Студопедия — Методи структуризації фінансового ринку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи структуризації фінансового ринку






Єдиного методу структуризації фінансового ринку не існує. У практиці розвинених країн оптимальна структура фінан­сового ринку визначається двома основними ознаками часовим та інституційним. Відповідно до часової ознаки ринок поділяється на два основних елементи: грошовий ринок (ринок короткострокових капіталів або грошових коштів, що виступа­ють у платіжних засобах) і ринок середньострокових та довго­строкових капіталів (або грошових кошгів), що представляють інвестиційний фактор у розвитку економіки.

Структура фінансової о ринку розвинених країн в інсі иту-ційному розумінні складається, перш за все, із креднтно-фінансо-вих інститутів (банків та інших установ) і ринку цінних паперів, який, у свою чергу, поділяється на позабіржовий оборот (нові емісії цінних паперів) і фондову біржу. При цьому в розвинених країнах існують деякі відмінності. У США переважають прива тні


Ходаківська В. 11., Беляєн В. В

кредитно-фінансові інститути (акціонерні), а в країнах Західної 6'вропи і в -Японії більша частка припадає иа иапівдержавпі, дер­жавні і кооперативні кредиті ю-фінансові установи. Для більш чіткого розуміння проблеми струкгурмзації (сегментації") пропо­нується наступний підхід до змісту структури фінансового ринку та його просторової організації.

В основі первинної о поділу фінансової о ринку лежить пев­на група фінансових активів. Це поясшоєгься тим, що саме фінан­совий актив визначає зміст понятгя "фінансового ринку". Тоді структура фінансового ринку набуває наступного вигляду: ринок капіталів (кредитний ринок) та і ротовий ринок, які можуть бути представлені як ринок позичкових капіталів, ринок цінних па­перів, валютний ринок, ринок дорогоцінних металів і каміння, страховий ринок, ринок інструментів нерухомості. Кожен виділе­ний структурний сегмент фінансового ринку можна розбити на ок­ремі сектори (мікросегменти). В основу виділення того чи іншого сек­тора (мікроссгмента) покладено конкретний вид фінансового активу:

конкретна послуга (як товар); ф'ючерс; акція конкретного емітен­та; золото, діаманти тощо. Кожний із вказаних сегментів фінансо­вого ринку с самостійною ланкою національного фінансового ринку. Існуючі методологічні підходи до сегментації фінансового ринку детально розглядати муться окремо.

Для розвитку означених структурних сегментів фінансо­вого ринку в регіонах країни (область, економічний район чи інше територіальне угруповання) повинна створюватись відповідна інфраструктура. В умовах розвиненої ринкової еко­номіки це дає можливість вирішувати регіональні проблеми, що пов'язані з фінансовим забезпеченням повноцінного відтворення та можливості створення доданої вартості у реальному секторі економіки регіону. Для кожного сегмента фінансового ринку ха­рактерна своя специфіка та особливості функціонування, власні правила укладання угод із фінансовими активами тощо. Один і той самий фінансовий актив може бути товаром декількох ринків. Наприклад, кредит у гривнях це об'єкт діяльності гро­шового, кредитного, а також валютного ринку.

Процес переливу фінансових ресурсів із одного виду фінансового ринку і сегмента на інші називається сек'юрити-заціею. В останні роки процес сек'юритизації характеризується переміщенням операцій з ринку позичкових капіталів на ринок цінних паперів (у першу чергу, ринок облігацій) і забезпечує зни-


ринок фінансових послуг: і cop і я і практика

женця витрат у залученні кредитів.

Цс робить виділені ринки (сегменти) іісно взаємозалеж­ними між собою.

3.3. Поняття сегментації фінансового ринку

Для підвищення якості клієнтської бази фінансові устано­ви вдаються до наступних заходів: проведення сегментації ринку, визначення привабливих з ринкового погляду галузей та оціню­вання потенціалу їх розвитку; визначення клієнтської бази щодо галузей, а також раціональності співвідношення діючої структу­ри клієнтів у плані ринкової привабливості; визначення ключо­вих цільових клієнтів у привабливих сегментах, аналіз їх потреб;

розробка відповідних фінансових продуктів, послуг і стратегії ціноутворення.

Важливим етапом розробки маркетингової стратегії фінансових інститутів, що діють на фінансовому ринку, є визна­чення характеристик споживачів і на основі цього - сегментація ринку.

Сегментація фінансового ринку - це класифікація по­тенційних споживачів фінансових послуг згідно з їхніми вимога­ми до розвитку фінансового ринку. Вона базується на застосу­ванні різних критеріїв поділу споживачів на групи, що представ­ляють різний за якістто й обсягом попит на окремі види фінансо­вих активів (послуг).

За І.А. Бланком, сегментація фінансової о ринку це про­цес цілеспрямованого поділу його видів на індивідуальні сегмен­ти, які розрізняються залежно від характеру фінансових інстру­ментів, що обертаються на цьому (таблиця 3.1).



Ринок фінлнсопих послуг: теорія і практика

Кожен сегмент фінансового ринку залежно від того чи іншою критерію може бути поділений на більш вузькі мікросег-менти. Сегментація передбачає визначення меж територіальних ділянок ринку. З цією метою він розбивається на і еографічні зони (країна, регіон, район, область, місто, населений пункт), характери­стика яких дається за такими показниками: фінансова база, інвес-' тиційні потреби, інвестиційна привабливість, галузеві ознаки тощо.

Критерії сегментації фінансового ринку: види фінансових ак­тивів (інструментів, послуг), галузева приналежність споживачів;

місцезнаходження споживачів; оцінка й прогнозування фінансово­го стану та кредитоспроможності споживачів. При виборі опти­мальних сегментів ринку перевага надається великим сегментам, сегментам з чітко окресленими межами, фінансовою стабільністю, сегментам з інтенсивним розвитком попиту на фінансові послуги.

Попит на фінансові послуги знаходиться під впливом дея­ких основних факторів. Для визначення такого впливу у взаємо­зв'язку з обсягом та структурою потреб формується інформація, ЩО характеризує показники, ідо розглядаються далі.

За юридичними особами: розміри (статутний фонд, активи, чисельність зайнятих, оборот, інші характеристики); галузь, вид діяльності: номенклатура продукції, основні постачальники і споживачі; термін перебування клієнтом фінансової установи. За підприємствами це сегментація за галузями економіки, розміром обороту, економічним становищем, місцезнаходженням тощо.

На ринку фізичних осіб сегментація може бути проведена за географічною чи соціально-демоі-рафічною (вік, стать, рівень до­ходу, соціальне становище, регіон мешкання і роботи, склад сім'ї, рівень освіти) ознакою, за майновим станом.

Способи класифікації фінансових ринків залежать від то­го, з яких позицій розглядаються фінансові угоди.

За ступенем організованості кожен сегмент фінансового ринку можна поділити на організований і неорганізований. Певні сегменти фінансової о ринку (наприклад, ринок цінних паперів та валютний) можуть поділятися на біржові та позабіржові.

Організований (біржовий) фінансовий ринок функціонує за визначеними правилами, встановленими спеціальними фінансо­вими установами: банками, ломбардами га фінансовими біржа­ми (фондовою, валютною, дорогоцінних металів і каміння тощо). Біржовий ринок пов'язують з поняттям 4^ондової (валютної) бір­жі як особливо організованого, як правило, вторинного ринку


Ходакіиська В. 11., Бсляєв В. В

фінансових акгивів (цінних паперів, валюти), що сприяє підви­щенню мобільності капіталу і виявленню реальних ринкових нін активів. У розвинених країнах на біржу можуть потрапити не всі емітовані акції, а тільки гарантовані, що відповідають вимогам не тільки лістингу, але і потребі суспільства у розвитку конкрет­ної галузі національного господарства.

На організованому фінансовому ринку забезпечується ви­сока концентрація попиту і пропозиції в одному місіц; скла­дається найбільш об'єктивна система цін на окремі фінансові інструменти та послуги (активи); проводиться перевірка фінансо­вої спроможності ^емітентів основних видів цінних паперів, які до­пускаються до торгів; процедура торгів носить відкритий харак­тер; гарантується виконання укладених угод. Але біржовий ринок має і окремі слабкі сторони - коло фінансових інструментів різних емітентів, які реалізуються на ньому, носить обмежений характер;

цей ринок більш суворо регулюється державою, що знижує його гнучкість; виконання всіх нормативно-правових актів його функціонування збільшує витрати на здійснення операцій купівлі-продажу; великомасштабні угоди, які здійснюються окремими торговцями на біржі, практично неможливо зберегти у таємниці.

Неорганізований (позабі ржавий або "вуличний ") фінансовий ринок є сферою купівлі-продажу фінансових активів через інші різноманітні фінансові інститути, фізичні та юридичні особи. Цей ринок охоплює ринок операцій з фінансовими активами (цінними паперами, валютою) поза біржею: первинне розміщен­ня. а також перепродаж, наприклад, цінних паперів тих емітентів, які не бажають по ірапити на біржу.

Неорганізований ринок характеризується більш високим рівнем фінансового ризику, більш низьким рівнем юридичної за­хищеності покупців, меншим рівнем їх поточної інформованості і т. п. Разом з тим, цей ринок забезпечує обіг більш широкої но­менклатури фінансових інструментів і послуг; задовольняє по­требу окремих інвесторів у фінансових інструментах з високим рівнем ризику і, відповідно, приносить більш високий дохід;

більшою мірою забезпечує таємницю здійснення окремих угод. У режимі неорганізованого фінансового ринку здійснюється більша частина операцій з цінними паперами та основний обсяг кредитних, страхових і валютних операцій.

За характером рух)' фінансових інструментів фінансовий ринок поділяє ться на первинний і вторинний (тут мова йде ви-


ринок фінансових послуг: теорія і практика

ключно про фондові інструменти).

Первинний ринок характеризує ринок цінних паперів, на якому здійснюється первинне розміщення їх емісії. Це розміщен­ня, як правило, організовує андерайтер (інвестиційний дилер), який самостійно або з групою інших андерайтерів купує весь (або основний) обсяг емітованих акцій, облігацій і т. п. з метою їх на­ступної о продажу інвесторам більш дрібними партіями.

Вторинний ринок характеризує ринок, де постійно оберта­ються цінні папери, які раніше були продані на первинному рин­ку. Вторинний ринок охоплює переважну частину біржового і позабіржового обороту цінних паперів. Без розвиненого вторин­ного фондового ринку, який забезпечує постійну ліквідність і розподіл фінансових ризиків, не може ефективно існувати пер­винний ринок цінних паперів. Однією із основних функцій вто­ринного ринку є встановлення реальної ринкової ціни (курсової вартості) на окремі цінні папери, що відображає всю інформацію про фінансовий стан їх емітентів і умови емісії.

У США групування фондових ринків за цією ознакою вже отримало подальший розвиток шляхом виділення "третього рин­ку" (позабіржової торгівлі великими пакетами цінних паперів, які одночасно котируються на центральних фондових біржах, з метою суттєвого зниження витрат за їх угодами), а також "чет­вертого ринку" (на якому здійснюються прямі угоди між велики­ми інституціональними інвесторами і продавцями цінних паперів без участі фірм-посередників).

За терміновістю реалізації угод, укладених на фінансово­му ринку, виділяють наступні види ринків.

Ринок з терміновою реалізацією умов угод (ринок "спот" або "кеш"). Він характеризує ринок фінансових інструментів, ук­ладені угоди на якому здійснюються в суворо обумовлений ко­роткий період часу.

Ринок з реалізацією умов угод у майбутньому періоді (ринок "угод на термін" - ф'ючерсний, опціонний і т.п.). Предметом обігу на ньому є, як правило, фондові, валютні і товарні дерива-тиви (похідні цінні папери).

Розподіл і організаційне оформлення ідах видів фінансо­вих ринків у країнах з розвиненою ринковою економікою відбу­лося порівняно недавно. У нашій країні в силу невеликого обсягу операцій з деривативами ці ринки поки що організаційно не роз­межовані.


Ходаківська В. 11., Бсляєв В. В

Загальна сегментація фінансової о ринку виділяє такі ринки:

1) ризикові, безризикові;

2) місцеві, регіональні, національні, міжнародні, світові;

3) відповідно до трьох основних форм збереження заощад­жень: вклади в банки: придбання цінних паперів; вкладання гро­шей у цільові фонди (страховий, пенсійний);

4) за принципом повернення фінансовий ринок поділяється на ринок боргових зобов'язань і ринок інструментів власності;

5) лі формою організаі{ії фінансові ринки поділяються на ор­ганізаційні та розподільні.

На кожному із цих ринків здійснюється специфічна фінан­сово-економічна діяльність і проводяться операції та угоди, що підпадають під різні фінансові ризики. Їх відчувають суб'єкти діяльності. Ризики, виникаючи у зв'язку з рухом фінансових по­токів, проявляються на ринках фінансових ресурсів в основному у вигляді процентного, валютного, кредитного, комерційного (бізнес-ризик), інвестиційного ризиків і обумовлені дією як мак-роекономічних (екзогенних), так і внутрішньофірмових (ендоген­них) факторів та умов.

3.4. Характеристика структури фінансового ринку (за основною групою фінансових активів)







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 786. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия