Студопедия — Фонд погашення облігацій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Фонд погашення облігацій






Щоб накопичити достатню суму грошей для погашення об­лігацій, підприємства можуть створювати спеціальні фонди. Фонд погашення облігацій належить до активів підприємства, яке вкла­дає в нього кошти протягом певного часу перед датою погашення. У Балансі він відображається як довгострокові інвестиції.

Найчастіше ці фонди створюються в комерційних банках, які сплачують відсотковий дохід, що додається до сальдо фонду пога­шення облігацій наприкінці кожного року. Підприємство може також утримувати такий фонд без права розподілу. Фонд може ство­рюватися протягом усього строку дії позики або певного періоду.

Відсотки на кошти фонду відображаються як зростання фонду за дебетом рахунка "Фонд погашення облігацій" і за кредитом відповідного рахунка доходів. При погашенні облігацій кошти фонду використовують для сплати суми основного боргу.

Нараховані на кошти фонду відсотки відображаються у Звіті про фінансові результати.

Ситуація на фінансовому ринку мінлива, і, зрозуміло, сума отриманих грошових коштів не буде збігатися із сумою заборго­ваності за облігаціями. Будь-який надлишок повертається AT, дефіцит погашається акціонерним товариством.

Фонд погашення облігацій можна створити й на самому підприємстві. Для цього на нерозподілений прибуток наклада­ються тимчасові обмеження: певну величину нерозподіленого



Розділ 5


прибутку виділяють із суми, яка б могла бути використана в інший спосіб.

Принцип повного розкриття інформації вимагає, щоб обмежен­ня щодо нерозподіленого прибутку відображались у фінансових звітах або в окремих примітках до них.

Інші довгострокові фінансові зобов'язання відображаються у розділі III Пасиву Балансу в рядку 450.

5.3. Визначення орендних операцій згідно з П(С)Б0 14 "Оренда"

Україна зараз перебуває на етапі переходу до ринкової еконо­міки. За таких умов підприємствам інколи вигідніше взяти необ­хідний об'єкт основних засобів у тимчасове користування в іншого об'єкта, тобто орендувати, ніж придбати його у власність.

П(С)БО 14 "Оренда" визначає методологічні засади формуван­ня у бухгалтерському обліку інформації про оренду необоротних активів та її розкриття у фінансовій звітності. Норми П(С)БО 14 застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юри­дичними особами незалежно від форм власності, за винятком бюджетних установ.

Слід зазначити, що відповідно до п. З дія П(С)БО 14 не поши­рюється:

1) на орендні угоди, пов'язані з розвідкою та використанням природних ресурсів (за винятком оренди земельних ділянок);

2) угоди щодо використання авторських і суміжних прав;

3) угоди щодо оренди цілісних майнових комплексів.

Перш ніж перейти до детального розгляду відображення операцій оренди у фінансовому та в податковому обліку необхідно зупинити­ся на розгляді ключових понять цієї теми, основою для визначення яких буде нормативно-правова база України, зокрема П(С)БО 14 "Оренда", Закони України "Про прибуток підприємств" та "Про лізинг". Адже в сучасних умовах поряд із поняттям "оренда" до­сить часто використовують запозичений іноземний термін "лізинг".

Отже, орендар — це підприємство, яке взяло будь-яке майно в оренду, а той, хто надав це майно — орендодавець. У ролі орендаря та орендодавця можуть виступати як юридичні, так і фізичні особи.


Облік довгострокових зобов'язань за облігаціями та з фінансової оренди 337

Оренда — це угода, за якою орендар набуває права користу­вання необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку (П(С)БО 14).

Взаємовідносини орендаря та орендодавця регулюються дого­вором оренди.

Виходячи з умов, на яких передається в користування оренда­рю орендодавцем власність, оренда поділяється на операційну та фінансову.

Операційна оренда — це господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає передачу орендарю права кори­стування основними засобами на строк, що не перевищує строку їх повної амортизації, з обов'язковим поверненням таких основ­них засобів їх власнику після закінчення строку орендної угоди.

При цьому право власності на орендовані основні засоби зали­шається в орендодавця протягом всього строку дії договору оренди.

Прийняті в оперативну оренду основні засоби зараховуються на позабалансовий рахунок 01 "Орендовані необоротні активи" за вартістю, що зазначається в договорі. Регістрами аналітично­го обліку таких основних засобів є копія інвентарної картки цьо­го об'єкта або витяг з інвентарної книги, що має бути додана бух­галтерією орендодавця до акта приймання-передачі орендованих об'єктів. Ці картки (витяги) зберігає бухгалтерія орендаря окремо.

Прийняті в оперативну оренду основні засоби обліковуються в орендаря за інвентарними номерами орендодавця. Амортизацію об'єкта операційної оренди нараховує орендодавець.

Плата, належна за користування об'єктом операційної орен­ди, визначається іншими операційними витратами відповідного звітного періоду. На підставі документів, що засвідчують повер­нення об'єкта орендодавцю, бухгалтерія орендаря списує його з позабалансового рахунка 01 "Орендовані необоротні активи" та вилучає з картотеки відповідну інвентарну картку (витяг) і збе­рігає разом з актом приймання-передачі.

Фінансова оренда — це оренда, що передбачає передачу орен­дарю всіх ризиків та вигод, пов'язаних з правом користування та володіння активом.

Оренда вважається фінансовою за наявності хоча б однієї з наведених нижче ознак:

22 — 4-1132



Розділ 5


1) орендар набуває права власності на орендований актив після закінчення строку оренди;

2) орендар має можливість та намір придбати об'єкт оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбання;

3) строк оренди становить більшу частину строку корисного використання (експлуатації) об'єкта оренди;

4) теперішня вартість мінімальних орендних платежів з по­
чатку строку оренди дорівнює справедливій вартості об'єкта орен­
ди або перевищує її.

Як зазначалося вище, у міжнародній банківській практиці великого поширення набув лізинг.

Лізинг — це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначе­ний строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодав-ця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів (Закон "Про лізинг").

Аналогічно до оренди, лізинг, залежно від особливостей здійс­нення лізингових операцій, можливий двох видів — фінансовий чи оперативний.

Оперативний лізинг — це договір лізингу, в результаті укла­дення якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на строк, менший ніж строк, за який амортизується 90 % вартості об'єкта лізингу, визначеної у день укладення договору.

Фінансовий лізинг — це договір лізингу, в результаті укладен­ня якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на строк, не мен­ший строку, за який амортизується 60 % вартості об'єкта лізин­гу, визначеної в день укладення договору.

Майно, передане за договором фінансового лізингу лізингодав­цем (суб'єкт підприємницької діяльності, в тому числі банків­ська або небанківська фінансова установа, який передає в кори­стування об'єкт лізингу), зараховується на баланс лізингоодержу-вача (суб'єкт підприємницької діяльності, який одержує в кори­стування об'єкти лізингу за договором лізингу) позначкою, що це


Облік довгострокових зобов'язань за облігаціями та з фінансової оренди 339

майно отримано у фінансовий лізинг. Передача (повернення) об'єк­та лізингу має бути зафіксована актом приймання-передачі.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 483. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.027 сек.) русская версия | украинская версия