Студопедия — Конверсійні операції на валютному ринку Поняття конверсії валюти
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Конверсійні операції на валютному ринку Поняття конверсії валюти






Відмінними рисами міжнародних розрахунків є те, що їх об'єктом виступає грошовий валютний еквівалент вартості тих товарів, послуг, робіт, капіталів, платіжних засобів, що здійсню­ють обіг між державами, а суб'єктами - уряди, організації та гро­мадяни, банківські рахунки яких перебувають на території різних країн. Це вимагає використання не тільки національної, а й інших іноземних валют, їх регулярного обміну.

•Міжнародний поділ праці та відсутність єдиної для всіх кра­їн валюти платежу, наявність постійної небезпеки валютних втрат унаслідок коливань валютних курсів викликає необхідність здійс­нення валютних операцій, тобто операцій купівлі-продажу інозем­ної валюти. Суттєву роль при цьому відіграє валютний ринок.

Як невід'ємна частина міжнародних розрахунків валютні операції надають можчивість суб'єктам міжнародних розрахунків купити саме ті іноземні валюти, які потрібні їм у даний момент, по-перше, для здійснення платежів, по-друге, для того, щоб зберегти від знецінення свої валютні резерви, якщо курс валют, з яких скла­даються ці резерви, починає падати або існує загроза цього. Ва­лютні операції є також засобом одержання прибутків, особливо для банків та брокерських контор. Стрижнем валютних операцій є валютний курс, рівень якого постійно коливається під впливом по­питу й пропозиції учасників цих операцій на валютному ринку.

Зовнішньоекономічні операції у більшості випадків пов'язані з конверсією валюти, яка є обміном однієї валюти на іншу чи діючим валютним курсом. Конверсійні операції - це уго­ди агентів валютного ринку щодо обміну обумовлених сум гро­шової одиниці однієї країни на- валюту іншої країни за узгодже­ним курсом на певну дату.

Щодо конверсійних операцій в англійській мові прийнято стійкий термін Foreign Exchange Operations (коротко - foreks або fx). Конверсійні операції поділяються на дві групи:

• операції типу спот або поточні конверсійні операції;

• форвардні конверсійні операції.

А 213


Ходаківська В.П., Беляєв В. В

Ринок операцій спот

Різниця між двома групами конверсійних операцій поля­гає в даті валютування. Операції спот - найпоширеніші та ста­новлять до 90% обсягу валютних угод. У міжнародній практиці прийнято, що поточні конверсійні операції здійснюються на умо­вах спот, тобто з датою валютування на 2-й робочий день після дня укладання угоди. Міжнародний ринок поточних кон­версійних операцій називається спот-ринком.

Спот-курс (курс спот) - ціна валюти однієї країни, вираже­на у валюті іншої країни, спот (англ. spot - готівкова) є угодою купівлі-продажу валюти за курсом, зафіксованим в угоді, від­повідно до якої обмін валют між банками-контрагентами прово­диться, як правило, протягом 2-х робочих днів, не враховуючи дня укладення угоди. Той, хто прострочив платіж, платить прогресив­но зростаючий штраф-відсоток. Швидкість одержання валюти в таких операціях дала підстави називати ці угоди "готівковими".

Головний курс спотових угод - це курс телеграфного пе­реводу. В основі угод спот лежать кореспондентські відносини між банками. Умови розрахунків спот досить зручні для контра­гентів угоди: протягом поточного і наступного дня зручно обро­бити необхідну документацію, оформити платіжні та інші теле­кси для виконання умов угоди.

Крос-операції застосовуються при поєднанні валютного

обміну з купівлею-продажем цінних паперів. Цікавим є досвід триступеневої схеми, що практикувалась нашими маклерами: до­лар - ваучер - гривня - долар. Угода давала спекулятивний ефект в умовах відносно низького валютного котирування привати­заційного сертифікату порівняно з його гривневим курсом.

Валютний курс і котировки

Поточним конверсійним операціям відповідає обмінний курс спот. Він е поточним валютним курсом і приводиться на сторінках газет, згадується' у розмовах, висвічується на екранах

ін формаційних агентств.

Валютний курс - це ціна грошової одиниці однієї країни, ви­ражена в грошових одиницях іншої країни або міжнароднії.^ платіжним засобом (СДР, ЕКЮ). Валютний курс дуже рухливий і встановлюється з урахуванням купівельної спроможності валют.


| і ринок фінансових послуї^: теорія і практика

1^ _——————————————————————————————————————

І; Діяльність валютних ринків та спекулятивні валютні операції Г завжди мають сильний кон'юнктурний вплив на валютний курс.

У банківській практиці прийняті наступні позначення курсів валют: наприклад, курс долара США до німецької марки позначають USD/DEM. У даному позначенні ліворуч ставиться база котировки (базова валюта), праворуч - валюта котировки (валюта, що котирується):

Таке написання означає кількість валюти, що коти­рується за одиницю базової валюти" (у даному випадку 1,5525 німецьких марок за один американський долар). Останні цифри написання валютного курсу називаються процентними пунктами (poins) або піпсами (pips). Сто пунктів складають базове число -на дилерському жаргоні "велику фігуру" (big figure). Наприклад, зміна курсу долара до німецької марки з 1,5525 до 1,5535 буде сприйнято як зростання курсу долара на 10 пунктів, а зміна кур­су з 1,5525 до 1,5325 - як падіння долара на дві "фігури". Коти-ровка курсів спот буває прямою і непрямою.

Основні види котирування валюти

Визначення курсу валюти називається її котируванням. Повне котирування включає визначення курсу покупця (покуп­ки) і курсу продавця (продажу), відповідно до яких банк купує і продає іноземну валюту на національну. За рахунок різниці між;цими курсами (маржі) банк покриває свої видатки на здійснення обмінних операцій та одержує прибуток.

При прямому котируванні курс (вартість одиниці) іноземної валюти висловлюється в національній валюті, тобто валюта, що продається, співвідноситься з валютою, що купується.

Наприклад, за підсумками торгів на Українській міжбанківській валютній біржі 27 липня 1998 року курс долара США складав 2,112 грн., а курс німецької марки - 1,628 грн. При використанні прямого котирування для переведення суми в іно­земній валюті в еквівалентну їй суму в національній валюті не­обхідно помножити її на курс:

І. 215


Ходаківська В.II., Беляєв В.В

Сума я національній полючи = Сума в інтемній валюті Х курс. (6.1)

Звідси, для переведення суми в національній валюті в екві­валентну їй суму в іноземній валюті при прямому котируванні її необхідно поділити на курс:

Сума в іноземній валюті = Сума в національній валюті/курс. (6.2)

При прямому котируванні іноземної валюти курс продажу буде більше курсу покупки.

Приклад 6.1. Банк встановив наступний курс долара США: покупка - 2,112 гр. од., продаж - 2,132 rp. од. Визначити:

а) скільки гр. од. можна отримати за 250 дол. США; б) скільки і доларів США можна купити на 200 тис. гр. од.

Розв'язання:

а) сума в гр. од. = 250 2,112 = 528 гр. од.

^ 1)0000

6) сума в доларах США = ——— = 93808,63 дол. США. *

При використанні непрямого котирування вартість одиниці національної валюти виражається в іноземній валюті.

Наприклад, курс долара США у Великобританії вира­жається як кількість доларів США за один фунт стерлінгів. В Ук­раїні при непрямому котируванні курс долара США буде визна­чатися як кількість доларів США за одну гривню. Тому для пере­ведення суми в національній валюті в еквівалентну їй суму в іно­земній валюті її необхідно помножити на курс:

Сума в іноземній валюті = Сума к національній валюті Х Курс. (6.3)

Отже, при непрямому котируванні для переведення суми в іноземній валюті в еквівалентну їй суму в національній валюті її необхідно поділити на курс:

Сума к національній валюті = Сума к іічлемній валюті/Курс. (6.4)

При непрямому котируванні, на відміну від прямого, курс покупки іноземної валюти буде більшим курсу її продажу.

Приклад 6.2. Банк у Лондоні встановив наступний курс долара США: продаж - 2,2510 дол. США за фунт стерлінгів; по­купка - 2,2520 дол. США за фунт стерлінгів. Визначити: а) скіль­ки фунтів стерлінгів можна отримати за 1000 дол. США; б) скіль­ки доларів США можна отримати за 1000 фунтів стерлінгів.


' риґюк фінансових послуг: теорія і практик^







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1095. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия