Студопедия — Облік основних засобів ведеться на рахунку 10 "Основні засоби".
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік основних засобів ведеться на рахунку 10 "Основні засоби".






Розділ 1. ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Облік основних засобів

Основні засоби — матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Облік основних засобів ведеться на рахунку 10 "Основні засоби";.

Рахунок 10 "Основні засоби" призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби".

За дебетом рахунку 10 "Основні засоби" відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) основних засобів на баланс підприємства, які обліковуються за первісною вартістю; сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта; сума дооцінки вартості об'єкта основних засобів, за кредитом - вибуття основних засобів в наслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів, сума уцінки основних засобів.

Поступлення основних засобів на підприємство оформлюється первинними документами, що визначені Наказом Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинного обліку" №352 від 29.12.1995р.

Надходження основних засобів на підприємство оформляється:

· актом прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗ-1);

· актом здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів (ф. ОЗ-2);

· актом встановлення, пуску та демонтажу будівельної машини (ф.ОЗ-5).

В бухгалтерії на кожен об’єкт основних засобів відкривається інвентарна картка обліку основних засобів (ф. ОЗ-6) на підставі акту прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗ-1), технічної та іншої документації.

При надходженні основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Первісна вартість – історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів. Одиницею обліку основних засобів є об'єкт основних засобів.

Витрати на сплату відсотків за користування кредитом не включаються до первісної вартості основних засобів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок позикового капіталу.

Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта. Первісна вартість основних засобів зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта основних засобів.

Для відображення надходження основних засобів використовується рахунок 15 "Капітальні інвестиції". Практично в усіх випадках витрати на придбання або виготовлення основних засобів накопичуються по дебету рахунку 15 "Капітальні інвестиції" і при введенні в експлуатацію об’єкта основних засобів списуються на дебет рахунку 10 проведенням: Дебет 10 Кредит 15.

Купівля основних засобів в залежності від терміну оплати відображається такими бухгалтерськими проведеннями:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
  Отримано основні засоби від постачальника (підрядника)    
  Відображено суму податкового кредиту    
  Відображено отримання транспортних, посередницьких, страхових, реєстраційних та інших послуг, пов’язаних з придбанням основних засобів    
  Відображено суму податкового кредиту    
  Відображено витрати на заробітну плату працівникам, що монтують основні засоби    
  Відображено нарахування на заробітну плату    
  Введення об’єкта основних засобів в експлуатацію    
  Перераховано оплату постачальнику (підряднику)    
  Відображено оплату послуг    

При створенні підприємства декларується розмір статутного капіталу, що відображається по кредиту рахунку 40 “Статутний капітал” та одночасно відображається заборгованість кожного засновника перед статутним капіталом по дебету відповідного субрахунку рахунку 46 “Неоплачений капітал”. В міру погашення заборгованості рахунок 46 закривається.

При виготовленні об’єкта основних засобів господарським способом всі витрати збираються по дебету рахунка 15 та кредиту витратних рахунків і при введенні в експлуатацію об’єкта основних засобів списуються на дебет рахунку 10 проведенням:

Дебет 10 Кредит 15.

Безоплатне отримання основних засобів відображається, як збільшення додаткового капіталу підприємства по кредиту рахунка 424 “Безоплатно одержані необоротні активи”. В процесі експлуатації сума нарахованого зносу визнається доходом і на цю суму зменшується розмір додаткового капіталу.

В процесі експлуатації основних засобів підприємство може здійснювати заходи, що ведуть до збільшення економічних вигод, первісно очікуваних від використання відповідних об’єктів основних засобів. На суму витрат, пов’язаних з покращенням основних засобів, збільшується їхня первісна (переоцінена) вартість.

Крім витрат на покращення, підприємства несуть витрати на ремонт основних засобів. Данi витрати не призводять до збiльшення первiсно очiкуваних економiчних вигод, тому їх вiдносять не на збільшення первісної вартості основного засобу, а до витрат поточного перiоду.

Вибуття основних засобiв оформляється такими первинними документами:

· Актом прийому-передачi основних засобiв (форма ОЗ-1);

· Актом на списання основних засобiв (форма ОЗ-3);

· Актом на списання автотранспортних засобів (форма ОЗ-4).

Відповідно до П(С)БО 7 об'єкт основних засобів вилучається з активів (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

У разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість та знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об'єкта.

Вибуття основних засобiв внаслiдок реалiзацiї вiдображається такими бухгалтерськими проведеннями:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
       
  Переведено основний засіб в групу вибуттґ    
       
  Вiдображено дохiд вiд реалiзацiї основних засобiв    
  Вiдображено податковi зобов’язання по ПДВ (при реалiзацiї виробничих основних засобiв)    
  Списано з балансу основний засіб    
  Списано витрати, пов’язанi з реалiзацiєю оснoвних засобiв   31, 66, 65

Вибуття основних засобiв внаслiдок лiквiдацiї вiдображається такими проведеннями:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
  Списано знос лiквiдованих основних засобiв    
  Вiдображено залишкову вартiсть лiквiдованих основних засобiв    
  Вiдображено витрати на зарплату працiвникам,що лiквiдовують основнi засоби   66, 65
  Оприбутковано матерiали вiд лiквiдацiї основних засобiв    
  Вiдображено суму непрямих податкiв    

Згідно П(С)БО 7 “Основні засоби” підприємство переоцінює об'єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість значно (більш як на 10 відсотків) відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить цей об'єкт.

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засобів включається до складу додаткового капіталу, а сума уцінки - до складу витрат.

В бухгалтерському облiку операцiї з переоцiнки основних засобiв вiдображаються проведеннями:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Дооцінка
  Дооцінено основний засіб    
  Вирахувано суму зносу з дооцінки    
Уцінка
  Здійснено уцінку основних засобів    
  Вирахувана сума зносу з уцінки    

В процесі експлуатації основні засоби фізично і морально зношуються. Сума нарахованого зносу (амортизації) переноситься на вартість виготовленої продукції. На суму нарахованої амортизації зменшується залишкова вартість основних засобів.

Амортизація —це систематичний розподіл вартості необоротних активів, що амортизуються протягом терміну їх корисного використання.

Об’єктом амортизації є всі основні засоби (крім землі).

Нарахування амортизації починається при визнанні об’єкта основних засобів активом (при зарахуванні на баланс) з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним до використання. Нарахування амортизації призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації. Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття основних засобів. Нарахування амортизації проводиться щомісячно.

Підприємства можуть проводити нарахування амортизації основних засобів (крім малоцінних необоротних матеріальних активів та бібліотечних фондів) із застосуванням таких методів:







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1583. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.03 сек.) русская версия | украинская версия