Студопедия — Типові бухгалтерські проводки щодо відображення операцій з придбання нематеріальних активів за грошові кошти
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Типові бухгалтерські проводки щодо відображення операцій з придбання нематеріальних активів за грошові кошти






. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн.
Дебет Кредит
  Здійснено оплату за торгову марку 371 "Розрахунки за виданими авансами" 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 1 800
  Включено суму ПДВ до податкового кредиту 641 "Розрахунки за податками" 644 "Податковий кредит"  
  Оприбутковано право на торгову марку 154 "Придбання (створення) немате­ріальних активів" 371 "Розрахунки за виданими авансами" 1 500
123 "Права на знаки для товарів і послуг" 154 "Придбання (створення) нема­теріальних активів" 1 500
  Відображено податкові розрахунки з ПДВ 644 "Податковий кредит" 37 "Розрахунки з різними дебіторами"  
  Отримано юридичні послуги з оформлення права на торгову марку, які збільшують балансову вартість нематеріального активу 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"  
123 "Права на знаки для товарів і послуг" 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів"  
  Включено суму ПДВ до податкового кредиту 641 "Розрахунки за податками" 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"  
  Здійснено оплату за юридичні послуги 63 1 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками" 311 "Поточні ра­хунки в націо­нальній валюті"  

Придбання нематеріальних активів в обмін на подібні об’єкти. При обміні нематеріального активу на подібні об'єкти первісна вартість такого активу дорівнює залишковій вартості переданого нематеріального активу, яка визначається як різниця між первісною вартістю переданого нематеріального активу та сумою нарахованого зносу. Якщо залишкова вартість переданого об'єкта перевищує його справедливу вартість, то в цьому випадку первісна вартість отриманого нематеріального активу дорівнює справедливій вартості переданого активу. Різниця між справедливою і залишковою вартістю нематеріального активу буде включена до фінансових результатів (витрат) звітного періоду.

Розрахунки підприємства за майно, придбане з гудвілом, відображають у бухгалтерському обліку записами на бухгалтерських рахунках:

1. На суму вартості придбання майна, сплачену постачальнику за майно з поточного рахунку в банку:

Д-т 63 „ Розрахунки з постачальниками та підрядниками” та ін.

К-т 31 „Рахунки в банках”.

2. На зарахування придбаного майна на баланс підприємства:

а) на суму вартості придбання майна:

Д-т 15 „Капітальні інвестиції” – на визначену справедливу вартість придбаних об’єктів основних засобів

Д-т 191 „Гудвіл” – на суму позитивного гудвілу, тобто на суму перевищення вартості придбання майна над сумою справедливої його вартості

Д-т 20 „Виробничі запаси” та інших рахунків – на справедливу вартість придбаного іншого майна

К-т 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками” та ін. – на суму придбаного майна за договірною купівельною вартістю (без ПДВ).

б)на зарахування придбаного об’єкта до складу основних засобів за справедливою вартістю:

Д-т 10 „Основні засоби” - К-т 15 „Капітальні інвестиції”

Безоплатне отримання нематеріальних активів. Нематеріальні активи, отримані безоплатно, оцінюються за первісною вартістю, яка дорівнює справедливій вартості на дату отримання цих активів.

Приклад безоплатного отримання нематеріальних активів.

ТОВ "Віста" безоплатно отримало від ЗАТ "Казка" програмне забезпечення. Справедлива вартість отриманого об'єкта нематеріальних активів - 3 200 грн. на дату його отримання. Надано консультаційні послуги ПП "Конт" щодо користування програмою в сумі 120 грн. В бухгалтерському обліку дана операція буде відображена наступним чином:

Таблиця 5.8.

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн.
Дебет Кредит
         
  Оприбутковано безоплатно отримані нематеріальні активи 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" 424 "Безоплатно отримані необоротні активи" 3 200
  Відображено вартість консультаційних послуг 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" 685 "Розрахунки з іншими кредиторами"  
  Відображено податковий кредит з ПДВ 641 "Розрахунки за податками" 685 "Розрахунки з іншими кредиторами"  
  Оплачено вартість консультаційних послуг 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" 311 "Поточні рахунки в національній валюті"  
  Введено в експлуатацію комп'ютерну програму 12 "Нематеріальні активи" 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" 3 300

 

Продовження табл. 5.8

         
  Визначено дохід за сумою амортизації нематеріального активу одночасно з її нарахуванням 42 "Додатковий капітал" 74 "Інші доходи"  
  Нараховано амортизацію на нематеріальний актив 92 "Адміністративні витрати" 133 "Зношеність нематеріальних активів"  
  Віднесено на фінансові результати основної діяльності в кінці звітного періоду суму нарахованої амортизації 79 "Фінансові результати" 92 "Адміністративні витрати"  

Внесення нематеріальних активів до статутного капіталу. Згідно з вимогами П(С)БО №8 первісною вартістю нематеріальних активів, що внесені до статутного капіталу визнається узгоджена засновниками (учасниками) підприємства справедлива вартість.

Створення нематеріальних активів. Процес створення нематеріальних активів для правильного від­ображення його в реєстрах бухгалтерського обліку часто поділяється на два етапи: дослідження і розроблення.

Дослідження (згідно з п. 4 П(с)БО № 8) - це заплановані підприємством дослідження, які проводяться ним уперше для здобуття й розміщення нових наукових і технічних знань (здобуття нових знань; аналіз, оцінювання і відбір здобутих знань; застосування досягнень науково-технічного прогресу для здобуття нових знань).

Під розробленням розуміється застосування підприємством результатів досліджень та інших знань для планування і проектування нових або значно вдосконалених матеріалів, приладів, продуктів, процесів, систем або послуг до початку їх серійного виробництва або використання (діяльність із розроблення макета товарного знака; процес програмування при створенні комп'ютерного забез­печення; проектування, винахід та випробування корисної моделі; розроблення рисунка промислового зразка.).

На підприємствах часто виникає ситуація, коли в минулі роки було створено безліч нематеріальних активів, вони були захищені патентами, але не були віднесені вчасно на нематеріальні активи. Цю проблему можна вирішити виправлення помилок минулих років у бухгалтерському та податковому обліку.

Існує два варіанти відображення на рахунках бухгал­терського обліку витрат, пов'язаних з дослідженням і розроблянням.

Перший варіант: можна збирати всі витрати, пов'язані з дослід­женнями і розроблянням, на рахунку №154 «Придбання (створення) нематеріальних активів», а наприкінці звітного періоду проаналі­зувати склад цих витрат і розподілити їх: у частині витрат на дослід­ження - на рахунок №194 «Витрати на дослідження і розробки», у частині витрат на розробки, які будуть формувати первісну вартість створеного нематеріального активу, - або залишити на рахунку №154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» (якщо роботи не завершено), або списати на рахунок №12 «Нематеріальні активи» (якщо роботи завершено).

Другий варіант: відразу виділяти етап дослідження від етапу розроблення, пов'язані з їх проведенням, на рахунках №941 «Витрати на дослідження і розробки» і №154 «Придбання (створення) нематері­альних активів» відповідно.

Витрати, які здійснюються для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигід від його використання, включаються до витрат звітного періоду.

Іншими словами, практично всі витрати, пов'язані з обслуго­вуванням нематеріальних активів, будуть визнаватися витратами звітного періоду і відображатися на рахунках обліку витрат.

Вибуття нематеріальних активів. Причиною вибуття нематеріальних активів можуть бути:

а) реалізація нематеріальних активів;

б) списання з балансу через непридатність (неможливість) одержання в подальшому економічних вигід;

в) безоплатне передання нематеріальних активів;

г) передання нематеріальних активів як внеску до статутного фонду іншого підприємства;

д) вибуття внаслідок обміну на інший актив.

У всіх випадках згідно з п. 35 П(С)БО №8 фінансовий результат від вибуття об'єктів нематеріальних активів визначається як різниця між доходом від вибуття (за вирахуванням непрямих податків і витрат, пов'язаних з вибуттям) та їх залишковою вартістю.

Продаж нематеріальних активів за грошові кошти. Найпоширенішою господарською операцією з вибуття нематері­альних активів є їх реалізація за грошові кошти.

Приклад продажу нематеріальних активів за грошові кошти.

Підприємство реалізувало нематеріальні активи, початкова вартість яких — 30 000 грн., нараховано зношеність — 5 000 грн. Договірна (спра­ведлива) вартість – 32 400 грн., у тому числі ПДВ – 5 400 грн. Покажемо господарські операції з реалізації нематеріальних активів - ліцензії на використання промислового зразка в реєстрах бухгалтерського обліку:

Таблиця 5.9.

Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Дебет Кредит
         
  Відображено дохід від реалізації нематеріальних активів 377 "Розрахунки з різними дебіторами" 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 32 400
  Відображено податкові зобов'язання щодо ПДВ 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 641 "Розрахунки за податками" 5 400

Продовження табл. 5.9

         
  Списано суму зношеності реалізованих нематеріаль­них активів 133 "Знос нематеріальних активів" 12 "Нематеріальні активи" 5 000
  Списано залишкову вар­тість нематеріальних активів 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів" 12 "Нематеріальні активи" 25 000
  Визначено фінансовий результат:
- списано дохід від реалі­зації нематеріальних активів 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 793 "Результати іншої звичайної діяльності" 27 000
- списано залишкову вар­тість нематеріальних активів 793 "Результати іншої звичайної діяльності" 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів" 25 000
  Отримано грошові кошти 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 377 "Розрахунки з різними дебіторами" 32 400

 

При вибутті раніше переоціненого нематеріального активу перевищення суми попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу: Д-т 423 "Дооцінка активів" К-т 441 "Нерозподілений прибуток". В бухгалтерському обліку неамортизована вартість нематеріального активу списується за рахунок власних коштів підприємства.

Ліквідація нематеріальних активів. При ліквідації програмного забезпечення підприємство не одержує ніякого доходу (як, наприклад, у разі продажу).

Приклад ліквідації нематеріальних активів.

Комп’ютерну програму, первісною вартістю 19 000 грн. було ліквідовано у зв’язку зі стихійним лихом (вимушена заміна), факт якого підтверджено документально. Сума нарахованої амортизації складає 4 000 грн. Комп’ютерна програма була застрахована. Сума страхового відшкодування, що передбачена договором страхування становить 9 000 грн.

Таблиця 5.10

В бухгалтерському обліку дані операції будуть відображатися наступним чином:

Зміст операцій Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Дебет Кредит
         
  Списано суму нарахованої амортизації комп’ютерної програми 133 "Знос нематеріальних активів" 125 "Авторські та суміжні з ними права" 4 000
  Списано залишкову вартість 976 "Списання необоротних активів" 125 "Авторські та суміжні з ними права"   15 000

Продовження табл. 5.10

         
  Відображено суму страхового відшкодування, що належить до отримання 377 "Розрахунки з різними дебіторами" 746 "Інші доходи від звичайної діяльності" 9 000  
  Одержано суму страхового відшкодування 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 377 "Розрахунки з різними дебіторами" 9 000  

Інвентаризація нематеріальних активів. Одним із шляхів контролю за збереженням об'єктів нематеріальних активів є проведення інвентаризації, яка полягає в перевірці наявності документів, що підтверджують права на їх використання, а також правильності та своєчасності відображення нематеріальних активів на балансі підприємства.

При інвентаризації нематеріальних активів комісії слід врахувати наступне:

· перевірка нематеріальних активів здійснюється тільки в грошовому (вартісному) вираженні на підставі первинних документів (акти приймання-передачі, платіжні документи, ліцензійні угоди, патенти та інші свідоцтва, що підтверджують факт придбання або створення нематеріальних активів);

· перевіряється відповідність нематеріальних активів вимогам, викладеним в П(С)БО 8;

· визначається можливість отримання в майбутньому економічних вигід від використання нематеріальних активів.

Проведення інвентаризації нематеріальних активів починається з визначення правильності віднесення сум, що обліковуються на рахунку 12 "Нематеріальні активи", саме до складу нематеріальних активів, після чого проводиться перевірка обґрунтованості їх оприбуткування, тобто наявності документів, на підставі яких оформлено придбані майнові права. За всіма нематеріальними активами інвентаризаційна комісія перевіряє наявність розпорядчого документу підприємства про затвердження корисного терміну їх використання. Також інвентаризаційною комісією повинна бути встановлена наявність на підприємстві документів з детальним описом кожного нематеріального активу та порядку його використання. Програмні продукти перевіряються за їх наявністю на відповідних носіях та експлуатаційною пробою.

В інвентаризаційному описі комісія обов'язково повинна зазначити: інвентарний номер об'єкта нематеріального активу; його назву та стислу характеристику; місце знаходження (експлуатації), тобто назву структурної одиниці підприємства, де використовується даний інвентарний об'єкт; первісну вартість і суму нарахованого зносу; строк корисного використання.

При виявленні активів, не взятих на облік інвентаризаційна комісія повинна включити їх до інвентаризаційного опису із врахуванням відсутніх економічних показників цих активів. У разі виявлення розбіжностей між даними бухгалтерського обліку і даними інвентаризаційних описів складається Порівняльна відомість результатів інвентаризації нематеріальних активів. Щодо нестач і надлишків інвентаризаційна комісія має отримати письмові пояснення осіб, відповідальних за використання і зберігання нематеріальних активів. Результати інвентаризації відображаються на рахунках бухгалтерського обліку на підставі інвентаризаційного опису і звіряльної відомості.

Не відображені в бухгалтерському обліку нематеріальні активи оприбутковуються проведенням Д-т 12 "Нематеріальні активи" К-т 719 "Інші доходи від операційної діяльності". Недостача нематеріальних активів в обліку відображається проводками: Д-т 133 "Накопичена амортизація нематеріальних активів" К-т 12 "Нематеріальні активи" - списано знос нематеріальних активів, яких не вистачає; Д-т 947 "Нестачі і втрати від псування цінностей" К-т 12 "Нематеріальні активи" - списано на витрати суму залишкової вартості нематеріальних активів, недостачу яких виявлено при інвентаризації. Якщо винна особа не встановлена, то сума недостачі обліковується також на позабалансовому рахунку 072 "Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей". У випадку встановлення винної особи сума недостачі списується на рахунок 375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків".

Проведення інвентаризації є обов'язковим у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха. Така інвентаризація проводиться на наступний день після закінчення явища, а недостачі нематеріальних активів встановлені в результаті надзвичайних подій в обліку відображається проводкою Д-т 99 "Надзвичайні витрати" К-т 12 "Нематеріальні активи". Всі висновки та пропозиції за результатами інвентаризації комісія фіксує у протоколі.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2100. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия