Студопедия — Проектний трикутник, типи задач
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Проектний трикутник, типи задач






Кожний проект має певну дату закінчення, бюджет та об’єм робіт. Взаємозалежність цих параметрів в MS Project називається проектним трикутником. При внесенні змін в один з цих елементів змінюються обидва інших.

В MS Project існує основна формула для всіх операцій, це: тривалість помножена на завантаження ресурсу визначає необхідний обсяг роботи (далі просто робота). Простою мовою це означає, що робота, для виконання якої необхідно вісім годин (тривалість), із призначеним виконавцем на повний час (100 % завантаження ресурсу), потребує вісім робітників-годин (обсяг роботи). Для виконання роботи, тривалість якої дорівнює 40 годинам, при завантаженні ресурсу на 10 % часу, потрібно всього 4 робітників-години.

Так, якщо Ви зміните оцінку обсягу роботи з 4-х годин до 16-ти годин для операції тривалістю 8 годин, що повинне трапитися? Чи зміниться тривалість операції до 16-ти годин, або завантаження ресурсу зросте до 200% (два виконавці)? MS Project визначає, що робити, відповідно до настроювання "фіксованого" параметра операції.

Для операції з фіксованою тривалістю будь-яка зміна або роботи, або завантаження буде змінювати тільки другий параметр, не змінюючи тривалості. Для операції тривалістю 40 годин збільшення обсягу роботи на 8 годин збільшить завантаження ресурсу на 20%. MS Project буде збільшувати завантаження ресурсу для того, щоб завершити роботу в ту ж (фіксовану) тривалість.

Для операції з фіксованим завантаженням ресурсів будь-яка зміна або тривалості, або обсягу роботи буде змінювати інший параметр. Для операції із тривалістю 40 годин і завантаженням ресурсу в 10 %, при збільшенні роботи до 8 годин, тривалість збільшиться до 80 годин. MS Project збільшує тривалість операції, зберігаючи завантаженість ресурсу.

У випадку зміни самих фіксованих значень MS Project буде поводитися в такий спосіб:

Ø Змінюючи тривалість операції при фіксованій тривалості, змінюється обсяг роботи (при незмінному завантаженні ресурсів)

Ø Змінюючи завантаження ресурсу при фіксованому завантаженні, змінюється тривалість операції (при такій же роботі)

Ø Змінюючи роботу операції при фіксованій роботі, змінюється тривалість операції (при незмінному завантаженні ресурсів)

Таким чином, в MS Project існує наступний взаємозв'язок між трьома параметрами проектного трикутника:

Трудовитрати для призначення = Тривалість завдання x Обсяг ресурсу.

При переплануванні один із трьох параметрів змінюється, іншій фіксується, третій перераховується. Який параметр необхідно підтримувати постійним, у кожному конкретному випадку вказує менеджер, задаючи тип задачі у формі Відомост і про задачу вкладка Додатково:

Ø Фіксований обсяг ресурсів;

Ø Фіксована тривалості;

Ø Фіксовані трудовитрати.

В MS Project, можна одночасно фіксувати ще один параметр - загальний обсяг робіт по завданню. За замовчуванням: тип задачі "Фіксований обсяг ресурсів" з установкою "Фіксований обсяг робіт".

Взаємозв'язок параметрів для завдань різних типів при фіксованому обсязі робот

Тип задачі Зміна обсягу ресурсу Зміна тривалості Зміна роботи
Фіксований обсяг ресурсів Перерахування тривалості Перерахування трудовитрат Перерахування тривалості
Фіксовані трудовитрати Перерахування тривалості Перерахування об’єму ресурсів Перерахування тривалості
Фіксована тривалість Перерахування трудовитрат Перерахування трудовитрат Перерахування об’єму ресурсів

Питання для перевірки знань

1. Як складати список ресурсів проекту.

2. Як визначати час участі ресурсу в проекті і персональний графік роботи співробітників.

3. Як створювати, редагувати і видаляти призначення.

4. Як призначаються на задачу матеріальні ресурси.

5. Як визначати склад ресурсів під час створення призначень.

6. Що означає термін Проектний трикутник?

7. На основі якої формули здійснюється взаємозв’язок між параметрами проекту?

 

Лабораторна робота 4. Бюджетне планування

Мета роботи: 1. Ознайомлення з особливостями бюджетного планування в MS Project.

2. Вивчення видів витрат в проекті.

3. Освоєння таблиць норм витрат в MS Project.

4. Визначення загальної вартості проекту.

 

Особливості бюджетного планування в MS Project

Планування й аналіз витрат є одним з найважливіших аспектів у керуванні проектами. Загальна вартість проекту визначає бюджет проекту. Вона складається із фіксованої вартості задач і вартості призначень, яка, в свою чергу, визначається ставками ресурсу, трудовитратами и вартістю використання ресурсу. При призначенні ресурсу на задачу програма визначає вартість задачі, складаючи вартості усіх її призначень і додаючи до них фіксовану вартість задачі, якщо вона зазначена. Сумарна вартість задач визначає вартість проекту в цілому.

Види витрат в проекті

В MS Project розділяють два типи витрат:

Ø нормативна оплату ресурсів;

Ø фіксовані (або разові) виплати або витрати на використання ресурсів.

Нормовані витрати MS Project обчислюються в такий спосіб:

· нормовані витрати на трудові ресурси (в основний робочий та в понаднормовий час) дорівнюють добутку погодинної ставки ресурсу на час, який потрібний ресурсу для виконання задачі. У свою чергу, для кожного із трудових ресурсів (виконавців) може бути задані стандартна ставка й ставка понаднормових.

· нормовані витрати на матеріальні ресурси дорівнюють добутку ціни матеріального ресурсу (тобто ціну одиниці матеріалу) на кількість матеріалу, яка необхідна для виконання завдання.

Фіксовані витрати це одноразові доплати на ресурс або задачу.

Фіксовані витрати на ресурси називаються витратами на використання:

· витрати на використання трудового ресурсу залежать від числа одиниць призначення трудового ресурсу на задачу;

· витрати на використання матеріального ресурсу не залежать від кількості використовуваного матеріалу.

Таким чином, витрати призначення дорівнюють:

Витрати призначення = (Трудовитрати х Стандартна ставка) + (Понаднормові трудовитрати х Ставка понаднормових робіт) + Витрати на використання ресурсу.

Фіксовані витрати на задачу так і називаються. Вони назначаються менеджером та не залежать від параметрів задачі.

Загальні витрати на задачу = Сума витрат всіх призначень задачі + Фіксовані витрати на задачу.

Таблиці норм витрат

Таблиці норм витрат - це сукупність ставок ресурсів і витрат на використання матеріальних і трудових ресурсів. Уведення норм витрат на ресурси здійснюється у формі Відомості про ресурс / Витрати.

В MS Project має п'ять однотипних таблиць, для кожної з яких відведена власна вкладка (А, В, З, D і Е). Це дозволяє для кожного ресурсу сформувати до п'яти різних схем оплати й згодом використати їх, наприклад, для різних завдань, на які призначений даний ресурс. Кожна таблиця містить 25 рядків, що дозволяє вказати до 25 періодів дії розцінок.

Кожна зі схем оплати описується за допомогою чотирьох стовпців:

· Дата дії - дата, починаючи з якої діють розцінки, зазначені в трьох інших стовпцях таблиці. Якщо такою датою є початкова дата проекту, то її можна не вказувати. Для вибору дати можна скористатися календарем, що розкривається.

· Стандартна ставка – для трудового ресурсу це ставка оплати ресурсу за "стандартний" робочий час (наприклад, значення 150 р/ч відповідає ставці 150 рублів за годину); для матеріальних ресурсів значення, введене в цьому стовпці, інтерпретується MS Project як вартість одиниці ресурсу (наприклад, якщо кількість ресурсу Папір виміряється в пачках, то значення "50 р." має сенс "50 рублів за пачку").

· Ставка понаднормових - ставка оплати трудового ресурсу при його використанні в понаднормовий часу; для матеріальних ресурсів поле Ставка понаднормових не використовується.

· Витрати на використання - вартість однократного використання ресурсу; задане в цьому стовпці значення додається до вартості проекту щораз, коли цей ресурс використовується, незалежно від кількості виконаної їм роботи.

Вибір схеми оплати для конкретного призначення виробляється за допомогою вікна Відомості про призначення / Загальні (щоб відкрити вікно Відомості про призначення, потрібно двічі клацнути мишею по імені призначення в поданні Використання задач або в поданні Використання ресурсів).

Істотне значення для планування вартості проекту має також метод нарахування витрат. Метод нарахування витрат визначає момент часу, коли варто врахувати вартість ресурсу, призначається - Форма відомості про ресурс / Витрати. Передбачено три варіанти нарахування витрат:

· на момент початку задачі;

· на момент закінчення задачі;

· пропорційно впродовж виконання задачі.

Надалі можна переглянути рух грошових коштів у звіті – Вид/Звіт/Витрати/Рух грошових коштів.

Визначення загальної вартості проекту

Для перегляду розрахованих MS Project витрат існують два засоби: таблиці і звіти.

Таблиці витрат виводяться за допомогою команди Вид / Таблиця / Витрати. Існує такі модифікації таблиці Витрати в залежності від подання:

· в цілому по задачам – подання Діаграма Ганта;

· в цілому по задачам та з визначенням затрат по кожній із задач у розрізі ресурсів – подання Використання задач;

· в цілому по ресурсам – Аркуш ресурсів;

· в цілому по ресурсам та з визначенням затрат по кожному із ресурсів у розрізі задач – подання Використання ресурсів.

Перегляд звітів по витратам здійснюється за допомогою команди Вид / Звіти / Витрати.

Завдання 3. Бюджетне планування

 

1. Введіть вхідні дані для планування вартості проекту:

Нормовані витрати:

  • стандартні ставки й ставки понаднормових витрат на трудові ресурси;
  • стандартні ставки для матеріальних ресурсів.

Фіксовані витрати на задачі - витрати на використання трудових і матеріальних ресурсів. Вкажіть якими командами забезпечується введення вхідних значень наступних параметрів:

 

Ресурси Параметри Команда
1. Агроном Погодинна оплата  
2. Бригадир Погодинна оплата   Доплата за стаж  
3. Сезонні робітники, які працюють на декількох роботах Погодинна оплата різна для кожної роботи Погодинна оплати понаднормову роботу    
4. Всім трудовим ресурсам врахувати можливість зміни Схеми оплати в часі Зміна стандартної ставки з певної дати    
5. ГММ Ціна за 1 т   Доплата за доставку    
6. Насіння Ціна за 1 ц    
7. Задача виготовлення парників Оплата по договору    

 

ІІ. Провести аналіз витрат і визначити загальну вартість проекту за допомогою таблиці Витрат:

  • с угрупованням по задачам;
  • с угрупованням по ресурсах.

 

ІІІ. Видати звіти по витратах - записати вид всіх п'яти звітів: бюджет, рух грошових коштів, задачі з перевищенням бюджету, ресурси з перевищенням бюджету, освоєний обсяг.

 

Питання для перевірки знань

1. Які параметри становлять проектний трикутник і в чому полягає механізм коректування цих параметрів залежно від типу завдання

2. Типи витрат в MS Project.

3. Як задати ресурсу різни схеми оплати праці за виконання різних робіт?

4. Як задати ресурсу схеми оплати праці, що змінюються у часі?

5. Записати формулу для нарахування заробітної плати трудовому ресурсу за виконання певної роботи.

6. Записати формулу для обчислення вартості матеріального ресурсу, необхідного для виконання певної роботи.

7. Записати формулу для обчислення вартості певної роботи.

8. Записати формулу для нарахування трудовому ресурсу загальної заробітної плати.

9. Як переглянути витрати по задачах і ресурсах?

:

 

 

Модуль 4. Створення та планування розвитку інформаційних систем

Лабораторна робота № 5. Проектування нового проекту в середовищі MS Project

Мета роботи: засвоєння методики керування ризиками

Як правило, у керуванні ризиками розрізняють чотири етапи:

1. Ідентифікація ризиків.

2. Кількісна оцінка ризиків.

3. Планування антиризикових заходів.

4. Виявлення ризикових ситуацій і їхнє подолання.

Щоб адекватно аналізувати ризик, потрібно мати під рукою деталізований план проекту, що містить як опис структури робіт, так і параметри розподілу ресурсів. Тому найбільш підходящий час, щоб виконати початковий аналіз ризику - це момент безпосередньо перед збереженням базового плану й початком реалізації проекту. Але не слід думати, що аналіз ризику є одноразовим завданням. Ви будете змушені вертатися до неї час від часу в ході реалізації проекту й - обов'язково - при кожному істотному відхиленні проекту від прийнятого плану.

Ідентифікація ризиків

Під ідентифікацією ризиків розуміють виявлення тих типів подій, які можуть привести до відхилення параметрів проекту від планових.

Відомо й застосовується на практиці досить велика кількість різноманітних способів ідентифікації ризиків. Якщо час на аналіз ризиків обмежено, найбільш підходящими можна вважати наступні способи:

  • повторний аналіз завдань проекту й розкладу в цілому.
  • "мозковий штурм" (Braіnstorm) і бесіда з експертами.

При аналізі розкладу в першу чергу варто звернути увагу на завдання критичного шляху, потім на завдання, які є критичними, але не лежать на критичному шляху, і на закінчення - на некритичні завдання.

З погляду ідентифікації ризиків найбільше "підозрілими" є:

  • завдання, які для вашої організації є новими; тривалість і оцінки вартості для цих завдань, швидше за все, будуть неточні;
  • ресурси, призначені для виконання специфічних завдань ("незамінні" виконавці);
  • ресурси, які повністю розподілені, перевантажені, або можуть у якийсь момент виявитися недоступними (наприклад, головний бухгалтер на восьмому місяці вагітності або системний адміністратор, що уже третій місяць безрезультатно звертається із приводу підвищення зарплати);
  • завдання з декількома попередниками; чим більша кількість залежностей має завдання, тим вище ймовірність її затримки;
  • завдання, що мають хоча б одного зовнішнього попередника;
  • завдання великої тривалості або потребуючі багато ресурсів.

Засоби ідентифікації ризиків

До засобів ідентифікації ризиків, які можна використати при локальній роботі з MS Project, можна віднести:

  • механізм відбору завдань і ресурсів проекту по певних ознаках (стандартні фільтри й автофільтри);
  • засобу залучення уваги користувача до потенційно "небезпечного" елементам розкладу (критичним задачам, перевантаженим ресурсам і т.д.);
  • функцію аналізу тривалостей задач проекту по методу.

Застосування фільтрів

Застосування фільтрів дозволяє сконцентрувати увага в цей момент лише на певному типі задач або ресурсів.

Наприклад, за допомогою фільтрів задач можна виявити наступні потенційно "ризиковані" задачі:

  • задачі, для яких установлені обмеження по датах початку або завершення; фільтр - Задачі з фіксованими датами;
  • критичні задачі; фільтр - Критичні завдання;
  • задачі, досвід виконання яких відсутній або незначний; як правило, для таких задач у розкладі вказуються оцінки тривалості (вони відзначені в розкладі символами "?"); фільтр - Задачі з оцінкою тривалості;
  • задачі великої тривалості; використайте автофільтр поля Тривалість із вказівкою значення, яку можна вважати "більшим" для даного проекту;
  • задачі, для виконання яких використаються специфічні ресурси (наприклад, "незамінні" або "зовнішні"); якщо для таких видів ресурсів попередньо створена відповідна група, то може бути використаний фільтр Група ресурсів; якщо ж "ризикованим" є конкретний ресурс, то можна застосувати фільтр Використання ресурсу...;
  • задачі з декількома попередниками;
  • задачі, що мають хоча б одного зовнішнього попередника.

Щоб відібрати задачі з декількома попередниками або задачі, що мають хоча б одного зовнішнього попередника, можна використати що набудовує автофільтр поля (стовпця) Попередники.

Для відбору задач, що мають двох і більше попередників, виконаєте наступні дії:

1. Включите автофільтри таблиці задач, клацнувши на кнопку Авто фільтр .

 
 

2. Відкрийте список критеріїв відбору для стовпця Попередники й виберіть у ньому пункт (Умова...).

 

3. У діалоговому вікні умов відбору введіть у правому полі першої умови символ, використовуваний для поділу номерів попередників в осередках стовпця Попередники (за замовчуванням як роздільник використається крапка з коми).

4. Клацніть кнопку ОК.

При необхідності ви можете зберегти створений фільтр, клацнувши на кнопку Зберегти.

Засоби залучення уваги користувача

Для залучення уваги користувача до "ризикованого" елементам розкладу (таким, як критичні завдання або перевантажені ресурси) в MS Project за замовчуванням використаються досить традиційні засоби. Наприклад, дані по перевантажених ресурсах виводяться червоним напівжирним шрифтом, для відрізків критичних завдань і ліній зв'язку таких завдань також використається червоний колір.

Після складання розкладу проекту й виявлення потенційно "небезпечних" елементів розкладу ви можете вибрати власний стиль для кожного з таких елементів. Крім того, за допомогою механізму полів, що набудовують, ви можете створити для кожного елемента, пов'язаного з певним видом ризику, індивідуальний графічний індикатор, за допомогою якого можна "одним поглядом" оцінити ризикованість того або іншого завдання.

Засоби зберігання інформації про ризики

В MS Project не передбачено яких-небудь спеціальних засобів зберігання інформації про ризики. Однак для цієї мети цілком можуть бути використані три типи сервісних засобів MS Project:

  • коментарі (або замітки - Notes);
  • посилання на зв'язані документи;
  • набудовують поля, що, даних.

Замітки - це довільний текст, що пояснює особливості того або іншого елемента розкладу. Замітки можуть бути написані для будь-якого завдання, будь-якого ресурсу й призначення. Додатковою перевагою заміток є те, що для завдань і ресурсів, що мають замітки, у стовпці індикаторів відображається спеціальний значок. З одного боку, він служить візуальною ознакою того, що на дану задачу (ресурс) потрібно звернути увагу, а з іншого боку - дозволяє швидко одержати додаткову інформацію у формі спливаючої підказки.

 

Кількісна оцінка ризиків

 

Крім одержання більше конкретних висновків щодо можливих ризиків, їхня кількісна оцінка дисциплінує сама по собі. Очевидно, точність результатів оцінювання залежить від використовуваних методів. Нижче наведені далеко не самі складні, але досить ефективні методи.

Кількісна оцінка ризиків припускає:

  • визначення "порога стійкості" проекту (tolerance level);
  • визначення ймовірності кожного ризику;
  • призначення ціни кожному ризику;
  • розподіл пріоритетів між ризиками.

Визначення "порога стійкості";

Мова йде про те, що вважати ризиком (загрозливою ситуацією) для конкретного проекту й для конкретної організації. Наприклад, для одного проекту відхилення від бюджету на 100 тисяч доларів не є катастрофою, а для іншого, як говориться, кожна копійка на рахунку. Те ж саме ставиться й до строків: у деяких випадках затримка на півроку не означає зриву проекту, а в інші й тиждень може мати принципове значення.

Визначення ймовірностей ризиків

Якщо не застосовуються статистичні методи, то розподіл ймовірностей ризикових ситуацій може бути отримане на основі експертних оцінок, а також на основі досвіду реалізації попередніх проектів. Крім того, при аналізі ризиків, пов'язаних з тимчасовими параметрами проекту, можуть використатися інструментальні засоби аналізу розкладу по методу PERT, що входять до складу MS.

Призначення ціни ризику

Ціна ризику може вимірятися в гривнях, витратах часу, втратах якості або як те, інше й третє одночасно. Один з можливих способів оцінки втрат полягає в тому, щоб зберегти копію вихідного плану й потім вносити в план зміни, щоб побачити, як зміняться відповідні параметри проекту, якщо відбудеться подія, пов'язане з ризиком (тобто виконати аналіз "що буде, якщо..."). Ще один, досить розповсюджений, спосіб полягає в тім, щоб обчислювати ціну ризику як добуток імовірності ризику на величину передбачуваних додаткових витрат, обумовлених цим ризиком.

Питання для перевірки знань

1. Які основні шляхи оптимізації проекту?

2. Які основні етапи оптимізації строків проекту?

3. Методи оптимізації строків проекту.

4. Визначте сутність методу критичного шляху.

5. Які задачі називаються критичними?

6. В чому полягає вплив зміни календарів проекту на строків проекту?

7. Методи оптимізації бюджету.

8. Яким чином можливо виявити задачі із перевищенням вартості?

9. Які стандартні фільтри, призначені для відбору задач, вартість яких перевищує заплановане значення?

10. Які звіти MS Project призначені для відбору задач, вартість яких перевищує заплановане значення?

11. В чому полягає загальний підхід до керування ризиками

12. Визначити засоби ідентифікації ризиків.

13. Як здійснюється кількісна оцінка ризиків.

14. Основні напрями планування антиризикових заходів.

Лабораторна робота № 6. Аналіз та оптимізація параметрів проекту

Мета роботи: 1. Визначення шляхів оптимізації параметрів проекту.

2. Засвоєння методу критичного шляху для корегування строків проекту.

3. Вивчити методи оптимізації бюджету.

4. Ознайомлення загальним підходом до керування ризиками.

 

Визначення шляхів оптимізації параметрів проекту

Після того, як план проекту сформований, може виявитися, що є деякий запас часу або ресурсів. Однак більш складні проблеми встають перед тим менеджером проекту, що одержав план, що не вмістився або в часові, або в бюджетні рамки.

Аналіз проекту дозволить виявити помилки і намітити шляхи оптимізації проекту:

· закінчити проект раніше спочатку наміченого строку при збереженні сформованого бюджету;

· підвищити якість робіт (за допомогою залучення кращих ресурсів) за рахунок збільшення бюджету, при збереженні строків виконання робіт;

· підвищити якість робіт за рахунок збільшення часу, що відводить на них, при збереженні бюджету.

Необхідно зробити наступне досить важливе зауваження.

Метод сіткового планування, на відміну від інших математичних методів дослідження операцій (наприклад, лінійного й динамічного програмування), не забезпечує "автоматичного" визначення оптимальних параметрів проекту. Він лише дозволяє одержати об'єктивну оцінку цих параметрів при обраному варіанті структури робіт і розподілу ресурсів. Відповідно, отримані з його допомогою результати варто розглядати як рекомендацію, з якої менеджер проекту може або погодитися, або ні. Щоб відповістити на запитання, наскільки поганий або гарний даний варіант проекту, менеджер повинен чітко уявляти собі, яку основну мету має планування: скорочення строків робіт, економію ресурсів, або пошук якогось компромісного варіанта.

Розглянемо методи оптимізації строків проекту.

Основні етапи:

1. Визначити критичний шлях.

2. Скорегувати план з метою скорочення тривалості проекту.

3. Змінити календарі проекту.

4. Змінити дату початку проекту

Метод критичного шляху та коректування строків проекту

Під оптимізацією строків мається на увазі скорочення тривалості критичного шляху.

Критичний шлях являє собою найбільш тривалу послідовність задач, що визначає дату закінчення проекту.

Задачі, що утворять критичний шлях, називають критичними задачами. Затримки виконання критичних завдань впливають на дату закінчення проекту, тому критичні завдання не мають резерву часу.

Резерв часу задачі - це час, на яке можна відкласти виконання задачі, не відкладаючи виконання інших задач і не змінюючи дату закінчення проекту. Резерв це проміжок між датами раннього й пізнього закінчення задачі в календарному плані.

Критичні задачі не мають резерву часу. закінчення збігаються, тому сутність оптимізації строків полягає в тім, щоб виявити резерви часу робіт, що лежать на некритичних шляхах, і направити ці резерви на роботи, що знаходяться на критичному шляху.

Перегляд критичних завдань проекту - Формат / Майстер діаграм Ганта.../ установити перемикач Критичний шлях.

Критичні задачі показуються відрізками червоного кольору.

Шляхи коректування проекту для скорочення його тривалості:

  • оптимізація задач, що утворюють критичний шлях (скорочення тривалості або зниження трудомісткості задач критичного шляху; зміна умов планування задач; поділ критичної задачі на кілька завдань меншої тривалості, які можуть виконуватися одночасно різними ресурсами; перегляд типу залежності між задачами);
  • зменшення області охоплення проекту. У цьому випадку можна видалити деякі задачі або відповідним чином скоротити їх тривалість.
  • зміна відомостей про ресурси або їхні призначення. Можна змінити календарі ресурсів, передбачивши понаднормову роботу для виконання критичних завдань, або призначити додаткові ресурси завданням, що вимагають якнайшвидшого виконання.

Зміна календарів проекту

Зміна календарів проекту може розглядатися і як засіб скорочення тривалості початкового критичного шляху, і як самостійна процедура, спрямована на більше раціональне використання робітника й неробочого часу.

Зміна календарів проекту припускає:

· зміна календарів однієї або декількох задач;

· зміна календарів одного або декількох ресурсів;

· зміна календаря проекту.

 

Методи оптимізації бюджету

Після формування плану проекту необхідно виконати аналіз запланованих витрат. Якщо заплановані витрати не погодяться з реальним бюджетом, варто подумати над тим, як оптимізувати план з метою усунення протиріч. При цьому необхідно пам'ятати, що внесення коректив у бюджет приведе, імовірно, до зміни строків і якості виконання окремих робіт і проекту в цілому.

Аналіз вартості проекту

Щоб оцінити загальну вартість проекту, досить перейти в таблицю Витрати, що має два основних формати залежно від подання проекту в момент завдання команди:

Ø розподіл витрат по ресурсах

Ø розподіл витрат по задачам

 

 

Крім з'ясування загальної вартості часто потрібно проаналізувати пропорційне співвідношення витрат усередині бюджету. Як правило, у кожній організації є свої стандарти або подання про те, як повинні бути розподілені витрати. Наприклад, може існувати вимога, щоб вартість понаднормової роботи не перевищувала 5% від загальної вартості проекту.

У загальному випадку при аналізі структури витрат розглядаються:

· розподіл витрат по фазах проекту;

· розподіл витрат по типах робіт (наприклад, співвідношення витрат на керування із загальною вартістю проекту);

· співвідношення між витратами на понаднормові трудовитрати й звичайні;

Зниження вартості проекту може бути досягнуте за допомогою наступних дій:

  • зміна використовуваної схеми оплати ресурсу;
  • відмова від використання ресурсу в понаднормовий час; якщо вартість ресурсу у понаднормовий час значно перевищує рівень стандартної ставки, варто продумати можливість або заміни його в ці годинники більше дешевим ресурсом, або взагалі не залучати його в понаднормовий час;
  • видалення другорядних завдань;
  • зміна тривалості задач.

 

 

Лабораторна робота № 7. Відстеження проекту

Мета роботи: 1. В чому полягає процес відстеження проекту в MS Project.

2. Вивчення видів витрат в проекті.

3. Освоєння таблиць норм витрат в MS Project.

4. Визначення загальної вартості проекту.

 

Сутність процесу відстеження проекту в MS Project

Головна мета відстеження проекту - вчасно виявити відхилення фактичного ходу робіт від запланованих і відповідним чином провести коректування тієї частини проекту, що ще не виконувалося.

Технологія керування проектом в MS Project полягає у виконанні наступних основних дій:

1. Менеджер проекту вводить із установленою періодичністю в поточний розклад проекту фактичні дані про стан робіт.

2. MS Project порівнює фактичні дані із плановими (базовими) значеннями.

3. За результатами порівняння менеджер (або керівник) може ухвалити рішення щодо внесенні змін у поточний розклад і потім (при необхідності) зберегти новий варіант розкладу в якості нового базового плану.

На етапі реалізації проекту користувач Project працює із трьома видами даних - базовими, фактичними й поточними.

Базові (планові) дані – це "еталонні" параметри проекту, які після планування зберігаються у базовому плані й не залежать від ходу виконання проекту.

Фактичні параметри - це параметри, які безпосередньо залежать від реального стану проекту на момент встановлення їхніх значень. Фактичні параметри вводяться виконавцями або розраховуються MS Project з періодичністю, зазначеної менеджером проекту. Поняття "фактичні параметри" застосовується тільки до виконаних завдань проекту.

Параметри поточного розкладу - це сукупність поточних даних про проект за календарним планом. До них відносяться як фактичні параметри завершених і виконуваних завдань, так і відомості про не початі завдання. На початку проекту дані за календарним планом майже або зовсім не відрізняються від даних за базовим планом. Однак після виконання задачі здійснюється коректування значень і вводяться фактичні дані. Може виявитися, що на виконання однієї задачі потрібно на три дні більше, ніж очікувалося. Іншу задачу можна почати на день раніше. Ще одна задача потребує додаткових витрат

Обновляти фактичні дані в процесі реалізації проекту можна раз на місяць, раз у тиждень, раз у день або раз у годину. Перед уведенням фактичних даних необхідно обов'язково визначити дату звіту (за замовчуванням збігається з поточною датою). Стосовно цієї дати задачі проекту, в залежності від стану виконання, розділяються на три групи: завершені (100 %); незавершені завдання (1-99 %), завдання, які ще не починалися (0%).

MS Project дозволяє контролювати хід реалізації проекту по трьох основних показниках:

· дотримання календарних строків виконання завдань;

· зроблений обсяг робіт;

· відповідність фактичних витрат бюджету.

Процес Відстеження проекту складається з наступних етапів:

1. Збереження базового плану.

2. Завдання дати звіту.

3. Підготовка проекту до відстеження.

4. Уведення фактичних даних.

5. Виявлення відхилень від базового плану. Створення зведених звітів.

6. Перепланування робіт, що залишилися.

 

1. Збереження базового плану.

Після завершення процесу створення календарного плану і його коректування необхідно зберегти базовий план проекту до початку виконання робіт проекту. У базовому плані проекту зберігаються дати початку й закінчення завдань, їхня тривалість, трудовитрати й витрати по кожній задачі. Крім того, у базовому плані зберігаються відомості про ресурси й відомості про призначення. В Project можна зберегти до 11 базових планів у плані проекту. Базові плани зберігаються з іменами Базовий план і Базовий план1 - Базовий план 10. Порівнюючи базові плани з останньою версією поточного плану проекту, можна визначити й усунути відхилення поточних параметрів проекту від базових.

Щоб зберегти базовий план проекту, необхідно:

· Задати команду Сервіс / Відстеження / Зберегти базовий план.

· У діалоговому вікні Збереження базового плану встановити перемикач Зберегти базовий план, а потім вибрати в списку ім'я базового плану, у якому будуть збережені дані проекту.

· Установити перемикач Для в положення всього проекту й клацніть на кнопці ОК.

Після збереження базового плану в поля, призначені для зберігання базових даних по проекту, буде додана інформація про завдання, ресурси й призначення. Наприклад, у таблиці Витрати в поле Базові витрати замість нульових значень з'являться базові витрати на завдання, ресурси або призначення.

Щоб видалити базовий план, необхідно задати команди:

· Вибрати команду Сервіс / Відстеження / Очистити базовий план.

· У діалоговому вікні Очищення базового плану виберіть перемикач Очистити базовий план.

 

2. Встановлення дати звіту

За замовчуванням датою звіту про стан є поточна дата. Якщо стан проекту відображається з використанням ліній ходу виконання, стан проекту показується на поточну дату. Якщо вводяться відомості про хід виконання, фактичні плануються по поточній даті. Відомості про освоєний обсяг також розраховуються по поточній даті.

Можна задати дату звіту про стан, щоб увести або відобразити відомості про хід виконання на іншу дату. Наприклад, може знадобитися змінити дату звіту, щоб подивитися стан проекту за минулий тиждень. Або, якщо звіт про хід виконання повинен був отриманий у п'ятницю, а надійшов пізніше, можна вказати п'ятницю як дату звіту про стан, перш ніж уводити відомості про хід виконання. Щоб змінити дату звіту про стан, у меню Проект необхідно задати Відомості про проект. У поле Дата звіту про стан уведіть потрібну дату звіту про стан.

 

5. Підготовка проекту до відстеження

Підготовка проекту до відстеження за допомогою майстра відстеження:

панель інструментів Консультант / кнопка Відстеження / Підготовка до відстеження ходу роботи над проектом:

Крок 1. Вибір способу уведення відомостей про хід виконання проекту: Немає - фактичні дані вводяться вручну; ТАК - дані будуть обновлятися через додатки.

Крок 2. Вибір способу відстеження ходу виконання шляхом вказівки: відсотка виконання задачі; фактичних і що залишилися трудовитрат; фактичних годин трудовитрат за період.

 

4. Уведення фактичних даних у проект.

Якщо відстеження виконується на рівні задач, то вводиться відсоток завершення або які-небудь інші параметри для задач: фактична дата початку й закінчення, фактична й, що залишилася на дату звіту тривалості.

Для ресурсів уводяться або фактичні трудовитрати та ті що залишилися, або відсоток завершення по трудовитратам.

Для цього використаються:

· панель інструментів ВідстеженняВид / Панелі інструментів / Відстеження.

· таблиці Відстеження в поданні Діаграма Ганта або Використання задачВид/Таблиця/Відстеження;

· діалогові вікна Відновлення проекту й Відновлення задач - Сервіс / Відстеження / Обновити проект або обновити задачі;

 

· діаграма Ганта для відновлення відсотка завершення завдань – хід виконання завдання відображається на відрізку задачі т







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1119. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия