Студопедия — ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ НАД ТЕМОЮ. 1. З чим пов'язана складність вивчення та аналізу просторової організації інфраструктури ринку фінансових послуг?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ НАД ТЕМОЮ. 1. З чим пов'язана складність вивчення та аналізу просторової організації інфраструктури ринку фінансових послуг?






1. З чим пов'язана складність вивчення та аналізу просторової організації інфраструктури ринку фінансових послуг?

2. Проаналізуйте методологічні підходи щодо трактування економічної сут­ності понять: "інфраструктура", "ринкова інфраструктура".

3. В чому сутність інституційного елементу ринкової інфраструктури?

4. Розкрийте значення інформаційного елементу у розвитку інфраструктури ринку фінансових послуг.

Обгрунтуйте необхідність вдосконалення законодавчого забезпечення функціонування ринку фінансових послуг. Здійсніть оцінку фінансових можливостей та інвестиційних уподобань на­селення регіонів (за офіційними даними).

Розкрийте роль банків у інфраструктурному забезпеченні ринку фінансо­вих послуг

Охарактеризуйте територіальну організацію ринку банківських послуг. З чим пов'язане розмежування регіональної банківської інфраструктури в Україні?

10. Розкрийте сутність проблеми становлення в Україні мережі муніципальних банків.

11. Охарактеризуйте сутність існуючих підходів у зарубіжних країнах щодо створення регіональних мереж банків.

12. В основі створення регіональних мереж банків у зарубіжних країнах лежать дві групи факторів. Назвіть та обгрунтуйте їх.

і 3. Для побудови моделі регіональної мережі банків в умовах України викори­стано ідею визначення рейтингу привабливості регіонів, яка дас змогу ви­являти потенціал подальшої о розвитку мережі філій, а також пропонувати набір основних для даної фінансово-кредитної установи банківських по­слуг. Розкрийте дегальніше сутність цієї стратегії.

14. Назвіть основні напрями та факторії зміцнення банківської системнУ країни.

15. Сучасні можливості банківських інформаційних систем.

16. Особливості організації та функціонування інфраструктури ринку цінних паперів в Україні.

17. Охарактеризуйте структуру національної депозитарної системи.

18. Класифікація учасників Національної депозитарної системи. 528


 

Ринок фінансових послуг: теорія і практика

19. Правове положення депозитаріїв цінних паперів в Україні.

20. Правове положення зберігачів цінних паперів.

21. Правове нолження рееестраторів власників іменних цінних паперів.

22. Які види діяльності здійснюють учасники Національної депозитарної сис­теми?

23. Що г сферою діяльності Національної депозитарної системи?

24. Проблеми реєстраторського сегмента ринку цінних паперів.

25. Напрями оптимізації відносин між реєстраторами та депозитаріями і зберіїачамп.

26. Інфраструктурна база біржової та позабіржової діяльності на ринку цінних паперів України.

27. Охарактеризуйте сучасну інстнтуційну базу інфраструктури ринку цінних паперів України.

28. Розміщення інфраструктури фінансового ринку (ринку фінансових послуг) України: аналітичний аспект.

29. Інфраструктура банківських систем регіонів з точки зору наявності в регіоні банківських установ.

30. Чим представлено організований ринок цінних паперів в Україні?

31. З метою створення ефективної системи регулювання та контролю на ринку цінних паперів за активної участі ДКЦПФР в Україні створені саморе-гулівні організації, які об'єднують професійних учасників фондового рин­ку. Назвіть та охарактеризуйте специфіку їх діяльності.

32. На фондовому ринку України, починаючи з 01.01.97 офіційно розрахо­вується декілька модифікацій фондових індексів. Назвіть та обгрунтуііте їх економічну доцільність.

33. Чим представлена інфраструктурі сьогоднішнього валютного ринку

України?

34. Оцініть стан розвитку та територіальної організації ринку страхових по­слуг.

35. Обгрунтуйте доцільність виділення в системі фінансового ринку України ринку інструментів нерухомості. Поняття та елементи ринкової інфраст­руктури.

36. Проблеми та напрями вдосконалення інфраструктури ринку цінних па­перів в Україні.

37. Розвиток та розміщення інфраструктури страхового ринку України: про­блеми та напрями вдосконалення.

38. Окресліть напрями вдосконалення інфраструктури валютного ринку Ук­раїни.

39. Даііте порівняльну характеристику рівня розвитку інфраструктури окре­мих сегментів фінансового ринку в регіонах України та вкажіть причини такої ситуації (за даними викладача).

40. Даііте порівняльну характеристику рівня розвитку інфраструктури та рівня розвитку фінансового ринку п регіонах України. Обгрунтуйте висновки (за даними викладача).


ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ  
]%l|S|1^Bi%^HOl»^JK(HnF'®l^^  
№   ЗО, 19,31, 17,21,22,10,20  
ВайЙІЕсЙВДЙввд'альнбїй'.'кфіпрй^нй^  
№   40.21, 8, 5.36,24,25. 13  
бівріЗДйіІіадвЗдйалїжїЙ'^  
.№   8,15,32, 18,13,25,21,30  
^vй^•*^^У•*•i'^^-'- '-t "-'-:-' f^'-^^1:.':^,''-'':^^:^^ '•-.^^^'•^•'•'•/-^"' ^'^г^-^^'ї^^ї"^-^Г^ в»рїшіїа^виге8ліїногокрнтр(йвдо№3ї^№й^*к=:  
№   26.29.34. 3, 8,23.24.28  
ВІ^аЖ^ві.а^алйібіЙждй^^  
№ 34. 6,10,30.26.25, 5,17  
Ва^^тевід^ЖйлЖЙнтдеїШШ^вЯаїЖіІ^  
№   17.14,26.15, 5,25,36.33  
T^'s-^yy^'-^giM^ • ^-' r*SIJ•---a*•:^! ^і-.' - -,^,/.':<-.;:r.t-..-i. --•^-^'Ї-У^^ІЇ^^^'гі.зй^г..'-..*^^,1^ Варіащундивідуального контрольного.завдання д&а-  
Я»   21,23,22, 4,32,36,13,20  
^аріанЕвщивідуальногоконтр.ЬльнбіОйавдаійТВД^  
№   25, 2. 15. 6, 19. 13.39.26  
В1$гав^%№від^а®нотоконїро&ной'-^вд8й®  
№   39.30, 7. 16.27. 9,21. 2  
В8рЩй;9®віД%а®опо';шітгрол^^  
№   4.26. 7,21. 2, 10. 6.37  
В»піа^®бтідуаЙьногбчщтт^^ Ізд§|ЙнйЗ$1§;І2;'  
No   22.29,27,36. 4.28.20. 2  
В®^Й§8иЙ®а11Ба6г^кбвдр^$8аг$|^^^®і^^  
№   15,26,13, 3,32,17,37. 4  
Оай^®Жзв^Йй8Щ:конті№Ів&їйййта^й^  
X»   31, 7,20,12,38.24.19.32  
«^^^•^-H^Wy'yrttffl'?' ^•^^''^^•^'^^'^у''..:-''1- ^•'ї^ї^^-^?^^^'1'^-^^^^:''^»'-'^^^^^^^5'»^^^1 В^ї^Жїв&Іяй%і^лсанїрс^(®;за%а!В^^;5^^  
№   22, 5.24,12, 4,39. 8,20  

 


Ринок фінансових послуг: теорія і практик»

ТЕМА 11. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОСНОВНИХ СЕГМЕНТІВ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

11.1. Необхідність державного регулювання ринку фінансових послуг на етапі становлення його функціональної системи

В Україні ринкові процеси відбуваються на фоні гострої нестачі інвестиційних ресурсів, необхідних для розвитку еко­номіки. Питання гарантування прав та визначення законодавчих рамок інвестиційної діяльності повинно бути однією з пріоритет­них функцій держави і суспільства. При визначенні внутрішньо­го інвестиційного потенціалу та засобів його використання за­вданням державного регулювання фінансового ринку в будь-якій країні є стільки впорядкування діяльності позичальників капі­талу і фінансових посередників, забезпечення стабільного роз­витку і функціонування фінансового ринку в цілому, скільки де­термінація кола та пошук шляхів вирішення проблем інвесторів, захист інвесторів, перш за все, дрібних і найменш захищених.

Регулювання фінансового ринку повинно передбачати встановлення правил інвестиційного процесу, обов'язкових для всіх - і для дрібних, і для великих інвесторів. Завдяки цьому стає очевидним те, що є закон, який захищає кожного інвестора, і є по­карання для тих, хто його порушить. Це підтримує віру людей у не­оборотність позитивних змін, без якої не може розвиватись ринко­ва економіка. Що стосується великих інвесторів і емітентів цінних паперів, деякі обмеження їх "свободи" державним контролем - ли­ше невелика плата за стабільність, довіру і забезпечення законності в їх сфері, які дозволять забезпечити державний контроль.

Весь досвід економічного розвитку показує, що висока якість фінансових активів підвищує якість ринку і тим самим сти­мулює економічне зростання.

По-перше, високоякісний, добре відрегульований фінансо­вий ринок знижує загальний ризик, який міжнародні інвестори по­в'язують з конкретною країною. Завжди знайдуться ті, хто буде проти жорстких мір і норм, що регулюють ринок цінних паперів. Але кожного разу, коли якась фірма надає неправильну і не таку інформацію, або коли хтось здійснює тиск з метою змінити інфор-


Ходаківська В. 11., Беляєв В. В

мацію, не оголошені раніше зміни в системі продажу цінних па­перів, падас престиж держави на світових ринках капіталу, що при-носипі збитки всім підприємсгвам і користувачам капіталу в країні. Тому потрібен якісний контроль над фінансовим ринком, який по­чинається на ранніх етапах його розвитку і з часом завойовує пова­гу як з боку користувачів капіталу, так і з боку інвесторів.

По-друге, якісний, добре відрегульований ринок - це не­замінний інструмент для залучення в процес економічного роз­витку всього обсягу заощаджень населення. Сьогодні іноземні джерела капіталу складають значну долю в загальному обсязі інвестуючих заощаджень. Та внутрішні заощадження можуть і повинні відігравати важливу позитивну роль в економіці.

По-третє, висока якість фінансового ринку підвищує ди­намічність системи та її репутацію, що дуже важливо для того, щоб населення поступово схвалило перехід до ринкової еко­номіки. Справа в тому, що пайова форма фінансування, викори­стання акцій для забезпечення економічного зростання створю­ють враження економічного плюралізму і закріплюють ідео­логічну основу змін. Населення бачить, що перехід до ринкової економіки створює шляхи для розвитку особистості та росту бла­гополуччя. Але сам контроль над фінансовим ринком не в змозі вирішити соціальні проблеми, коріння яких сягають в історію.

За допомогою планів і директив неможливо досягти пози­тивних результатів на фінансовому ринку, повному ризику і невиз­наченості. Але завжди можна правильно організувати процес і от­римати позитивні результати. Фінансовий ринок - це та сфера еко­номіки, що відчуває найжорстокіший політичний тиск - адже фінансове законодавство регулює гігантські потоки капіталу. При цьому користувачі капіталу можуть бути зацікавлені в тому, щоб приховати свої справжні наміри і рішення та певною мірою дезінформувати ринок. Тут навіть чесне ім'я має свою ціну. З іншо­го боку, інвестори намагаються знайти можливість заробити і ви­користовують усі зусилля, щоб отримати згоду чи інформацію, не­доступну іншим інвесторам. Для них також характерне прагнення обмежити конкуренцію між тими, кому вони надали капітал. 1 як часто буває, жертвою в цій грі опиняється найбільш беззахисна сторона - дрібний індивідуальний інвестор, який тяжко заробляє собі на хліб, з великими зусиллями накопичує невеликі заощад­ження, інвестує їх. Будь-яка з подібних дій ставить під сумнів цілісність фінансового ринку і вимагає втручання органів контро-


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

лю. Тому для регулювання фінансового ринку, і особливо ринку цінних паперів, втручання держави повинно буги обов'язковим.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 425. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия