Студопедия — Дисконтування, методи розрахунку 1 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дисконтування, методи розрахунку 1 страница






Однією із форм визначення часової вартості грошових пото­ків на противагу компаундуванню є дисконтування (англ. – discounting).

ДИСКОНТУВАННЯ є фінансово-математичною моделлю визначен­ня поточної (теперішньої) вартості грошових потоків, надхо­дження яких, як очікується, матиме місце у майбутньому протя­гом певного планового періоду. Теперішня вартість майбутніх гро­шових потоків визначається шляхом приведеннядисконтування на величину процента, який міг би бути заробленим у випадку, коли б грошові кошти були доступні для їх використання на момент оцінювання. Отже, теперішня вартість майбутнього грошового по­току дорівнює абсолютній величині грошових коштів, інвестування якої на прийнятих для дисконтування умовах через визначений проміжок часу дало б вартість, еквівалентну вартості майбутнього грошового потоку, що аналізується. Такий підхід дає можливість фінансовому менеджеру, так само, як і у разі компаундування, отримати зіставні абсолютні величини вартості грошей для при­йняття адекватних управлінських рішень щодо інвестування.

Практичне застосування дисконтування для визначення при­веденої теперішньої вартості грошових потоків вимагає відповід­ної фінансово-математичної формалізації моделі дисконтування — визначення абсолютної величини дисконту. Залежно від по­треб аналізу грошових потоків та зміни їх вартості у часі можуть використовуватися такі моделі дисконтування:

• просте дисконтування;

• дисконтування ануїтетів (відстроченої або авансової ренти).

Під ПРОСТИМ ДИСКОНТУВАННЯМ (single discounting) розуміється фінансово-математична модель розрахунку приведеної вартості майбутнього грошового потоку, отримання якого, як очікується, відбудеться одноразово через чітко визначений період. Результа­том простого дисконтування є приведена теперішня вартість (present value або PV) окремого майбутнього грошового потоку.

Процеси компаундування і дисконтування тісно взаємо­зв'язані один з одним. Визначення поточної вартості (дисконту­вання) є прямою протилежністю компаундуванню. Таким чином, якщо нам відомий показник майбутньої вартості грошей ( FV ), то за допомогою дисконтування ми можемо розрахувати їх тепері­шню вартість ( PV ).

Оскільки оцінка майбутньої вартості грошових потоків із ви­користанням простого процента відповідає формулі (4.1):

FV = PV * (1 + n * i)

то дисконтування майбутніх грошових потоків із використанням простого процентавідповідає такій формулі:

 

(4.5)

 

де PV– приведена теперішня вартість майбутнього грошового потоку;

FV – абсолютна величина майбутнього грошового потоку;

n – кількість інтервалів у плановому періоді;

і– ставка дисконтування (виражена десятковим дробом).

 

Оскільки майбутня вартість наявних грошових коштів у разі ви­користання складного процента визначається за формулою:

 

FV = PV * (1 + i)n (4.6)

 

то приведена теперішня вартість майбутніх грошових потоків при використанні складного процента визначається за такою формулою:

 

(4.7)

 

Частина рівняння (4.7), взята в дужки, називається фактором процента поточної вартості PVIF. Таким чином, якщо

 

(4.8)

 

то формула (4.7) матиме вигляд:

 

(4.9)

 

де PVIFi,n – абсолютне значення ставки дисконтування;

i – процентна ставка;

п – кількість інтервалів у плановому періоді.

 

Різноплановість руху грошових коштів у результаті підприєм­ницької діяльності створює ситуацію, коли застосування просто­го дисконтування для оцінки приведеної вартості майбутніх гро­шових потоків є недостатнім. Передусім це стосується оцінки грошових потоків, які виникають протягом усього періоду із пев­ною періодичністю, тобто ануїтетів (ренти).

Якщо припустити, що абсолютна величина грошових потоків протягом періоду, який аналізується, однакова і постійна, тобто умови ануїтету передбачають рівність окремих грошових пото­ків, формула теперішньої вартості ануїтету матиме вигляд:

 

(4.10)

 

де PVAn – теперішня вартість ануїтету;

РМТ – абсолютна величина періодичних рівновеликих ви­плат (ануїтетів);

п – кількість інтервалів у плановому періоді;

i – ставка дисконтування (виражена десятковим дробом).

 

Різниця в дужках рівняння (4.10) називається фактором про­цента поточної вартості ануїтетів (PVIFAi,n). Фактор процента по­точної вартості ренти – це показник ануїтетів за n -ну кількість періодів, дисконтований на i процента:

 

(4.11)

 

Тоді рівняння (4.10) матиме вигляд:

 

(4.12)

 

Фінансово-математична модель визначення теперішньої вар­тості ануїтетів застосовується для обчислення постійних рівних виплат з погашення кредиту, орендних платежів за користування активами підприємства, для порівняння теперішньої вартості цінних паперів, які дисконтуються під різні процентні ставки та приносять власникові певний щорічний дохід, для визначення суми, яку необхідно покласти на депозит за умови вилучення з рахунка кожного року однакової суми грошей.


Змістовий модуль ІІ.

Управління фінансовими ресурсами підприємства

ТЕМА 5. УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ

 

5.1. Сутність та завдання управління прибутком підприємства

5.2. Управління формуванням доходів

5.3. Управління витратами підприємства

5.4. Управління використанням прибутку

 

 

5.1. Сутність та завдання управління

прибутком підприємства

 

Прибуток суб'єкта господарювання відіграє провідну роль у системі управління його фінансами, а тому незмінно привертає значну увагу дослідників із академічних кіл та практиків фінан­сового менеджменту. Звичайно прибуток розглядається в трьох основних аспектах:

§ прибуток як вираження результату фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання та винагорода за підприєм­ницький ризик;

§ прибуток як вираження ефективності управління операцій­ною, інвестиційною та фінансовою діяльністю суб'єкта господа­рювання;

§ прибуток як джерело самофінансування підприємства (при цьому чистий прибуток розглядається як найдешевше джерело фінансування потреби підприємства у капіталі і посідає основне місце у так званій ієрархії фінансування).

Особливості прибутку суб'єкта господарювання за кожним із зазначених напрямів визначають об'єктивну необхідність виділен­ня у фінансовому менеджменті функціонально-організаційного блоку, спрямованого на управління прибутком підприємства з ме­тою формування, підтримання та зростання конкурентоспромож­ності як у короткостроковому, так і в довгостроковому періоді та забезпечення доходу власників корпоративних прав такого підприємства.

Так, ПРИБУТОК підприємства являє собою результуючий фі­нансовий показник, що унеможливлює його безпосереднє вико­ристання як прямого об'єкта управління і вимагає формування важелів впливу на величину прибутку через управління фактора­ми його формування та використання. Це дає змогу виділити ряд структурних елементів, які в результаті і формують цілісну сис­тему управління прибутком підприємства (рис. 5.1).

♦ управління прибутком на етапі його формування:

• управління доходами суб'єкта господарювання,

• управління затратами суб'єкта господарювання;

♦ управління прибутком на етапі його використання.

 

Рис. 5.1. Функціонально-організаційна структура

управління прибутком суб'єкта господарювання

 

За таких умов постає питання щодо забезпечення узгодженос­ті прийняття, підтримки та виконання управлінських фінансових рішень за окремими напрямами реалізації управління прибутком підприємства. Організаційне вирішення цієї проблеми здійсню­ється в рамках обґрунтування мети та завдань управління прибут­ком суб'єкта господарювання, визначення доцільності викорис­тання тих чи інших методів управління прибутком з метою вирі­шення поставлених завдань.

Системоутворюючими елементами моделі управління прибут­ком підприємства є мета та завдання такого управління, від чіт­кості формулювання яких залежить ефективність як моделі управління прибутком, так і фінансового менеджменту взагалі.

Як уже наголошувалося, у теорії корпоративних фінансів прибу­ток суб'єкта господарювання розглядається як результат його діяль­ності та джерело створення ринкової вартості (рис. 5.2).

Виходячи з цього метою управління прибутком підприємства – суб’єкта господарювання можна вважати забезпечення максимізації абсолютної ве­личини чистого прибутку та стабільності його формування у часі. При цьому прибуток (і, відповідно, управління прибутком підпри­ємства) розглядається як джерело створення достатку акціонерів {shareholder value) у формі грошових дивідендних виплат та макси­мізації ринкової вартості підприємства (його корпоративних прав).

Водночас на прибуток, отриманий у результаті фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання, претендують і інші учасники корпоративних відносин. У зв'язку з цим мета управління прибутком підприємства трактується неоднозначно. Типовим прикладом двозначності трактування мети управління прибутком підприємства є конфлікт принципал-агент (зокрема, дивідендна політика підприємства, яка буде розглянута дещо піз­ніше).

 

 

В умовах такого конфлікту, відповідно до теорії агентсь­ких відносин, будь-які управлінські фінансові рішення прийма­ються як компроміс між менеджерами та власниками підприємства.

Під моделлю УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ суб'єкта господарювання необхідно розуміти сукупність фінансово-правових та організаційно-технічних механізмів та прийомів прогнозування, планування та контролю затрат та доходів підприємства з метою забезпечення підтримання прийнятного рівня рентабельності діяльності суб'єкта господарювання у довгостроковій перспективі, а також досягнення інших цілей, визначених корпоративною стратегією.

Практичне вирішення завдань управління прибутком тісно переплітається з іншими функціональними блоками фінан­сового менеджменту, зокрема з управлінням грошовими потоками, управлінням інвестиціями, фінансовим плануванням та прогнозу­ванням. Однак реалізація моделі управління прибутком як функціо­нально-організаційного блоку управління фінансами підприємства має принципові особливості, що визначаються насамперед специфікою прибутку як об'єкта фінансового менеджменту.

Визначаючи поняття управління прибутком, необхідно чітко усвідомлювати, що прибуток не є безпосереднім об'єктом управління, оскільки його абсолютна величина являється результуючим показником і безпосередньо залежить від зміни абсолютних величини інших фінансових показників господарської діяльності суб'єкта господарювання - доходів та затрат суб'єкта.

Хоча перед кожним із визначених блоків стоять власні завдання, їх реалізація спрямована на досягнення загальних спільних цілей, що стоять перед моделлю управління прибутком суб'єкта господарювання. так, виходячи із функціонально-організаційних особливостей та базових характеристик моделі управління прибутком як складового блоку фінансового менеджменту, можна виділити сукупність відособлених, цілісних та логічно взаємоузгоджених завдань, зокрема:

1) максимізація добробуту власників;

2) максимізація ринкової вартості підприємства;

3) підтримання конкурентоспроможності у довгостроковому періоді;

4) забезпечення ліквідності підприємства та його платоспроможності;

5) підтримання прийнятного рівня самофінансування суб'єкта господарювання;

5) підтримання інвестиційної привабливості підприємства та інші завдання відповідно до визначених цілей, досягнення яких ставлять перед моделлю управління прибутком суб'єкта господарювання.

Об'єкт управління прибутком підприємства включає:

§ дохід від реалізації продукції, товарів, надання послуг, вико­нання робіт;

§ покриття витрат, що включають матеріальні витрати, опла­ту праці виробничого та управлінського персоналу, покриття амор­тизаційних відрахувань;

§ сплату податків та інших обов’язкових платежів;

§ покриття процентних платежів за позиками (витрат, пов'я­заних з фінансовою діяльністю);

§ формування прибутку до сплати податків;

§ сплату податків, що здійснюється за рахунок прибутку;

§ формування чистого прибутку;

§ виплату грошових дивідендів та тезаврацію прибутку;

§ формування нерозподіленого прибутку.

5.2. Управління формуванням доходів

 

Управління формуванням прибутку виключає два основні напрями – управління доходами та управління витратами, балансування яких у результаті і визначає формування абсолютної величини прибутку суб’єкта підприємництва (рис. 5.3).

Рис. 5.3. Умови формування прибутку підприємства від операційної діяльності
 
 


Рис. 5.6. Умови формування прибутку підприємства від операційної діяльності
Формування доходів суб'єкта господарювання здійснюється за такими складовими, у розрізі яких і формуються окремі скла­дові сукупного прибутку суб'єкта господарювання:

• доходи від основної діяльності, що включають насамперед дохід від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг;

• доходи від іншої операційної діяльності, яка включає дохід від реалізації оборотних активів, реалізації курсових різниць, оренди, отримані штрафи, пені, неустойки, списання зобов'язань та ін.;

доходи від фінансових операцій, які формуються за рахунок отримання доходів від вкладень в асоційовані та дочірні підпри­ємства, спільної діяльності, доходи від портфельного інвестуван­ня (дивіденди, процентні платежі) та ін.;

• доходи від іншої звичайної діяльності, що визначаються фо­рмуванням доходів від фінансових інвестицій (реалізований капі­тальний дохід), реалізації (ліквідації) необоротних активів, безо­платно одержаних активів тощо;

• доходи від надзвичайних подій.

Зважаючи на особливості наведених вище джерел формування сукупного доходу підприємства, можна визначити такі завдання управління його доходами:

• збільшення абсолютної величини доходів підприємства в ці­лому та за окремими джерелами їх формування;

• збільшення у структурі доходів підприємства частки чистого доходу;

• забезпечення стабільності надходження доходів, а також обмеження впливу на формування доходів підприємства надзви­чайних подій, прогнозування та оцінювання впливу яких є про­блематичним;

• забезпечення зростання у структурі чистого доходу підпри­ємства доходів, отриманих від основної діяльності;

• прискорення отримання доходів шляхом зменшення проміжку часу між їх формальним визнанням (момент визнання доходів з ме­тою оподаткування — за першою подією) та реальним отриманням (момент надходження грошових коштів від контрагента).

Відповідно до визначених вище завдань управління доходами підприємства можна сформулювати основний зміст управлінської діяльності фінансових служб підприємства та їх менеджерів що­до управління формуванням його доходів:

• забезпечення своєчасності та повноти формування доходів підприємства;

• виявлення резервів збільшення доходів підприємства та за­гроз скорочення доходів з метою їх уникнення;

• забезпечення об'єктивності, достовірності та повноти лока­лізації планових та/або отриманих доходів підприємства за центрами їх формування з метою інформаційного забезпечення прийняття управлінських фінансових рішень;

• оцінювання результативності діяльності центрів доходів з позицій їх формування та отримання, визначення рівня відповід­ності результатів діяльності окремих центрів доходів плановим величинам;

• аналіз складу та структури доходів підприємства за такими критеріями:

- відповідно до центрів доходів;

- у розрізі структурних підрозділів підприємства;

- за видами продукції (робіт, послуг);

- у цілому по підприємству;

• прогнозування тенденцій формування доходів підприємства у плановому та перспективному періодах та їх планування.

Важливим завданням фінансового менеджменту на підприємс­тві є забезпечення стабільності формування його доходів у розмірі, не меншому за розмір його витрат, що дає змогу забезпечити без­збитковість діяльності підприємства. Ефективність та результати­вність формування доходів суб'єкта господарювання як складової моделі управління його прибутком безпосередньо залежить від адекватності фінансового забезпечення цінової політики суб'єкта господарювання реаліям ринку, на якому працює підприємство.

 

 

5.3. Управління витратами підприємства

 

Рівень та абсолютна величини витрат суб'єкта господарюван­ня безпосередньо впливає на формування його прибутку як ре­зультату фінансово-господарської діяльності. Управління ви­тратами відіграє провідну роль не тільки в управлінні прибут­ком, а й у структурі фінансового менеджменту взагалі. Зауважи­мо, що формуванню прибутку суб'єкта господарювання об'єк­тивно передує фінансування та покриття усіх його витрат за ра­хунок доходів від реалізації товарів (надання послуг чи виконан­ня робіт), що й необхідно розглядати як одне із основних завдань фінансового менеджменту. Управління витратами полягає у кон­тролі за процесом формування та розподілу витрат підприємства в результаті здійснення фінансово-господарської діяльності. Від­повідно, управління витратами підприємства спрямоване на об­ґрунтування рівня витрат підприємства та їх фінансового забез­печення. Результативність управління витратами та забезпечення ефективності такого управління передбачає реалізацію таких вза­ємозв'язаних фінансово-управлінських операцій:

• групування витрат підприємства за групами відповідно до визначеної сукупності критеріїв;

контроль за формуванням витрат та оптимізації їх абсолют­ної величини;

• виявлення відхилень від планових показників та ідентифіка­ція причин таких відхилень, їх нейтралізація або врахування (шляхом коригування планових показників);

• виявлення та оцінювання резервів зменшення витрат суб'єк­та господарювання, визначення та обґрунтування механізмів їх мобілізації.

В основному формування витрат підприємства припадає на сукупність господарських операцій, що реалізуються в межах йо­го основної (операційної) діяльності.

Серед інших напрямів формування витрат підприємства необ­хідно виділити такі:

витрати, пов’язані з інвестиційною діяльністю, що визна­чаються як сума усіх витрат підприємства на реалізацію інвести­цій в необоротні активи, що припадають на поточний період (зокрема, основні фонди, нематеріальні активи, прямі та портфельні фінансові вкладення);

витрати, пов’язані з фінансовою діяльністю, що включають сукупність витрат підприємства на обслуговування залученого капіталу, у тому числі витрати на обслуговування як позичково­го, так і власного капіталу (наприклад, процентні платежі, гро­шові дивідендні виплати, витрати на оформлення – переоформлення фінансових угод, їх супроводження).

Прийняття раціональних фінансових рішень у рамках управ­ління витратами підприємства ґрунтується на чіткому розумінні умов формування витрат та визначенні впливу витрат на фінансовий стан самого підприємства. Відповідно, резуль­тати управління витратами підприємства у звітному періоді відо­бражаються у публічній фінансовій звітності, зокрема у Звіті про фінансові результати.

Беручи до уваги, що кожен із виділених вище напрямів формування витрат підприємства (операційна, інвестиційна та фінансова діяльність) включає відмінну сукупність госпо­дарських операцій, які, у свою чергу, мають різні фінансові ха­рактеристики, доцільно кожен із таких напрямів розглянути окремо.

Формування витрат у межах основної діяльності визначається сукупністю господарських операцій підприємства, спрямованих на забезпечення виробничого процесу зі створення продукту (по­слуг, робіт), просування продукту на ринок, його реалізації та на­ступного обслуговування у споживача такого продукту (гарантійний та постгарантійний сервіс). Тому у процесі управління су­купністю витрат, що виникає під час реалізації згаданих вище за­вдань, постає питання щодо оцінки абсолютної величини ви­трат, їх структурування та формування цільових категорій ідентифікації (груп, видів) витрат з метою інформаційного підтримання прийняття управлінських фінансових рішень. У ре­зультаті цього забезпечується узагальнення та початкова обро­бка первинної фінансової інформації, визначення сукупності однорідних витрат, а також обґрунтування центрів витрат та їх структурування.

У зв'язку з цим доцільно зупинитися на визначенні класифі­каційних ознак витрат з основної діяльності, оскільки управління останніми потребує чіткого розмежування сукупності витрат під­приємства на однорідні групи та види (рис. 5.4). Так, відповідно до класифікаційних ознак, прийнято виділяти такі види (групи) витрат:

• виходячи із зміни абсолютної величини витрат суб'єкта гос­подарювання у разі зміни обсягів випуску продукції розрізняють умовно-постійні (не залежать від зміни обсягів виробництва) та умовно-змінні (змінюються зі зміною обсягів виробництва) ви­трати;

• залежно від порядку та способу перенесення витрат на про­дукцію підприємства розрізняють прямі (витрати, безпосередньо пов'язані з виготовленням продукції, наданням послуг чи вико­нання робіт) та непрямі (витрати, що пов'язані із фінансуванням додаткових чи обслуговуючих процесів) витрати;

• за періодичністю виникнення та часовими характеристиками розрізняють постійні або регулярні витрати (витрати, що регуля­рно виникають у процесі здійснення суб'єктом господарювання фінансово-господарської діяльності, наприклад витрати на ви­плату заробітної плати, на сплату податків) та разові витрати (ви­трати, що мають нерегулярний характер, наприклад: витрати на купівлю ліцензії");

 

Рис. 5.4. Структурування витрат підприємства з основної діяльності

 

• залежно від характеру зв'язку витрат з виробничим проце­сом розрізняють виробничі (витрати, обумовлені технічними, ор­ганізаційними та іншими особливостями виробничого процесу) та невиробничі (витрати, що мають другорядний характер) витрати;

• для потреб контролінгу витрат у системі цільового плану­вання прибутку суб'єкта господарювання виділяють групи витрат відповідно до центрів їх виникнення або ж за цільовим їх призна­ченням (наприклад, витрати по окремих структурних підрозділах або витрати на виробництво окремих видів продукції).

Відповідно, перед моделлю управління затратами суб'єкта го­сподарювання можуть ставитися такі завдання:

• зменшення абсолютної величини витрат підприємства в ці­лому та за окремими видами (напрямами) його діяльності;

• зменшення у структурі витрат підприємства частки умовно-постійних витрат, що, у свою чергу, дає змогу знизити поріг ре­нтабельності та сформувати більш гнучку цінову політику щодо продукції підприємства (зниження рівня умовно-постійних ви­трат дасть можливість зменшити маржинальний прибуток без зменшення абсолютної величини операційного прибутку підпри­ємства;

• забезпечення стабільності розподілу витрат у просторі та часі, що дасть змогу забезпечити фінансову стійкість підприємс­тва та попередити його неплатоспроможність;

• зменшення у структурі сукупних витрат підприємства не­прямих витрат;

• відстрочення моменту покриття витрат шляхом збіль­шення проміжку часу між їх формальним визнанням (і, зокре­ма, зменшенням оподатковуваного прибутку) та реальним по­криттям (втратою підприємством контролю над грошовими коштами).

Визначені вище завдання управління витратами підприємства дають можливість сформулювати основний зміст управлінської діяльності фінансових служб підприємства та їх менеджерів що­до управління формуванням витрат, пов'язаних із операційною, інвестиційною та фінансовою діяльністю:

• забезпечення своєчасності та повноти виявлення витрат під­приємства, надання відповідної оперативної інформації через служби фінансового контролінгу;

• оцінка обґрунтованості та доцільності покриття окремих ви­трат у розрізі центрів їх формування, структурних підрозділів, видів діяльності (продукції) та підприємства в цілому;

• пошук та обґрунтування резервів зменшення витрат у насту­пних періодах, урахування виявлених резервів під час реалізації поточного фінансового плану та складання фінансових планів на наступний плановий період, зокрема:

а) зменшення собівартості продукції за збереження рівня її якості (наприклад, заміщення сировини чи окремих її елементів дешевшими аналогами, упровадження на базі одного продукту кілька його модифікацій, орієнтованих на різні цінові категорії споживачів);

б) зменшення накладних витрат на виготовлення та реалізацію продукції за збереження рівня обслуговування клієнтів та супроводження товарів (сервісного обслуговування);

в) зменшення витрат на обслуговування капіталу (вартості капіталу) за збереження цільового рівня фінансового левериджу та прийнятного рівня ліквідності активів підприємства та його платоспроможності;

• забезпечення об'єктивності, достовірності та повноти лока­лізації поточних (або планових) витрат по центрах їх формування з метою інформаційного забезпечення прийняття управлінських фінансових рішень;

• прогнозування на основі отриманої інформації тенденцій зміни величини витрат підприємства у плановому та перспектив­ному періодах, оцінювання точки беззбитковості та планування (перспективне калькулювання) собівартості продукції;

• забезпечення методологічного та інформаційного підтри­мання фінансового контролю за формуванням витрат підприємс­тва, виконання планових величин та аналізу відхилень.

5.4. Управління використанням прибутку

Управління прибутком підприємства, як уже відзначалося, спрямоване на забезпечення його максимізації та стабільності формування у часі. Однак модель управління прибутком не може вважатися логічно завершеною без складової, спрямованої на підтримання управлінських фінансових рішень щодо викорис­тання створеного у процесі операційної, інвестиційної та фінан­сової діяльності підприємства прибутку (рис. 5.5).

 

Рис. 5.5. Напрями використання прибутку

 

Слід відзначити, що використання прибутку має узгоджувати­ся із корпоративною стратегією підприємства та забезпечувати стійке і стабільне зростання ринкової вартості підприємства та достатку акціонерів (рис. 5.6). Як показано на рисунку, переваги підприємства на ринку трансформуються у вартість (достаток ак­ціонерів), яка, у свою чергу, може бути спожита шляхом розподі­лу між власниками або ж реінвестована у господарську діяль­ність підприємства з метою створення нової вартості.

Як основне завдання управління використанням прибутку су­б'єкта господарювання має розглядатися балансування інтересів підприємства щодо тезаврації прибутку та потреб політики гро­шових дивідендних виплат (поточного розподілу прибутку серед власників корпоративних прав у грошовій формі). При цьому важ­ливим завданням цільового планування та прогнозування прибут­ку суб'єкта господарювання на даному етапі є базове узгодження абсолютних величин фінансових ресурсів, необхідних для фінан­сування зазначених напрямів розподілу прибутку підприємства.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2074. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия