Студопедия — Спеціальні терміни
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Спеціальні терміни






Трансферт (трансфер) - (франц. transfer!. - передача) має такі значення: переказ грошей з однієї фінансової установи в іншу або з однієї країни в іншу; перерахування; письмовий пере­каз, наказ банку своєму кореспонденту видати певну суму гро­шей вказаній у трансферті особі; перенесення суми з одного ра­хунку на інший; переказ грошей з однієї фінансової установи в іншу; переказ іноземної валюти або золота з однієї країни в іншу;

передача прав володіння іменними акціями, що переходять за пе­редатним надписом від одного акціонера до іншого, що реєструється у спеціальній книзі акціонерного товариства.

Трансфертні операції - це операції щодо переводу грошо­вих коштів. Трансфертні операції включають у себе і трансфертні платежі, тобто всі виплати, що здійснюються державою в особі уряду громадянам (пенсії, субсидії, допомога з безробіття, допо­мога на дітей і т. п.), які не є платою за які-небудь поточні трудові послуги, що купуються державою в особі уряду.

Трансакція - банківська операція, переказ грошових коштів (у тому числі за кордон) для яких-небудь цілей.

Узанс - правило, що фактично встановилось у торгових відносинах, і використовується для визначення бажання сторін, що домовляються, але не знайшло прямого виразу в угоді.

Рикриція - письмове доручення на прийом або отриман­ня грошей.


Ходаківська В.П., Беляєв В. В

Римеса - (в міжнародних розрахунках) платіжний доку­мент в інвалюті, що купується боржником за національну валю­ту у третьої особи і пересилається іноземному кредитору на пога­шення заборгованості перед ним.

Роялті - частина доходів від ренти та інших сум, отрима­них за використання авторських прав, патентів та інших видів інтелектуальної власності, що не обкладається податком на тери­торії однієї з двох держав, що уклали угоду.

Рестрикція - обмеження державою і банками розмірів кредиту з метою уникнення відпливу золотого запасу за кордон, крах банку і т. п.; обмеження монополіями (картелями) вироб­ництва, продажу та експорту товарів з метою штучного підви­щення цін і отримання надприбутків.

Ретрата - зворотний переказний вексель (зустрічна трат­та), що виписується на ім'я векселедавця (трасата) у випадку оп-ротестування векселя особою, що його оплатила; рахунок банку, що виставляється клієнту на відшкодування витрат, пов'язаних з протестом прийнятого на інкасо векселя.

Рейтинг - короткострокова оренда машин і обладнання без права їх наступного придбання орендатором.

"Лидз енд легз" розповсюджений вид операцій з інозем­ною валютою підприємців, пов'язаних із маніпулюванням термінами розрахунків з метою отримання економічних вигод. Широко використовується при очікуваних різких змінах валют­ного курсу, особливо при девальвації та ревальвації, значних ко­ливаннях процентних ставок, посиленні нестійкості валютних обмежень, фіскального режиму.

Лаж - приплата до встановленого курсу валюти або ціни акції; термін, що застосовується при характеристиці інфляції, ви­ражає різницю між цінністю металічної монети і знеціненої при інфляції однойменної паперової купюри.

Ломбардний кредит - короткостроковий кредит під за­ставу рухомого майна, яке можна легко реалізувати.

Кредит платіжний - позика, що видається для здійснення платежів клієнтом за поставлену йому продукцію або надані по­слуги.

Кредит на відкритому рахунку - комерційний кредит, за­боргованість на якому не оформляється векселями, акцептовани­ми траттами та іншими борговими зобов'язаннями позичальни­ка, а зараховується на відкрити!' рахунок.


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

Кредит "рамочний" відкривається банком для оплати позичальником ряду товарних поставок у межах одного велико­го контракту, що реалізується в межах певного періоду.

Кредит митний - відстрочка сплати мита, що надається митними установами ряду країн.

Кредит товарний - кредит у вигляді машин, обладнання, станків тощо.

Кредитна лінія - згода банку (що надається фірмі-пози­чальнику) здійснювати надання позик у майбутньому в розмірах, що не перевищують обумовлені раніше межі, без проведення спеціальних переговорів.

Кредитна блокада - відмова якої-небудь держави або міжнародної валютно-кредитної організації надавати кредити країні або групі країн; один з видів економічної блокади.

Облікова ставка - ставка відсотка, який банки вилучають за позиками, що надаються депозитними установами.

Обліковий відсоток - відсоток, що вилучається банками із суми векселя при обліку векселів, тобто при настанні терміну платежу.

Облік векселя - купівля банком або спеціалізованою кре­дитною установою векселів до закінчення їх терміну.


Ходакінська В.ГІ., Беляєв В. В

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ НАД ТЕМОЮ

І. Дайте ви значення банківської о кредиту.

2. За якими критеріями можна класпіі'іікувати банківські кредити?

3..Які основні економічні та правові основи кредитування знайшли своє закріилення в чинному законодавстві України?

4. За яких умов банк може отримати ліцензію на надання кредитів?

5. З обов'я іковнм додержанням яких умов та на яких засадах здіііснюється на­дання кредитів в Україні?

6. Процес кредитування передбачає безумовне додержання принципів креди­тування. Назвіть та розкрийте їх зміст.

7. У якому разі банк прнпнняг нарахування відсотків за простроченими кре­дитами?

8. 11 То таке контокорент (італ. conto coccentte)?

9. Класифікуйте банківські кредити за призначенням і характером викорис­тання позикових коштів.

10. Класифікуйте банківські кредити за характером і способом сплати про­центів.

11. -Як підрозділяються кредити за строками використання (терміновості)?

12. Які сучасні методологічні підходи (назвіть конкретних авторів методик) щодо класифікації банківських кредитів ви знаєте?

13. Що таке вексельний (обліковий) кредит?

14. Що таке форфетування?

15. Які банківські операції мають право здійснювати банки в Україні на підставі банківської ліцензії?

16. За яких умов та у якому порядку Національний банк України надає бан­кам дозвіл на здійснення операцій?

17. Що таке угода про консорціумне кредитування. Хто встановлює умови на­дання таких кредитів?

18. Назвіть умови та порядок здійснення банками прямих інвестицій та опе­рацій з цінними паперами.

19. Механізм здійснення розрахункових банківських операцій.

20. Забезпечення конкуренції у банківській системі.

21. -Яка інформація вважається банківською таємницею?

22. У яких випадках розкривається банками інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містиіь банківську таємницю?

23. Назвіть особливості запобігання легалізації грошей, набутих злочинним шляхом.

24. Які банківські операції можуть бути віднесені до категорії сумнівних?

25. Назвіть причини росту ролі спеціалізованих небанківських фінансових інститутів на ринку фінансових послуг.

26. Назвіть форми діяльності иебанківських фінансових установ на ринку фінансових послуг.


28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 56. 57. 58.

Ринок фіпянсоних послуг: теорія і практики

В чом\ сутшсіь лізині у як специфічної форми організації кредгпно-фіїїан-сових відноснії?

Чим характері і зується операційний лізині? Розкрийте сугнісіь фінансоного ліяіигу як форми довіостроковою креди­тування купінлі. Назвіть форми лізині v. Що може бути об'єктом лізингу? Які особливості здійснення фінансового лізингу в Україні? Які особливості здійснення операцій оперативного лізинг у в Україні? В чому сутність суспільно-позитнвного характеру діяльності кредитних спілок?

Назвіть причини слабкого розвитку кредитних спілок в Україні. Чим регламентується діяльність кредитних спілок в Україні? На яких принципах грунтується діяльність кредитної спілки? За рахунок чого формується майно кредитної спілки. Назвіть види статутної діяльності кредитних спілок. Що має право кредитна спілка самостійно встановлювати? -Як розподіляється нерозподілений дохід, що залишається у розпорядженні кредитної спілки за підсумками фінансовою? Як врегульовано питання про оподаткування кредитних спілок діючим за­конодавством?

Як використовуються кошти, що належать членам кредитної спілки на пра­ві приватної власності та тимчасово вільні кошти членів кредитної спілки? Об'єднання кредитних спілок. Кого мають право кредитувати кредитні спілки? На чому спеціалізується більшість кредитних спілок в Україні? Розкрийте функціональний механізм кредитної спілки. Який максимальний розмір кредиту одному позичальнику може надати кредитна спілка?

Терміни кредитування кредитними спілками. Розкрийте механізм здійснення факторингової операції. Назвіть види факторингових операцій. Переваг й факторингу для клієнта.

Назвіть заг альїгі положення Національног о банку України про орі ані зацію факторингових операцій.

Між ким укладаю! ься у і оди про факшрнні ові послуги? Що ігередбачає устунка вим.оги кредитором іншій особі відповідно до Цивільного кодексу?

Чи відноситься право вимоги боргу (дебіторська заборгованість) платника податку до основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів або дернвативів? Рикріїція - це... Римеса - (в міжнародних розрахунках)


Ходаківська В.11., Беляєв В.В

59. Що таке оборотні активи відповідно до нормативно-правових актів ч пи­тань бухгалтерської о обліку?

60. Чи вважається довгострокова дебіторська заборгованість необоротним ак­тивом?

61. Чи можна вважати уступку вимоги недові острокового боргу продажем то­вару?

62. Чи вважається продажем товару операція 'і уступки платником податку — кредитором прав вимоги боргу іншій особі?

63. Чи включаються кошти (вартість інших видів компенсації), одержані ос­таннім кредитором в результаті погашення дебітором заборгованості, до складу його валового доходу (крім первісного кредитора)?

64. Згідно з рекламним оголошенням, банк встановив наступні ставки за вкла­дами із щоквартальним нарахуванням відсотків: простий відсоток - 60% річних, складний відсоток - 80% річних. Визначити ефективну річну ставку відсотків при розміщенні вкладу на 9 місяців.

65. За умовами кредитного договору ставка простих відсотків за перший місяць користування кредитом дорівнює 60% річних, а з кожним наступним місяцем збільшується на 3 відсоткових пункти. Визначити суму відсотків за кредит у розмірі 20 тис. грн.. взятий на 9 місяців.

66. Фонд взаємних вкладень обіцяє, що вкладена сума потроїться за квартал. Визначити ефективну річну ставку відсотків при вкладанні засобів у фонд на півроку.

67. Банк використовує при видачі кредитів ставку 48° о річних. Визначити зна­чення облікової ставки, що забезпечує однакову дохідність при обліку век­селя, до терміну погашення якої о залишилось 75 днів, якщо розрахункова кількість днів на рік при нарахуванні відсотків за кредитами дорівнює 365, а при обліку векселів - 360.

68. На щорічні платежі в розмірі 2700 грн. нараховуються складні проценти зі ставкою 25% річних. Визначити величину загальної нарощеної процентної суми через 6 років.

69. Кредит видано на 150 днів за ставкою 50% річних. При видачі кредиту утримано комісійні в розмірі 4% від його суми. Визначити дохідність кре­дитної операції з урахуванням утриманих комісійних для розрахункової кількості днів на рік 360.

70. Внесок у сумі 500 грн. покладено в банк на півроку із щомісячним нарахуван­ням складних процентів за номінальною ставкою 26% річних. Визначити ре­альний дохід вкладника для очікуваного щомісячного рівня інфляції 5%.

71. При видачі кредиту на 3 роки повинна бути повернена сума вдвічі більша. Визначити річну ставку відсотків, яку використовує банк.

72. Позичальник передбачає взятії 3.02.2000 банківський кредит з пог ашенням 1.06.2000 на суму 14 700 грн. Ставка банку за кредитами дорівнює 45% річних. Визначити суму, яку може взяти позичальник при англійській прак­тиці нарахування відсотків.


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

73. Банк надає довгострокові кредити за складною ставкою 45% річних. Визна­чити. на якиіі термін можна взятії кредит у 33000 гри.. якщо його передба­чається погасити одноразовим платежем у розмірі 66000 грн.

74. Банк видає кредит на півроку в сумі 160 000 ірн. за рахунок кредитних ре­сурсів, отриманих від НБУ за ставкою рефінансування 30% річних. Про­центна маржа банку дорівнює 3%. Визначити ставку відсотків за кредитом для сум очікуваних витрат за ним у розмірі 6000 гри. і 8000 грн.

75. Кредит у розмірі 50000 грн.. виданий за ставкою 45% річних повинен пога­шатись однаковими рівними сумами протягом 5 років. Визначити розміри щорічних сплат (план погашення кредиту) і суму сплачених відсотків, якщо платежі для погашення боргу здійснюються один раз у кінці року.

76. Кредит у розмірі 50000 грн., виданий за ставкою 60% річних, повинен пога-шагнсь однаковими рівними сумами протягом 5 років. Визначити розміри щорічних сплат (план погашення кредиту) і суму сплачених відсотків, якщо платежі для погашення боргу здійснюються півріччями.

77. Кредит у сумі 32 000 грн. із щорічним нарахуванням складних відсотків -за ставкою 15% річних повинен погашатись протягом 4 років рівнозначними терміновими сплатами. Визначити розмір термінової сплати, загальні ви­трати позичальника для погашення кредиту і суму виплачених відсотків, якщо виплати за кредитом будуть здійснюватись у кінці кожного року.

78. Кредит у сумі 58 000 гри. із щорічним нарахуванням складних відсотків за ставкою 35% річних повинен погашатись протягом 5 років однаковими терміновими сплатами. Визначити розмір термінової сплати, загальні ви­трати позичальника для погашення кредиту і суму виплачених відсотків. якщо виплати за кредитом будуть здійснюватись у кінці кожного півріччя.

79. Споживчий кредит на суму 12000 грн. відкрито на 2 роки зі ставкою 30% річних. Погашення кредиту повинно здійснюватись однаковими внесками. Визначити вартість кредиту, суму, що погашається і розмір внесків, якщо погашення кредиту буде здійснюватись щоквартально.

80. Споживчий кредит на суму 70 000 грн. відкрито на 3 роки за ставкою 40% річних. Погашення кредиту повинно здійснюватись однаковими внесками. Визначити вартість кредиту, суму. що погашається і розмір внесків, якщо погашення кредиту буде здійснюватись щомісячно.


ВАРІН ІПДСУІУ Варіант   ТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ПОТОЧНО 0 1А n\^r\Qr\rf\ І/[\\ї'УО€\ ГШ"Ї "^X-IAI-IL. ^"ГУГТ С 1-ЇТІ С llvOoUl U KUH 1 rUJIMJ ->НАгІЬ ^ 1 УДьМ 1 їй  
індивідуального контрольного завдання № 1  
1р. lip.   33,24,28,39,13,37, 25,12,18, 29, 34, 10 5S.79.52.76-63.51.72.80  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 2  
1р. 11р.   38.12. 37. 36. 32. 31. 33- 18, 1. 6. 25. 16 58.66.60.80.56.52.51.53  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 3  
11р.   28, 12,23.26,37,29,20, 2, 4,39, 7,38 77.65.76.42.63.52.73.75  
Варіант/індивідуального контрольного завдання № 4  
11?'.   9.10.20.38.21. 5. 40.30.23.14.27.15 69.78.48.68.41.64.60.63  
Варіант індивідуального контрольного завдання.№ 5  
ір­ії P.   25,37,33,39,38,31, 7, 6, 5,35,15,18  
62.73.70-64.80.60.65.79  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 6  
hp..   13,19,26, 7,29,23,20, 2, 3,11,33,17 68.54.58.74.60.79.62.65  
Варіант індивідуального контрольного завдання.№ 7  
11р.   31.32.37.28. 15.38.27.22.29.24. 17. 16 48 78.59.41 63.66.70.74  
Варіант індивідуального контрольного завдання jns б  
11р.   4'1 О ^ л і -> -і f -» '•» /• о 'її •~f C. ^ Г\ 11 , 28. 21, 1-і, -16. -i.-i, 6, 8, 23, 35, 29, 12  
46.80-59.49.71.74.41.63  
OdplUHl ІІ'ЇДИ.ІЯтЦУЦ.ІЬНОЇ ^ї KUHl'pO-lbM.Ul 0 -^УВДЙННЯ JNy )  
    1р. " " ' " "" " "" ------ hp.. 27.33. 5.37.29. 1.21. 2.20.24.31.12 46.72.66.41.65.61.70,47  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 10  
lip.   ip. ---------•---••-•-• 9. 3. 33. 34.32-25.10. 7. 31.40.21.36  
45.70.72.77.44.48.64.66  
Варіант індивідуального контрольного завдання.№ 11  
ІІр.   ip. ---•--• ---..- - -. -4. 8.25. 13.34. 9.27.30.32. 3.20. 5 73.63.57.64.75.43.58.55  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 12  
Up.   Ір. - - ••• •- -- ------- -.. -- 8- 7- 18.40.38. 1.31.36. 9. 2.30. 13 58.43.55.74.78.48.65 49  
Варіант індивідуального контрольного завдання № й  
ІІр.   Ір. -••-••-------------- 34- 17. 14-37-36. 15 19 27 32 23 3 53.48-73.79-59.77.65 63  

 


Варіант індиві дуального контрольного завдання № 14   ,  
ip. lip.   18. "'7. 31. 25. 2. 37. 4- 8. 30. 11. 28. 40      
76,69,51,42.77. 58,74.53  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 15  
ip lip.   40.24-39.31. 8. 15. 19. 11. 2.28. 1. 38      
76.80.56.62.68.71.52.53  
Варіант індивідуального контрольного завдання.№16  
1р. 11р.   20. 6. 1. 8.38. 19.27.23.      
67,71,70, 49,45,69,79,43,65,64,73,57  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 17  
ip. lip.   29,37,16,20, 5,13,36,23,32,18,21, 1 42.67.61.62.71.63.48.68      
Варіант індивідуального контрольного завдання № 18  
ip lip.   25. 29. 28. 35.34.36.15.10.20.11. 2. 21      
79.63.59.68.74.61-66.42  
Варіант індивідуального контрольного завдання 19      
ip. Up.   1. 2- 10. 19.37.39. 15.23.34.36. 12. 5      
61-78.63.72.42-67.52.49  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 20  
ip. ІІр.   24. 21. 37. 16. 1. 26. 31. 29. 28. 9.35.33      
61.45.53.80.46.74.60.44  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 21  
ip. up.   37.22.25.32. 7.11. 2.18. 1.27. 6. 13      
80.61.55.79.51.67-45.49  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 22  
ip   36,16, 1,13,33,34,18,40,32,19, 2, 8      
hp.   59,79,66,53,58,61.46.50  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 23  
ip.   up...... 9, 13, 14. 12,20-33, 19, 16, 5, 4,28,23 62. 56.66 52.60.70.63.71   .  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 24  
ip. ІІР.   ЗО,І 1,34.37, 6,38,28,18,33, 4,7,20 63.75. 71 79-50.48.44.62      
Варіант індивідуального контрольного завдання № 25      
1р. 11р.   20. 6.34. 7-30.24.32. 8.38.11.25. 18 64.51.52.44.79.67.41.60      
Варіант індивідуального контрольного завдання № 26      
1р. | 5-32.33.22.16.20.28.24. 6. 4 21. 8 lip. I 64.54.44.6I.70.48.43.67      

 


• '  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 27  
Ір. Up.   28.33.25.24.38.22. 5.14. 13. 7.17.34 58 61.65.59,73.63.77,60  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 28  
Ір. Up.   40.13.16. 6. 9.29.26.18.7.39.28.2  
57,79,46,77,73,66,78, 76  
Варіант індивідуального контрольного завдання 29  
Ір. Up.   5.19. 8.28.22.11.39.24.15.21. 2. 3 66,61,42,55,41,74,58,45  
Варіант індивідуального контрольного завдання'Х" ЗО  
Ір. Up.   27, 4,39,23, 3,15, 6,12,11,8,29,40 68,41-61.77.52,60.47.63  
Варіант індивідуальногоі контрольного завдання № 31  
Ір.   38 7 7 37 34 24 35 31 73 37 6 40  
Up.   74.46.55.50.76,65.71,59  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 32  
Ір. Up.   18,32,20,33,30,35, 16, 13, 8,39, 22, 15 79.61.47.70,62.69.45.80  
Варіант індивідуального контрольного завдання № 33  
Ір. Up.   36.25.12.22.24.17.38.39.34.28. 3. 16  
66.42.50.51.63.79.72.48  
Варіант індивідуального контрольного завдання X» 34  
Ір. Up.   11,31,25, 9, 2,36,15,39,18,16,20,27  
47,63,54,66,77,67,51,64  
Варіант індивідуального контрольного завданнях» 35  
Ір. Up.   28. 14.33. 11.22.32. 7. 1.37. 4. 3. 8  
49.72.74.42.79.54.73.75  

 


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

Тема 8. ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 513. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия