Студопедия — Органи, які функціонують у сфері державного бюджету
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Органи, які функціонують у сфері державного бюджету






В цілому сукупність форм і методів організаційно-методич­ного забезпечення функціонування всіх ланок фінансової системи країни визначає її фінансова інфраструктура.

У частині організаційного забезпечення втілення в життя фінансової доктрини держави можна окремо виділити фінансовий апарат, до якого належать Міністерство фінансів України, Дер­жавна податкова адміністрація, Державне казначейство, Головне контрольно-ревізійне управління, Рахункова палата Верховної Ра­ди, фінансові служби суб'єктів господарювання. Функції та завдан­ня фінансового апарату ґрунтуються на засадах запропонованої концепції фінансової системи України.

Міністерство фінансів України є центральним органом вико­навчої влади країни, що реалізує функцію розпорядника держав­них коштів, які згідно з чинним законодавством акумулюються державою з метою виконання своїх функцій. А утворилось дане міністерство у 1917 р., при чому воно називалося тоді Народним Секретаріатством фінансів України.

В умовах переходу економіки країни до ринкових відносин Міністерство фінансів України повинно отримати пріоритетне рей-тингове право на розробку основних напрямків державної фінансо­вої політики та ведення всіх державних фінансових операцій і здійснення контролю за ними.

На Міністерство фінансів покладені завдання загального ке­рівництва усією фінансовою системою країни. А основними функці­ями даного міністерства є:

=> вироблення основ і напрямів фінансової політики держави та розробка заходів щодо їх реалізації;

=> організація бюджетного процесу, складання проекту Дер­жавного бюджету та його виконання після затвердження Верхов­ною Радою України;


=> здійснення заходів з мобілізації коштів через систему дер­жавного кредиту та управління державним боргом;

=> організаційне регулювання фінансової діяльності суб'єктів господарювання через встановлення правил здійснення фінансових операцій, форм фінансових документів, порядку і стандартів веден­ня бухгалтерського обліку і фінансової звітності;

=> організація функціонування ринку цінних паперів;

=> забезпечення фінансових відносин держави з іншими країнами, міжнародними організаціями і фінансовими інститутами;

=> організація і здійснення фінансового контролю в країні.

В цілому Міністерство фінансів України має розгалужену регіональна структуру

(рис. 2.6).

 

 


 

 

 


Рис. 2.6. Регіонспьна структура Міністерства фінансів України

Щодо розмежування повноважень і функцій між органами Міністерства фінансів, то вони здійснюється за регіональним прин­ципом.

У тому числі, Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим складає і виконує Республіканський бюджет, обласні фінан­сові управління — обласні бюджети, а районні й міські фінансові відділ+і — районні й міські бюджети. Усі регіональні фінансові ор­гани мають систему подвійного підпорядкування. Так. вертикаль­но вони підпорядковані відповідному фінансовому органу (зокре­ма, районні фінансові відділи підпорядковуються обласному фінансовому управлінню), а горизонтально подібні фінансові орга-

 


ни є підпорядкованими місцевим органам управління, тобто вхо­дять до складу відповідних державних адміністрацій.

У свою чергу в складі Міністерства фінансів існує два уособ­лених підрозділи: контрольно-ревізійна служба та державне казна­чейство.

Зокрема, контрольно-ревізійна служба спеціалізується на здійсненні фінансового контролю, оскільки, у першу чергу, дана служба є органом відомчого контролю в системі Міністерства фінансів та здійснює ревізії фінансових органів з питань складання й виконання бюджету, по-друге, вона є також органом державного контролю за ефективним і цільовим використанням бюджетних асигнувань безпосередньо у розпорядників бюджетних коштів, і на­решті в третю чергу, контрольно-ревізійна служба спеціалізується на проведенні ревізій фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій державного сектора економіки. Самій по собі контроль­но-ревізійній службі притаманна регіональна структура, що є іден­тичною системі Міністерства фінансів України, хоча поряд із цим регіональні органи даної служби не мають системи подвійного під­порядкування, оскільки, здійснюючи фінансовий контроль в регіоні, вони не можуть бути залежними від місцевих органів влади і управ­ління, діяльність яких вони власне і контролюють.

Щодо державного казначейства, то його в свій час (1995 р.) було створено з метою забезпечення повного і своєчасного вико­нання Державного бюджету, оскільки об'єкти фінансування з цент­ралізованого бюджету держави фактично розташовані на всій тери­торії ^раїни і здійснювати їх обслуговування з одного центру Міністерства фінансів України — є надзвичайно складним завдан­ням. Загалом, казначейство нашої держави характеризується такою ж регіональною структурою, як і само Міністерство фінансів. А роз­межування повноважень між регіональними органами в частині фінансування видатків здійснюється з огляду на значення об'єкта фінансування, про який йдеться, а також місця його розташування.

Загалом, державне казначейство є системою органів держав­ної виконавчої влади і воно:

=> організовує виконання державного бюджету і здійснення контролю за цим;

=> здійснює управління наявними коштами державного бюд­жету та коштами державних позабюджетних фондів у межах ви­датків установлених на відповідний період:

=> здійснює фінансування видатків державного бюджету;


=> веде облік касового виконання державного бюджету;

=> здійснює контроль за надходженням і використанням коштів державних позабюджетних фондів.

Згадуючи про державну податкову адміністрацію, необхідно додатково вказати на те, що спочатку вона також була створена у складі Міністерства фінансів України і лише з кінця 1996 року пе­ретворилася у самостійний фінансовий орган. Основним завдан­ням державної податкової адміністрації є реалізація податкової політики держави. Також на вищезазначений орган державного управління фінансовою системою, серед багатьох інших, покладе­но наступні визначальні функції:

=> розробка проектів податкового законодавства;

=> проведення масово-роз'яснювальної роботи серед плат­ників податків;

=> облік платників податків та надходження податків до бю­джету;

=> контроль за правильністю обчислення податків та інших обов'язкових платежів і своєчасністю їх сплати;

=> накладання штрафних санкцій і адміністративних стяг­нень на порушників податкового законодавства;

=> міжнародне співробітництво в сфері оподаткування.

Детальніше вищезазначені повноваження описані в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Повноваження Державної податкової адміністрації України

 

Функція Зміст повноваження
   
  Регулювання
Норма­тивно-правове регулювання => видає у випадках, передбачених законом, нормативно-правові акти і методичні рекомендації з питань оподаткування; => затверджує форми податкових розрахунків, звітів, декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів, декларацій про валютні цінності, зразок документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, форму повідомлення про відкриття або закриття юридичними особами, фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності банківських рахунків, а також форми звітів про роботу, проведену органами державної податкової служби;

Продовження табл. 2.2

   
Норма­тивно-правове регулю­вання => вносить пропозиції та розробляє проекти міжнародних договорів стосовно оподаткування, виконує в межах, визначених законодавством, міжнародні договори з питань оподаткування.
  Нагляд
Держава реєстрація Не здійснює.
Ліцензуваня Не здійснює.
Контрольно- наглядова функція => здійснює контроль за додержанням законодавства про податки, інші платежі, валютні операції, порядку розрахунків із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій, лімітів готівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, роботи, послуги, а також контролю за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів під­приємницької діяльності та ліцензій, патентів, інших спеці­альних дозволів на здійснення окремих видів підприємниць­кої діяльності; здійсненням контролю за додержанням виконавчими комітетами сільських і селищних рад порядку прийняття і обліку податків, інших платежів від платників податків, своєчасністю і повнотою перерахування цих сум до бюджету; обліком платників податків, інших платежів; прове­денням диференціації платників податків, інших платежів залежно від сум сплачених ними податків, інших платежів; веденням обліку надходжень податків, інших платежів; => здійснює контроль за погашенням податкової заборгованості платниками податків, інших платежів, утому числі тими, майно яких перебуває в податковій заставі; => розробляє основні напрями, форми і методи проведення перевірок за додержанням податкового та валютного законодавства; => приймає і реєструє заяви, повідомлення та іншу інформацію про злочини і правопорушення, віднесені до її компетенції, здійснює в установленому порядку їх перевірку і приймає щодо них передбачені законом рішення;

 


Продовження табл. 2.2

   
Контрольно – наглядова функція => здійснює відповідно до закону оперативно-розшукову аіяльність, провадження за протокольною формою досудової підготовки матеріалів, а також проводить дізнання та досудове (попереднє) слідство в межах своєї" компетенції, вживає заходів до відшкодування завданих державі збитків; => виявляє причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень у сфері оподаткування, вживає заходів до їх усунення; => вживає заходів щодо боротьби з приховуванням неоподаткованих доходів, незаконним вивезенням за межі України неоподаткованих капіталів, відмиванням доходів, одержаних незаконним шляхом, забезпечує виявлення фактів приховування від оподаткування або маскування незаконного походження доходів, їх справжнього характеру і джерел набуття, місцезнаходження і переміщення, розміру, використання (в тому числі для здійснення підприємницької, іншої господарської, інвестиційної, благодійної діяльності, розрахункових і кредитних операцій), для чого: здійснює контроль за проведенням операцій з грошовими коштами у готівковій та безготівковій формі, в тому числі по банківських рахунках, кредитах, переказах, операцій з іншим рухомим та нерухомим майном, за ввезенням в Україну і вивезенням за її межі іноземної та національної валюти у великих розмірах; проводить розшук коштів та іншого майна, одержаних злочиним шляхом, вживає відповідно до законодавства заходів щодо їх арешту і конфіскації; вживає в установленому порядку заходів щодо залучення до оподаткування доходів, що знаходяться в нелегальному обігу і не мають злочинного походження; взаємодіє з іншими правоохоронними органами, органами, що здійснюють контроль за додержанням законодавства у сфері фінансово-господарської діяльності, а також з відповідними органами іноземних держав у питаннях боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом; => здійснює в межах своїх повноважень контроль за обліком, зберіганням і реалізацією конфіскованого та іншого належного державі майна;

 


Продовження табл. 2.2

   
Контрольно – наглядова функція => збирає, аналізує, узагальнює інформацію про порушення [податкового законодавства, в тому числі про знаходження доходів у нелегальному обігу, прогнозує тенденції розвитку негативних процесів кримінального характеру, пов'язаних з оподаткуванням, розробляє заходи щодо протидії переведенню доходів у нелегальний обіг та забезпечує їх реалізацію в установленому порядку; => в межах своїх повноважень на основі та на виконання актів законодавства видає накази та розпорядження, організовує і контролює їх виконання. => у разі виявлення фактів, що свідчать про організовану зло­чинну діяльність, або дій, що створюють умови для такої ді­яльності, направляє матеріали з цих питань відповідним спе­ціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю; => передає відповідним правоохоронним органам матеріали за фактами правопорушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, якщо їх розслідування не належить до компетенції податкової міліції; => здійснює на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності та у громадян, у тому числі громадян - суб'єктів підприємницької діяльності, перевірки грошових документів, бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, декларацій, товарно-касових книг, показників реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для розрахунків готівкою із споживачами, та інших документів незалежно від способу подання інформації (включаючи комп'ютерний), пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів та проведенням валютних операцій, перевірки наявності свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, спеціальних дозволів (ліцензій, патентів тощо) на здійснення підприємницької діяльності; => одержує від посадових осіб і громадян у письмовій формі пояснення, довідки і відомості з питань, що виникають під час перевірок; =>; проводить перевірки достовірності інформації, одержаної оля занесення до Державного реєстру фізичних осіб -платників податків та інших обов'язкових платежів;  

 


Продовження табл. 2.2

   
Контрольно – наглядова функція => встановлює періодичність перевірок та проведення обстежень виробничих, складських, торговельних та інших приміщень; => викликає посадових осіб, громадян для пояснень щодо джерела одержання доходів, щодо обчислення і сплати податків, інших платежів; => запрошує громадян, у тому числі громадян - суб'єктів під­приємницької діяльності, для перевірки правильності нараху­вання та своєчасності сплати ними податків, інших платежів; => одержує безоплатно від підприємств, установ, організацій, включаючи Національний банк України та його установи, ко­мерційні банки та інші фінансово-кредитні установи, органи державного казначейства та фінансові органи, від громадян - суб'єктів підприємницької діяльності довідки, копії документів про фінансово-господарську діяльність, одержані зоходи, видатки підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян про розрахункові, валютні та інші рахунки, інформацію про наявність та обіг коштів на цих рахунках, у тому числі про ненадходження в установлені строки валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності, та іншу інформацію, пов'язану з обчисленням та сплатою податків, інших платежів, у порядку, визначеному законодавством, входити в будь-які інформаційні системи, зокрема, комп'ютерні, для визначення об'єкта оподаткування; одержувати безоплатно необхідні відомості для формування інформаційного фонду Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів від підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, включаючи Національний банк України та його установи, комерційні банки, та від громадян - суб'єктів підприємницької діяльності про суми доходів, виплачених фізичним особам, і утриманих з них податків, інших платежів, від органів, уповноважених проводити державну реєстрацію, а також видавати спеціальні дозволи (ліцензії, патенти тощо) на здійснення деяких видів підприємницької діяльності, - про видачу таких дозволів суб'єктам підприємницької діяльності, від органів внутрішніх справ - про громадян, які прибули на проживання до відповідного населеного пункту чи вибули з

 


Продовження табл. 2.2

   
Контрольно – наглядова функція нього, від органів реєстрації актів громадянського стану - про громадян, які померли, від органів охорони Державного кордону України - про фізичних осіб - іноземних громадян та осіб без громадянства, доходи яких згідно з законодавством підлягають оподаткуванню в Україні; => одержує безоплатно від органів виконавчої влади необхідну інформацію, пов'язану з обчисленням та сплатою податків, інших платежів у випадках, передбачених законодавством, а також дані, необхідні для використання їх у проведенні аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій всіх форм власності; => одержує безоплатно від митних органів щомісяця звітні дані про ввезення на митну територію України імпортних товарів і справляння при цьому податків, інших платежів та інформацію про експортно-імпортні операції, що здійснюють резиденти і нерезиденти, погоджувати форми подання таких даних та інформації, одержувати від органів статистики дані, необхідні для використання їх у проведенні аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій усіх форм власності; => обстежує будь-які виробничі, складські, торговельні та інші приміщення підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та житло громадян, якщо вони використовуються як юридична адреса суб'єкта підприємницької діяльності, а також для одержання доходів; => визначає в разі відмови керівників підприємств, установ, організацій і громадян допустити посадових осіб органів державної податкової служби до обстеження приміщень і обладнання та неподання документів про одержані доходи і проведені витрати оподатковуваний доход (прибуток) таких підприємств, установ, організацій та громадян на підставі документів, що свідчать про одержані ними доходи (прибутки), а стосовно громадян - також із урахуванням оподаткування осіб, які займаються аналогічною діяльністю; => використовує податкову заставу як засіб забезпечення погашення платником податків, інших платежів податкової заборгованості, а також в інших випадках, передбачених законом;  

 


Продовження табл. 2.2

   
Контрольно – наглядова функція => здійснює відповідно до законодавства податковий контроль за доходами, одержаними фізичними особами, витратами, а також встановлювати порядок такого контролю; => вимагає від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій, а також від громадян, діяльність яких перевіряється, усунення виявлених порушень податкового законодавства і законодавства про підприєм­ницьку діяльність, контролює виконання цих вимог, а також припинення дій, які перешкоджають здійсненню повноважень посадовими особами органів державної податкової служби.  
  Інші функції
  => роз'яснює через засоби масової інформації порядок засто­сування законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань податків, інших платежів та організовує виконання цієї роботи органами державної податкової служби; => здійснює заходи щодо добору, розстановки, професійної підготовки, перепідготовки кадрів для органів державної податкової служби; => надає органам державної податкової служби методичну і практичну допомогу в організації роботи, проводить обстеження та перевірки її стану; => організовує роботу із створення інформаційної системи ав­томатизованих робочих місць, інших засобів автоматизації та комп'ютеризації робіт органів державної податкової служби; => інформує Президента України та Кабінет Міністрів України про основні показники мобілізації податків, інших платежів до Державного бюджету України; => подає Міністерству фінансів України та Головному управлінню Державного казначейства України звіт про надходження податків, інших платежів; => координує діяльність органів державної податкової служби та організовує їх взаємодію з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків;

 


Продовження табл. 2.2

   
  Інші функції
  => здійснює зв'язки з'податковими службами іноземних держав і міжнародними податковими організаціями, вивчає досвід організації діяльності податкових служб цих держав і розробляє пропозиції з його практичного використання в діяльності державної податкової служби України; => надає фізичним особам - платникам податків та інших обов"язкових платежів ідентифікаційні номери і надсилає до державної податкової інспекції за місцем проживання фізичної хоби або за місцем одержання нею доходів чи за иісцезнаходженням об'єкта оподаткування документ, шо засвідчує реєстрацію фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, і веде Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб; => прогнозує, аналізує надходження податків, інших платежів, джерела податкових надходжень, вивчає вплив макроекономічних показників і податкового законодавства на надходження податків, інших платежів, розробляє пропозиції щодо їх збільшення та зменшення втрат бюджету; => забезпечує виготовлення марок акцизного збору, їх збері­гання, продаж та організовує роботу, пов'язану із здійсненням контролю за наявністю Цих марок на пляшках (упаковках) з алкогольними напоями і на пачках (упаковках) тютюнових виробів під час їх транспортування, зберігання і реалізації; => організовує в межах своїх повноважень роботу шодо забез­печення охорони державної таємниці в органах державної по­даткової служби та захисту інформації про платників податків: => забезпечує безпеку працівників органів державної податкової служби та їх захист від протиправних посягань, пов'язаних з виконанням ними посадових обов'язків; => запобігає корупції та іншим службовим порушенням працівників державної податкової служби; => здійснює відповідно до законодавства функції з управління майном, шо є у державній власності, в тому числі: приймає рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію підприємств, установ, організацій, заснованих на державній власності;

 


Продовження табл. 2.2

   
  Інші функції
  => затверджує статути (положення) підприємств, установ і організацій, шо перебувають в управлінні ДПА України, контролює їх додержання; => укладає і розриває контракти з керівниками підприємств, установ і організацій, а також вирішує питання щодо їх відповідальності в разі здійснення підприємством, установою, організацією діяльності, що суперечить вимогам статуту (положення) та чинного законодавства; =>здійснює контроль за ефективністю використання і Цзоереження закріпленого за підприємствами, установами, організаціями державного майна; =>здійснює інші функції, необхідні для виконання покладених на неї завдань. => надає в межах своїх повноважень відстрочки і розстрочки сплати податків, інших платежів на умовах податкового кредиту з урахуванням фінансового становища платників податків, інших платежів, а також приймати рішення в процедурах санації про прощення (списання) та (або) відстрочку (розстрочку) сплати податків, інших платежів згідно із Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; => скасовує рішення інших органів державної податкової служби (крім рішень податкової міліції) в разі їх невідповідності актам законодавства; =>утворює міжрайонні, об'єднані державні податкові інспекції та в їх складі відповідні підрозділи податкової міліції, а також інші спеціалізовані державні податкові інспекції; => укладає в установленому порядку угоди цивільно- правового характеру, спрямовані на забезпечення виконання функцій, передбачених законодавством

 

Щодо регіональної структури державної податкової адміні­страції, то вона тадсож є аналогічною системі Міністерства фінан­сів. І вищою її ланкою є Головна державна податкова адміністрація,

 

 


що розробляє проекти податкового законодавства та організо­вує податкову роботу і діяльність податкових органів країни. А регіональними органами даної структури є податкові адмі­ністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, а також податкові інспекції в районах і містах облас­ного підпорядкування. У цілому податкові адміністрації в областях і містах з районним поділом фактично виконують лише органі­заційні й консультаційні функції, а безпосередню податкову робо­ту проводять податкові інспекції в районах і містах без районного поділу, бо саме вони проводять облік усіх платників, які знаходять­ся на даній території, і контролюють їх розрахунки з бюджетом.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 503. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия