Студопедия — Основні поняття в теорії ф'ючерсних, форвардних кон­трактів та міжбанківських операціях "своп".
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні поняття в теорії ф'ючерсних, форвардних кон­трактів та міжбанківських операціях "своп".






Хеджування - це купівля і продаж ф'ючерсних контрактів з метою уникнути ризику зміни цін на ринку готівкових (реальних) продаж. Процес хеджування реалізується за допомогою похідних фінансових інструментів. Як правило, основа для існування похід­них інструментів - майбутня невизначеність. Якщо має місце певна ймовірність збитків у результаті непередбачених подій (зміна цін), то несхильна до ризику людина буде намагатися застрахувати себе від можливих неприємностей. Це основа існування страхового ринку.

Більшість похідних цінних паперів - це угоди на термін, ви­конання яких відноситься до визначеного майбутнього моменту часу, основне призначення яких - хеджування ризику, пов'язаного з непередбаченим коливанням цін на ринку реальних активів. Це і є причиною виникнення ринку похідних цінних паперів.

Хрестоматійний приклад -угода між фермером, що праг­не уникнути ризику, заздалегідь зафіксувавши для себе ціну прода­жу свого зерна, і мірошником, який збирається купити зерно, і прагне уникнути ризику росту ціни. Нехай, Приклад 9.3.1, і один і другий вважають, що ціни нового врожаю з рівною імовірністю можуть складати або 80 доларів, або 120 доларів за тонну. Випа­док, що є виграшем для одного, приводить до втрат іншого, і на­впаки. Якщо припустити, що вони можуть заздалегідь домовити­ся між собою про ціну, скажемо, 100 доларів за тонну, то обоє огороджують себе від усякого ризику.


Ринок фінансових нослуі\' теорія і практики

Природно за все треба платити, і як один, так і другий відмовляю ться від можливого виграшу у випадку сприятливого збігу обставин, але зате в замін кожний одержує страховку від втра і у випадку несприятливої зміни цін. У даному прикладі уго­дою між фермером і мірошником є форвардний контракт.

Власне кажучи, форвардні контракти, у тій чи іншій формі, існували стільки, скільки взагалі існує торгівля. Можна сказати, що форвард став прообразом ф'ючерсного контракту. Далі ми будемо розглядати саме ф 'ючерси та опціони, як інструмен­ти. що отримали найбільше поширення при операціях хед.~>кування, тому іцо вони є найбільш зручними для цих операцій.

Ф'ючерсні контракти є більш розповсюдженими при опе­раціях хеджування, чим форварди, це зв'язано з тим, що через свої особливості останні є низьколіквідними (виключення складають форварди на валюту). А ф'ючерси - це більш зручні фінансові інструменти, що дають більші можливості для хеджування. Ос­новною перевагою ф'ючерсів є їх організований ринок, основни­ми учасниками якого є хеджери і спекулянти. Спекулянти - це ті особи, що зі одні взяти на себе ризик хеджера, природно за визна­чену плату, яка являє собою недоотриманий прибуток хеджера у випадку сприятливої зміни ціни.

Теорія ф'ючерсних контрактів. Ф'ючерсний контракт (ф'ючерс) являє собою контракт; за яким інвестор, що укладає його, бере на себе зобов'язання після закінчення визначеного терміну продати своєму контрагенту (чи купити в нього) визна­чену кількість біржового товару чи фінансових інструментів за обумовленою ціною. Такнім чином, у контракті повинна бути обов'язково зазначена кількість товару; його ціна і термін поста­чання. Ф'ючерси можуть укладатись на постачання сільськогос­подарської продукції чи виробничої сировини, акцій та інших цінних паперів, іноземної валюти і т.д.

Закінчення терміну ф'ючерсного контракту не є безпосе­реднім актом купівлі-продажу, тобто продавець не віддає покуп­цю свій товар, а покупець не віддає продавцю свої гроші. Ф'ючерс є цінним папером і може протягом усього терміну дії перекупову­ватися багато разів. Ф'ючерси бувають на купівлю і на продаж.

Припустимо, Приклад 9.3.2, фермер знає, що йому буде потрібно до весняно-польових робіт у березні 40т. палива. Однак зберігати це паливо всю зиму ніде чи дорого. Фермер може поче­кати до березня, але невідомо, яка ціна на паливо буде в березні.


Ходаківська В-І І., Беляєв В-В

Тому він купує ф'ючерсний контракт, тобто укладає на купівлю палива. Тим самим він гарантує собі постачання палива при за­здалегідь відомих витратах на нього. Щоб бути упевненим у то­му. що він продасть весь зібраний врожай, фермер продає 4з"ючерсний контракт, тобто укладає контракт на продаж зерна, з постачанням, наприклад у вересні. Цим він гарантує рівень своїх доходів від збуту зерна.

Звичайно, власник ф'ючерсного контракту на покупку ви­грає тільки в тому випадку, якщо ринкова ціна товару в момент виконання виявиться вище зазначеної у ф'ючерсному контракті. Власник ф'ючерса на продаж виграє у тому випадку, коли ринко­ва ціна буде нижче, ніж у ф'ючерсному контракті. Таким чином, власник контракту може як угадати, так і не угадати плаваючу вартість товару, програти або дістати прибуток.

Ціна, що фіксується при укладанні ф'ючерсного контракту, називається ф'ючерсною ціною. Вона відображає очікування інве­сторів щодо майбутньої ринкової ціни (ціни-спот) для відповідно­го активу. При укладанні ф'ючерсного контракту ф'ючерсна ціна може бути вищою або нижчою ціни-спот для даного активу. Си­туація, коли ф'ючерсна ціна вище ціни-спот, називається "кон- танго"; а ситуація, коли ф'ючерсна ціна нижче ціни-спот — "бек- вардація". Як уже було відзначено; у момент укладання контрак­ту ф'ючерсна ціна буде відрізнятися від ціни-спот, однак до дати закінчення контракту обидві ціни стануть однаковими (рис. 9.2).


, ^ F -" ——Г-----——-——

Чому спостерігається дана закономірність? Припустимо. що до моменту закінчення терміну контракту ф'ючерсна ціна встановилася вище ціни-спот; тоді учасник ф'ючерсного ринку продає ф'ючерсний контракт і купує на спотовому ринку актив, що лежить в основі ф'ючерсного контракту. У день постачання він виконує свої зобов'язання за ф'ючерсним контрактом за ра­хунок придбаного активу. Різниця між ф'ючерсною ціною і ре­альною ціною складе його прибуток. Якщо так вчинять і інші інвестори, то пропозиція на ф'ючерсному ринку зросте, отже;

ціна буде падати. Одночасно інвестори починають купувати відповідні активи на спотовому ринку, у результаті ціна їх зрос­тає в силу попиту, що збільшується. У підсумку ф'ючерсна ціна і ціна-спот стають однаковими. Таке ж вирівнювання ф'ючерсної і спотової ціни буде спостерігатися й у випадку, якщо до дати по­стачання ф'ючерсна ціна виявиться нижче ціни-спот.

Можна сказати, що ф'ючерсна ціна в будь-який момент часу характеризується тим, що приблизно однакове число людей думає, що вона вища або нижча майбутньої готівкової ціни. То­му економісти іноді говорять, що ф'ючерсна ціна являє собою ринковий прогноз майбутніх готівкових цін, причому під ринком майбутніх готівкових цін тут мають на увазі усереднену точку зо­ру його учасників.

Однозначно відповісти на запитання, чи дають ф'ючерсні ціни якісний прогноз майбутніх наявних цін, не можна. Ні, тому що вони часто значно відрізняються від фактичних готівкових.цін. Це, головним чином, відображає властиву ринку невизначеність і мінливість відповідних готівкових цін. Так, тому що ф'ючерсні ціни не завжди є хибними. Іншими словами, у середньому вони не вище і не нижче прогнозованих майбутніх готівкових цін, однак навколо цього усереднення має місце значна варіація.

Хеджування за допомогою форвардних контрактів. Фор­вардний контракт-це звичайний контракт, виконання якого просто відстрочене в часі. Звідси хеджування за допомогою форвардів по­лягає в тому, що хеджер фіксує для себе майбутню ціну свого базо­вого активу, який він збирається купити або продати. Однак через свою природу форварди не є високоліквідними, оскільки їх вико­нання гарантоване тільки контрактом, а завжди може відбутися си­туація, коли заплатити штраф за невиконання контракту для однієї зі сторін буде вигідніше, ніж виконати форвард. Крім того пошук зворотної сторони, для укладання форварда, пов'язаний з велики-


Ходакжська В. 11., Бедяєв В. В

ми операційними втратами. Крім того, через відсутність організо­ваної о ринку форвардів пошуки можуть закінчитися нічим. За­гальну картину прибутків(збитків) покупця і продавця за форвард­ним кон фактом можна показати на рис. 9.3.:

-Як видно з рис.9.3., при укладанні форвардного контрак­ту, при подальшому підвищенні ціни спот покупець одержує дохід у вигляді різниці між форвардною ціното і поточною ціною спот, яку йому не доведеться платити, оскільки ціна форвардом уже зафіксована. При цьому дохід покупця с збитком продавця, оскільки він цю різницю не одержить, тому що він зобов'язаний продати актив за ціною зафіксованою у форварді, і це його зби­ток у вигляді недоотриманого прибутку, який міг би бути отри­маний у випадку не укладання форвардного контракту. Ана­логічна ситуація і при зниженні ціни на базовий актив, тільки тоді виграє продавець, а програє, відповідно, покупець.

Форвардна валютна операція — продаж чи купівля певної суми валюти з інтервалом по часу між укладанням і виконанням угоди за курсом дня укладання угоди. Форвардні валютні one- • рації здійснюються поза біржею. Сторонами форвардної угоди, як правило, виступають банки і промислово-торгові корпорації.

Сутність форвардної валютної операції можна пояснити на прикладі 9.2.1. з експортером з Німеччини та американським імпортером, у розглянутому вище. При укладанні контракту на

ГГ/-» f-''Ч-ЧІ ТТ'Ч ТТ Ї ГТ 'Т'Ґ\ ТЗ Q I'M D F4/T4"Tfl-t'\"r'r4"^ Г\ її ^T<--^IT'-1/'^TT/-\ \Г~ЇГ •Т •"> ГТО У •-» \ f-4-t t-Ч •Ч Я ^0 Т ТТ7'/-\» Я


гипок q)inniicoiii{X //обу/уг; теорія і практика

угоду про продаж йому свою валютного виторгу через місяць за визначеним на момент укладання угоди курсом. При цьому банк приймає' на себе валютний ричик експортера і як плату fa це встановлює премію для себе, що враховується при визначенні форвард-курсу.

Приклад 9.3.3. Експортер продає свій валютний виторг банку 10 лютого за курсом 1USD=1.5346D]VI на місяць. Банк встановлює для себе премію в розмірі 2° о, з обліком якої курс форвардної угоди буде визначатися, як:

При здійсненні розрахунків по експортно-імпортній угоді 10 березня курс долара склав 1USD=1.3966DM. Банк експортера, з яким він уклав фор­вард-угоду, виплачує різницю між курсом форвардної угоди і ринковим курсом:

(1.5039-- 1.3966)х 10000000= 1073000 марок

Збитки експортера від падіння курсу валюти ціни контракту склали (1.5346 — 1.3966) х 10000000 = 1380000 марок

З обліком виплаченої банком різниці сума збитків зменшилася до 307000 марок. Збитки банку склали 1073000 — 306290 = 766710 марок.

Таким чином, з розглянутого прикладу 9.3.3 видно, що банк, приймаючи на себе зобов'язання купити валюту в експор­тера за форвард-курсом, поніс значні збитки.

Форвардні валютні операції використовують також ім­портери. Якщо очікується ріст курсу валюти, у якій імпортер здійснює платежі за контрактом, то імпортеру вигідно купити цю валюту сьогодні по форвард-курсу, навіть якщо він вище реаль­ного ринкового курсу, але при цьому захистити себе від ще біль­шого росту курсу цієї валюти на день платежу за контрактом.

Крім валютних форвардних операцій •? 1984 року практику­ються форвардні операції •? кредитними і фінансовими інструмен­тами — так 'івані "угоди про майбутню ставку"; (forward rate agreements), що являють собою міжбанківські термінові угоди про взаємну компенсацію збитків від зміни процентних ставок по де­позитах до 1 року (як правило, на суми від 1 до 50 мли. доларів).

Форвардні валютні, кредитні і фінансові операції є аль­тернативою біржових ф'ючерсних і опціонних операцій.


Ходаківська В.П-, Беляєв В. В







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 772. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия