Студопедия — Ринок цінних паперів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ринок цінних паперів






У сучасних умовах розвинений ринок цінних паперів е не­обхідним елементом ефективно функціонуючої національної еко­номіки. Ринок цінних паперів - це специфічна сфера ринкових відносин, де об'єктом операцій є цінні папери. На ньому здійсню­ється "емісія, купівля-продаж цінних паперів, формується ціна на них, урівноважуються попит і пропозиція.

Як і будь-який інший, ринок цінних паперів формується, виходячи з попиту і пропозиції, а також урівноважуючої ціни. Попит створюється державою та суб'єктами господарської діяль­ності, яким не вистачає власних доходів для фінансування інвес­тицій. Держава та бізнес виступають на ринку цінних паперів чи­стими позичальниками (змушені більше позичати в інших), а чи­стим кредитором є населення, в якого з різних причин доходи пе­ревищують суму витрат.

Завданням ринку цінних паперів є створення умов та за­безпечення, якщо можливо, більш повного та швидкого перели­ву заощаджень в інвестиції за ціною, яка задовольняла б обидві


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

сторони. Через ринок цінних паперів акумулюються грошові на­громадження кредитно-фінансових інститутів, корпорацій, підприємств, держав, приватних осіб і спрямовуються на вироб­ниче та невиробниче вкладення капіталів.

Ршок цінних паперів об 'єднує частину кредитного ринку (ри­нок боргових інструментів позики або боргових зобов'язань) і ри­нок інструментів власності. Іншими словами, цей ринок охоплює операції з випуску і обертання інструментів позики, інструментів власності, а також їх гібридів і похідних. До інструментів позики відносять облігації, векселі, сертифікати; до інструментів власності - всі види акцій; до гібридних інструментів - цінні папери, що ма­ють ознаки як облігацій, так і акцій; до похідних інструментів - ва­ранти, опціони, ф'ючерси та інші аналогічні цінні папери.

Отже, ринок інструментів позики як елемент кредитного ринку має справу з позичковим капіталом, у той час як ринок інструментів власності - з власним капіталом, тобто з частками (паями) власників у власному капіталі компанії.

Ринок цінних паперів в Україні нині складається з ринків акцій, державних та муніципальних облігацій внутрішньої позики, облігацій підприємницьких структур, казначейських зобов'язань, векселів, інвестиційних, ощадних, майнових і компенсаційних сер­тифікатів, житлових чеків, облігацій зовнішньої позики.

Залежно від стадії обігу цінних паперів розрізняють первин­ний та вторинний ринок. На первинному ринку розміщуються вперше випущені (емітовані) цінні папери, відбувається мобілі­зація капіталів корпораціями, товариствами, підприємствами і запозичення коштів ними та державою.

На вторинному ринку обертаються цінні папери, які вже реалізовані на первинному, тобто тут продаються та купуються раніше випущені цінні папери, відбувається зміна їх власників. З точки зору організації, вторинний ринок поділяється на по-забіржовии (вуличний) та біржовий. Термін "вуличний ринок" (торгівля з прилавку) зберігається з тих далеких часів, коли лон­донські брокери укладали угоди просто на вулиці чи в кафе. По-забіржовий ринок ще називають децентралізованим, на відміну від біржового - централізованого.

Біржювии ринок пов'язують з поняітям фондової біржі як особливо організованого, як правило, вторинного ринку цінних паперів, Що сприяє підвищенню мобільності капіталу і виявлен­ню реальних ринкових цін активів. Історично позабіржовий ри-


Ходаківська В. 11., Бсляєв В. В

нок передує біржовому. Позабіржовий ринок охоплює ринок опе­рацій із цінними паперами поза біржею: первинне розміщення, а також перепродаж цінних паперів тих емітентів, що не бажають потрапити на біржу.

У країнах з ринковою економікою біржі природно вирос­тали з вуличного ринку в міру того, як збільшувалися масштаби фондових операцій, множилися емітенти цінних паперів, удоско­налювалася техніка брокерської справи. На позабіржовому рин­ку обертаються цінні папери молодих, маловідомих, невеликих компаній, які не одержали допуску до операцій на фондовій біржі. Проте на ньому можна зустріти й цінні папери відомих компаній, які з тієї чи іншої причини віддають перевагу по­забіржовому ринку.

Структура пінних паперів, що обертаються на позабіржо­вому ринку, розрізняється за країнами. Наприклад, у США, на відміну від Франції, Англії, державні цінні папери обертаються, головним чином, на позабіржовому ринку. На цей же ринок у США, як правило, потрапляють і корпоративні облігації, навіть якщо вони випущені великими корпораціями.

Позабіржовий ринок є мережею брокерських та дилерсь­ких фірм, які часто є членами біржі і пов'язані між собою та з найбільшими інституціональними інвесторами телефоном, теле­тайпом та телексом. Існують автоматизовані системи позабіржо-вої торгівлі. Наприклад, у США, де позабіржовий обіг цінних па­перів значно перевищує біржовий, функціонує комп'ютеризова­на система NASDAQ, яка інформує брокерів та дилерів про ко­тирування цін на цінні папери, що продаються поза біржею. От­римавши від свого клієнта замовлення на купівлю чи продаж цінних паперів, посередницька фірма шукає відповідного про­давця чи покупця. Інформацію про заявки, ціни фірми одержу­ють, головним чином, один у одного за допомогою телефону чи через комп'ютерну мережу.

Здійснення операції на позабіржовому ринку коштує дешев­ше, ніж на фондовій біржі. Проте компанії, як правило, прагнуть того, щоб їх цінними паперами торгували на біржі. Обіг цінних па­перів на біржі пі/івищує престиж компанії в інвесторів, покращує купівлю-продаж паперів на ринку, тобто підвищує їх ліквідність, поліпшує умови кредитування під заставу цінних паперів.

Крім вказаної класифікації, ринок цінних паперів може поділятися на наступні сегменти:


ринок фі плисових послуг: теорія і іірнктикл

- за категоріями емі тентів (ринок цінних паперів підпри­ємств, державних цінних паперів тощо);

- за термінами випуску (ринок безтермінових цінних па­перів, термінових цінних паперів із встановленим терміном обер­тання та без встановленого терміну обертання тощо);

- за територією розповсюдження (світовий, національний, регіональний);

за видами (категоріями) цінних паперів (ринок акцій, у то­му числі за їх видами, облігацій тощо);

- за формою організації (організаційні і розподільчі ринки);

за принципом повернення фінансових активів, що підля­гають поверненню (ринок боргових зобов'язань і ринок інстру­ментів власності).

Необхідною умовою існування ринку цінних паперів є йо­го інфраструктура та наявність державної о органу, що регулює обіг цінних паперів і забезпечує необхідну нормативно-правову базу його функціонування.

Для функціонування ринку цінних паперів необхідна наяв­ність: емітентів, зацікавлених у мобілізації вільних коштів; інвес­торів, що мають вільні кошти і шукають розміщення, яке їм вигід-не; посередників, що забезпечують обмін зобов'язань (цінних па­перів) емітентів на грошові кошти інвесторів. Саме емітенти цінних паперів, інвестори (покупці) та фінансові посередники при укладан­ні угод є основними суб'єктами операцій на ринку цінних паперів.

У ролі емітентів на ринку цінних паперів виступають ком­панії, товариства, підприємства та держава в особі національного уряду і місцевих органів управління. Відповідно й ринок цінних паперів можна поділити на ринок цінних паперів, що випускають­ся юридичними особами, та ринок державних цінних паперів.

Суб'єктами ринку цінних паперів України є:

Державна комісія із цінних паперів та фондового ринку;

Національний банк України;

- емітенти;

- депозитарії;

реєстратори власників іменних цінних паперів;

зберігачі цінних паперів;

- банки;

організатори торгівлі цінними паперами;

торговці цінними паперами. Важливу роль на ринку цінних паперів та, зокрема, на рин-


Ходаківська В-ГІ., Беляєв В. В

ку державних цінних паперів відіграє центральний банк. Разом з Міністерством фінансів (Казначейством) він вирішує питання про доцільність випуску нових боргових зобов'язань, визначає умови їх обігу, розробляє заходи щодо забезпечення сталого курсу дер­жавних цінних паперів. Крім того, центральний банк, здійснюю­чи операції з цінними паперами на відкритому ринку, впливає на розмір резервів комерційних банків і, таким чином, на стан креди­ту та грошового обігу. Банк купує цінні папери, коли дотри­мується курсу на стимулювання кредитної діяльності ко­мерційних банків та ринку в цілому, і продає цінні папери, коли має намір обмежити активність банків. Різноманітні операції із цінними паперами здійснюють комерційні банки.

Особливості формування ринку цінних паперів в Україні. Фор­мування цивілізованого ринку цінних паперів в Україні є цент­ральною ланкою ринкових перетворень, що сприяє оздоровлен­ню економіки України, інвестуванню її пріоритетних галузей та об'єктів, прискоренню процесу приватизації державного майна.

Моделі ринків цінних паперів розвинених країн є резуль­татом їх еволюції. Характер будь-якої моделі ринку цінних па­перів визначається багатьма факторами. З одного боку, це кон­кретні історико-національні особливості певної країни, а також особливості ментальності її населення. З іншого - ринок цінних паперів є складною сукупністю правовідносин щодо цінних па­перів, яка від них не залежить.

На формування ринку цінних паперів в Україні значний вплив має той факт, що на відміну від "американської" моделі, де банк має значні обмеження на операції із цінними паперами, в ук­раїнській практиці, по суті, склалась європейська модель універ­сального комерційного банку. Тому змішана, проміжна модель ринку цінних паперів, що стихійно обрана в Україні, призвела до того, що на ньому одночасно та з рівними правами присутні і ко­мерційні банки, які мають усі права на операції із цінними папе­рами, і небанківські інститути.

Головними передумовами становлення ринку цінних паперів в Україні є:

- масштабна приватизація і пов'язаний з нею масовий ви­пуск цінних паперів;

створення і діяльність комерційних утворень, які залуча­ють кошти на акціонерній основі;

- розширення практики акумуляції коштів через боргові


ринок фінансоних послуг: теорія і практики

цінні папери загальнодержавними та муніципальними органами;

використання підприємствами і регіонами облігаційних позик, які є більш дешевим видом ресурсів порівняно з бан­ківськими кредитами;

поява похідних цінних паперів у процесі розвитку націо­нальних ринків товарів, послуг, нерухомості;

використання цінних паперів у міжнародних взаємороз-рахунках, доступ до міжнародних ринків капіталу;

- швидке становлення інфраструктури фондового ринку, покращання його технологічної бази;

- динамічний розвиток і усталена мотивація професійних учасників ринку цінних паперів.

Процес розвитку ринку цінних паперів стимулюють на­ступні фактори:

- активна приватизація;

діяльність державних інститутів, спрямована на збільшен­ня обсягів ринку облігацій внутрішньої державної позики та вдо­сконалення його організаційно-економічного механізму;

- створення позабіржової фондової торговельної системи;

поява інституту незалежних реєстраторів;

- вихід України на міжнародний ринок капіталів.

До основних тенденцій розвитку ринку цінних паперів в Ук­раїні мом'на віднести:

- розширення спектра фондових інструментів, які знахо­дяться в обігу;

- становлення інфраструктури його обслуговування;

цілеспрямоване формування адекватної сучасним по­требам нормативно-правової бази функціонування фондового ринку.

Основними факторами, які сьогодні стримують розвиток ринку цінних паперів, є:

- недосконала податкова нормативна база;

звужений, непрозорий позабіржовий ринок;

- інертний вторинний ринок;

- нерозвинені похідні фінансові інструменти;

не вирішено проблеми надання гарантій щодо достав­ки корпоративних цінних паперів та їх перереєстрації в режимі, який не перевищує Т+3 (режим, за якого гроші в обмін на цінні папери реально повинні бути поставлені на третій день після укладення угоди);


Ходаківська В.II., Беляєи В.В

відсутній механізм "поставки про ги оплати", внаслідок чого левова частка угод здійснюється на умовах пере­доплати або передпоставки.

Пріоритетні напрями розвитку ринку цінних паперів Ук­раїни визначені Концепцією функціонування та розвитку фондо­вого ринку України, схваленою Постановою Верховної Ради Ук­раїни від 22 вересня 1995 року № 342 / 95 (див: Голос України. -1995. - № 06 - 207.) Відповідно до Концепції створення і функціонування ринку цінних паперів повинні будуватися на принципах соціальної справедливості, надійності захисту інвес­торів, регульованості, контрольованості, ефективності, правової упорядкованості, прозорості, відкритості та конкурентності. Цілісність ринку забезпечується функціонуванням єдиної біржо­вої системи, що діє під егідою Національної фондової біржі, сис­тем Національного депозитарію та клірингу (розрахунків) за цінними паперами. Принцип цілісності потребує впровадження єдиних основних правил щодо ціноутворення на ринку цінних паперів на всій території України.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1053. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия