Студопедия — Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками






Постачальники – це юридичні або фізичні особи, які здійснюють постачання товарно-матеріальних цінностей (сировини, матеріалів, палива, будівельних матеріалів, запасних частин, МШП), надають послуги (подачу електроенергії, газу, води, пари тощо), виконують роботи (поточний та капітальний ремонт основних засобів тощо).

Основним завданням бухгалтерського обліку є виявлення обсягу придбаних товарів, випущеної продукції, їх реалізація, виявлення витрат на придбання або збут і визначення кінцевих результатів діяльності підприємства.

Розрахунки з вітчизняними постачальниками і підрядниками здійснюються на підставі документів постачальника: накладних, рахунків – фактур, рахунків, актів приймання передачі виконаних робіт, наданих послуг, податкових накладних, товарно-транспортних накладних.

Всі розрахункові документи, які надає підприємство - постачальник покупцю на суму оплати за отриману продукцію, виконані роботи, та надані послуги повинні бути акцептовані.

Акцепт розрахункових документів – напис уповноваженої особи (акцептант) на рахунок, який засвідчує згоду прийняти рахунок до платежу.

Після цього покупець надає своєму банку платіжне доручення на оплату придбаного товару та отримує виписку уповноваженого банку про списання грошових коштів з поточного рахунку. Якщо оплата товару проводиться готівкою через підзвітну особу, заповнюється видатковий касовий ордер (ВКО) на видачу готівки під звіт та авансовий звіт про використання виданої готівки (з квитанцією до прибуткового касового ордеру, чеком реєстратора розрахункових операцій (РРО), копією квитанцій з відміткою „сплачено”).

Оприбуткування товару від постачальника залежить від наявності розбіжностей між фактичними даними та даними зазначеними в документах постачальника, і оформляється прибутковою накладною чи прославленням штампу „Оприбутковано” на документ постачальника (якщо розбіжності відсутні), або актом приймання (якщо є розбіжності).

Акт приймання також оформлюється у випадку одержання невідфактурованої поставки. Крім того, підставою для оприбуткування та оплати придбаного товару є документ, що підтверджує його якість.

Оприбуткування імпортних товарів на склад покупця проводиться на підставі зовнішньоекономічного договору купівлі – продажу, вантажної митної декларації, приймального акту та акту експертизи торгівельно-промислової палати, комерційних документів: рахунків – фактур („invoine”), що підтверджують митну вартість товару); транспортних накладних (залізничної накладної, авіа накладної, коносаменту, товарно-транспортної накладної, пакувальних листів). При здійсненні розрахунків в іноземній валюті складається довідка бухгалтерії про наявність курсових різниць при перерахуванні заборгованості.

Відображення в бухгалтерському обліку зобов’язань за використані роботи (надані послуги) здійснюються на підставі акту приймання – передачі виконаних робіт (наданих послуг).

Документи, які оформляються при перерахуванні коштів, залежать від форми розрахунків: платіжне доручення, акредитив, інкасо, Видатковий касовий ордер та інші платіжні документи.

Облік з постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи та надані послуги ведеться на рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”.

За кредитом рахунку 63”Розрахунки з постачальниками та підрядниками” відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, виконані роботи та прийняті послуги, за дебетом – її погашення, списання тощо.

Рахунок 63”Розрахунки з постачальниками та підрядниками” має такі субрахунки:

631 „Розрахунки з вітчизняними постачальниками”

632 „Розрахунки з іноземними постачальниками”

633 „Розрахунки з учасниками ПФГ”.

На субрахунку 631 „Розрахунки з вітчизняними постачальниками” ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядниками.

На субрахунку 632 „Розрахунки з іноземними постачальниками” ведеться облік розрахунків з іноземними постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги.

Всі операції відображаються на рахунку 63 незалежно від того, коли здійснювався акцепт виставленого рахунку – фактури (рахунку того чи іншого документу на оплату).

Незалежно від методу оцінки ТМЦ, прийнятого на підприємстві, рахунок 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядчиками” кредитується згідно з документами постачальника в межах суми акцепту. Вартість отриманих ТМЦ, виконаних робіт, наданих послуг відображається на рахунку обліку ТМЦ, або витрат без урахування суми ПДВ, вказаної в документах постачальника.

У випадку, коли рахунок постачальника був акцептований і оплачений до надходження вантажу, а при прийманні ТМЦ було виявлено їх недостачу проти відфактуреної кількості, невідповідність цін і якісних показників, обумовлених в угоді, арифметичні помилки, брак отриманих ТМЦ то використовується бухгалтерський рахунок 374 “Розрахунки за претензіями”, в даній ситуації постачальнику виставляється претензія, і на підприємстві в обліку відображаються такими проведеннями:

Д-т 374 ”Розрахунки за претензіями”

К-т 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядчиками”.

При надходженні товарно-матеріальних цінностей, на які не отримано розрахункові документи постачальників, необхідно перевірити чи не обліковуються матеріальні цінності, що надійшли, як оплачені, при умові, що вони знаходяться в дорозі або не вивезені зі складів постачальників, і чи не вважають вартість цінностей, що надійшли дебіторською заборгованістю.

Ряд особливостей має відображення на рахунку бухгалтерського обліку операції з невідфактурованими поставками і товарно-матеріальними цінностями, які знаходяться в дорозі.

Невідфактурованою вважається поставка матеріальних цінностей від постачальника до пред’явлення розрахункового документу на підставі якого здійснюється оплата.

У такому випадку матеріальні цінності оприбутковуються за купівельними або обліковими цінами. На підприємстві така операція відображається такими проведеннями:

Д-т 20 „Виробничі запаси”, рахунку 22 „МШП”

К-т 63 „ Розрахунки з постачальниками та підрядчиками”

Суми ПДВ з цих матеріалів будуть обліковуватись у тому звітному періоді, в якому розрахункові документи та податкова накладна.

Д-т 64 „ Розрахунки за податками і платежами”

К-т 63„ Розрахунки з постачальниками та підрядчиками”.

При надходженні розрахункового документу постачальника, раніше зроблений запис вартості матеріальних цінностей за купівельними (обліковими) цінами сторнують і здійснюють додатковий запис на суму рахунку, що пред’явлений до оплати.

Невідфактуровані поставки визначаються в кінці місяця на підставі даних про фактичне надходження матеріальних цінностей і розрахункових документів, пред’явлених до оплати. Постачальники терміново повідомляють про таку поставку: йому висилають лист та акт про приймання матеріалів (форма №М – 7).

Матеріальні цінності вважаються такими, які перебувають в дорозі, якщо вони оплачені, але не надійшли на підприємство (знаходяться на відповідальному зберіганні у постачальника).

Такі матеріальні цінності бухгалтерія підприємства – покупця оприбутковує умовно з метою відображення їх в балансі підприємства у складі виробничих запасів, тобто:

Д- т 20 „ Виробничі запаси”, 22 „МШП”

К- т 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядчиками”.

В наступному місяці вказані матеріальні цінності відновлюються на рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядчиками” сторнуючим запасом за такою ж кореспонденцією. В міру надходження виробничих запасів, які вважаються в дорозі, їх оприбутковують за кількістю, що фактично надійшла.

Побудова аналітичного обліку розрахунків з постачальниками має забезпечити можливість отримання необхідних даних по:

· акцептованих та інших розрахункових документах, термін оплати яких не настав;

· неоплачених в строк розрахункових документах постачальникам за невідфактурованими поставками;

· виданих векселях, термін оплати яких не настав;

· прострочених оплатою векселях;

· отриманих комерційних кредитах.

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником і підрядником в розрізі кожного документу (рахунку) на сплату.

У випадку купівлі товарів за грошові кошти собівартість придбання включає в себе витрати, пов’язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Товар від вітчизняних постачальників може надходити за умови часткової передоплати, і з повною передоплатою.

Таблиця 10.1.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками

Зміст господарської операції Дебет Кредит
       
Виникнення заборгованості
  Оприбутковано виробничі запаси, МШП, товари від постачальників 20„Виробничі запаси», 22 МШП”, 28 „Товари” 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”
  Акцептовано рахунок постачальника за виконані роботи, надані послуги виробничого характеру. 23 „Виробництво” 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”
  Виставлено претензію постачальнику за невиконання умов договору. 374 „Розрахунки за претензіями” 63„Розрахунки з постачальниками та підрядниками”
         

Продовження табл. 10.1

       
  Відображено вартість послуг наданих підприємству постачальниками, у зв’язку з виконанням гарантійних зобов’язань 47 „Забезпечення майбутніх витрат і платежів” 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядчиками”
  Відображено суму податкового кредиту з ПДВ на одержані ТМЦ, роботи, послуги. 64 „Розрахунки за податками й платежами” 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”
  Відображено послуги, надані підрядниками:- пов’язані з організацією виробництва; - пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних подій. 91 „Загально – виробничі витрати”   99 „Надзвичайні витрати” 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”
Операції щодо погашення заборгованості
  Оплачено рахунки постачальників: - готівкою з каси - з поточного рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 30 „Каса” 311 „Поточні рахунки в національній валюті”
  Зменшено суму заборгованості перед постачальниками на суму браку, який виник у зв’язку з поставкою неякісних матеріалів 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 24 „Брак у виробництві”
  Погашено заборгованість перед постачальником за рахунок векселя одержаного 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 34 „Короткострокові векселі одержані”
  Проведено зарахування заборгованості з раніше виданого авансу 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 371 „Розрахунки за виданими авансами”
  Видано довгостроковий вексель в погашення заборгованості перед постачальником 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 51 „Довгострокові векселі видані”
  Видано облігацію постачальнику в рахунок погашення заборгованості 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 52 „Довгострокові зобов’язання за облігаціями”
  Видано короткостроковий вексель в погашення заборгованості перед постачальником 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 62 „Короткострокові векселі видані”
  Нараховано штрафи, пені, неустойки за порушення з боку постачальників господарських договорів 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 715 „Одержані штрафи, пені, неустойки”
  Списано безнадійну кредиторську заборгованість 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками 717 „Дохід від списання кредиторської заборгованості”
Невідфактуровані поставки, тобто поставка матеріальних цінностей від постачальника до пред’явлення розрахункового документу, на підставі якого здійснюється оплата
  Оприбутковано ТМЦ за невідфактурованою поставкою (за обліковими цінами) 20 „Виробничі запаси”, 22 „МШП”,28 „Товари”   63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками
         

Продовження табл. 10.1

       
  Відкоригована вартість одержаних ТМЦ при одержанні розрахункових документів: - При збільшенні вартості - При зменшенні вартості 20 „Виробничі запаси”, 22 „МШП”,28 „Товари” 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками
  Відображено суму ПДВ 641 „Розрахунки за податками” 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками






Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 4517. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия