Студопедия — Облік касових операцій. Кожна бюджетна установа для здійснення своєї діяльності має у своєму активі кошти
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік касових операцій. Кожна бюджетна установа для здійснення своєї діяльності має у своєму активі кошти






Кожна бюджетна установа для здійснення своєї діяльності має у своєму активі кошти. Кошти, розрахунки та інші активи поділяються на групи:

1) грошові кошти в касі;

2) грошові кошти на рахунках в установах банків та органах Державного казначейства;

3) інші кошти;

4) короткострокові векселі одержані;

5) розрахунки з різними дебіторами.

Рух грошових коштів, який відбувається в процесі діяльності, може здійснюватися як у готівковій, так і в безготівковій формах.

Операції, під час яких грошові кошти переміщуються у вигляді готівки, називаються касовими.

Уся готівка, що знаходиться в установі чи в централізованій бухгалтерії, для забезпечення її збереження і цільового використання зберігається в касі.

Каса – це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків для приймання, видачі, зберігання готівки, інших цінностей, касових документів.

Ведення касових операцій регламентується законодав­ством, яке визначає норми й строки зберігання грошових коштів у касі, їх видачі на різні цілі, правила оформлення касових документів, ведення касової книги, законність здійснення касових операцій.

Посадова особа, яка завідує касою, видачею та прийманням грошових коштів і цінних паперів називається касиром.

У бюджетних установах, де штатним розкладом не пе­редбачена посада касира, обов’язки останнього може ви­конувати бухгалтер або інший працівник за письмовим розпорядженням керівника за умови укладання з ним договору про повну матеріальну відповідальність. Про це в письмовій формі обов’язково повідомляється орган державного казначейства України (ДКУ), який здійснює обслуговування бюджетної установи.

Готівка, одержана установами, повинна витрачатися су­воро за цільо-вим призначенням у відповідності до кошторисів бюджетних установ.

При казначейському обслуговуванні кошторисів уся ви­ручка, що надходить готівкою до каси установи, зараховуєть­ся на рахунки, відкриті установі в органах Державного казначейства (установах банків).

Установа може мати в своїй касі готівку тільки в ме­жах установлених лімітів. Для установ і організацій, які обслуговуються органами Державного казначейства України, порядок установлення ліміту каси визначено у Порядку відкриття рахунків у національній валюті в ор­ганах Державного казначейства, затвердженому наказом Держав-ного казначейства України від 02.12.2002 р. № 221.

Розрахунок і установлення ліміту каси проводяться ус­тановами (організаціями) самостійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, що підписується головним (старшим) бухгалтером та керівником установи (організації).

Понад встановлених норм у касі можуть зберігатися гроші лише на виплату заробітної плати, стипендій, допомоги у зв’язку з тимчасовою непраце-здатністю тільки протягом трьох робочих днів включаючи день отримання готівки в банку. Після цього гроші здаються в банк для наступного зарахування на реєстраційний рахунок установи, відкритий в органах Державного казначейства.

Порядок оформлення та ведення касових операцій в установі здійснюється відповідно до Положення проведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Касові операції оформляються прибутковими касовими ордерами та видатковими документами, які підписуються керівником і головним бухгалтером установи або уповноваженою особою.

Прибуткові касові ордери та видаткові документи ре­єструються у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (ф. КО-3 або ф. КО-За).

Грошові кошти за касовими ордерами приймаються і видаються тільки в день їх оформлення. Касові ордери або документи, що їх замінюють, не видаються на руки особам, які вносять або отримують грошові кошти.

Облік касових операцій установи ведеться у книзі (ф. КО-4). Установа чи організація, що є юридичною особою і має касу, веде одну касову книгу.

Для синтетичного обліку наявності та руху грошових типів у касі, передбачено рахунок № 30 „Каса”, який розподіляється на два субрахунки:

301 „Каса в національній валюті”;

302 „Каса в іноземній валюті”.

Основні бухгалтерські проводки з обліку касових операцій надамо у табл. 3.1.

 

Таблиця 3.1

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 470. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия