Студопедия — Принципи психологічної підготовки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Принципи психологічної підготовки






Психологічна підготовка спортсмена ґрунтується на основних дидактичних принципах, з яких особливе значення мають принципи всебічності, свідомості, поступовості і повторності. Кожен з них є обов'язковим у психологічній підготовці спортсмена і має свої особливості.

Принципи всебічності. Основна вимога цього принципу - забезпечення органічної єдності загального і спеціалізованого розвитку психіки спортсмена у процесі спортивної діяльності.

Реалізація принципу всебічності у психологічній підготовці має велике значення для всіх спортсменів, незалежно від виду спорту і рівня підготовленості (класності). Легкоатлети і важкоатлети, гімнасти і акробати, лижники і плавці - усі вони носії багатого рухового досвіду, необхідною умовою набуття якого є високий рівень розвитку всіх психічних функцій спортсмена.

Принцип всебічності неоднаково реалізується на різних етапах спортивного тренування, а також залежить від вікових особливостей спортсмена. На початковому етапі тренування використання цього принципу пов'язують з формуванням і розвитком усіх психічних функцій новачків.

На етапі удосконалення спортивної майстерності принцип всебічності передбачає як удосконалення всіх психічних функцій, так і розвиток спеціалізованих у вигляді "відчуття приладу" у гімнастів, "відчуття планки" у легкоатлетів, "відчуття швидкості" у велосипедистів.

Дієвість принципу всебічності залежить від раціонального використання найрізноманітніших засобів психологічної підготовки спортсмена. Ці засоби мають багато спільного із засобами забезпечення інших видів підготовки (фізичної, технічної тощо) і разом з тим значно відрізняються від них.

Для розв'язання завдань психологічної підготовки широко використовуються вправи типу багаторазового відтворення дозованих у кількості, просторі і силі дій, визначення найбільш раціональних шляхів стимулювання вольових зусиль, використання найдоцільніших прийомів свідомого керування емоційним станом тощо.

Принцип свідомості. Змістом цього принципу є вимоги щодо забезпечення глибокого усвідомлення спортсменом суті і спрямування всіх видів психологічної підготовки, а також щодо розвитку умінь свідомо користуватися набутими психологічними знаннями на практиці, перетворюючи їх у переконання, у керівництво діями в будь-яких умовах змагальної боротьби. Досягти цього спортсмен може лише активністю і самостійністю у розв'язанні найважливіших завдань психологічної підготовки.

Правильне використання принципу свідомості щодо психологічної підготовки передбачає таку побудову тренувального процесу, щоб спортсмени глибоко усвідомили мету і завдання психологічної підготовки, чітко уявляли, що мають засвоїти на кожному занятті, як впливатимуть на підвищення спортивної майстерності набуті психологічні знання і розвиток якостей особистості. Для реалізації цього принципу особливо повно слід враховувати вікові особливості спортсмена і його освіту.

Свідомість у вирішенні питань психологічної підготовки - це творча робота юного спортсмена з оволодіння необхідними психологічними знаннями, удосконалення психічних функцій, розвитку позитивних якостей особистості, що мають особливе значення для вибраного виду спортивної спеціалізації.

Аутогенне тренування привчає спортсмена свідомо управляти функціями різних систем організму (нервової, серцево-судинної, дихальної та ін.).

Найбільшого розвитку самостійності у психологічній підготовці можна досягти тоді, коли ця риса поведінки спортсмена формується і виявляється як стійке набуття його особистості.

Принцип поступовості. Основною вимогою цього принципу у вирішенні завдань психологічної підготовки є забезпечення закономірного наростання різноманітних педагогічних впливів на психіку юного спортсмена, щоб викликати бажані якісні зміни у його поведінці.

Реалізація принципу поступовості ґрунтується на дотриманні педагогічних правил "від простого до складного" та "від відомого до невідомого". Тобто викладач повинен стежити за тим, щоб навантаження на психіку збільшувались поступово, щоб під час тренувань весь час зростали вимоги до внутрішніх навантажень для розвитку найбільшої кількості психічних функцій. Кожне наступне заняття повинне ґрунтуватися на уже досягнутому.

Принцип повторності. Психологічна підготовка спортсмена повинна здійснюватися цілорічно на всьому протязі спортивної спеціалізації. При цьому слід правильно додержуватись інтервалів відпочинку, достатніх для поновлення витраченої і набуття підвищеної психологічної працездатності. Таким чином, психологічна підготовка набуває певної циклічності. Тривалість залежить від загальних вимог єдиного процесу спортивного тренування.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 511. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия