Студопедия — Структура фонду оплати праці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Структура фонду оплати праці






Фонд оплати праці складається із трьох складових:

I. Основна заробітна плата.

II. Додаткова заробітна плата.

III. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Основна заробітна плата включає нараховані винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітки, обслуго­вування, посадових обов’язків). До основної заробітної плати включають:

1. Винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених нормами праці за тарифними ставками (окладами), відрядними розцінками робітників та посадовими окладами керівників, спеціалістів, технічних службовців, включаючи у повному об’ємі внутрішнє сумісництво.

2. Суми відсоткових або комісійних нарахувань залежно від об’єму доходів (виручки), одержаних від реалізації продукції (робіт, послуг), у випадку, якщо вони є основною заробітною платою.

3. Гонорар штатним працівникам газет, журналів, інших засобів масової інформації,видавництв, установ мистецтв та (або) оплата їх праці, яка нарахову­ється за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахова­ної на даному підприємстві.

4. Оплата при переведенні працівника на нижчеоплачувану роботу у випад­ках та розмірах, передбачених чинним законодавством, а також при невиконанні норм виробітки та виготовленні продукції, що виявилася браком не за виною працівника.

5. Оплата роботи висококваліфікованих працівників, залучених для підготов­ки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робітників.

6. Оплата праці за час перебування у відрядженні (не включає відшкодування витрат у зв’язку з відрядженням: добових, вартості проїзду, витрат на наймання житлового приміщення).

7. Вартість продукції, виданої працівникам при натуральній формі оплати праці.

У випадку виплати заробітної плати натурою відповідно до статті 23 Закону України “Про оплату праці” для відображення у звітах видана продукція оціню­ється за цінами, не вищими собівартості у розмірі, що не перевищує 50% нарахо­ваної заробітної плати за місяць.

8. Оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у шта­ті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосе­редньо з працівниками), за виконання робіт:

- відповідно до договорів громадсько-правового характеру, включаючи до­говір підряду (за виключенням фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності);

- відповідно до зобов’язань осіб, які є членами спостережуваної ради або ревізійної комісії акціонерного товариства;

- згідно з договорами з підприємствами про надання робочої сили (безро­бітним за виконання громадських робіт, учням та студентам, які прохо­дять виробничу практику на підприємстві або притягнуті до тимчасової роботи на період канікул).

П. Додаткова заробітна плата включає доплати, надбав­ки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих за­вдань та функцій. До додаткової заробітної плати входять:

1. Надбавки і доплати до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у роз­мірах, передбачених чинним законодавством за:

- суміщення професій (посад);

- розширення зони обслуговування або збільшення об’єму робіт;

- виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника;

- роботу у тяжких і шкідливих та особливо тяжких й особливо шкідливих умовах праці;

- інтенсивність праці;

- роботу у нічний час;.

- керівництво бригадою;

- високу професійну майстерність;

- класність водіям (машиністам) транспортних засобів;

- високі досягнення у праці, у тому числі державним службовцям;

- виконання особливо важкої роботи на визначений термін та ін.

2. Премії та винагороди, у тому числі за вислугу років, що мають система­тичний характер, незалежно від джерела фінансування (крім сум винагород, що здійснюються один раз на рік або мають одноразовий характер).

3. Відсоткові або комісійні винагороди, виплачені додатково до тарифної ставки (окладу, посадового окладу).

4. Оплата праці у позаурочний час та неробочі дні у розмірі та за розцінками, встановленими чинним законодавством.

5. Оплата працівникам днів відпочинку, які надаються їм у зв’язку з робо­тою понад нормальної тривалості робочого часу при вахтовому методі організації праці та у інших випадках, передбачених законодавством.

6. Суми, виплачені (при виконанні робіт вахтовим методом) у розмірі тариф­ної ставки (окладу, посадового окладу) за дні перебування у дорозі до місця знаходження підприємства (пункту збору) - місця роботи і назад, передбачені гра­фіком роботи на вахті, а також за дні затримки працівників у дорозі у зв’язку з метеорологічними умовами та з вини транспортних підприємств.

7. Суми виплат, пов’язані з індексацією заробітної плати працівників.

8. Суми компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати.

9. Вартість безоплатно наданих окремим категоріям працівників відповідно до законодавства житла, вугілля, комунальних послуг, послуг зв’язку та суми коштів на відшкодування їх оплати.

10. Витрати, пов’язані з наданням безоплатного проїзду працівникам залізнодорожного, авіаційного, морського, річного транспорту та міського електро­транспорту.

11. Вартість безоплатно наданого робітникам форменого одягу, який може вико­ристовуватися поза робочим місцем і залишається у особистому постійному корис­туванні, або сума скидки у випадку продажу форменого одягу за зниженими цінами.

12. Оплата за невідпрацьований час:

- оплата, а також суми грошових компенсацій у випадку невикористання щорічних (основної і додаткових) відпусток та додаткових відпусток пра­цівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством;

- оплата додаткових відпусток (поза тривалості, передбаченої законодав­ством), наданих згідно з колективним договором та ін.

ІІІ. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати включають винагороди та премії, що мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові і матеріальні ви­плати, не передбачені актами чинного законодавства або які проводяться понад встановлених вказаними актами норм. До них відносяться:

1. Нарахування за невідпрацьований час, не передбачені чинним законодав­ством, наприклад, працівникам, які вимушено працювали скорочений час і зна­ходились у відпустках з ініціативи адміністрації (крім допомоги за часткове без­робіття), брали участь у забастовках.

2. Винагороди та заохочення, що здійснюються раз на рік або мають одно­разовий характер.

3. Матеріальна допомога, яка має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом), крім матеріальної допомоги разового характеру, яка надається підприємством окре­мим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздо­ровлення дітей, поховання.

4. Виплати соціального характеру у грошовій та натуральній формах;

- витрати у розмірі страхових внесків підприємств на користь працівників, пов’язаних з добровільним страхуванням (особистим, страхуванням майна);

- оплата або дотація на харчування працівників, у тому числі в столових, буфетах, профілакторіях;

- оплата за утримання дітей працівників у дошкільних закладах;

- вартість путівок працівникам та членам їх сімей на лікування та відпо­чинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства;

- вартість проїзних квитків, котрі персонально розподіляються між праців­никами, і відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом за­гального користування;

- інші виплати, які мають індивідуальний характер (оплата квартири і на­йманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонемен­тів у групи здоров’я, підписки на газети і журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива), у випадках, не перед­бачених чинним законодавством.

 

Інші виплати, які не відносяться до фонду оплати праці:

1. Внески підприємств на загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страхування.

2. Допомога та інші виплати, які здійснюються за ра­хунок фондів державного соціального страхування;

- допомога з тимчасової непрацездатності;

- допомога у зв’язку з вагітністю та при пологах;

- допомога при народженні дитини;

- допомога з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- допомога на поховання;

- оплата путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення; допомога з часткового безробіття.

3. Оплата перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

4. Соціальні допомоги та виплати за рахунок коштів підприємства, встанов­лені колективним договором (працівникам, які знаходяться у відпустці з догляду за дитиною, на народження дитини тощо).

5. Внески підприємств згідно з договорами добровільного медичного та пен­сійного страхування працівників та членів їхніх сімей.

6. Одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію відповідно до чинного законодавства та колективних договорів.

7. Надбавки і доплати до державних пенсій працюючим пенсіонерам.

8. Суми вихідної допомоги при призупиненні трудового договору.

9. Суми, нараховані працівникам за час затримки розрахунків при звільненні.

10. Витрати на платне навчання працівникам та членам їхніх сімей, не пов’язане з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом.

11. Витрати підприємств на покриття витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій.

12. Виплати у встановленому розмірі особам, які потерпіли внаслідок Чорно­бильської катастрофи.

13. Компенсація моральної шкоди працівникам за рахунок коштів підприєм­ства, яка виплачується за рішенням суду.

14. Винагороди, які виплачуються за авторськими договорами на створення та використання виробничої науки, літератури та мистецтва. Винагороди за від­криття, винаходи та раціоналізаторські пропозиції та їх використання.

15. Витрати на відрядження: добові, вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення та ін.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1166. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия