Студопедия — Показники оцінки фінансового стану підприємства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Показники оцінки фінансового стану підприємства






N з/п Показники Економічно доцільне значення показника Роки
базовий минулий звітний
           
1. Коефіцієнт фінансової незалежності (забезпеченості власним капіталом) ³0,5 0,742 0,744 0,793
2. Коефіцієнт фінансової стійкості (частка боргових зобов'язань у власному капіталі, прийнятому за 1) 0,5 - 1,0 0,347 0,344 0,260
3. Коефіцієнт інвестування >1 1,032 1,173 1,266
4. Величина власних оборотних коштів        
5. Коефіцієнт маневрування 0,4 - 0,6 0,029 0,145 0,207
6. Коефіцієнт забезпеченості оборотних активів власним оборотним капіталом (частка власного оборотного капіталу в оборотних активах) ³0,5 0,077 0,296 0,443
7. Коефіцієнт поточної ліквідності 1,5 - 2,5 1,083 1,421 1,794
8. Коефіцієнт загальної ліквідності >1 1,083 1,421 1,794
9. Рентабельність обороту, % >5 0,1 2,7 5,0
10. Фондовіддача активів, грн. >4 2,42 2,84 2,79
11. Рентабельність сукупного капіталу, % >10 0,29 7,6 14,0
12. Рентабельність власного капіталу, % >10 -3,8 7,7 12,2


Коефіцієнт фінансової незалежності (забезпеченості власним капіталом) характеризує частку власного капіталу в сукупному капіталі. Чим більше значення цього показника, тим більшою є фінансова незалежність підприємства від кредиторів. Мінімальна частка власного капіталу повинна складати не менше 50 % сукупного капіталу, задіяного в господарській діяльності. Вона засвідчує можливість підприємства погасити борги власними коштами. У наведеному прикладі коефіцієнт фінансової незалежності на кінець звітного періоду складає 0,793, або 79,3 %, що свідчить про достатність власного капіталу і фінансову незалежність підприємства.

Коефіцієнт фінансової стійкості характеризує пропорцію різних джерел фінансування господарської діяльності (позикового і власного капіталу, прийнятих за 1). Під позиковим капіталом розуміють довгострокові і поточні зобов'язання підприємства. Максимально допустиме значення коефіцієнта фінансової стійкості - не більше, яке засвідчує не тільки ступінь ризиковності діяльності, але й можливість підприємства погасити борги власним капіталом.

Зростання боргових зобов'язань підвищує ризик, оскільки борги треба повертати у визначений час і нерідко з певним відсотком. В той же час слід пам'ятати, що борги не тільки збільшують ризик, але й прибуток. Вони сприяють нарощуванню обороту і відносному зниженню його витратомісткості. Тому важливо не уникати боргів, а підтримувати правильне співвідношення між позиковим і власним капіталом.

У наведеному прикладі коефіцієнт фінансової стійкості на кінець звітного року становить 0,260, а впорівнянні з минулим і базовим періодами він знизився майже на 25 %, тобто частка позикового капіталу зменшується. Підприємство уникає ризику, хоча має можливість додатково залучити в оборот із зовнішніх джерел до 214,5 тис. грн. (895: 2 - 233) і забезпечити більш повне використання необоротних активів.

Коефіцієнт інвестування характеризує достатність (недостатність) власного капіталу для покриття необоротних активів і участь власного капіталу в формуванні оборотних активів. Економічно доцільне значення цього показника >1, яке засвідчує наявність власного оборотного капіталу.

У наведеному прикладі коефіцієнт інвестування на кінець звітного періоду складає 1,266 і зріс у порівнянні з базовим періодом на 22,7 %. Це свідчить про збільшення власного капіталу в обороті та зміцнення фінансового стану підприємства.

Коефіцієнт маневрування характеризує, яка частка власного капіталу використовується для формування оборотних активів. Значення цього показника може змінюватися залежно від структури капіталу і галузевої приналежності підприємства (економічно доцільне значення - 0,4 - 0,6). Збільшення значення цього показника позитивно характеризує зміни у фінансовому стані підприємства, оскільки свідчить про збільшення можливості вільно маневрувати власними коштами. Чим більша частка власних коштів в обороті, тим вища платоспроможність підприємства, тим більші можливості скерування чистого прибутку на капітальні інвестиції та соціальні потреби власників капіталу.

У наведеному прикладі коефіцієнт маневрування на кінець звітного періоду складає 0,207 і впродовж періоду, що аналізується, має тенденцію до зростання. Однак можливість маневрування є невисокою. Підприємству необхідно продовжити процес накопичення власних оборотних коштів.

Коефіцієнт забезпеченості оборотних активів власним оборотним капіталом характеризує частку власного оборотного капіталу в оборотних активах. Підвищення частки власного оборотного капіталу свідчить про зміцнення фінансового стану підприємства, збільшення робочого капіталу, підвищення платоспроможності і ліквідності боргових зобов'язань, зростання фінансової незалежності. Економічно доцільне значення цього показника ³0,5, що означає формування не менше 50 % оборотних активів за рахунок власного капіталу.

У наведеному прикладі коефіцієнт забезпеченості оборотних активів власним оборотним капіталом (робочим капіталом) на кінець звітного року складає 0,443 проти 0,077 у базовому періоді, що є позитивним. Але підприємству необхідно подбати про подальше його зростання до 0,5, і більше.

Коефіцієнт поточної ліквідності характеризує спроможність підприємства за рахунок наявних оборотних активів виконувати свої грошові зобов'язання, передусім сплачувати борги. Для забезпечення належного рівня платоспроможності підприємствам доцільно забезпечувати значення цього показника на рівні 1,5 - 2,5, при якому величина оборотних активів в 1,5 - 2,5 рази більша від величини боргових зобов'язань. Тоді за рахунок грошових коштів від поточної реалізації оборотних активів забезпечується своєчасне погашення поточних зобов'язань.

У наведеному прикладі коефіцієнт поточної ліквідності на кінець звітного року становить 1,794 проти 1,083 в базовому періоді, що характеризується позитивно.

Оскільки підприємство не мало довгострокових зобов'язань, то коефіцієнт загальної ліквідності рівнозначний поточній ліквідності і складає 1,794. Значення коефіцієнтів поточної і загальної ліквідності залежить передусім від величини робочого капіталу, тобто від величини власних оборотних коштів, авансованих на формування оборотних активів. Із збільшенням величини і частки власних оборотних коштів зменшується потреба в зовнішніх інвестиціях (поточних зобов'язаннях) і підвищується їх ліквідність. При доведенні частки власних оборотних коштів у формуванні оборотних активів до 50 %, підприємство забезпечить 200 % поточної ліквідності зобов'язань (100 х 100 / 50), належний імідж та необхідну кредитоспроможність.

Доповнюють загальну оцінку фінансового стану показники ефективності використання капіталу. До них належать наступні.

Рентабельність обороту. Для забезпечення самофінансування підприємство повинно забезпечувати рівень рентабельності >5 % до обороту.

У наведеному прикладі підприємство за період, що аналізується, зуміло досягти рівня рентабельності 5 % до обороту.

Це означає, що операційна діяльність, яка в базовому періоді була практично на межі беззбитковості, у звітному році досягла рівня самоокупності і самофінансування. Саме рентабельність обороту першочергово забезпечила підприємству можливість збільшити власний оборотний капітал і підвищити платоспроможність.

Фондовіддача активів характеризує величину обороту з реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) на 1 гривню активів. Чим більша фондовіддача, тим менша фондомісткість і більш ефективно використовується капітал, вкладений в активи підприємства.

У наведеному прикладі фондовіддача активів за звітний рік склала 2,79 грн. в розрахунку на 1 грн. активів, що на 15,3 % більше, ніж у базовому періоді. Це позитивно, але не забезпечує стабільного зростання цього показника і підприємству необхідно вжити заходів щодо нарощування обсягів обороту від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Рентабельність сукупного капіталу (Рск) характеризує операційну ефективність підприємства. Вона залежить від рентабельності обороту

(По х 100 / О) і фондовіддачі активів (О / А),

де По - операційний прибуток;

О - оборот від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

А - активи підприємства, в які вкладений сукупний капітал.

Ця залежність може бути виражена за формулою:

Рск = По х 100 / А

У наведеному прикладі рентабельність сукупного капіталу, вкладеного в активи підприємства, під впливом названих вище чинників в періоді, що аналізується, мала тенденцію зростання і збільшилась з 0,29 до 14,0 % по відношенню до величини сукупного капіталу, що є позитивним.

Рентабельність власного капіталу засвідчує ефективне використання власного капіталу, можливість його примноження. Вона забезпечується отриманням чистого прибутку в результаті господарської діяльності. Власний капітал слід вважати ефективно використаним, якщо його рентабельність відповідає дохідності довгострокових фінансових інвестицій в банку (в сучасних умовах >10 %).

1. Аналіз майнового стану підприємства. Аналіз складу і структури активів і пасивів підприємства.

Фінансова стійкість підприємства значною мірою залежить від величини і частки власного капіталу в сукупному капіталі та раціональності його розміщення в активах. Оскільки в процесі функціонування підприємства величина і склад активів та джерел їх формування змінюється, то для отримання загальної уяви про якість цих змін в часі необхідно провести вертикальний і горизонтальний аналіз активів і пасивів.

Склад і структура активів і пасивів підприємства дає узагальнену вартісну характеристику активів та джерел їх формування (табл. 3). Аналіз може проводитися за групами активів і пасивів балансу або більш деталізовано за бажанням аналітика. У наведеній нижче таблиці в кожному розділі балансу виділені основні статті, які якісно доповнюють характеристику економічного потенціалу. При складанні таблиці врахована також потреба в окремих показниках при розробці фінансового плану.

Аналізуючи склад і структуру активів, необхідно звернути увагу на зміну:

питомої ваги необоротних і оборотних активів.

Доцільно зауважити, що для забезпечення належної фондовіддачі необоротних активів оборотні активи повинні складати не менше 40 % в активах підприємства;

величини і темпів зростання (зниження) активів як в цілому, так і за основними їх складовими.

З урахуванням названих чинників можна зробити висновки про якісні зміни, що відбулися у майновому стані підприємства, прийняти необхідні управлінські рішення на майбутнє.

Так, з даних табл. 3 видно, що в підприємстві, діяльність якого аналізується, структура активів у звітному році у порівнянні з базовим періодом покращилась: збільшилась частка оборотних активів з 27,9 до 37,1 пункта, зокрема запасів товарів - з 18,2 до 29,4 пункта, тим самим створені передумови для більш повного використання основних засобів і матеріально-технічної бази в цілому. Позитивним є те, що активи підприємства у звітному році в порівнянні з минулим роком збільшились на 11,4 % і збереглась тенденція випереджаючого темпу росту оборотних активів над темпами росту необоротних активів (113,6 і 110,1 % відповідно). Наведені дані засвідчують якісні зміни у структурі активів, майнового стану підприємства. Підприємству необхідно продовжити роботу щодо оптимізації структури активів з метою підвищення ефективності їх використання. Таблиця 3

Склад і структура активів і пасивів підприємства (станом на 31 грудня)

Показники Базовий рік Минулий рік Звітний рік Звітний рік в % до
сума, тис. грн. % до підсумку сума, тис. грн. % до підсумку сума, тис. грн. % до підсумку базового року минулого року
                 
АКТИВ 1. Необоротні активи   72,1   63,7   62,9 95,7 110,1
1.1. Основні засоби   68,1   55,4   53,8 86,6 108,0
2. Оборотні активи   27,9   36,3   37,1 145,6 113,6
2.1. Виробничі запаси   3,1   1,7   1,7 59,4 11,8
2.2. Товари   18,2   26,5   29,4 77,5 23,9
2.3. Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги   3,5   1,6   1.2 36,1 81,3
3. Витрати майбутніх періодів - - - - - - - -
Баланс   100,0   100,0   100,0 109,6 111,4
ПАСИВ 1. Власний капітал   74,2   74,4   79,3 117,1 118,7
1.1. Статутний капітал   61,3   54,0   52,3 93,5 107,9
1.2. Пайовий капітал   14,8   13,7   16,3 122,4 133,8
1.3. Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (29) (2,8)   5,7   9,7 - 187,9
2. Забезпечення наступних витрат і платежів - - - - - - - -
3. Довгострокові зобов'язання - - - - - - - -
4. Поточні зобов'язання   25,8   25,6   20,7 87,9 90,0
4.1. Короткострокові кредити банків   1,9   4,0   4,0 225,0 112,5
4.2. Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги   19,2   17,3   11,9 67,7 76,6
4.3. Заборгованість з оплати праці   1,6   1,9   2,3 152,9 136,8
5. Доходи майбутніх періодів - - - - - - -  
Баланс   100,0   100,0   100,0 109,6 111,4


В процесі аналізу складу і структури пасивів підприємства слід звернути увагу на зміну:

величини і питомої ваги власного капіталу у сукупному капіталі як в цілому, так за основними його складовими;

темпів зростання (зниження) величини власного капіталу в порівнянні зтемпами зростання (зниження) величини необоротних активів;

складу і питомої ваги довгострокових і поточних зобов'язань;

темпів зростання (зниження) величини поточних зобов'язань у порівнянні зтемпами зростання (зниження) величини оборотних активів.

На основі конкретних цифрових даних з урахуванням названих вище чинників можна зробити висновки про зміни, що відбулися, дати оцінку фінансового стану підприємства на кінець звітного періоду та виробити план дій щодо його зміцнення у майбутньому.

У наведеному прикладі (табл. 3) склад і структура пасивів за період, що аналізується, якісно покращились, підвищилась фінансова незалежність підприємства.

Питома вага власного капіталу в сукупному капіталі зросла з 74,2 % в базовому періоді до 79,3 % - у звітному. Темпи зростання власного капіталу в минулому і звітному роках в порівнянні з базовим і минулим роками значно вищі ніж темпи зростання необоротних активів (117,1 і 118,7 % та 95,7 і 110,1 % відповідно), що засвідчує збільшення власного оборотного капіталу і зміцнення фінансового стану підприємства.

Позитивним є те, що темпи зростання статутного капіталу у порівнянні зтемпами зростання величини основних засобів були такими, що забезпечили на кінець звітного року повне покриття основних засобів та участь статутного капіталу в фінансуванні інших активів. Високими темпами збільшувалась величина пайового капіталу, що є наслідком втілення у життя Програми реформування власності та засвідчує активну співпрацю підприємства з пайовиками, зростання інтересу пайовиків до підвищення фінансової стабільності кооперативного підприємства.

Зростання величини і частки оборотних засобів відбулося за рахунок власних оборотних коштів, тому величина і частка поточних зобов'язань має тенденцію до зниження.

Це засвідчує підвищення ліквідності поточних боргових зобов'язань, а також нереалізовані можливості щодо додаткового залучення в оборот зовнішніх інвестицій.

Висока питома вага власного капіталу в сукупному капіталі на кінець звітного року (79,3 %) розкриває підприємству можливості подальшого економічного зростання: збільшення активів і обсягів діяльності шляхом залучення середньо- і короткострокових кредитів банку та коштів інших кредиторів, їх реалізація сприятиме розширенню власного сегменту на ринку товарів і послуг, отриманню більшого прибутку, зміцненню майнового і фінансового стану підприємства.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1028. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия