Студопедия — Визначення, склад і структура оборотних засобів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Визначення, склад і структура оборотних засобів.






 

Для здійснення виробничого процесу згідно з Господарським (ст. 139) та Цивільним (ст. 190, 191) кодексами України підприємство володіє майном, тобто підприємство має потребу не тільки в основних фондах, а і в оборотних засобах, коштах, товарах.

 

Господарський кодекс України ст. 139 (витяг) від 16.01.2003 р. №436-IV.
Стаття 139. Майно у сфері господарювання 1. Майному цьому Кодексі визнається сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб’єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб’єктів. 2. Залежно від економічної форми, якої набуває майно у процесі здійснення господарської діяльності, майнові цінності належать до основних фондів, оборотних засобів, коштів, товарів. 3. Основними фондамивиробничого і невиробничого призначення є будинки, споруди, машини та устаткування, обладнання, інструмент, виробничий інвентар і приладдя, господарський інвентар та інше майно тривалого використання, що віднесено законодавством до основних фондів. 4. Оборотними засобамиє сировина, паливо, матеріали, малоцінні предмети та предмети, що швидко зношуються, інше майно виробничого і невиробничого призначення, що віднесено законодавством до оборотних засобів. 5. Коштамиу складі майна суб’єктів господарювання є гроші у національній та іноземній валюті, призначені для здійснення товарних відносин цих суб’єктів з іншими суб’єктами, а також фінансових відносин відповідно до законодавства. 6. Товарамиу складі майна суб’єктів господарювання визнаються вироблена продукція (товарні запаси), виконані роботи та послуги. 7. Особливим видом майна суб’єктів господарювання є цінні папери.

Оборотні засоби підприємства – це сукупність грошових коштів підприємства, вкладених в оборотні виробничі фонди і фонди обігу з метою забезпечення безперервності процесу виробництва і реалізації продукції.

Тому оборотні засоби як економічна категорія більш широка, ніж оборотні виробничі фонди.

Оборотні засоби являють собою частину фінансових ресурсів підприємства. Склад оборотних засобів подано на рис. 8.

Рис. 8. Типовий елементний склад оборотних засобів підприємства.

Оборотні виробничі фонди – це частина виробничих фондів, речовинні елементи яких в процесі праці витрачаються в кожному виробничому циклі, змінюють (втрачають) свою натурально-речову форму і переносять усю свою вартість на собівартість виготовленої продукції у даному виробничому циклі. Вони є найважливішою частиною оборотних засобів промисловості, складають більше 70% всіх оборотних засобів підприємства.

Оборотні виробничі фонди представлені предметами праці. Склад їх визначається видом підприємницької діяльності і може включати сировину, матеріали, запчастини, паливо, інструменти, насіння, посадочний матеріал, корм, добрива тощо. Ця частина фондів називається виробничими запасами. Надлишок виробничих запасів лягає тягарем на собівартість продукції, нестача спричиняє затримку роботи заготівельних і виробничих цехів.

Другою складовою фондів є незавершене виробництво, тобто предмети праці, які вступили до процесу їх споживання, але не пройшли всіх стадій обробки, необхідної для приймання готової продукції. До поняття незавершеного виробництва відносять напівфабрикати власного виробництва. Цей вид продукції для її виробників є закінченою продукцією, однак у масштабах підприємства належить до подальшої переробки іншими підрозділами для вироблення готової продукції.

Третьою складовою оборотних виробничих фондів є витрати майбутніх періодів. До них відносяться засоби, затрачені у звітному періоді на підготовку і випуск нової продукції, яка потребує конструкторських розробок, проведення випробовування, які здійснюються в поточному році, але на собівартість продукції будуть віднесені у наступні періоди; це витрати на придбання патентів, технологій, раціоналізацію, винахідництво та інформаційне забезпечення виробництва.

Оборотні виробничі фонди обчислюються в натуральних показниках (штуках, літрах, метрах та інші) і у грошовому виразі.

Для нормальної виробничо-господарської діяльності підприємства, виконання постачально-збутових операцій, розрахунків з працівниками, а також виробничих та господарських потреб неабияку роль відіграють фінансові ресурси, що перебувають в обігу. Такі ресурси і утворюють фонди обігу частину виробничих фондів підприємства, що залишила сферу виробництва і знаходиться у сфері обігу. У русі фондів обігу відображаються результати власної ринкової господарської діяльності підприємства, його відносини з зовнішнім середовищем, іншими підприємствами, що має життєво важливе значення для підприємства як самостійного виробника товарів на ринок.

Фонди обігу включають такі елементи:

Готова продукція на складі підприємства, що призначена для продажу.

Продукція відвантажена,яка знаходиться на шляху до замовника.

Кошти на поточному рахунку підприємства в банку та в касі.

Дебіторська заборгованість – сума заборгованості дебіторів підприємства на певну дату. [Дебітори – юридичні та фізичні особи, які унаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів (п. 4 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»)].

Інші кошти.

 

За способами планування та нормування оборотні засоби поділяються на нормовані, які забезпечують мінімум оборотних засобів, необхідних для безперебійного функціонування підприємства, та ненормовані. До нормованих належать оборотні виробничі фонди та готова продукція на складі підприємства, а до ненормованих – відвантажена продукція й усі грошові кошти.

Практичне значення мають виявлення та оцінювання структури оборотних засобів підприємства. Функціонально-технологічна структура оборотних засобів характеризує відсоткове співвідношення часток оборотних виробничих фондів і фондів обігу. Оборотні засоби використовують тим ефективніше, чим більша їх частка обслуговує сферу виробництва, тому що знаходячись у сфері обігу оборотні засоби не беруть безпосередньої участі у формуванні вартості продукції.

Елементна структура оборотних засобів підприємства – це частка вартості окремих елементів оборотних засобів із їх загальної вартості на певну дату, виражена у відсотках.

Знання і аналіз структури оборотних засобів на підприємстві мають дуже важливе значення, тому що вона певною мірою характеризує фінансовий стан на той або інший момент роботи підприємства. Наприклад, збільшення частки незавершеного виробництва, готової продукції на складі підприємства та дебіторської заборгованості вказує на відвернення оборотних засобів з обороту, зниження об’єму реалізації, отже, і прибутку, а значить, і загального погіршення фінансового стану підприємства.

Структура оборотних засобів на підприємствах різних галузей далеко не однакова і залежить від:

■ специфіки підприємства. На підприємствах із тривалим виробничим циклом велика частка незавершеного виробництва, на підприємствах гірничого профілю більша частка витрат майбутніх періодів. На підприємствах, у яких процес виробництва продукції швидкоплинний, як правило, спостерігається питома вага виробничих запасів;

■ якості готової продукції. Якщо на підприємстві випускається продукція низької якості, що не користується попитом у покупців, то різко підвищується частка готової продукції на складі;

■ рівня концентрації, спеціалізації, кооперації і комбінування виробництва;

■ прискорення науково-технічного прогресу. Цей чинник впливає на структуру різнопланово і практично щодо співвідношення усіх елементів. Якщо на підприємстві впроваджується паливно-збережувальна техніка і технологія, безвідходне виробництво, то це зразу впливає на зниження частки виробничих запасів у структурі оборотних засобів.

Так, найбільшу частку в загальному обсязі оборотних засобів становлять: виробничі запаси – на електростанціях і підприємствах легкої промисловості (до 90%); незавершене виробництво – на підприємствах машинобудування (близько 40% у зв’язку з великою тривалістю виробничого циклу); витрати майбутніх періодів - на підприємствах добувної індустрії (40-50% і більше).

Впливають на структуру оборотних засобів інші чинники. При цьому необхідно мати на увазі, що одні чинники мають дов­гостроковий характер, інші - короткостроковий.

Все це свідчить на користь того, що на підприємстві оборотними засобами необхідно управляти з метою оптимізації їх структури та підвищення їх оборотності.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1154. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия