Студопедия — Міжнародні кредитні відносини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Міжнародні кредитні відносини






Міжнародний кредит — це форма руху позичкового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, пов'язана з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах повернення, термі­новості та сплати процентів.

Об'єктивну основу міжнародного кредиту складають: інтерна­ціоналізація виробництва і капіталу, інтенсифікація міжнародних і економічних зв'язків, яка є результатом поглиблення міжнародного.поділу праці.

Функції міжнародного кредиту:

— забезпечує перерозподіл фінансових і матеріальних ресурсів між країнами, дозволяючи використовувати їх з більшою і ефективністю або задовільняти найгостріші потреби в позичальних коштах;

— підсилює тимчасово вільні грошові кошти з одних країн на фінансування капіталовкладень в інші;

— прискорює процес-реалізації у світовому масштабі, розсу­ваючи тим межі розширеного відтворення.

Виділяють і головні принципи міжнародного кредиту:

— поверненість (якщо не спрацьовує даний принцип, тобто кошти передаються на умовах неповернення, то це вже називаєть­ся не кредитом, а фінансуванням);

— терміновість (в розумінні строковості, тобто повернення в зазначений термін);

— платність (передбачає сплату процентів);

— гарантованість (матеріальна забезпеченість).

Класифікація кредитів різноманітна, але загалом її зводять до наступних ознак і форм:

1) За цільовим призначенням:

а) Прив'язані кредити — це кредити, які мають чітко вираже­ний цільовий характер, закріплений у кредитній угоді. Прив'язані кредити поділяються на комерційні та інвестиційні кредити. Ко­мерційні кредити — де кредити, що надаються для закупівлі пев­них товарів або для оплати певних необхідних послуг. Інвести­ційні кредити і— це кредити, що призначаються для будівництва чи створення конкретних об'єктів.

б) Фінансові кредити — це кредити, які можуть використову­ватись позичальниками на довільні цілі, тобто такі,, що не мають чіткого цільового призначення. До фінансових кредитів відносять облігаційні позики.

2) За загальними джерелами:

а) Внутрішні кредити — це кредити, що надаються національ­ними суб'єктами для здійснення зовнішньоекономічної діяльності національним же суб'єктам.

б) Іноземні (зовнішні) кредити — це кредити, що надаються іноземними кредиторами національним позичальникам для здійс­нення зовнішньоекономічних операцій.

в) Змішані кредити — це кредити, як внутрішнього, так і зов­нішнього походження.

3) За кредиторами:

а.) Приватні кредити — це кредити, що надаються приватними фізичними та юридичними особами.

б) Урядові (або державні) кредити — це міжнародні кредити, що надаються урядовими установами від імені держави.

г) Кредити міжнародних фінансово-кредитних організацій.

г) Змішані кредити — це, в даному випадку, міжнародні кредити, що надаються під одну програму різними кредиторами, тоб­то вони є частково приватними, частково урядовими, а частково надаються міжнародними організаціями.

4) За формою кредитування:

а) Товарні кредити — це міжнародні кредити, то надаються в основному експортерами своїм покупцям у товарній формі з умовою майбутнього покриття платежом у грошовій чи іншій то­карній формі.

б) Валютні (грошові) кредити — це кредити, то надаються у національній або іноземній валюті (на євроринку у валюті тре­тьої країни), тобто у грошовій формі. Кредити даного виду мо­жуть надаватись і в.композитних грошах.

5) За формою забезпечення:

а) Забезпечений кредит — це кредит, що забезпечується не­рухомістю, товарами, товаророзпорядними та іншими комерцій­ними документами, цінними паперами, цінностями, як заставою. У міжнародній практиці іноді використовують для забезпечення кредиту офіційні запаси золота, що оцінюються за середньоринковими цінами. Але більшість країн продає золото у випадках тер­мінової потреби в грошах.

6) Бланковий кредит — це міжнародний кредит, який нада­ється просто під зобов'язання боржника вчасно його погасити і документом при цьому виступає соло-вексель з одним підписом позичальника.

б) За терміном дії:

а) Короткострокові кредити — це кредити, які надаються на термін до 1 року і використовуються в основному в міжнародній торгівлі товарами (частіше сировиною) і при наданні послуг.

б) Середньострокові кредити — це кредити на термін від 1 до 5—7 років, які в основном)' використовуються при експорті машин і різного обладнання.

в) Довгострокові кредити — це кредити на термін зверх 5—7 років, які надаються головним чином для фінансування інвести­цій в інфраструктуру та виробничу сферу.

Для єврокредитів досить характерними є, так звані, синдико­вані кредити. Синдикованими такі кредити називаються тому, що надаються міжнародними консорціумами (синдикатами) банківЯ котрі об'єднують у собі від двох до 40 кредитних установ із різним країн. Група банків спеціально тимчасово об'єднується з метою спільного" проведення банківських операції")' і розподілу ризику серед учасників у відповідності з їхньою долею.

На світовому ринку популярними є міжнародні облігаційні полики. Розрізняють іноземні облігаційні позики та міжнародне або єврооблігаційні позики. Іноземна облігаційна позика передбачає випуск облігацій у валюті кредитора. Такі позики останнім часом втратили широту використання, а емітентами виступають хіба що провідні країни. Єврооблігаційні позики емітуються у евровалютах. Основною валютою єврооблігаціїі є долар США доля котрого складає в межах 40%. Інші з найвикористовуваних валют мають порівняно малі долі, але все ж значні: наприклад, швейцарський франк — 13%, японська єна — 12%, марка ФРН — 10%, ЕКЮ —4%.

Процентна ставка міжнародної облігаційної позики може фіксуватись на весь термін позики або регулярно переглядатись у відповідності з кон'юнктурою міжнародного ринку і при цьому вона встановлюється на "базі ставок міжбанківських депозитів з додатком певної маржі. Також часто встановлюється мінімальний рівень, нижче якого процентна ставка не повинна опускатись. Слід зауважити, що у вартість позики завжди включається комісійна винагорода Менеджерам та іншим учасникам синдикату. Міжнародні облігаційні позики, як правило, випускаються на чітко визначений термін (приблизно від 3-х до 15-ти років).

 

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 386. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия