Студопедия — Принципи етики міжнародного бізнесу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Принципи етики міжнародного бізнесу






Принципи етики міжнародного бізнесу. Прагнення синтезувати морально-етичні принципи ведення бізнесу східної і західної ділових культур знайшло втілення в декларації Ко "Принципи бізнесу", прийнятої в 1994 році у швейцарському місті Ко керівниками найбільших національних і транснаціональних корпорацій США, Західної Європи і Японії. В Пролозі Декларації Ко говориться: "Закони і рушійні сили ринку є необхідним, але не достатнім керівництвом до дії. Фундаментальними принципами є відповідальність за політику і дії в сфері бізнесу, повага людського достоїнства та інтересів учасників бізнесу". Таким чином, декларація "Принципи бізнесу" стала концентрованим зводом етичних принципів міжнародного бізнесу. Ознайомимося з ними.

Принцип 1 Декларації Ко. Відповідальність бізнесу: від акціонерів – до власників своєї частки в бізнесі.

Цінність бізнесу для суспільства полягає в добробуті і робочій зайнятості, які він зумовлює, а також у товарах, що користуються попитом, і послугах, якими він забезпечує покупців за розумну ціну, порівнянну з їхньою якістю. Для створення такої цінності бізнес повинен підтримувати своє власне економічне здоров'я і життєздатність, однак виживання не є головною метою. Задача компаній – сприяти поліпшенню рівня життя усіх своїх клієнтів, службовців і акціонерів, розділяючи з ними багатство, яке вони створюють. Постачальники і конкуренти також вправі розраховувати на повагу своїх обов'язків з боку компаній.

Принцип 2 Декларації Ко. Економічний і соціальний вплив бізнесу: до прогресу, справедливості і світовому співтовариству.

Компанії, створювані за кордоном для розробки, виробництва або продажі своєї продукції, повинні також сприяти соціальному прогресу цих країн, забезпечуючи продуктивну зайнятість і допомагаючи підвищувати купівельну спроможність їхніх громадян. Ці компанії повинні також вносити свій внесок у дотримання прав людини, в утворення, добробут і відновлення країн, у яких вони працюють. Компанії повинні сприяти економічному і соціальному прогресу не лише тих країн, в яких вони працюють, але і усього світового співтовариства в цілому за допомогою ефективного й ощадливого використання природних ресурсів, вільної і чесної конкуренції, додаючи особливе значення модернізації, технології, методів виробництва, маркетингу і телекомунікацій.

Принцип 3 Декларації Ко. Етика бізнесу: від букви закону – до духу довіри.

Визнаючи законність комерційних секретів, компанії повинні усвідомлювати, що щирість, безпристрасність, правдивість, виконання обіцянок і відкритість сприяють не тільки підвищенню рівня довіри до себе і власної стабільності, але і зм'якшенню і більшій ефективності комерційних справ, особливо на міжнародному рівні.

Принцип 4 Декларації Ко. Повага правових норм.

Для того, щоб уникнути розбіжностей у торгівлі і сприяти забезпеченню рівних умов для конкуренції у вільній торгівлі, а також справедливому і безпристрасному підходу до всіх учасників торгівлі, компанії повинні поважати міжнародні і внутрішні норми. Крім того, вони повинні визнавати, що деякі дії, навіть чинені за законом, можуть проте привести до небажаних наслідків.

Принцип 5 Декларації Ко. Підтримка багатосторонніх торговельних відносин.

Фірми повинні надавати підтримку багатостороннім торговельним системам GATT, Всесвітньої організації торгівлі і міжнародних угод у цій сфері. Вони повинні сприяти прогресивній і розумній лібералізації торгівлі та пом'якшувати ті внутрішні норми, які необґрунтовано перешкоджають світовій торгівлі, навіть якщо це робиться в ім'я інтересів національної політики.

Принцип 6 Декларації Ко. Дбайливе відношення до навколишнього середовища.

Бізнес повинен охороняти, а там, де це можливо, поліпшувати навколишнє середовище, сприяти його розвиткові й уникати марнотратного використання природних ресурсів.

Принцип 7 Декларації Ко. Уникати протизаконнихдій.

Бізнес не повинний брати участь або миритися з хабарництвом, відмиванням грошей або з іншими безчесними прийомами. Без сумніву, він повинен прагнути до співробітництва з іншими для викорінювання подібної практики. Він не повинен займатися торгівлею зброєю або іншими матеріалами, використовуваними в терористичній діяльності, поширенням наркотиків або інших видів організованої злочинності.

Принципи міжнародного бізнесу (Декларація Ко) – світовий етичний стандарт, відповідно до якого можна будувати й оцінювати поведінку в сфері міжнародного бізнесу.

Чесність, порядність і надійність ділових відносин – це ті принципи ділової етики, які найбільш ціняться в усьому світі та в Україні, оскільки дотримання цих принципів створює основу ефективних ділових відносин – взаємну довіру. Взаємна довіра є найважливішим морально-психологічним фактором бізнесу, що забезпечує передбачуваність ділових відносин, впевненість в обов'язковості ділового партнера і стабільності спільного бізнесу.

Як принцип ділової етики повага до права власності конкретизується в наступним:

- Неприпустимість неліцензованого використання чужої власності.

- Прагнення до балансу взаємної вигоди при здійсненні угоди.

- Коректне використання торговельної марки.

- Точне дотримання технології по ліцензії франчайзингу.

- Неприпустимість плагіату – використання чужої інтелектуальної власності.

- Неприпустимість порушення авторських прав.

- Узгодження часток власності в спільних проектах.

Як принцип ділової етики колегіальність і професійний консиліум виражається в наступному:

- Прагнення до прийняття колегіальних рішень і надання взаємної допомоги в питаннях життєво важливих висновків (професійні консиліуми) і надзвичайних "форс-мажорних" ситуаціях, що вимагає об'єднання зусиль.

- Прагнення до колективного пошуку рішень складних виробничих задач у рамках одного підприємства або складних професійних задач у рамках одного професійного або галузевого об'єднання.

- Поважне відношення до колег, включаючи як колективні, загальнонаціональні або релігійні приводи, так і події особистого життя.

- Допомога менш досвідченим колегам.

- Підтримка колег у складній для них ситуації.

Як принцип ділової етики право на критику, виправлення етичних помилок і безконфліктність конкретизується в наступному:

- Уміння і можливість критикувати роботу керівництва, колег і ділових партнерів без обмеження особистого достоїнства тих, яких піддають критиці.

- Відмова від неконструктивної критики на адресу учасників ділових відносин.

- Уміння правильно сприймати критику у свою адресу.

- Прийняття всіх необхідних заходів для виправлення допущеної в ділових відносинах етичної помилки незалежно від ділового статусу і термінів давнини помилки.

Критика, виправлення етичних помилок і безконфліктність виявляється в:

- Прагненні утримуватися від дії або бездіяльності, що породжує конфлікти в ділових відносинах.

- Діяти конструктивно для врегулювання ділових конфліктів на основі балансу інтересів учасників ділових відносин.

Починаючи з другої половини ХХ століття в число основних загальноприйнятих моральних норм ділової етики входить екологічний принцип, що реалізується в наступному:

- Не нанесення збитку природі.

- Не забруднення середовища мешкання людей і тварин.

- Турбота про утилізацію відходів підприємницької діяльності, використання очисних споруджень.

- Правильне збереження і транспортування екологічно небезпечних речовин.

- Ощадлива витрата природних ресурсів, включаючи використання води, а також застосування тепло- і енергозберігаючих технологій.

- Турбота про чистоту і гігієнічний стан, включаючи стан повітря, робочих місць і службових приміщень загального користування.

Гедоністичний принцип ділової етики заснований на дотриманні природного права людини прагнути до насолоди й уникати страждань. Цей принцип полягає в наступному:

- Виготовлення товарів, які є комфортними, безпечними, мають привабливий дизайн і є приємними для споживачів.

- Надання споживачам послуг, які є комфортними, безпечними і приємними, включаючи інтер'єр.

- Виконання роботи і здійснення ділового спілкування з проявом зовнішньої привітності, доброзичливості для створення гарного настрою і приємного враження.

- Запобігання скарг і необґрунтованих побоювань, а також приховування особистих проблем і поганого настрою в спілкуванні з колегами по роботі, клієнтами і контрагентами.

Добродійність відноситься до числа принципів ділової етики підприємництва і виражається в наступному:

- Ініціативний прояв доброї волі і надання безоплатної допомоги нужденним членам суспільства.

- Самостійна реалізація або безоплатна фінансова, опредметнена або професійна підтримка соціальних програм охорони здоров'я, освіти, культури й ін.

- Самостійна реалізація або безоплатна підтримка екологічних програм.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2089. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия