Студопедия — Предмет і завдання курсу.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Предмет і завдання курсу.






Історія сучасного світу, її місце в гуманітарному знанні.

Для з'ясування поняття політичної історії, її предмета, місця серед інших суспільно-політичних наук та значення в під­готовці сучасних фахівців, слід насамперед пригадати, що являє собою політична історія як наука взагалі. Ще в давнину склалось уявлення про історію як учителя життя, чиї уроки дають змогу набути мудрості, здатності орієнтува­тись у стрімкому потоці суспільних подій. Існує енциклопедичне визначення поняття історії як науки, що вивчає цілеспрямовану матеріальну діяльність людей, визначних осіб різних епох і часів. Іншими словами історію роблять люди. Діяльність людини є іс­торією суспільства, оскільки вона завжди має суспільний харак­тер, навіть якщо здійснюється людиною поза видимим спілку­ванням з іншими людьми. Отже, вивчати історію — це вивчати діяльність людей. Саме діяльність людей є об'єктом історичної науки. Сама діяльність того чи іншого народу (людини) має складну структуру, класифікувати яку можна за об'єктами діяльності, тобто за тим, на що вона спрямована, у якій сфері суспільного життя відбувається. Можна виділити такі основні сфери (об'єкти) діяльності, як духовна, наукова, економічна, правова, соціальна, політична, кожна з яких при всьому їх взаємозв'язку може слугу­вати предметом спеціального наукового вивчення. Сфери соціальної, політичної, правової, міжнародної і под. діяльності і є об'єктом вивчення політичної історії. Серед суспільних дисциплін — економічної теорії, політоло­гії, філософії — політична історія є самостійною дисципліною, з власним предметом вивчення і специфічним змістом. Вона має свій інструментарій дослідження, тобто методи, принципи дослі­дження, свої завдання, коло джерел. Будучи самостійною дисципліною, політична історія перебу­ває в тісному взаємозв'язку з іншими суспільними дисциплінами, доповнюючи їх і водночас збагачуючись новітніми досягненнями інших суспільних наук. У сукупності вони дають можливість від­творити цілісний процес суспільного і світового розвитку, роз­крити основу його єдності і багато подібності, його спрямованість і гуманістичний зміст. Для політичної історії, а саме такою вона склалась з часів Геродота і Плутарха, одним з корінних понять є поняття політики. Політика — це діяльність у сфері відносин між великими со­ціальними групами, насамперед класами, а також націями та на­родностями всередині держави і між державами на міжнародній арені. До сфери політики відносять участь у справах держави, ви­значення форм, завдань, змісту діяльності держави. Будь-яка проблема набуває політичного характеру, якщо вона стосується класових, соціальних, національних інтересів, державної влади. У політичному житті суспільства велику роль відіграють полі­тичні діячі, які очолюють державу і її органи, політичні партії і громадські організації, обрані (чи призначені) на державні посади згідно з існуючими в державі правовими нормами. Політичні дія­чі чи лідери партій можуть займати різні позиції — революційні,

консервативні або реакційні — і проводити відповідну політику. Незалежно від цього їх діяльність є суб'єктом політичної історії. Суб'єктами політичної історії є також класи і соціальні групи, нації, партії та суспільно-політичні рухи. У сукупності об'єкти і суб'єкти політичної історії становлять предмет її вивчення. У кожній науці предметом вивчення є пев­на система об'єктивних закономірностей. Політична історія як наука не є винятком. Предметом вивчення курсу є закономірності політичного жит­тя суспільства і його розвитку в межах XX ст. З огляду на викладене можна дати узагальнене визначення предмета політичної історії. Це — самостійна історична дисцип­ліна, яка вивчає закономірності розвитку політичного життя сус­пільства в конкретних формах і просторово-часових вимірах, ха­рактер, структуру і зміни в політичних системах, діяльність дер­жавних інститутів, політичних партій і громадських організацій, а також визначних політичних діячів. Важливою складовою пре­дмета політичної історії є вивчення властивих для того чи іншого суспільства на різних історичних етапах політичних ідей, погля­дів, настроїв, які істотно впливали на все політичне життя.

Історія людства знає немало форм фіксації історичної пам'яті, набутої людством протягом тисячоліть досвіду: релігійні міфи, народні перекази, найпростіші хроніки історичних подій, літопи­си тощо. Щоправда, їх недоліком є те, що відомості, які вони міс­тять, надзвичайно складно відтворювати і передавати від поко­ління до покоління. Окрім того, їх виконавці вносили багато свого, що з часом невпізнанно змінювало зміст історичної інфор­мації.

З розвитком людської цивілізації, з прогресом у галузі освіти, науки, культури змінюються і форми збереження історичної пам'яті, історичних знань і форми їх передання новим поколін­ням: збірки законів, міждержавні договори й угоди, державні ак­ти, тобто документальні джерела, а сьогодні ще й фото- і відеозаписи, комп'ютерна техніка тощо.

Вивчаючи історію, пізнаючи її, людина долучається до куль­тури свого народу, світової культури. Історія виконує чимало важ­ливих функцій. Насамперед знання історії розширює світогляд людини і межі її знань про суспільство, умови та шляхи його роз­витку, збагачує загальну освіченість і ерудицію. Не випадково один з найосвіченіших людей свого часу М. Г. Чернишевський, підкреслюючи значення історії, зазначив, що можна не знати ба­гатьох наук і бути освіченою людиною, але не можна бути осві­ченим, не знаючи історії.

Отже, з цього можна зробити висновок, що однією з важливих функцій історії, зокрема політичної, є пізнавальна, або інтелек­туально-розвиваюча.

Важливою функцією політичної історії є практично-полі­тична. Вивчення політичної історії дає змогу з'ясувати, які і чиї інтереси відображає політика тих чи інших партій, суспільних груп, громадських і політичних формувань і рухів, їх лідерів, і зі­ставити соціальні інтереси із загальнолюдськими, показати пріо­ритет загальнолюдських на конкретних прикладах суспільних явищ. Знання історії, а значить розуміння закономірності розвит­ку суспільства, допомагає виробити науково обґрунтований полі­тичний курс, уникнути суб'єктивних рішень, помилок минулого. Щоб визначити, куди і як іти суспільству у своєму розвиткові, потрібно знати, з якого стану воно вийшло і який пройшло істо­ричний шлях. Необхідно наголосити на практичному значенні вивчення по­літичної історії безпосередньо для підготовки фахівців у галузі економіки. Кожному відомий взаємозв'язок і взаємозалежність економіки й політики, економічної і політичної історії. Відомо, що саме з питаннями економічними нерозривно зв'язані найживотрепетніші питання історії та сучасності і корені цих питань лежать у суспільних відносинах виробництва.

3. Методологічні принципи, методи вивчення історії сучасного світу.

Кожна наука має свою особливість, вла­стиві їй методи дослідження і методологічні принципи підтвер­дження істини. Історична наука не є винятком. Правдиве, істин­не пізнання минулого, як підтверджує весь досвід розвитку історичної науки, можливе лише з правильних, дійсно наукових методологічних позицій. Що ж являє собою методологія істори­чної науки?

Методологія історичної науки — це теорія пізнання історич­ного процесу, сукупність пізнавальних принципів та дослідниць­ких методів, що реалізуються в практиці історичного пізнання. У такому вигляді методологія виступає як загальний метод істори­чної науки, усіх її напрямів, як інструмент пізнання.

Ще понад 2 тис. років тому виникли два основні підходи в іс­торичній думці, які існують і дотепер: ідеалістичне і матеріалі­стичне розуміння історії.

Представники ідеалістичної концепції в історії вважають, що дух і свідомість первинні і важливіші ніж матерія і природа. Тим самим вони стверджують, що людська душа і розум визна­чають темпи і характер історичного розвитку, а інші процеси, у тому числі і в економіці, вторинні, похідні від духу.

Отже, на їх думку, в основі історичного процесу лежить духов­не, моральне вдосконалення людей, а суспільство розвиває сама людина, оскільки здібності їй дані Богом.

Прихильники матеріалістичної концепції стверджують про­тилежне: оскільки матеріальне життя первинне відносно свідомо­сті людини, то саме економічні структури, процеси і явища в су­спільстві визначають весь духовний розвиток і інші відносини між людьми.

Ідеалістичний підхід характерніший для західної історичної науки, матеріалістичний — для вітчизняної.

Зазначимо, що сучасна історична наука заснована на діалектико-матеріалістичному методі, який розглядає суспільний розвиток як природно-історичний процес, котрий визначається об'єк­тивними закономірностями і на який разом з тим діє суб'єктив­ний чинник (діяльність мас, класів, партій).

На які ж методологічні принципи спирається історична наука?

Перший принцип — це принцип об'єктивності, який вимагає спиратися на факти в їх істинному змісті, не перекручені, не піді­гнані під схему. Слід розглядати кожне явище в його багатогран­ності і суперечливості, у сукупності як позитивних, так і негати­вних сторін.

Другим важливим принципом є принцип історизму, що перед­бачає розгляд усіх історичних фактів, явищ і подій відповідно до конкретно-історичної обстановки, у їх взаємозв'язку і взаємообумовленості.

Згідно з принципом історизму події, історичні факти, конкре­тну особу потрібно оцінювати не з абстрактних часових позицій, а виходячи з конкретних історичних умов того часу, коли ці події чи факти мали місце, бачити, що нового вони принесли і як впли­нули на подальший розвиток подій.

Принцип історизму дає можливість «ужитися» в історію, від­чути «аромат» певної епохи, а також зрозуміти мотиви вчинків і оцінити самі вчинки історичних діячів, оцінити їх реальний вне­сок у державну політику й практику.

Принцип альтернативності визначає ступінь імовірності здійснення того чи іншого явища, події, процесу на основі об'єк­тивних реальностей і можливостей. Визнання історичної альтер­нативності дає змогу по-новому оцінити шлях кожної країни, по­бачити невикористані можливості процесу, винести уроки на майбутнє.

Глибина і науковість пізнання історичних явищ і процесів за­безпечується застосуванням і цілої низки часткових, конкретних методів дослідження. Серед них найефективнішими є: логічний, який реалізується через системний аналіз; порівняльно-історич­ний метод (метод історичних аналогій); ретроспективний, або метод історичного моделювання. В історичному дослідженні за­стосовуються і спеціальні методи: метод статистики, математичні методи аналізу процесів тощо. У вивченні політичної історії, особливо близької нам у часі, дедалі більшого значення набуває метод конкретних соціологічних досліджень, що дає змогу визначити стан мас, які здійснюють головний і безпосередній вплив на розвиток історичних процесів.

Указані як загальні, так і часткові методи дослідження спря­мовані на виявлення історичних закономірностей, осмислення законів історії.

 

 

4. Роль буржуазних революцій у соціально-політичних перетвореннях др. пол. XIX ст. країн Західної Європи. (+роль промислових революцій)

Як позитивне явище слід відзначити і той факт, що наші істо­рики почали використовувати, аналізувати праці західних науков­ців, істориків, політологів, економістів.

Було б методично правильно почати аналіз першого питання теми з визначення його хронологічних рамок. Період промисло­вої революції тривав з 50-х до середини 90-х років XIX ст. Саме на цих хронологічних рамках слід особливо наголосити, тому що деякі зарубіжні вчені невиправдано їх розширюють. Так, італій­ський дослідник К. Чіполла розуміє під промисловою революці­єю «всі соціальні, економічні і культурні процеси, що відбували­ся в Європі і частково в Росії з 1750 до 1900 рр.»

Про розвиток промислової революції свідчать темпи зростання світового промислового виробництва з 3,18 % у 1802—1812 рр. до 58,7 % у 1900 р. З 70-х років XIX ст. почалося масове виробницт­во сталі, яке стало одним з найважливіших показників промисло­вої потужності. Світова виплавка сталі за період з 1870 до 1900 р. зросла з 520 тис. т до 28,3 млн т. Це зростання в основному спо­стерігалося в країнах «молодого» капіталізму — Сполучених Штатах Америки, Німеччині та ін.

Таке швидке піднесення виробництва сталі стимулювало ін­терес європейських країн та СІЛА до регіонів, які мали великі природніг запаси сировини, необхідної для промислового розвитку країні У результаті цього, тільки протягом останньої третини XIX ст. понад 15 млн кв. км площі були приєднані до колоніаль­них володінь європейських країн.

У провідних країнах Європи й у СІЛА утвердилось панування великої машинної індустрії.

Наприкінці XIX ст. промисловий прогрес привів до виникнен­ня двох нових галузей: електротехнічної та хімічної які відкрили широкі можливості для трансформації промисловості та сільсь­кого господарства.

Разючі зміни відбувалися в галузі транспортуй Якщо в 1840 р. за­гальна довжина залізничної колії у світі не перевищувала 9 тис. км, то вже в 1870 р. залізничні шляхи простяглися на відстань 210 тис. км. Бурхливо розвивалась світова торгівля У цей час місто остаточно відокремилось від села, великі капіталістичні підприємства витіснили ремісничі майстерні, виникли великі фа­бричні міста.

Значні зміни відбулися в соціальній структурі суспільства цих країн. Промисловий робітничий клас став новим елементом соці­альної структури суспільства)* У Німеччині, наприклад, у середи­ні XIX ст. 70 % населення було зайнято в сільському господарстві, а вже через сорок років у 90-х роках XIX ст. його кількість скоротилася до 35 %. Швидкими темпами зростав промисловий робітничий клас.

Суть процесів, які відбувалися, полягала в тому, що створюва­вся і зміцнювався матеріальний базис нового буржуазного ладу. Буржуазна промисловість і торгівля становили його підвалини. Інтеграція індустріальної робочої сили в існуючий лад вела до зміни соціальної структури суспільства, появи нової буржуазної соціальної структури суспільства.

Для розуміння другого питання теми ґрунтовного аналізу по­требує положення про роль буржуазних революцій в Європі і СІЛА у XVIII—XIX ст. У Західній Європі епоха буржуазних ре­волюцій охоплює період приблизно з 1789 до 1871 р. Буржуазні революції, що сталися в цей період, відіграли вирішальну роль у між формаційних змінах, у переході до капіталізму.

Так, необхідно згадати оцінку Великої французької революції 1789 р. як головної події на шляху встановлення соціального па­нування буржуазії. Вона зумовила подальший розвиток по капіта­лістичному шляху не лише Франції. За її безпосереднього впливу сталися буржуазні революції в інших європейських країнах та в Латинській Америці.

Справу, розпочату Великою французькою революцією, про­довжили буржуазні революції 1848—1849 рр., які відбулися у
Франції, Німеччині, Австрії, Італії. Це були найбільші револю­ційні події XIX ст.. На наш погляд, при трактуванні другої хвилі буржуазних революцій доцільно звернути увагу на виявлення ді­алектичного зв'язку всесвітньо-історичного і локально-історичного процесів, що відбувалися. Загальним завданням буржуазних революцій того періоду було знищення феодально-абсолютистсь­ких порядків, які гальмували розвиток капіталізму. З цієї точки зору вони мали типовий характер, єдину мету — упровадження
буржуазних принципів у економічні і соціально-політичні відносини в країнах. Конкретний зміст соціально-економічних пере­творень визначався специфікою країни.

Так, у Франції, де з феодалізмом і абсолютизмом було покінчено ще під час революції 1789—1794 рр., об'єктивним завдан­ням революції було повалення панування самої тільки фінансової аристократії і встановлення панування класу буржуазії в цілому. У Німеччині на першому плані стояли проблеми ліквідації полі­тичної роздробленості, досягнення державної єдності. В Італії вирішення таких самих завдань доповнювалось прагненням зві­льнити північну частину країни від австрійського гніту. В Австрії революція мала покінчити з найреакційнішою монархією в Євро­пі і звільнити пригноблені народи від національного гніту. Слід підкреслити, що загалом у революціях того періоду значну роль відігравало національне питання.

Аналіз показує, що цикл буржуазних революцій в Європі за­кінчився в основному в 1848—1849 рр., хоча процес вирішення поставлених ними завдань тривав аж до 70-х років XIX ст. Пер­шим і головним наслідком буржуазних революцій, що охоплю­ють цілу історичну епоху, було те, що після їхньої перемоги в За­хідній Європі створилась система буржуазних держав, головним чином національних.

У сучасній соціально-політичній літературі відзначається, що радянська історична наука тривалий час була в полоні догматиз­му і часто однобічно висвітлювала історичні події. Це стосується й оцінювання результатів буржуазних революцій. За цілком справедливого висновку, що ці революції були механізмом зміни формацій, утверджувалась і не зовсім правильна теза про «пов­ну» перемогу буржуазних відносин Але «повної» перемоги, пов­ної заміни феодалізму капіталізмом тоді не відбулось. Якісний стрибок полягав у зміні співвідношення старого і нового форма­ційних укладів і в тому, що останній набував панівного станови­ща в соціально-економічних і політичних структурах. Це і є ха­рактерна ознака перехідного періоду не тільки від феодалізму до капіталізму, а й взагалі всіх без винятку перехідних епох.

 

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 501. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия