в попередньому періоді й невико­ристаного на потреби власниками (акціонерами), пайовиками та персоналом.

Обіговий капітал – частина виробничого капіталу, що пе­реносить свою вартість на знову створений продукт повністю та повертається до виробника у грошовій формі.

Облігаційний капітал – капітал, що утворюється за рахунок випуску та продажу облігацій.

Оборотний капітал – капітал, що його інвестують у поточні активи підприємства; капітал, що бере участь і витрачається пов­ністю протягом одного циклу.

Оптимізація дивідендної політики – це оптимізація спів­відношення між прибутком, що виплачується у вигляді диві­дендів, і тим, який реінвестується з метою максимізації доходів власників.

Основний капітал – капітал, інвестований у позаоборотні (довготермінові) активи підприємства; частина капітальних ко­ш­тів, що бере участь у виробництві протягом багатьох циклів.

Пайовий капітал – капітал, складений із внесених пайо­ви­ками паїв.

Позичковий капітал – кошти, що надаються у вигляді по­зи­ки на умовах поворотності й виплати позичкового відсотка.

Політика формування власних фінансових ресурсів – ста­новить частину загальної фінансової стратегії підприємства, що полягає в забезпеченні необхідного рівня самофінансування його виробничого розвитку.

Продуктивний капітал – капітал, що функціонує у формі засобів виробництва та робочої сили.

Промисловий капітал – капітал, що функціонує у сфері ма­теріального виробництва одночасно у трьох формах: грошовій, продуктивній і товарній.

Резервний капітал – частина капіталу підприємства, що є джерелом поповнення основного капіталу, покриття можливих збитків, виплати дивідендів.

Резервний фонд (резервний капітал) – являє собою заре­зер­вовану частину власного капіталу підприємства, призначеного для внутрішнього страхування його господарської діяльності.

Спеціальні (цільові) фінансові фонди – це цілеспрямовано сформовані фонди власних фінансових засобів із метою їх по­дальшого цільового використання; у складі цих фінансових фон­дів виділяють: амортизаційний фонд, ремонтний фонд, фонд охорони праці, фонд спеціальних програм, фонд розвитку під­приємства та інші.

Стартовий капітал – капітал, необхідний для започат­ку­ван­ня власної справи.

Статутний капітал – організаційно-правова форма капі­та­лу, величина якого визначається статутом або договором про заснування підприємств у різних галузях економіки, у тому числі банків; включає: номінальну вартість випущених акцій, суму вкладень державних коштів або часток пайових внесків, передачу на баланс засновуваної організації будинків, споруд, обладнання, матеріальних цінностей, права на користування природними ресурсами. У статутний капітал. входить вартість основних і оборотних коштів. Внесок у статутний капітал може здійснюватися не тільки у вигляді коштів, але і в майновій фор­мі, у вигляді будівель, землі, а також об’єктів інтелек­ту­аль­ної власності: патентів, ліцензій, проектів. Всі внески оцінюються та зараховуються на баланс новостворюваного підприємства. Статутний капітал може збільшуватися з розвитком бізнесу за рахунок одержуваного прибутку або за рахунок додаткових внес­ків засновників (а в акціонерному товаристві – за рахунок продажу додатково випущених акцій).

Статутний фонд – характеризує початкову суму власного капіталу підприємства, яку інвестують для формування його активів і початку здійснення господарської діяльності. Його роз­мір визначаться (декларується) статутом підприємства.

Фінансовий капітал підприємства – це економічна база функціонування не тільки окремо взятого суб’єкта господарю­вання, а й об’єктивна умова розвитку держави та суспільства.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 578. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия