Студопедия — Облік надходження виробничих запасів на підприємство
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік надходження виробничих запасів на підприємство






Усі розрахункові документи (платіжні вимоги, рахунки-фактури та ін.) на матеріали, що надійшли, з відповідними додатками до них (специфікаціями, сертифікатами ті ін.) направляються до фінансового відділу або бухгалтерії, де вони записуються в реєстри приймання-здачі документів. У реєстрі кожному рахунку присвоюється порядковий номер, який проставляється в правому верхньому куті рахунку. Зареєстровані у фінансовому відділі (бухгалтерії) розрахункові документи з додатками передаються у відділ постачання. Отримавши від відділу постачання рахунки-фактури, фінансовий відділ проставляє в реєстрах акцептовані суми або відмови в акцепті, після чого розрахункові документи передаються у бухгалтерію. Зареєстровані екземпляри розрахункових документів та інших документів передаються відповідному складу для використання при прийманні та оприбуткуванні матеріалів.

Вантажі, які доставляються на підприємство уповноваженими особами, здаються на відповідний склад під розписку завідуючого складу (комірника) на квитанції транспортного документа, а місцеві вантажі – під розписку завідуючого на документі постачальника (товарно-транспортної накладної та ін.). Усі матеріальні цінності, які надійшли на підприємство, мають бути своєчасно оприбутковані на відповідних складах. Якщо в інтересах виробництва доцільно направляти окремі партії матеріалів безпосередньо на виробництво, то їх обліковують як ті, що надійшли на склад та передані у виробництво. При цьому в прибуткових та видаткових документах складу та цеху робиться відмітка про те, що матеріали отримані від постачальника і видані цеху без завезення їх на склад (транзитом).

Для отримання матеріалів зі складу постачальника чи транспортної організації уповноваженій особі видається лист (рахунок, договір чи інший документ) та довіреність на отримання матеріалів. Довіреність (типові форми № М-2 і № М-2б) призначена для підтвердження права окремої посадової особи виступати довіреною особою підприємства при отриманні запасів.

При перевезенні вантажів автотранспортом приймання матеріалів, які надійшли на підприємство, здійснюється на підставі товарно-транспортних накладних, які є підставою для списання товарно-матеріальних цінностей у вантажовідправника і оприбуткування їх у вантажоодержувача, а також для складського, оперативного і бухгалтерського обліку.

Загалом же, якщо не встановлені розходження в кількості й якості, матеріали оприбутковуються комірником за одним з двох варіантів: або ставить штамп безпосередньо на документі постачальника або виписує прибутковий ордер.

У першому випадку на одному екземплярі документа (постачальника), який підписується матеріально відповідальною особою, проставляється штамп про приймання, в іншому випадку – оформляється прибутковий ордер по формі № М-4.

Якщо при прийманні продукції було виявлено її недостачу порівняно з даними, вказаними в транспортних та інших супровідних документах постачальника, результати приймання продукції за кількістю оформлюються актом приймання матеріалів, який складається при виявлені такої недостачі. Одночасно на суму виявленої недостачі підприємством-покупцем висувається претензія до постачальника. Якщо ж при прийманні продукції виявлені не лише недостачі, але і надлишки, то в акті приймання матеріалів вказуються точні дані про ці надлишки. При виявленні невідповідної якості, комплектності, маркування продукції, що надійшла, тари чи пакування вимогам стандартів, технічним умовам, кресленням, договору чи даним, вказаним у маркуванні чи супровідних документах, які засвідчують якість продукції, отримувач повинен призупинити подальше приймання продукції і скласти акт, в якому вказується кількість оглянутої продукції і характер виявлених дефектів. Отримувач повинен забезпечити зберігання продукції невідповідної якості чи некомплектної продукції в умов, які попереджують погіршення її якості чи змішування з однорідною продукцією. Отримувач також зобов’язаний викликати для участі у подальшому прийманні продукції і складанні двостороннього акту представника виробника. За результатами приймання продукції за якістю і комплектністю за участю представника виробника складається акт про фактичну кількість і комплектність продукції.

Таким чином, у випадках розходження кількості й якості з даними супровідних документів постачальника, а також при надходженні матеріалів без супровідних документів складають акт приймання матеріалів. Цей акт є підставою для оприбуткування фактично прийнятих матеріалів.

Оцінка запасів відіграє значну роль при формуванні облікової політики підприємства. Важливим в оцінці запасів є принцип обачності, який передбачає застосування в бухгалтерському обліку методів оцінки запасів, що повинні запобігати завищенню оцінки активів. Завдяки дії принципу безперервності оцінка запасів підприємства здійснюється, виходячи з припущення, що його діяльність триватиме й надалі.

Основою визначення вартості запасів є вартість їх п­ри­д­бання або собівартість. Первісна вартість запасів визначається залежно від способу їх надходження на підприємство. Запаси можуть надходити на підприємство в результаті:

· придбання за грошові кошти та їх еквіваленти;

· виготовлення;

· передачі засновниками (учасниками) підприємства в якості внеску до статутного капіталу;

· безоплатної передачі;

· обміну на інші запаси.

Запаси зараховують на баланс за первісною варті­стю. Первісна вартість запасів визначається по-різному, за­лежно від того, як вони надійшли на підприємство.

Первісна вартість запасів, що придбані за плату, визначається за їх собівартістю, до якої включають:

· суму, яку сплачують постачальникам (продавцям) згідно договорів;

· суму, яка сплачується за інформаційні, посередницькі та інші послуги, пов’язані з пошуком та придбанням запасів;

· суму ввізного мита, якщо запаси імпортуються;

· суму непрямих податків, пов’язаних з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству;

· витрати на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування запасів до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів;

· суму інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням запасів та доведенням їх до стану, в якому вони придатні до використання в запланованих цілях (прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати на доробку та підвищення якісно-технічних характеристик запасів).

Для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів призначено рахунок 20 "Виробничі запаси".

До цього рахунку Планом рахунків передбачено відкриття наступних субрахунків:

Субрахунок 201 „Сировина й матеріали” – призначений для відображення наявності та руху сировини й основних матеріалів, які входять до складу продукції, що виготовляється, або є необхідним компонентом при її виготовленні. На цьому субрахунку ведеться облік основних матеріалів, що використовуються підрядними будівельними організаціями при здійсненні будівельно-монтажних, ремонтних робіт, облік допоміжних матеріалів, які використовуються при виготовленні продукції або для господарських потреб, технічних цілей і сприяння у виробничому процесі, а також облік вартості заготовленої для переробки сільськогосподарської продукції.

Субрахунок 202 „Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби” призначений для відображення та наявності та руху купівельних напівфабрикатів та готових комплектуючих виробів, придбаних для комплектування продукції, що випускається, які потребують додаткових витрат праці для їх обробки або для зберігання, а також спеціальне обладнання та інструменти, пристрої та інші прилади, придбані науково-дослідними та конструкторськими підприємствами для проведення наукових (експериментальних) робіт за визначеною науково-дослідною або конструкторською темою.

Субрахунок 203 „Паливо” призначений для обліку наявності та руху палива, що купується чи заготовляється для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель. Тут також обліковуються оплачені талони на бензин, дизельне паливо, газ і мастильні матеріали.

Субрахунок 204 „Тара й тарні матеріали” призначений для відображення наявності та руху всіх видів тари, крім тари, яка використовується як господарський інвентар, а матеріали й деталі, які використовують для виготовлення тари та її ремонту (деталі для збирання ящиків, бочкова клепка тощо). Матеріали, які використовуються для додаткового обладнання вагонів, барж, суден з метою забезпечення збереження відвантаженої продукції, не відносяться до тари й обліковуються на субрахунку 201 „Сировина й матеріали”

На субрахунку 205 „Будівельні матеріали” підприємства-забудовники відображають рух будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, обладнання та комплектуючих виробів, які підлягають до монтажу, та інших запасів, необхідних для виконання будівельно-монтажних робіт, виготовлення будівельних деталей і конструкцій. На даному субрахунку не обліковується обладнання, яке не потребує монтажу: транспортні засоби, верстати, будівельні механізми, сільськогосподарські машини, виробничий інструмент, вимірювальні та інші прилади, виробничий інвентар тощо. Витрати на придбання обладнання, що не потребує монтажу, відображаються безпосередньо на рахунку 15 "Капітальні інвестиції" при надходженні їх на скній чи інше місце зберігання, експлуатації. Устаткування й будівельні матеріали, передані підряднику для монтажу й виконання будівельних робіт, списуються з субрахунку 205 на рахунок 15 "Капітальні інвестиції" після підтвердження їх монтажу й використання.

Субрахунок 206 „Матеріали, передані в переробку” призначений для обліку матеріалів, переданих у переробку на сторону та які надалі включаються до складу собівартості отриманих з них виробів. Витрати на переробку матеріалів, що оплачуються стороннім підприємствам, відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих з переробки.

Субрахунок 207 „Запасні частини” призначений для обліку придбаних або виготовлених запасних частин, готових деталей, вузлів, агрегатів, які використовуються для проведення ремонтів, заміни зношених частин машин, обладнання, транспортних засобів, інструменту, а також автомобільних шин у запасі та обороті. На цьому ж субрахунку ведеться облік обмінного фонду повнокомплектних машин, устаткування, двигунів, вузлів, агрегатів, що створюються в ремонтних підрозділах підприємств, на ремонтних підприємствах.

Субрахунок 208 „Матеріали сільськогосподарського призначення” призначений для обліку мінеральних добрив, отрутохімікатів для боротьби зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, біопрепаратів, медикаментів, хімікатів, що використовуються для боротьби з хворобами сільськогосподарських тварин. Тут також відображаються саджанці, насіння та корми (покупні та власного вирощування), що використовуються для висаджування, посіву та відгодівлі тварин безпосередньо в господарстві.

Субрахунок 209 „Інші матеріали” призначений для обліку відходів виробництва (обрубків, обрізків, стружки тощо), невиправного браку, матеріальних цінностей, одержаних від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали, палива або запасних частин (металобрухт, утиль), зношених шин, бланків суворого обліку (за вартістю придбання) тощо.

Розглянемо бухгалтерський облік придбання виробничих запасів за кошти на умовному прикладі в таблиці 6.1.

Підприємство придбало борошно І ґатунку у ТОВ «Жито» на суму 6000 грн., у т. ч. ПДВ – 1000 грн. Транспортні витрати по доставці борошна надало АТП-3, а їх вартість склала 30 грн., у т.ч. ПДВ – 5 грн. Кошти за борошно ТОВ «Жито» підприємство перерахувало з поточного рахунку після отримання борошна.

 

Таблиця 6.1.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1558. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия