Студопедия — Особливості капіталістичної еволюції Росії в др. пол. XIX- початку XX ст.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості капіталістичної еволюції Росії в др. пол. XIX- початку XX ст.






У пореформений період (з 1861 р.) внаслідок економічного розвитку, насамперед у промисловості, остаточно склалася система російського ка­піталізму. На межі XIX—XX ст. Росія з відсталої аграрної держави стала аграрно-індустріальною, за обсягом промислової продукції ввійшла у п'я­тірку наймогутніших держав (Англія, Франція, США і Німеччина) і дедалі більше втягувалася в світову систему господарства.

На межі століть світовий капіталізм вступив у монополістичну ста­дію розвитку. Для Росії також було характерним формування монополі­стичного капіталізму: створення промислових монополій та фінансових союзів, зрощування промислового і фінансового капіталу. Вони диктували ціни й обсяг продажу, регулювали рівень виробництва, їхнім інтересам підпорядковувалася внутрішня і зовнішня політика держави.

Особливостями монополістичного розвитку у Росії були збереження поміщицького землеволодіння, селянське малоземелля, невисокий рівень вивезення капіталу, значне інвестування іноземним капіталом.

+++++

Реформи 60-х рр. XIX ст. ство­рили умови для швидкого розвит­ку капіталістичних відносин у Росії. Але тут вони мали свої особли­вості. Росія залишалась аграрною країною. Розвиток капіталістичних відносин у сільському господарстві відбувався на прусський кшталт — поміщицькі господарства переходи­ли на товарне капіталістичне ви­робництво. Це забезпечувало в Росії формування капіталістичних відносин за недостатнього первин­ного нагромадження капіталу. Гра­біжницький характер селянської ре­форми і відіграв роль первинного нагромадження, а також створив умови для забезпечення промисло­вості дешевою робочою силою.

Проте, цей процес стримувався рядом чинників. Було збережено, зокрема, селянську «общину», що гальмувало процес майнового роз­шарування. Промисловість, яка тільки-но створювалася, не могла за­безпечити роботою велику кількість робітників. До того ж, у Росії стався демографічний вибух: до кінця XIX ст. населення подвоїлось. Роз­виток капіталістичних відносин відбу­вався на тлі збереження феодальних методів експлуатації селян (відробі­ток, здольщина) і навіть патріархаль­ного укладу господарювання.

Незважаючи на сповільнений розвиток капіталізму, в сільсько­му господарстві були помітни­ми нові явища. Соціальне розша­рування селян супроводжувалось зростанням кількості сільськогос­подарських найманих робітників. У 70-х рр. їх було 700 тис, а у 90-х — близько 3,5 млн. Збільшувалося виробництво товарного хліба.

Капіталістичні відносини на селі успішно розвивались у тих районах, де існувало традиційно роз­винене селянське чи поміщицьке то­варне господарство, і в новоосвоє­них районах (південь України, Північний Кавказ, Казахстан).

У Росії пізніше за інші великі держави завершився промисловий переворот, тобто перехід на ма­шинне виробництво. Це сталось у 90-х рр. XIX ст. Проте, він відбу­вався одночасно з індустріалізацією, що зумовило високу концентрацію виробництва і швидкі темпи роз­витку. На 5 % підприємств пра­цювало 54,1 % робітників. Поча­ток індустріалізації характеризу­вався також прямим державним втручанням. Робилося це у формі державного фінансування заліз­ничного будівництва і фінансової підтримки галузей важкої промис­ловості, особливо металургії та ма­шинобудування. Значну роль у проведенні індустріалізації відіграв іноземний капітал, якому створи­ли сприятливі умови.

Проте, розвиток промисловості був нерівномірним у різних райо­нах країни. Найбільш швидкими темпами розвивались Україна (Дон­бас, південь), Петербург, Москва, Польща, Прибалтика; дещо по­вільніше — промисловість Уралу.

За період з 1866 р. по 1903 р. кількість підприємств збільшилась із 3 тис. до 9 тис.-Виплавка чавуну 1902 р. зросла до 159 млн. пудів (1867 р. його виробили лише 17 млн. пудів). Видобуток вугілля досяг 1902 р. 1 млрд. пудів (1867 р.— 159 млн. пудів).

Великого розмаху набуло залізнич­не будівництво. Довжина залізничної мережі зросла з 1488 км 1861 р. до 52 тис. км наприкінці XIX ст.

Незважаючи на такі вражаючі ус­піхи, Росія залишалася переважно аграрною країною, оскільки питома вага промислової продукції була мен­шою за сільськогосподарську.

Розвиток капіталістичних відно­син породив протиріччя в сус­пільстві між працею і капіталом, між підприємцями і найманими пра­цівниками, між новими економіч­ними відносинами і старою політич­ною системою. Усі ці проблеми на­кладалися на старі. Зокрема, в країні не було по-новому розв'я­зане аграрне питання. Це зумов­лювало високу соціальну напру­женість протягом 1861 —1917 рр.

На економічний розвиток Росії негативно вплинула світова валют­но-фінансова та економічна кризи 1899—1903 рр. Відразу різко ско­ротився приплив іноземних інвес­тицій. Нестача капіталів призвела до концентрації виробництва і до появи в Росії монополій "Прода-мет", "Продвагон", "Продпаровоз" та ін. За 1899—1908 рр. кількість підприємств скоротилася на чверть, а виробництво подвоїлося. Пере­важним типом монополій були кар­телі й синдикати. Єдиною повністю монополізованою галуззю стало нафтодобування.

У кризі 1899—1903 рр. яскра­во проявилась інша особливість промислового розвитку Росії — збіг у часі процесів індустріалізації та монополізації, періодів розквіту та обмеження вільної конкуренції.

Значну частину російської про­мисловості становило кустарне виробництво, в якому було зайнято майже 4 млн осіб. Тим часом про­мисловий пролетаріат складав близько 3 млн душ. До того ж, -лише 10 % із них були кадровими робітниками. Росія знаходилася на початковому етапі становлення індустріального суспільства.

З 80-х років XIX ст. в Росію ак­тивно проникав іноземний капітал. Російське законодавство створило сприятливі умови для цього. Іно­земні інвестиції спрямовувалися у найприбутковіші галузі промисло­вості — нафтову, кам'яновугільну, металургійну, машинобудівну. Особливо цей процес посилився на початку XX ст. Значні природні ре­сурси і дешева робоча сила давали високі прибутки. Загалом іноземним власникам належала в Росії трети­на капіталу промислових компаній і майже половина капіталу 10 най­більших банків.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 475. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия